fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:13 28 Лис 2022

Принципи енергоощадного використання газу: Рецепти та рішення від Київоблгазу 

Враховуючи воєнний стан та удари по нашій енергосистемі, зараз як ніколи постає питання ощадливого використання будь-яких ресурсів, серед яких — газ. “Рубрика” поспілкувалася з експертами з АТ “Київоблгаз“ і розповідає, як цього досягти.

English version here

Крок 1: Перевіряємо систему опалення

заощадити газ

✅ Перевірте систему опалення. Потрібно перевірити систему на герметичність. Якщо є "підтікання", це призведе до додаткових втрат. Раз на рік необхідно проводити технічне обслуговування опалювальних приладів: проводити чистку та регулювання.

✅ Встановіть газовий лічильник. Тоді ви будете сплачувати лише за фактично спожиті куби газу. Також, заощадити споживання газу допомагає модем — пристрій, який допомагає зчитувати та передавати  показання лічильника автоматично — вам не доведеться робити цього самостійно. 

❗️Не хитруйте! Досі є клієнти, які намагаються "зекономити", втручаючись у роботу лічильника: підробляють пломби чи намагаються "скрутити" показання приладу обліку газу. У "Київоблгазі" зазначають, що факти такого втручання легко встановлюються й охочим заощадити в такий нечесний спосіб доведеться сплачувати чималі штрафи.

✅ Якщо у вас встановлено застарілий газовий котел, то зверніть увагу на те, що коефіцієнт корисної дії (ККД) у нього низький. Ваш котел споживатиме надмірну кількість газу, а в оселі все одно буде прохолодно. Його краще замінити на сучасніший котел. Такі котли мають вдвічі більший ККД, до 112%. Це дозволить ощадливо використовувати газ — зазвичай новий котел окуповується за два опалювальні періоди.

До речі, газове обладнання можна змінювати в будь-яку пору року. Роботи з заміни обладнання тривають кілька днів, відповідно, на деякий час вам доведеться поступитись своїм комфортом. Але думка про те, що обладнання не можна міняти взимку — міф. 

5 правил вибору економного котла

заощадити газ

Обираючи котел, необхідно враховувати споживчу потужність та технічні характеристики газової системи. Але є нюанси. Ось п'ять основних правил з підбору газового котла.

  1.  Потужність котла має відповідати вашим потребам. Як її розрахувати самостійно? Існує приблизна формула: 1 кВт на 10 м². До даної потужності додається ще 15-20%. Це необхідно для стабільної роботи в сильні морози.
  2.  Якщо хочете сучасний котел – беріть конденсаційний. Сучасні конденсаційні котли можуть забезпечити економію газу до 30% у сезон внаслідок високої ефективності. Вони використовують надлишок теплової енергії для підігріву води на вході в котел. Тому термін окупності конденсаційного обладнання буде меншим, ніж у традиційного котла.  

І хоча вартість сучасного котла, вища, ніж в традиційного, вони мають менші габарити та працюють ефективно при невеликих навантаженнях. Наприклад, на опалення у теплу погоду.

  1.  Матеріал теплообмінника — як обрати? Теплообмінники газових котлів виробляються з різних матеріалів: міді, сталі та навіть чавуну.

Мідні теплообмінники — не піддаються корозії, вимагають менше палива для прогріву. Але є більш дорогими. Зазвичай, ними комплектуються імпортні котли.

Сталеві теплообмінники — найбільш розповсюджені. Дуже довговічні, але мають низку недоліків. Перший — це корозія, яка може з'являтись як всередині, так і ззовні. Другий — велика маса самого теплообмінника. Тому для його прогріву потрібно більше палива. До того ж виробники збільшують товщину стінок теплообмінника та внутрішніх порожнин, що також відбивається на енергоефективності.

  1.  Обираючи котел, врахуйте вік своєї системи опалення. Часто у приватних будинках встановлена опалювальні системи з чавунними радіаторами та сталевими трубами діаметром 50 мм. З такими системами найсучасніший двоконтурний котел швидко вийде з ладу. У таких трубах утворюється вапняний наліт, який призводить до засмічення котла. В таких випадках слід встановлювати котли вітчизняного виробництва. Вони не такі примхливі та мають сталевий теплообмінник та камеру згорання.
  2.  П'яте просте, але дуже важливе правило при виборі котла — не беріть котли "з пробігом". Нерідко, "для економії" люди купують котли, які вже були в користуванні. Ви можете зекономити на вартості котла, але не на газі. Такі прилади пропрацювали по 10 років і вже втратили 20-30% потужності. Тому економія обернеться проти вас. До того ж інколи в Україні навіть немає запчастин для ремонту таких газових приладів.

Нові сертифіковані котли ви можете придбати у найближчому 104.ua Клієнтському просторі. Це якісне і сучасне обладнання, яке пройшло всі необхідні перевірки. 

Персональний менеджер допоможе підібрати необхідне за потужністю й ціною обладнання, яке допоможе заощадити газ. 

✅  До речі, у нинішніх умовах, заощадити електроенергію можна, нагріваючи воду не бойлером, а газовою колонкою. Це не тільки допоможе енергосистемі України у непростий час — це буде вигідніше й для вашого бюджету.

Крок 2: Перевіряємо будинок на тепловтрати

заощадити газ

✅Найчастіше тепло втрачається через неякісно спроєктований (утеплений) дах. Помітити це легко: у погано утепленому будинку сніг на даху тане. Якщо снігу немає, придивіться в морозну погоду на повітря над дахом. Тепло, яке виходить, буде перетворюватись на пару та викривляти тло. Тож дах краще утеплити. 

✅Перевірте вентиляцію. Якщо вона стара й несправна, то забиратиме з приміщення тепло. А ще — нестимете небезпеку життю усіх, хто перебуває у приміщенні. 

✅ Перевірте вікна на щільність. Маленький протяг може знижувати температуру у кімнаті на кілька градусів. Тож, якщо маєте протяги, загерметизуйте щілини ватою чи поролоном та заплануйте замінити вікна на металопластикові.

  • Перевірте щільність прилягання дверей
  • Перевірте утеплення перекриттів, стін та підлоги

Крок 3: Модернізуємо радіатори

Радіатори потрібно чистити, оскільки наліт (окалина) всередині труб може стати причиною менш ефективного опалення. Навіть за один опалювальний сезон ефективність радіатора може знизитися на 10%! У жодному разі не намагайтесь зробити це самостійно, зверніться до спеціалістів. 

✅ Встановіть на радіатори екрани. Окрім того, що це чудове сучасне інтер'єрне рішення, вони також здатні акумулювати та віддавати тепло.

✅ Поставте регулятор опалення на радіатор. Існують ручні регулятори або прогресивніші — що управляються дистанційно зі смартфона.

Крок 4: Перевірте будинок на "газову безпеку"

заощадити газ

Перевірте димові та вентиляційні канали. За несправних димоходів та вентканалів (далі — ДВК) шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються у приміщенні. Тож ДВК-система повсякчас має бути цілою та справною. Для цього її треба періодично обстежувати, а в разі необхідності прочищати та ремонтувати.

❓ Хто може перевірити димохід та вентиляційний канал у моєму будинку? 

Це роблять або власники помешкання самостійно, або балансоутримувачі — в багатоквартирних будинках. Знайти перелік компаній, які мають повноваження проводити такі роботи в Київській області можна за посиланням

Як часто потрібно перевіряти димоходи та вентиляційні канали? 

  • Димоходи опалювальних печей, місткісних газових водонагрівачів  і опалювальних котлів, які працюють сезонно, перевіряють раз на рік, перед початком опалювального сезону. 
  • Якщо такі прилади працюють цілий рік — перевірка потрібна двічі на рік (навесні й восени).
  • Димоходи опалювально-варильних печей — не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону.

❓Цікавий факт — якщо не обслуговувати регулярно газовий котел, його коефіцієнт корисної дії може знизитись на 40%.

  • Для нового обладнання, суттєве значення має періодичність обслуговування у перші 5 років експлуатації. При дотриманні встановлених заводом-виробником вимог, обслуговуванні обладнання раз на рік, втрата коефіцієнта корисної дії мінімальна.
  • Кожен клієнт прагне, аби його газове обладнання, працювало безперебійно, з мінімальною втратою коефіцієнта корисної дії, встановленої заводом-виробником. Для цього достатньо підписати договір на сервісне обслуговування у персонального менеджера в 104 ua Клієнтський простір. "Київоблгаз" надає послуги з технічного обслуговування газових мереж та обладнання.

Коли готуєте на газовій плиті, слідкуйте за тим, щоб об'єм та розмір посуду відповідав діаметру конфорки. Полум'я не має виходити за межі каструлі чи сковороди, це допоможе ощадливо використовувати блакитне паливо. 

❗️ У "Київоблгазі" також наголосили, що звичка багатьох людей обігрівати приміщення за допомогою газової духовки та плити, викрутивши всі вентилі на максимум — є вкрай небезпечною.

3
1134

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: