fbpx
Сьогодні
День вишиванки 13:25 21 Тра 2020

Що значить вишиванка для кожного: історії відомих українців

21 травня в Україні відзначають День вишиванки, а це частина національних цінностей і той символ, що об'єднує українців по всьому світу. Зараз це також модний аксесуар, який одягають на урочисті дати, українська вишиванка підкорює подіуми світових брендів та несе українські цінності.

"Рубрика" запитала лідерів думок про те, що для них вишиванка та з якими подіями у житті пов'язана. 

Директор Фонда Олени Пінчук Ольга Руднева отримала вишиванку у подарунок від подруги. 

"Спиталася, чи є в мене, здивувалася, коли дізналася, що ніколи не було. Спочатку вона презентувала мені дуже ніжну: білу по білому. Потім в мене з'явилася старовинна, реставрована вишиванка. Моя гордість. Подруга навчила її носити з джинсами та святковим вбранням, на кожен день та на свята. Для мене вишиванка стала чимось, що завжди береш з собою за кордон. Ми між собою жартували: як не знаєш, що одягнути на офіційний прийом, вдягай вишиванку", розповідає Ольга. 

Ольга Руднева

Ольга Руднева

Також Ольга розповіла нам історію про те, як вишиванка стала для неї подорожжю в мову та традиції України. 

"А потім одного дня в нас була фотосесія. Ми застрибнули в наші вишиванки та наробили мільйон фото. Я, звісно, так саме на день вишиванки повісила світлину на фейсбук та розповіла всім гарну історію про мій довгий шлях до України. Там було щось на кшталт: не можна стати українкою, просто вдягнувши вишиванку. І все це було російською мовою. На ранок я отримала повідомлення від незнайомої дівчини на ім'я Мира. Вона написала, що мій текст про вишиванку був дуже щирий і їй відгукнулося так, що вона хоче подарувати мені курс з вивчення української мови. Це не дуже входило в мої плани, але я зрозуміла, що моя вишиванка вимагає від мене більшого. Так почалася моя подорож в мову, традиції та мою Україну, що завжди була в моєму серці", додає Ольга Руднева. 

Ольга Руднева

Ольга Руднева

Волонтер-медик Аліна Михайлова має безліч вишиванок та все ж мріє про старовинну вишиту сукню. Вона потрапила у список лідерів думок, які найбільше впливають на українську молодь у соціальних мережах. Дослідження проводила Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) разом з аналітиками системи моніторингу соціальних медіа SemanticForce. 

Аліна Михайлова

Аліна Михайлова

"Для мене вишиванка це про традиції. Мрію про якусь старовинну вишиту сукню в якої буде своя історія. Коли була в США на Програмі з обміну, то постійно носила вишиванку. Багато людей на вулиці просто підходили та питали, що це за одяг та звідки я. Для мене ж це була зайва можливість розказати про Україну та про те, що у нас зараз відбувається становлення державності та війна на сході з Росією", каже волонтер. 

день вишиванки

Аліна Михайлова

Колишня народна депутатка Ганна Гопко одягає на урочисті та особливі дати прабабусину вишиванку, на такі як Присяга народного депутата, День Конституції та День незалежності України. 

"Одягаєш і серце наповнюється теплом рук моїх предків, відчуваєш як у візерунках передавали любов до України і берегли традиції.  З Днем вишиванки! Україна на шляху в ЄС і НАТО укріплює самобутню культуру, традиції та зміцнює ідентичність", пише Гопко.

Також нардеп запропонувала долучитись до флешмобу онлайн-параду українок у вишиванках під хештегом #українкоюжянародилася

Прабабусина вишиванка. Одягаєш і серце наповнюється теплом рук моїх предків, відчуваєш як у візерунках передавали любов…

Posted by Hanna Hopko on Wednesday, May 20, 2020

Акторка Ірма Вітовська підтримала цей флешмоб та показала цілі образи у вишиванках. 

Також фото у вишиванці поділилась співачка Анастасія Каменських. Каже, що завжді захоплювалась українською вишиванкою. 

"Її люблять і одягають в усьому світі. А ми, українці, носимо вишиванку з особливою любов'ю та гордістю. Для кожного з нас це не просто одяг, це символ сили і краси нашого народу. Це наша душа", пише співачка. 

Юрист та блогер Інна Мірошниченко каже, що для неї вишиванка — це вишуканість і краса. 

Інна Мірошниченко

Інна Мірошниченко

"Це завжди святково і особливо. Людина у вишиванці не буває сумною. На обличчі завжди посмішка, а в очах гордість. Вишиванка це символ самоідентифікації і привід для гордості. Байдуже, що доповнює лук у вишиванці джинси, кросівки… Це завжди стильно і яскраво. І звісно, для мене вишиванка це ідеальне вбрання для найважливіших подій у житті. І я далеко не про державні свята:)", каже Інна та її фото дійсно демонструють це. 

Інна Мірошниченко

Інна Мірошниченко

Інна Мірошниченко

Інна Мірошниченко

Власник пицерій "Veterano pizza" Леонід Остальцев розповів, що незважаючи на те, що особливих історій, пов'язаних з вишиванками у нього немає, проте вони у нього дорівнюють подарункам.

"У мене було три вишиванки, які я подарував своїм співробітникам. Був день вишиванки і у них не було, що одягнути на цей день. А ці самі вишиванки мені колись самому подарували. Тому це подарунок", каже Остальцев. 

Режисер Олег Сенцов святкує День вишиванки дома. 

"Святкове фото на балконі", — пише Сенцов.

Святкове фото на балконі.

Posted by Oleg Sentsov on Thursday, May 21, 2020

А фронтемер "Океану Ельзи" та нардеп Святослав Вакарчук називає вишиванку українським генетичним кодом. 

"Сьогодні той день, коли стрічка фейсбуку стає неймовірно красивою. #деньВишиванки, нашого генетичного коду", — пише він. 

Сьогодні той день, коли стрічка фейсбуку стає неймовірно красивою. #деньВишиванки, нашого генетичного коду.

Posted by Святослав Вакарчук on Thursday, May 21, 2020

Письменниця Катерина Бабкіна не має вишиванки та жартує, що "з цим можна жити". На урочисті свята у дитинстві вишиванку їй позичали, що не дуже-то і подобалось. Дійсно, у сім'ї Бабкіної була вишиванка, яку собі зробила бабуся у 70-ті роки, проте "вона на дешевому совковому полотні, яке розлазиться прямо в руках, вишивка на ній мікс всього що тільки можна нашити хрестиком, як приблизно борщ змішати з раменом і висипати туди картоплю фрі та смажених кальмарів". Тим не менше, цю вишиванку Катерина береже. 

"В дорослому віці я бачила лише одну вишиванку, яка мені здалася гарною, вона коштувала в районі $400, тоді я не могла собі такого дозволити – і потім, це я ще її не міряла. Ще мені здається – більшість вишиванок ні до чого не пасують, крім українського строю, і люди, які вбирають їх з звичайними спідницями, джинсами, сумками виглядають дивно (вибачте). Але щороку в цей день я думаю колись і мене знайде моя крута вишиванка, і я буду в ній фотографуватися і писати те, що напишу вам зараз без фото. З днем вишиванки", пише письменнця. 

В мене немає вишиванки.З цим живуть. В нас є одна "родинна", ну як – родинна, її на замовлення вишила собі бабуся десь…

Posted by Kateryna Babkina on Thursday, May 21, 2020

Актор з популярного серіалу "Кайдаші" Тарас Цимбалюк зізнається, що не має вишиванки, проте ставиться до них символічно. 

"Для мене вишиванка це один з атрибутів та символів України", каже актор. 

5502

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: