fbpx
Сьогодні
Вибори 11:30 20 Лип 2020

Договірняк з Кличком або крок до перемоги: як "Слуга народу" вибрала Верещук кандидатом в мери Києва і чи є у неї шанси

Колаж 24tv.ua

"Слуга народу" підтримує Віталія Кличка в майбутніх виборах мера Києва? Саме про це ви могли подумати, почувши новину про те, що маловідома нардеп Ірина Верещук із Львівської області стала кандидатом від партії влади на виборах у столиці.

Правда, у київській кампанії може бути не все так однозначно. Головна інтрига — хто вийде у другий тур перегонів і складе конкуренцію чинному градоначальнику. Деталі — у матеріалі "Рубрики".

Карти розкриті

Інтрига з висуненням кандидата в мери від партії влади тривала ще з травня 2020 року. Обговорювалися різні прізвища. Уже скандальний нардеп Микола Тищенко, його колеги по парламенту Олександр Дубинський, Олександр Качура та Ірина Верещук, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, який мав у травні-червні пристойний рейтинг довіри, у районі 40%.

Також серед кандидатів обговорювалися найрізноманітніші прізвища, часто навіть неймовірні — журналіст Дмитро Гордон, акторка "Кварталу 95" Олена Кравець, її колега по цеху Євген Кошовий і інші.

У результаті інтрига затягнулася до середини липня і впала на плечі фракції "Слуги народу", адже спочатку у керівництві СН і Офісі президента заявили, що кандидата виберуть на праймеріз. Голосування пройшло лише 16 липня, у передостанній день роботи 3-ї сесії Верховної Ради.

Як розповів один з кандидатів Олександр Качура журналісту "Рубрики", праймеріз проходили за закритими дверима приблизно так.

Кандидати (а до згаданих нардепам від СН додався столичний мажоритарник Дмитро Гурін) по черзі виступили перед фракцією. Розповіли про своє бачення і відповіли на питання. Далі ж члени політсили приступили до закритого голосування. Підрахунок також вели публічно, але за участю співробітників Офісу президента.

За підсумком формат виборів був рейтинговим: один голос — це спільне рішення фракції, один голос віддається тому кандидату, у якого найвищий рейтинг в місті і ще один голос — за президентом Володимиром Зеленським.

Після першого етапу перемогу з відривом у два рази здобула Ірина Верещук. "Крім всіх епітетів і якостей Ірини, важливо, що вона керувала містом. Людина з великим практичним досвідом", — заявив за підсумками праймеріз Володимир Зеленський, а також додав, що вона отримала максимальну кількість балів з усіх можливих.

Сама ж Верещук після вдячній промові з ходу ж викликала на дебати Віталія Кличка і пообіцяла йому гідний бій. Реакції мера, правда, не було.

Хто ж така Ірина Верещук?

Верещук

Вона 1979 року народження, живе у цивільному шлюбі, виховує сина. За освітою юрист і референт-перекладач, офіцер військового управління тактичного рівня, кандидат наук з державного управління. Працювала на різних посадах у рідному місті Рава-Руська, з 2010 по 2015 рр була там мером. Пізніше пішла у громадський сектор, була головою кількох організацій. Зараз є нардепом від фракції "Слуга народу".

В цілому кандидатура Верещук була компромісною у партійних розкладах. У СН і так були великі проблеми з пошуком потрібних кандидатур. Практично всі кандидати мали пристойний антирейтинг і не задовольняли центри впливу. У цьому контексті Верещук влаштовувала всіх.

Деякі деталі про розклади перед і під час голосування розкрив один з нардепів СН на умовах анонімності. "Я голосував за Дубинського. Він неоднозначний, але шанси на вихід у другий тур у нього все ж були. Ще одна хороша кандидатура — це Віктор Ляшко, але з ним щось не вийшло. З Іриною же все більш і менш зрозуміло — це спроба злити вибори під Кличко. Її ніхто не знає і реальних шансів немає", — підкреслив співрозмовник "Рубрики".

У результаті рішення "Слуги", Ірина Верещук поряд з іншими кандидатами спробує перемогти Віталія Кличка. Уже відомо, що на вибори планують піти бізнесмен Андрій Пальчевський від партії "Перемога Пальчевського", представник "Батьківщини" Віталій Нестор, екс-нардеп і екс-глава Харківської ОДА Михайло Добкін та інші.

Кличко знову переможе?

Кличко

Перш за все, варто звернути увагу на соціологію. За даними останнього публічного рейтингу Центру Разумкова, у період з 20 червня по 2 липня лідером з 44% є Віталій Кличко. На другому місці за рівнем електоральної підтримки — Андрій Пальчевський (відповідно 9% та 11%), далі йдуть Віктор Ляшко (відповідно 8% і 6%), Ігор Смешко (відповідно 4% і 5%).

Логічно, що опитування робилися ще до згадки прізвища Верещук у списку кандидатів. На думку джерела "Рубрики" у партії СН, їхній кандидат на даному етапі при найкращому розкладі виходить приблизно 15%.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен навпаки впевнений, що говорити про рейтинги у столиці зараз рано. Останні опитування виділяли трьох основних кандидатів. Чинного мера Віталія Кличка, нардепа Миколу Тищенка (він активно позиціонував себе від "Слуги", а зараз потенційно може піти в мери Одеси), а також Андрія Пальчевського, який почав активну кампанію ще взимку.

"Думаю, Ірина Верещук буде для Кличка, як мінімум, незручним опонентом. Чоловік з чоловіком, це порівняння за зовнішніми, фізичними параметрами. Наприклад, Тищенко — це як Кличко, тільки гірше. Навіщо вибирати гіршу копію чинного мера?

А проти жінки у нього не буде козирів, адже Віталій Володимирович активно використовує свою фізичну силу в рекламі, згадайте тільки його борди з засуканими рукавами "Досить шастати". Проти жінки з таким посилом не підеш", — підкреслив "Рубриці" політтехнолог. У цьому контексті Тизенгаузен радить команді Верещук попрацювати над її образом. Зробити її більш людяною, щоб вона була не тільки пробивним політиком, а і жінкою.

При цьому політтехнолог додав, що у третього потенційного конкурента у виборчих перегонах Андрія Пальчевського не так багато шансів. "Його стеля — 10-11%. Максимум, що він зробить — заведе свою фракцію до міськради", — підсумував фахівець.

Імовірно, більш детальна картина на мерських виборах з'явиться вже на початку серпня. Принаймні буде зрозумілий стартовий рейтинг основних кандидатів. Поки ж ситуація дуже вигідна для чинного мера. Верещук для Києва — кандидатура невідома і поки мало конкурентна для Кличка. Саме тому не виключено, що її висунення заздалегідь було погоджено під збереження статусу-кво в столиці.

18876

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: