fbpx
Сьогодні
Репортаж 16:11 19 Чер 2020

Під біло-блакитним прапором, але без Кличка: як мери представили партію "Пропозиція" і чи є у неї шанси перемогти

Фото: "Рубрика"

В Україні презентували партію "Пропозиція", головними особами якої стали мери великих міст — Дніпра, Миколаєва, Житомира, Кропивницького. За задумом лідерів, політсила зможе конкурувати з великими гравцями на місцевому рівні і стане плацдармом на наступних парламентських виборах.

Перш за все за рахунок того, що складається з лідерів місцевого самоврядування. У чому суть нової партії, хто її веде і чи є шанси — у матеріалі "Рубрики".

Наш Край 2.0?

Чутки про створення "партії мерів" ходили ще з середини квітня. По-перше, на носі старт виборчої кампанії і всі політсили готуються до забігу. У Києві, Харкові, Одесі та інших містах щосили йде боротьба за право бути висунутим від рейтингових партій.

По-друге, Виборчий кодекс забороняє балотуватися самовисуванцем. Тобто для того, щоб піти у владу — потрібно бути членом партії.

По-третє, на противагу першому пункту, місцеві еліти не хочуть віддавати першість партії Володимира Зеленського "Слуги народу", яка, втім, кожен місяць втрачає підтримку українців. Останні рейтинги тому яскраве підтвердження.

На цьому тлі в кулуарах Верховної Ради і Офісу президента, за даними "Рубрики", говорили про підготовку відразу декількох "мерських проектів". Перший — реінкарнація партії "УДАР", яку буде просувати мер Києва Віталій Кличко вже з середини літа.

Другий — класичної партії градоначальників, в яку могли увійти сильні фігури на місцях — мер Дніпра Борис Філатов, градоначальник Одеси Геннадій Труханов, Харкова — Геннадій Кернес, мер Миколаєва Олександр Сенкевич та інші.

У підсумку "мерський проект" реалізувався, але поки частково. У п'ятницю, 19 червня, у полукамерному режимі в Києві відбулася презентація партії "Пропозиції". До слова, публічної акредитації ЗМІ на зустріч не було, прес-служба запрошувала окремих журналістів і видання в авральному режимі.

Партія мерів

Фото: "Рубрика"

Головними особами партії стали — згадані Борис Філатов і Олександр Сенкевич, мери Житомира Сергій Сухомлин, Чернівців — Олексій Каспрук, Нової Каховки — Андрій Дяченко та Кропивницького — Андрій Райкович. Градоначальників Одеси та Харкова не було.

Ведуть "Пропозіцію" група політтехнологів на чолі з Сергієм Гайдаєм і Дмитром Касьяновим. Неофіційним спонсором партії, за інформацією співрозмовника видання, є Борис Філатов і бізнесмен Геннадій Корбан.

"Це не політичний проект, створений з метою переобрання на місцевих виборах кожного з присутніх. Ми створюємо політичну партію. ​​Кожна партія повинна брати участь у політичних процесах з метою мати представництво у владі.

Ми вважаємо, що наша партія, в першу чергу, представляє інтереси людей, тому що, напевно, немає у цій країні більше персонажів, які кожен день спілкуються з людьми і ходять ногами по вулицях і подвір'ях. Політика робиться у дворах — і там бачиться краще, як живуть люди", — у вступній промові заявив Філатов.

Партія мерів

Фото: "Рубрика"

Також під час спілкування з пресою градоначальники заявили, що відкриті для колег з інших міст. Правда, хто з відомих мерів приєднається до проекту — поки невідомо. Як розповіли "Рубриці" в партії, мери Львова, Черкас, Харкова та Одеси відмовилися вступати у "Пропозіцію". Тому локомотивом на всеукраїнському рівні буде Борис Філатов.

До слова, бренд партії віддалено нагадує символіку "Партії регіонів" чи "Нашого Краю". На цьому наголошували навіть самі присутні на заході політики. Правда, на думку Бориса Філатова, "Пропозиція" відрізняється від "Нашого Краю" "практично всім".

"Чим ми відрізняємося? Всім. Ми — програмна партія. Ви знаєте, як створювалася і будувалася партія "Наш Край" — не знизу, а з Адміністрації президента. Тому нас не потрібно порівнювати, навіть з політичним проектами — ми хочемо побудувати правильну партію. Ми створилися не тому, що нас викликали в АП та дали якийсь документ, сказали, що будемо агітувати. Тут все йде знизу," — відповів на запитання "Рубрики" Філатов.

Партія мерів

Фото: "Рубрика"

Яка ідеологія і чи є шанси 

Як пояснив один з учасників зустрічі в розмові з "Рубрика", кожен кандидат у своєму регіоні буде організовувати кампанію самостійно. Тобто за принципом повноцінної франшизи.

"Партія — це продукт, який я зможу показати як своїм соратникам, так і виборцям. Стратегічне управління буде вестися на рівні Філатова, а також його політтехнолога Гайдая. В інших же регіонах кандидати візьмуть спільний порядок, але адаптація лягає на наші плечі", — зазначив співрозмовник.

До слова, саме тому у брендинг внесли елементи інфраструктури на місцях. Світлофор, коляска, Wi-fi, лопата, дорога, стіна — відсилання до децентралізаційних проектам в регіонах. На них, за задумом партійців, і будуть робити ставку кандидати.

Партія мерів

Фото: "Рубрика"

Самі ж лідери політсили неодноразово роблять ухил на те, що вони працюють у місцевому самоврядуванні. Спілкуються з людьми, бачать проблеми і втомилися від вічної політики при "заміні люка або ремонті даху". Саме тому підтримка людей їм нібито гарантована.

"Я думаю, що результати будуть різними, в залежності від регіону. Але ми робимо ставку на сильних мерів, які мають непогані рейтинги. Тому фактично в кожному місті будуть наші представники, а можливо, і мери. Десь 10%, а десь — і 20-25% ", — підсумував інший співрозмовник "Рубрики" в політсилі.

Читайте також:

На кону мільйони і влада: навіщо "Слуга народу" змінює правила виборів і як це "вдарить" по українцям

Зранку стільці, а ввечері гроші: як проходить реформа децентралізації

31045

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: