fbpx
Сьогодні
Кейси 11:12 28 Кві 2021

Українські хендмейд прикраси для волосся носять і в Європі: як переселенка створила бізнес з нуля

Наскільки важливі перші вкладення? Де брати натхнення та шукати клієнтів? Як маленькому бізнесу вижити у пандемію? Розповідає все “Рубрика”

English version here

Анастасія Агалакова

Всім добре відома порада китайського мудреця Конфуція: "Виберіть роботу до душі і вам не доведеться працювати жодного дня". Зробити улюблене заняття джерелом своїх прибутків мріє кожен, ідеї для бізнесу за рахунок того, що ти вмієш робити своїми руками, сьогодні актуальні як ніколи. Опитування кажуть, що сучасна молодь визначає своїм найвищим пріоритетом досягнення успіху в хобі, що стало роботою. Це для них важливіше за створення сім'ї і навіть за рівень доходу. 

Розвиток соціальних мереж і можливість виходу на клієнтів дозволяє відкривати свою справу багатьом талановитим людям, які вміють працювати руками. Втриматися в бурхливому океані жорсткої конкуренції допомагають оригінальність, вміння орієнтуватися в трендах і здатність постійно вчитися.

Переселенка з Донбасу, а нині жителька Павлограду, Анастасія Агалакова створює власними руками прикраси для волосся. Раніше вона робила їх тільки для своїх дочок, а тепер, завдяки цікавим постам, якісним фото і грамотному маркетингу, успішно продає їх через інтернет по всій Україні і за кордон, зокрема. "Рубрика" запитала у майстрині, як перетворити хобі на бізнес, скориставшись можливостями програм від ЄС в Україні.

Вмієш — роби!

Анастасія Агалакова за освітою інженер-технолог. У декретній відпустці вона, як і багато молодих мам, довгий час лише спостерігала в інтернеті красиві картинки з виробами ручної роботи, милувалася і захоплювалася майстерністю людських рук. Одного разу вирішила спробувати зробити пов'язку для волосся для своєї молодшої доньки, якій тоді було 6 місяців. Це була простенька квіточка з шифону на еластичній основі. Схожі прикраси отримали і старші дівчата-близнючки. Несподівано для починаючої майстрині дівчата почали отримувати безліч компліментів і добрих слів, тож Настя вирішила розширити свою колекцію. Підійшла до справи серйозно: продумала моделі, намалювала ескізи, прикинула, якого кольору тканину потрібно придбати, яку ще фурнітуру використовувати. Зробила дюжину пов'язок, в тому числі і для себе. Сфотографувала свої вироби і виклала на сайт з українським handmade "Скриня". Через деякий час прийшло замовлення на 3 штучки, а потім — аж на 41! 

У той момент жінка остаточно зрозуміла, що вироби ручної роботи користуються попитом, вони потрібні людям, і стала шукати, де ще можна заявити про себе і свою творчість. Вона створила сторінки в соцмережах і з них теж стали потрохи надходити замовлення. Починала абсолютно з нуля. Будь-яке замовлення для неї було викликом придумати щось нове, те, чого вона раніше не робила. Паралельно дивилася різні майстер-класи в Youtube, намагалася розглядити секрети ідеальних робіт, які бачила на сторінках більш досвідчених майстринь: "Мені було цікаво пробувати все, що пов'язано з прикрашанням дитячих зачісок, і саме цей інтерес з самого початку рухав мене вперед".

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Аби були гроші, потрібні знання

Талант — важлива складова в опануванні творчих занять. Але для того, щоб перетворити хобі на бізнес, мало лише вправно тримати в руках голку або гачок та мати бездоганний смак. З досвіду Анастасії Агалаковоі, не менш важливо трансформувати свій світогляд на підприємницьке мислення. Думати, рахувати і планувати значно далі, ніж сьогоднішній день.

"Я завжди чомусь вчусь, — каже майстриня —  платно і безкоштовно. Дивлюся відео, читаю експертні статті в профільних блогах — фото, візуал, маркетинг, зйомка сторіс, зйомка відео, психологія покупця, копірайтинг, таргетинг і т.і. Намагаюся думати як людина бізнесу, і, мабуть, саме ця тема найактуальніша для зростання. Сьогоднішній світ так швидко змінюється, дуже важливо йти в ногу з часом і використовувати сучасні способи просування своєї справи. Тому знання (як базові, так і передові) це те, но що я ніколи не шкодую часу. В інституті мене не вчили ні економіці, ні дизайну, ні маркетингу, у цих темах я і шукаю знання — відразу і побільше".  

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Один з освітніх курсів, у якому взяла участь Анастасія, був запущений ГО "Українська асоціація фрілансерів" з Краматорська. Віртуальний тренінг "Хендмейд в онлайн" — одна з двадцяти ініціатив, підтриманих Українським Жіночим Фондом за фінансування ЄС. З початку кризи COVID-19 Європейський Союз мобілізував пакет грантів швидкого реагування в розмірі понад 190 млн євро, щоб допомогти Україні в подоланні проблем, пов'язаних з пандемією. Одними з направлень такої підтримки стали сприяння економічному відновленню, а також надання допомоги вразливим групам населення. 

"Українська асоціація фрілансерів" розробила програму, в результаті якої хендмейдерки могли зберегти дохід, відновити або вивести на новий рівень віртуальні канали продажів у період карантинних обмежень. 

На участь у тренінговому курсі було подано понад 600 заявок рукодільниць, не тільки з України, а й з закордону. В результаті триетапного відбору, який враховував рівень зацікавленості учасниць, вид діяльності у хендмейді, рівень підприємницьких знань та бізнес-навичок, Анастасія Агалакова потрапила до складу слухачок. Зустрічі проходили в zoom. Протягом місяця, два-три рази на тиждень, тренери в прямому ефірі навчали майстринь тонкощам маркетингу, копірайтингу і фотографії. Фахівці на конкретних прикладах розповідали, як вести діалог з клієнтом і просувати товари в соцмережах, як писати супроводжуючі тексти, як вигідно презентувати свої вироби на фото. Також проводилися додаткові консультації, тренінги з жіночого лідерства. Крім того, проект мав на меті не лише навчити, а й згуртувати майстринь. Професійна громада у вайбері, створена на початку навчання, стала дистанційним клубом спілкування та взаємопідтримки.

"Це навчання дійсно допомогло мені більш якісно переформатувати бізнес, який теж відчув на собі негативний вплив COVID-19, та підняти навички інтернет-продажів на більш високий рівень. Я багато дізналася про таргетинг, рекламу, електронну комерцію, стала більш впевненою, зрозуміла, які саме кроки треба робити, щоб втримувати і збільшувати кількість клієнтів. Хоча, зізнаюся, особисто мені б хотілося, щоб програма була більш тривалою з конкретними завданнями, опрацюванням своєї ніші і зворотним зв'язком за моїми помилками і сильними сторонами". 

прикраси

Часто доводиться чути, мовляв, без грошей власну справу не відкриєш. Люди женуться за грантами, спонсорами. Але павлоградська рукодільниця має іншу думку — гроші не завжди вирішують проблему. Якщо у людини немає досвіду в тій справі, яку вона збирається розвивати, то на перших етапах важливіші знання! Без знань, що і як робити, гроші перетворяться, швидше за все, на досвід негативний.

"Великий поштовх на початку моєї творчості мені надала інша грантова програма, у якій я брала участь у 2015-2016 роках. Там був виїзний тиждень навчання підприємницьким навичкам, а потім конкурс бізнес-планів. Я була в числі переможців і отримала підтримку своєї бізнес-ідеї з часткою участі 80% — грантові кошти, 20% — власні кошти. У програму теж входив супровід профільних фахівців, у яких можна було попросити допомоги при реалізації свого проекту протягом 4 місяців. Ще тоді я зрозуміла, що знання першорядні, а гроші — другим пунктом вже до розумної голови". 

Продавати український хендмейд за кордон — реально! 

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Так склалося, що більшість покупців Анастасії Агалакової з-за кордону купують вироби для себе (тобто це прикраси для дорослих), а більшість продажів в Україні — дитячі аксесуари. Покупці handmade з ЄС — більш вільні і незалежні люди, які цінують вироби ручної роботи та готові заплатити за якість, дизайн і унікальність; а ще чекати і платити за міжнародну доставку. "В основному у мене купують аксесуари для вечірок, фотосесій, якихось подій, коли потрібно виглядати цікаво і красиво, — розповідає майстриня. — Мої покупці в Європі не соромляться одягнути обруч з вушками, корону і ободок єдинорога — вони легко веселяться і насолоджуються своїм прикольним незвичайним виглядом. А також купують для особливих приводів обручі, розшиті стразами і намистинами. Дуже приємно, коли пишуть слова подяки, залишають відгук. Іноді надсилають свої фото".  

"Перш ніж почати продавати за кордон, я 2 роки збиралася і читала інформацію в групі facebook, де досвідчені продавці ділилися своїми ситуаціями, обговорювали нагальні теми та обмінювалися досвідом.  А також дивилася багато відео на цю тему.  Я перейнялася цією темою, приблизно розуміла з чим можу зіткнутися, знала, де задати питання і отримати підтримку. Це мій досвід. Хтось діє відразу… я довго сумнівалася — чи вийде у мене?".

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Майстриня зазначає, для того, щоб зацікавити платоспроможного європейського або заокеанського покупця, треба постійно слідкувати за тенденціями, виробляти те, що зараз користується попитом, розуміти цінності тих, на кого ти орієнтуєшся. Ключовий момент — вміти швидко реагувати на примхи моди, коригувати під них свою творчість, фантазувати, пропонувати варіанти на заданий модний тренд. Бути здатною працювати з індивідуальними замовленнями. Вчасно відповідати на запитання потенційних покупців, бути дуже ввічливою в листуванні і пунктуальною у виконанні замовлення. Робити сезонні колекції до свят — Різдво, День матері, день Святого Валентина, Гелловін. Не забувати і не жалкувати влаштовувати регулярні розпродажі — західний світ чекає на такі події.

"Я відправляла вироби в США, Великобританію, Канаду, Італію, Данію, Німеччину — знаходять мене на Etsy (всесвітній майданчик хендмейду). Хотілося б рухатися і далі в цьому напрямку, зокрема, підтягнути англійську. Я завжди переживаю при листуванні, бо не дуже впевнена, що вірно висловлююсь і покупці мене правильно зрозуміють".

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Не обходиться і без об'єктивних проблем. "З 2020 року (під час пандемії) Укрпошта перестала забезпечувати терміни доставки, — ділиться наболілим Анастасія, —  У мене була посилка, яка чимчикувала в Європу 3,5 місяця, і посилка, яка злітала в Америку і повернулася через 8 місяців (а людина ж чекає посилку, гроші за доставку сплачені!) Укрпошта перестала відповідати за якість своїх послуг, тому я стала користуватися тільки послугами посередників. Це в 2 рази дорожче (і лягає на покупця), але зате постійний зв'язок із відповідальними особами сервісу, чат з підтримкою і конкретні терміни доставки. Ще одне дуже болюче питання — це безмитне ввезення з-за кордону в ЄС. Сума покупки до 22 євро зараз. А найближчим часом митом буде обкладатися будь-яка посилка, яка імпортується з-за меж ЄС. І розмір мита немаленький. Це ускладнює продаж в країни ЄС".

Тож у будь-якому бізнесі — свої складності і переваги. Продавати за кордон — це не тільки гроші лопатою загрібати, а теж шукати шляхи і рішення.

Звідки брати ідеї?

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

"Надихаюся переглядом картинок на Pinterest, дивлюся майстер-класи на YouTube і сучасні серіали, читаю статті про модні тренди, стежу за магазинами одягу (як дорослого, так і дитячого), спостерігаю за колегами. Але найголовніше під час створення виробів — це матеріали і компоненти, тому що який би не був покладений в основу майстер-клас — на виході може вийти абсолютно інший виріб, тому що заміна 1 або декількох складових, додавання або зменшення деяких елементів дає на виході зовсім іншу прикрасу! Матеріали вирішують дуже-дуже багато! Буває, фантазія в процесі настільки захоплює, що замість одного аксесуара, виходить ціла колекція. Приходять ідеї щодо втілення, але вже в іншому кольорі, з іншого текстурою і т.д.".

Натхненниці і музи Анастасії — її доньки.  На них вона тестує дитячі прикраси, дізнається реакцію на ту чи іншу модель бантика або обруча. А ще дівчатка допомагають у демонстрації аксесуарів у справі — виступають фотомоделями для показу маминих колекцій. Втіленню в життя ідей майстрині допомагає вся родина. Чоловік Насті за фахом — головний технолог і конструктор. "Якщо мені потрібно технічне удосконалення моїх інструментів і пристосувань — він завжди прийде на допомогу. Олександр зробив мені паяльник з регулюванням температури для різних видів і способів обробки тканини. Сконструював станок для виготовлення каркасів корон, шаблон для спідниць-пачок з фатину, виставкові стенди для місцевих ярмарків. А старший син бере участь в якості кур'єра — приносить посилки з пошти і відправляє посилочки до адресатів, якщо раптом у мене на це немає змоги".

Українські хенд-мейд прикраси для волосся

Діти Анастасії — її головні помічники

Анастасія каже, що сотні виготовлених для її інтернет-магазина прикрас допомогли їй зрозуміти: головне — це займатися тим, що подобається і приносить задоволення. Тоді з'являються сили і можливості, які дають розвиток справі, внутрішній підйом, натхнення. На питання, чим тепер для неї є заняття хендмейдом — роботою, джерелом доходу чи творчістю, відповідає: "Напевно, це все разом. Але до цього я б додала ще реалізацію себе, своїх здібностей, талантів. І ще, мої прикраси — це мій спосіб бути корисною людям, радувати їх, робити їх щасливими і красивими!".

Рубрика:
Кейси
27166

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: