fbpx
Сьогодні
Світ 16:25 08 Січ 2019

Цимес лонгрідів тижня: час прогнозів на 2019

Огляд відбірних матеріалів із закордонних ЗМІ

GOMOLACH / ONAIR / KATHY HUTCHINS / KARL_SONNENBERG / J. LEKAVICIUS / ITOR / DOTTED YETI / SHUTTERSTOCK / THE ATLANTIC

Останні  два тижні всі підводили підсумки 2018 року та робили прогнози на рік, що вже прийшов. Загалом, прогнозування соціальних процесів — річ не надто вдячна, але ми можемо хоча б продовжити існуючі тренди. Ще легше це зробити з технологіями, адже їх розвиток сам є впливовим фактором змін в політиці та суспільстві, тому значна частина матеріалів буде присвячена саме їм.

1. The Year in Preview. The Washington Post

The Washington Post зібрав прогнози своїх авторів в різних сферах щодо імовірних трендів в 2019 році. Теми не претендують на всеохопне покриття, тому в матеріалі присутній і прогноз розвитку моделі "приїдь-забери" у фаст-фудах, і пункт про зростання суперечностей за контроль над Арктикою з її судноплавними шляхами та запасами найти й газу. З інших глобальних тем:

  • Терористичні атаки буде складніше попереджувати через "децентралізацію" екстремістів внаслідок втрати позицій Ісламською Державою
  • Відносини США та Китаю погіршуватимуться через тарифну війну та небажання Штатів миритися із претензіями КНР на глобальне домінування
  • Сповільнення економічного зростання в США та підготовка до президентських виборів 2020 року в них

2. 83 Things That Blew Our Minds in 2018. The Atlantic

Список із 83 речей, які вразили журналістів The Atlantic в 2018 році, як можна судити з назви. Добірка дуже строката — від зменшення середньої тривалості життя мемів в порівнянні з 2012 роком до цілого ряду астрономічних фактів. Наврядчи ви це все запам'ятаєте, але блиснути знанням корисних і не дуже фактів зможете. Наприклад, що найкращою соціальною мережею для зустрічей та спілкування нудистів в онлайні є Twitter.

3. The Media's Post-Advertising Future Is Also Its Past. The Atlantic

Ще одна публікація того ж видання, але вже конкретна – про вимушені зміни бізнес-моделей медіа через Google та Facebook, які є монополістами на ринку онлайн-реклами. Крім двох ненависних техногігантів медіа заважають: інші компанії, які все активніше йдуть в рекламний ринок – Amazon, Microsoft і навіть Apple; відсутність технологічних рішень, які могли б врятувати їх; загальна невизначеність, як сьогодні заробляти гроші, і необхідність експериментувати; зростання ролі патронів. В похідному від останнього автор і бачить майбутнє медіа, яке є переосмисленням їх минулого – більша ангажованість і відображення певної упередженої позиції, що в той же час призодить до більшої включеності населення в політичний процес.

4. In 2019, blockchains will start to become boring. MIT Technology Review

2018-ий став роком розвінчання ентузіазму навколо криптовалют — деякі з них втратили до 90% своєї вартості. Пройшовши пік хайпу на стику 2017/2018, їх бульбашка луснула, і, ймовірно, ціна і зацікавленість в тому ж біткоїні і далі падатиме. Але весь цей бум став корисним для популяризації блокчейну поза криптовалютами, і ось він в 2019 році може стати звичайною "нудною" технологією. Можливі форми, у яких буде застосовуватись: смарт-контракти, трекінг ланцюгів постачання. Та навіть для крипти є шанс — державні цифрові валюти та створення біржової інфраструктури, що дозволить вкладати в них гроші великим інвесторам.криптовалюти набридли

5. Finland's grand AI experiment. Politico

Фінська система шкільної освіти є взірцем для наслідування. Але нинішні умови вимагають не лише добре навчати дітей, але і перенавчати дорослих. Тому уряд країни запровадив програму з навчання основам штучного інтелекту 1% населення країни – приблизно 55 тис. людей. Розуміючи, що в гонці США та Китаю з фундаментальних розробок в галузі ШІ Фінляндії нема чого робити, вони зосередилися на практичному застосуванні. Ця ініціатива з'явилася в Університеті Гельсінкі, була підхоплена урядом, а потім до неї долучилися 250 компаній. Вона стала частиною національної стратегії Фінляндії з ШІ, прийнятої в жовтні 2017 року. І 1% населення, навчений основам ШІ, тут тільки початок – згідно з цією стратегією, близько 1 млн з 5.5 млн фінів має прокачати свої навички в цій сфері. Армія, мова, віра – що тут ще сказати?

фінляндія прапор штучний інтелект

6. An economist explains what digital technology means for the future of popular culture. The Verge

З появою нової технології завжди знаходяться люди, які побоюються знищення нею традиційних культурних форм. Інтернет як така технологія дійсно сильно вплинув на креативні індустрії через поширення піратства. Але піратство не вбило музичну індустрію через те, що з розвитком  потокових сервісів (Google Play Music, Spotify) ціна виробництва та дистрибуції музики значно впала. Підписочна модель, за якою працюють ці сервіси, також забезпечила виробників постійним джерелом прибутку. Те ж саме стосується книговидавництва та кіноіндустрії – через зниження витрат тепер можна орієнтуватися на значно вужчі аудиторії. До того ж, крім зростання випуску продуктів в абсолютних цифрах, зросла представленість незалежних чи самовиданих творів в списках бестселерів. Зворотнім боком медалі тут є вже звичні побоювання щодо концентрації ринкової влади в руках кількох великих технологічних компаній, таких як Netflix чи Amazon.

7. Europe's Future Is Up to Us. Project Syndicate

Стаття головного перемовника по Брекзіту та колишнього єврокомісара з питань внутрішнього ринку про виклики, які стоять перед Європою в 2019 році. Він виділяє такі 4 пріоритети в діяльності європейських лідерів:

  • створення "Зеленої Європи". Європейці витрачають втричі більше ресурсів, ніж потрібно для сталого розвитку, і з цим слід боротися. До того ж, Європа повинна йти в напрямку повної електрифікації транспорту до 2030 року
  • "побудувати економіку в інтересах кожного". Мається на увазі зниження безробіття та подолання розриву між різними країнами ЄС
  • контроль кордонів та подолання міграційних викликів
  • припинити перекладати питання безпеки на аутсорс (читати – на США)

8. Fake-porn videos are being weaponized to harass and humiliate women: 'Everybody is a potential target'. The Washington Post

Матеріал про небезпеки, які несе відносно нова технологія "deepfakes". Це коли за допомогою машинного навчання модель обличчя людини, сконструйована з її фото та відео, може накладатися на інше відео. Як пише автор, інструмент використовується диспропорційно з огляду на стать – якщо про чоловіків зазвичай роблять жарти, як у випадку з Ніколасом Кейджем, то обличчя жінок в основному накладають на порноакторок. Власне, про технологію заговорили після того, як з'явилося подібне відео "з участю" Галь Гадот. Це вбачається серйозним інструментом для атак на жінок, приниження їх гідності, який слід розглядати як випадок викрадення ідентичності та розробляти відповідну нормативну базу. І хоча раніше вважалося, що для реалістичного фейку потрібні багатогодинні записи відео таргетованих персон, під що підпадали лише зірки та публічні люди, але з розвитком технології імовірно, що кількість вихідного матеріалу може суттєво знизитись.

deepfakes

9. It's Intermission for the Large Hadron Collider. The New York Times

Інтерактивний тур по головному науковому проекту останніх десятиліть – Великому андронному колайдеру. Разом із описом роботи пристрою та крутою візуалізацією зіткнення елементарних частинок є екскурси у речі на кшталт антиматерії. Якщо у вас є iPhone 6 та вище або Android-смартфон з підтримкою ARCore, ви можете отримати максимум від матеріалу, переглянувши його в режимі доповненої реальності.

10. Як «Київстар» підсадив «Космо» та ще 50 компаній на великі дані. Mind.ua

Цей партнерський матеріал Mind.ua та "Київстар" – яскравий приклад низького запиту на приватність в українському суспільстві. Подібну статтю про західну компанію, на кшталт Facebook, складно було б уявити без зливів інсайдерів або колишніх співробітників компанії, тоді як тут про кейси застосування даних говорять топ-менеджери мобільного оператора та компаній-партнерів. По суті, перший згаданий  приклад з "Космо" – це використання персональних даних людей в рекламних цілях сторонньою фірмою без прямого дозволу на те. Так, "Київстар" зазначає, що "всі аналітичні моделі з використанням Big Data будуються на підставі неперсоніфікованих і зашифрованих даних". Але погодьтеся, що коли вам приходить смс від невідомої компанії просто через те, що ваш оператор знає про всі ваші переміщення і має ваш соц-дем профіль, це не зовсім вписується в уявлення про приватність.

Графіки тижня

Останні тижні 2018 року видалися вкрай поганими для ринків цінних паперів – падало буквально все. Індекс S&P 500 показав найбільше грудневе падіння з 1931 року, а за розрахунками Deutsche Bank загалом за 2018 рік падіння продемонстрували 90% активів. Стрибки на фондових ринках не додають упевненості в майбутньому інвесторам, через що частіше стало чути про імовірність наближення світової фінансової кризи в 2019-2020 роках. З огляду на цю ситуацію, політичну нестабільність в Європі через Brexit та рух "жовтих жилетів"  і торгову війну між США та Китаєм очікувано, що в 2019 році перспективи зростання світової економіки гірші за попередні роки.

Індекс S&P 500 показав найбільше грудневе падіння з 1931 року, а за розрахунками Deutsche Bank загалом за 2018 рік падіння продемонстрували 90% активів

Як бачимо, J.P.Morgan погіршив свій прогноз зростання світової економіки з 3.2% до 3%. Раніше через торгову війну Китаю та США те ж саме зробив МВФ. Сподіваємося, що все обійдеться лише сповільненням темпів зростання, а не великими фінансовими потрясіннями – це останнє, що потрібне Україні цього року.

Відео тижня

Найбільші значні історії 2019 року від The Economist. Безпілотні авто, операції за допомогою доповненої реальності, вступ приватних компаній в нову місячну гонку – ці та менш глобальні речі редакція журнала обрала як такі, що матимуть суттєве значення в наступному році.

1323

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: