fbpx
Сьогодні
Огляд 21:34 30 Гру 2018

Цимес лонгрідів тижня: гайд песиміста на 2019 і останні тренди року

Огляд відбірних матеріалів із закордонних ЗМІ

Кадр із мультфільму «ВОЛЛ·І» (2008 рік)

Розуміємо, в перед- і післяноворічний період складно щось робити, окрім поїдання мандаринів та олів'є. Однак, можливо, у вас буде трохи часу на те, щоб окинути оком 2018 рік і підготуватися ментально до 2019-го. Сподіваємося, останній випуск "Цимесу" в нинішньому році допоможе вам у цьому.

Що гроші кажуть нам про 2018

1. The Year in Money. Bloomberg

Якщо в минулому випуску "Цимеса" ми згадували матеріал Recode про технологічні тренди 2018 року, то в цьому ретроспективно поглянемо на основні економічні показники завдяки прекрасному матеріалу Bloomberg. Тут наведені як загальні речі, на кшталт сукупного рівня боргу в світі – 247 трлн доларів! – чи лідерів/аутсайдерів за показником зростання ВВП, так і більш специфічні показники. Наприклад, обсяг активів у Японії, які тримають її громадяни з деменцією (розладами, що впливають на мозок). Матеріал треба показувати людям, які постійно твердять, що в України все погано – дивлячись на інфляцію у Венесуелі чи рівень знецінення аргентинського песо, уявлення про "погано" швидко змінюються…

Проблеми і незгоди від погоди (*потенційно)

2. The Pessimist's Guide to 2019. Bloomberg

…Але мало що може розвинути песимістичні настрої більше, ніж щорічний матеріал того ж Bloomberg щодо потенційного негативного сценарію подій в наступному році. На цей раз його лейтмотивом стала можлива глобальна харчова криза через зміни клімату. Автори моделюють гіпотетичну ситуацію, коли через El Niño – екстремальні коливання температури води в екваторіальній зоні Тихого океану – у всьому світі будуть проблеми із врожаями, окрім двох регіонів: Північної Америки та Росії з Україною. Далі вони допускають можливий розвиток подій з характерною ознакою – в історії вже траплялася заборона Росії на експорт пшениці в 2010 році. І, як і в інших глобальних речах, багато що залежатиме від позиції США і особисто Дональда Трампа.

Консультанти автократів

3. How McKinsey Has Helped Raise the Stature of Authoritarian Governments. The New York Times

Стаття про чергову версія вічного питання "чи пахнуть гроші?" у виконанні найавторитетнішої консалтингової компанії світу – McKinsey. Вона не цурається працювати з автократіями, на кшталт КНР, більше того – допомагає їм у діяльності, що протирічить інтересам США. Наприклад, консультувала Китай щодо будівництва штучних островів в Південно-Китайському морі та розробляла стратегії для російських банків, які перебувають під американськими санкціями. Поряд із наданням послуг відверто авторитарним режимам, компанія допомагає корумпованим урядам, зокрема консультувала Віктора Януковича. Зазначалося, що залучення McKinsey разом з Полом Манафортом була частиною стратегії Ріната Ахметова з посилення режиму президента-втікача. І якщо американський політконсультант займався політичною частиною, то компанія мала розробити економічну стратегію для Януковича і висвітлювати його для Заходу як "проринкового реформатора".

McKinsey & Company

Шатри McKinsey & Company у Китаї, поєднані червоними доріжками / Фото: nytimes.com

Вбивча нерозсудливість творців безпілотників

3. The Deadly Recklessness of the Self-Driving Car Industry. Gizmodo

У минулому "Цимесі" ми оптимістично описували статтю The Verge про перший сервіс майже автономних таксі – гуглівський Waymo. Так от, весь цей оптимізм і захоплення перспективою революції безпілотних авто доволі сумнівний з огляду на вбивчу нерозсудливість компаній-піонерів галузі. І Waymo, і Tesla, і Uber халатно підходять до випробувань своїх авто і вводять в оману людей невідповідністю між їх реальними можливостями і маркетинговими лозунгами. Наприклад, компанія Маска взагалі озвучує взаємовиключні речі – з однієї сторони рекламує свої машини як "повністю автономні", що призводить до самовпевненості водіїв та аварій, а з іншої заявляє, що переконує кожного з покупців не сприймати їх як безпілотні. Не говорячи про смертельний випадок із автомобілем Uber, щодо якого слідство виявило, що водій могла дивитися серіал на телефоні під час катастрофи. Все це викликає багато питань до менеджменту компаній, адже чи не головна запорука успіху автономних авто – їх суспільне прийняття і віра в те, що вони більш безпечні, ніж машини з водіями.

У Facebook проблеми. Знову. Вкотре.

5. As Facebook Raised a Privacy Wall, It Carved an Opening for Tech Giants. The New York Times

Ви, мабуть, вже втомилися від безкінечних скандалів, пов'язаних із Facebook – 2018 рік в цьому контексті видався найтяжчим за весь час існування соцмережі. Компанія й без того потерпає від найвищого рівня недовіри до неї – близько 40% американців не довіряють ФБ у питаннях захисту персональних даних серед усіх інших сервісів. Але вона щоразу підтверджує ці побоювання. Хоч Facebook ніколи не продавав дані користувачів, але надавав доступ своїм партнерам до певних частин соцмережі і отримував від них дані взамін. На цей раз розслідувачі The New York Times на основі внутрішніх документів та інтерв'ю з екс-співробітниками Facebook встановили, що компанія надавала пошуковику Microsoft доступ до списків друзів користувачів без їх погодження, а Netflix та Spotify – навіть можливість читати приватні повідомлення.

Вакансія: тренер для штучного інтелекту

6. Нейросеть-беженец: трудные вопросы об искусственном интеллекте и мультикультурализме. Теории и практики

Матеріал із коментарями щодо ініціативи організації REFUNITE запустити сервіс, за допомогою якого біженці могли б займатися розміткою даних. Це – рутинна і некваліфікована праця, необхідна для навчання нейронних мереж. Наприклад, ви маєте вказати, що саме знаходиться на картинці – кіт чи собака. Через дуже багато повторень такої типізації нейромережа вчиться сама розпізнавати зображення. З однієї сторони навіть незначна оплата за таку роботу є пристойною як для країн, звідки тікають люди, і дає засоби для існування. З іншої, ця робота має сильний дегуманізуючий ефект і не світить ніякими перспективами, адже в ній не можна якось покращити свої навички.

Нове книговидавництво без нових книг

7. The 'Future book' is here, but it's not what we expected. Wired

Це стаття – не стільки про "книгу майбутнього", яка поки що далека від свого втілення, скільки про технологічне середовище навколо видавничого бізнесу. Автор пише, що в 2018 році друковані книги виглядають так само, як століття тому, а електронні майже ніяк не змінилися за 10 років. Втім, "книга майбутнього" на сьогоднішній день полягає не в самій формі пристроїв, скільки в екосистемі, що їх оточує. Щоб видати книгу сьогодні вам не потрібна купа листів та грошей, достатньо лише Microsoft Word та підключення до інтернету; автори стали значно більше заробляти від незалежно виданих книжок; краудфандингові сервіси полегшили видачу традиційних книжок, а email-розсилки – стали маркетинговим інструментом їх поширення. Все це змінює ідею "книги" від якось кінечного об'єкта, без різниці матеріального чи електронного, до набору сервісів, якими ми користуємося щодня.

електронні книги замість друкованих

HOTLITTLEPOTATO; GETTY IMAGES

Ще одна претензія Китаю на глобальне технодомінування

8. The man turning China into a quantum superpower. MIT Technology Review

Гонка між США та Китає за домінування в сфері штучного інтелекту – вже звична тема публічного дискурсу. Та крім нього, КНР намагається завоювати першість в інших потенційно прориривних технологіях, до яких відноситься і квантовий комп'ютер: у вересні 2017 році між Віднем та Пекіном відбулася перша відеоконференція, захищена квантовим шифруванням. І хоча спутник, за допомогою якого передавалися дані, та сама технологія є плодом міжнародної співпраці, але динаміка виходу наукових статей за авторством китайських вчених та інвестицій Піднебесної в квантові розробки свідчить про те, що вона бачить себе лідером у цій сфері до 2030 року. Піонер технології Цзян-Вей Пань (Jian-Wei Pan), про якого йде мова в статті, говорить про можливість створення суперзахищеного інтернету та суперкомп'ютерів за допомогою неї. Але, знаючи сучасний Китай, складно уявити, що можливості квантового обчислення не будуть використані для підсилення існуючого квазі-тоталітарного режиму.

Світоглядний розкол між технарями і державниками

9. The Divide Between Silicon Valley and Washington Is a National-Security Threat. The Atlantic

Програма американського уряду JEDI проявила ще одну проблему сучасних США – розрив у світоглядах між Кремнівою Долиною та Вашингтоном. Логічно, що між керівниками та персоналом технокомпаній з однієї сторони і політиками з військовими з іншої мають бути суттєві розбіжності, але нині вони зачіпають базову річ – патріотизм та інтереси США. Наріжним питанням тут є ставлення до Китаю: якщо державні діячі бачать в ньому скоріше загрозу, то технокомпанії – джерело інвестицій та ринок. Розрив породжений декількома факторами: занадто мала кількість "технарів" в держструктурах (всього 8 когресменів – інженери за освітою), що обумовлює нерозуміння політиками технологічних викликів, поколіннєвий розрив, різниця у розподілі влади. До того ж, молоді амбіційні люди скоріше схильні обирати корпорації, де вони скоріше отримують можливість приймати рішення і відчувають свій вплив. Одне з рішень: перестати створювати хибну дихотомію, що бути соціально значимим можна, лише безпосередньо працюючи на державу.

Personnel work at the Air Force Space Command Network Operations & Security Center at Peterson Air Force Base in Colorado Springs, Colorado July 20, 2010. U.S. national security planners are proposing that the 21st century's critical infrastructure -- power grids, communications, water utilities, financial networks -- be similarly shielded from cyber marauders and other foes. The ramparts would be virtual, their perimeters policed by the Pentagon and backed by digital weapons capable of circling the globe in milliseconds to knock out targets. To match Special Report USA-CYBERWAR/ REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: MILITARY SCI TECH POLITICS)

Фото: REUTERS

Напустили диму на $38 млрд доларів

10. How Juul made vaping viral to become worth a dirty $38 billion. TechCrunch

Нещодавно компані-виробник пристрію для куріння Juul залучила $12.8 млрд інвестицій від тютюнового гіганта Altria і досягнула капіталізації в майже $40 млрд. Про цей девайс ще не знають в Україні, але через його гіперпопулярність серед американських підлітків і стрімке зростання очікувано, що цей різновид вейпу скоро з'явиться і у нас. Особливим його робить те, що завдяки своєму продуктовому дизайну він подібний до соцмереж, як Facebook, адже залежним від нього робить не лише нікотин, а й задумані розробниками особливості: "поріг входу" для користування ним дуже низький, він виглядає футуристично, елегантно і не видає в тобі вейпера, має змінні і легкодоступні насадки. Це призвело до того, що за останній рік кількість старшокласників у США, які курили е-сигарети за останні 30 днів, зросла на 75%. Чекаємо з попкорном на дії американського регулятора і вихід на наш ринок.

Графіки тижня

За десять останніх років кількість інтернет-юзерів зросла з 1.5 млрд до 3.9 млрд людей. І динаміка приросту не особливо сповільнюється, адже попереду в світової мережі ще "завоювання" Африки – в 2018 році тільки 25% населення континенту мала доступ до неї. Та в порівнянні з 2005 роком, коли всього 2% африканців могли скористатися Гуглом, ситуація покращилася драматично.

Infographic: Half of the World Will be on the Worldwide Web | Statista

Відео тижня

На цей раз тут буде не одне відео, а посилання аж на 10. Все завдяки Крісу Андерсену – куратору TED. Він зробив підбірку з 10 найкращих виступів в 2018 році: від пояснення астронома Стівена Веба, чому ми не зустрічаємо прибульців, до виступу Захарії Вуда про необхідність дослуховуватись до людей із протилежними поглядами. Дуже хороший контент під новорічні свята.

1365

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: