fbpx
Сьогодні
Екорубрика 17:25 26 Лип 2020

Як утеплити будинок за допомогою конопель. Українець розповів про свій метод

Використовується всього три компонента і ні краплі цементу. Розбиралися, як це працює

English version here

Спекотного літа завжди хочеться, щоб удома було хоч трохи прохолодніше, а взимку — зберегти тепло всередині і, по можливості, заощадити на комуналці. Один з найдієвіших і поширених способів — утеплення свого будинку або квартири.

І хоч сама по собі ідея утеплення досить екологічна, матеріали, які для цього використовуються, дуже часто завдають природі дуже великої шкоди. Вони не підлягають переробці, при їх виготовленні в атмосферу потрапляє дуже багато СО2, а іноді вони можуть негативно впливати навіть на здоров'я людини.

Синтетичним утеплителям придумали альтернативу: українець Сергій Коваленков і його компанія придумали матеріал на основі конопляного стебла, який не тільки повністю безпечний для навколишнього середовища, але і володіє чудовими теплотехнічними властивостями.

Как утеплить дом с помощью конопли

Фото: Рубрика

Субпродукт, незамінний у будівництві

Будинок в районі села Колонщина під Києвом — один з багатьох об'єктів, де застосовується матеріал Сергія. За 5 років роботи його компанія утеплила або побудувала понад 60 об'єктів. Частина з них — за кордоном України.

Сергій каже, що ідею будувати будинки з конопель він побачив в Австралії. Інженер за освітою, він відразу ж загорівся цією ідеєю: "Після цього, в принципі, все моє життя змінилося, тому що я зрозумів, що можна використовувати природні матеріали для будівництва будинків і замінити всі ті токсичні, які зараз активно використовуються у будівельній галузі" .

Даний матеріал виробляється всього лише з 3 основних компонентів: конопляної костриці, вапна і води. Навіть сполучна речовина, яким матеріал скріплюється в блоки необхідних розмірів, не містить ні грама цементу. Усі компоненти компанія Сергія купує в Україні, підтримуючи локальне виробництво. Костриця конопель, основний компонент матеріалу, в аграрній промисловості є всього лише субпродуктом. З гектара конопляного поля можна зібрати 4-5 тонн біомаси, і для будівництва будинку площею в 350 кв.м досить костриці з 2-3 гектар землі.

Важлива особливість цього матеріалу в тому, що його можна використовувати і для утеплення вже існуючих стін, і для будівництва огороджувальної конструкції. Це дуже позитивно позначається на економії ресурсів, необхідних для будівництва будинку. Конопляні "стіни" досить просто заштукатурити з двох сторін, і необхідність у будь-яких інших плівках, гіпсокартоні і інших матеріалах просто відпадає.

Ідеальний матеріал

Властивості такого конопляного утеплювача теж помітно виділяють його на тлі синтетичних матеріалів. Через свою мікро- і макропористу структуру, костриця містить у своїх порах велику кількість повітря. Це і допомагає матеріалу дуже добре утримувати тепло — наприклад, навіть у недобудованому будинку без вікон і дверей різниця в температурі відчувається миттєво. Пориста структура також допомагає цього матеріалу "дихати" і відводити будь-яку вологу — це дозволяє утеплювати їм поверхні навіть зсередини будівель.

Через наявність у складі вапна, йому не страшні гризуни, а властивості конопляної костриці допомагають матеріалу не "цвісти". Якщо на нього потрапить вода — він просто випарує її і не втратить своїх властивостей. Складна нерівномірна структура дуже добре позначається на шумоізоляційних властивості — стіни фактично поглинають будь-який звук, і навіть в порожньому великому приміщенні не чути відлуння.

Как утеплить дом с помощью конопли

Фото: Рубрика

Такий матеріал ефективно показує себе навіть в екстрених умовах — Сергій каже, що тест на горючість проводився в спеціальній лабаратории: "Випробування показали, що на одній стороні стіни товщиною 15 см температура була 900 градусів Цельсія — за одну годину, вона не підвищилася вище 80 на іншій стороні утеплювача".

При цьому, товщина стін, побудованих з цього матеріалу становить 40 см. Навіть в умовах сильної пожежі, ці стіни зможуть вистояти кілька годин до ліквідації вогню, і не будуть горіти самі по собі.

Коштує такий утеплювач недешево: Сергій каже, що його ціна на 15-18% вище, ніж при будівництві стін з газоблоків з мінватою. Зате, конопляні стіни мають кращу енергоефективність, і економія енергії в будинку, утепленому коноплями, починається від 20%. У перспективі 15 років виявляється, що таке утеплення обходиться власнику дешевше, ніж утеплювач з найдешевшого пінопласту.

📽️   Дивіться наш відеосюжет:

Складнощі виробництва 

Складнощів, які виникають у Сергія і його компанії — не так уже й багато. По-перше, через те, що сировина вирощується у Сумській і Житомирській областях, об'єкти у віддалених від них місцях обходяться власникам дорожче через збільшення логістичних витрат. Те ж саме стосується і поставок матеріалу за кордон.

По-друге, через те, що одним з компонентів матеріалу є вода, роботи можна вести тільки в теплу пору року — інакше матеріал просто не "схопиться".

Третя складність — пошук постійних партнерів-будівельників. Сергій каже, що текучка кадрів у цій галузі дуже велика, тому постійно працювати з якоюсь однією, перевіреною бригадою не виходить.

Как утеплить дом с помощью конопли

Фото: Рубрика

Зате в планах компанії — пошук нових рішень і матеріалів. Сергій і його колеги намагаються створити цеглини на основі конопляного матеріалу, а також утеплювач, який був би легше і міг би легко кріпитися на стіни багатоповерхових бетонних будинків. "Ми розуміємо, що це буде дійсно класним вирішенням даної проблеми. Тому що таких будинків — десятки тисяч по всій країні. І зараз, в останні роки, тема енергоефективності стала дуже гостро: газ зростає в ціні, електроенергія зростає в ціні. Тому нарешті українське суспільство задумалося про те, як ми можемо мінімізувати витрати на утримання таких споруд", — говорить Сергій.

Перші результати таких експериментів виявилися непоганими, і можливо, вже скоро компанія Сергія зможе представити ефективне — і повністю "зелене" рішення, — для утеплення багатоповерхового житлового фонду.

16983

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: