fbpx
Сьогодні
Небайдужа 10:35 16 Тра 2022

Сексуальне насильство з боку окупантів: як український проєкт допомагає людям повернутися до життя фізично і психологічно

Розповідаємо, що робити потерпілим від насильства з боку російських загарбників та як отримати необхідну допомогу. Звернутися можуть також родичі потерпілих.

English version here

Від 24 лютого багато хто з українців змінив свої сфери діяльності. Здається, зараз усі збирають на потреби армії, займаються волонтерством чи беруть участь у протидії ворожій пропаганді. СЕО креативної агенції nudge та популяризаторка науки Ярина Вишенська у відповідь на звірства на Київщині заснувала проєкт "Сильні", що допомагає потерпілим подолати наслідки сексуального насильства з боку окупантів. 

"РУБРИКА" пояснює, як він працює, яку допомогу можуть отримати постраждалі, як звернутися по неї та як кожен громадянин може долучитися до допомоги потерпілим внаслідок зґвалтувань під час війни в Україні.

У чому проблема?

Сотні людей сьогодні потерпають від сексуального насильства з боку російських загарбників. Поки сказати точно, скільки жінок, чоловіків, дітей, людей похилого віку було зґвалтовано у звільнених та окупованих областях, неможливо. Однак у масовому характері цього явища сумніватися, на жаль, не доводиться: 

"Ми побачили, що це масовий характер. Наша група для психологічної підтримки не може впоратись з цим, тому що вони не тільки вислухали і зафіксували – це процес, це неодноразова підтримка", — сказала омбудсменка Людмила Денісова. 

А Марія Мезенцева, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, у своєму інтерв'ю для Sky News зазначила, що випадки зґвалтувань з моменту вторгнення рф занижуються:

"Постраждалих набагато більше, ніж тільки ця одна справа, яку оприлюднила генеральна прокуратура. І, звісно, ми очікуємо ще багато таких, які стануть публічними, коли жертви будуть готові про це говорити", — сказала Мезенцева.

Пріоритетна задача зараз полягає в тому, щоб допомогти всім постраждалим від насильства, адже такі травми загоюються складно та не один день.

Яке рішення?

Як це зробити, придумала Ярина Вишенська, заснувавши волонтерський проєкт "Сильні". 

Ярині Вишенській 26 років. До війни вона — керуюча власно створеною креативною агенцією nudge, організаторка науково-популярних лекцій з біології та проєктів з гендерної рівності. Ярина викладала в школах як запрошена лекторка, організовувала тренінги з сексуальної освіти для вчителів та батьків. 

Ярина Вишенська читає науково-популярну лекцію про те, якими біологічними механізмами керуються наші емоції, почуття, бажання. Фото Ярини Вишенської

З початком повномасштабного російського вторгнення від лекцій Ярина дійшла до реальної допомоги людям, які постраждали від сексуального насильства з боку окупантів. Дівчина почала займатися тим, що вона вміє найкраще, — організаційною роботою. 

На той момент вона ще не розуміла, яким має бути проєкт, але вже почала шукати тих, хто з власної волі вже допомагав потерпілим. За лічені години співзасновниця проєкту обросла контактами майбутніх партнерів та разом з ними сформулювала остаточне бачення проєкту.

"Коли події і люди викликають в тобі найгірші риси, що ти готова вбивати, твій мозок  хоче це кудись вилити, бо в такому стані складно знаходитися довго. Якби я була в Україні, я би це обговорювала з колегами та друзями. А я знаходилась в оточенні людей, у яких на вулицях все добре", — згадує Ярина.

Серйозність теми волонтерка усвідомлювала відразу, бо вона дотична до тем розроблених нею науково-популярних лекцій. Але масштабність проєкту Ярина до сих пір не може осягнути до кінця, як і її колеги. 

"Це щось, що розвивається набагато швидше, ніж інші наші проєкти. Ми зараз сфокусовані на частині роботи, яка стосується сьогодення: формуємо групи осіб, які комунікують з потерпілими людьми. Частина роботи ведеться також стосовно майбутнього проєкту", — пояснює Ярина Вишенська. 

Ключовим питанням, яке було потрібно вирішити, стало збереження пожертв від благочинців, які за короткий час зібрали на потреби проєкту понад 1,5 млн гривень. Для цього команда вирішила зареєструвати благодійний фонд. 

"Я не очікувала такого відгуку наших людей, які за лічені дні зібрали велику суму. Щоб не наражати ці кошти ні на яку небезпеку, потрібно було їх якнайшвидше оформити. І тут ми зрозуміли, що благодійний фонд треба реєструвати і вже «горить»", — розповідає Ярина. 

Як це працює?

Команда проєкту "Сильні" складається з кількох частин: комунікаційної, медичної та психологічної. Частину комунікаційної роботи назовні закриває креативна агенція nudge, СЕО якої Ярина Вишенська стала ще до війни. 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Проєкт «Сильні» (@sylni.ukraine)

"Частину робіт охоплює команда з нашої агенції, тому що не всі питання можуть вирішити волонтери. Зокрема, мої коліжанки координують розвиток сайту, наші дизайнерки створили логотип проєкту", — ділиться волонтерка.

Також існує команда волонтерів. Це наразі команда з 15 людей. Всі жінки з різних сфер. До них в роботі доєднуються партнери, зокрема, і люди за кордоном, які готові  "афішувати" діяльність проєкту.

Друга група волонтерів — лікарі. Це хірурги, офтальмологи, стоматологи, які знаходяться в різних містах України і готові надавати свої послуги безкоштовно. 

"Якщо до нас звертається потерпілий/-ла, то, де б він/вона не проживали, у нас зазвичай вже є людина, яка готова його/її прийняти", — каже Ярина. 

Команда психологів-волонтерів зараз налічує більше 20 осіб. Це люди різних напрямків: клінічні психологи, психотерапевти, психіатри. Очолює психологічний напрямок розвитку проєкту кризова психологиня Надія Волченська, яка займається кейсами сексуального насилля ще з 2014 року. 

"Після початку збройної агресії росії проти України багато постраждалих внаслідок сексуального насильства з тимчасово окупованої території привозили до Маріуполя. І вона там з ними працювала. Тож тема зґвалтування ще тягнеться з того часу", — констатує співзасновниця проєкту "Сильні".

Як звернутися по допомогу тим, хто постраждав?

Щоб отримати допомогу від проєкту "Сильні", потерпілий/-а можуть:

  1. Зайти на сайт проєкту і заповнити форму реєстрації.
  2. Надіслати свій запит про допомогу на електронну пошту [email protected].
  3. Написати на будь-який месенджер за контактним номером +38 093 217 35 61
  4. Звернутись до чат-боту в Телеграмі @strong_help_bot.

"Кому який інструмент припаде до душі, той те і вибере. Ми розуміємо, що молодша аудиторія захоче спілкуватися в чат-боті, а старша, можливо, захоче написати нам на телефон чи електронну пошту", — пояснює Ярина Вишенська.

"Паралельно точки входу буду поширюватись серед людей, які потенційно можуть контактувати з потерпілими. Це місцева влада, волонтери, церква", – додає волонтерка.

Під час звернення людина дає відповідь на кілька базових запитань. Далі з нею зв'яжеться консультант, який допоможе зорієнтуватися у допомозі, яка цій людині необхідна. 

"Консультант обов'язково акцентуватиме увагу на тому, що допомога неофіційна і анонімна. Люди не знають, як відбуваються процеси юридичного фіксування злочину, а їх лякає те, що вони не розуміють", — зазначає Ярина.

Тільки консультант, який поспілкувався з потерпілим/-ою, визначає, яка допомога людині потрібна: чи її варто перенаправляти до наших партнерів, чи вона може отримати допомогу по наших напрямках.

Фото: Pexels

Важливе доповнення: якщо людина вибрала спілкуватись через чат-бот, її постійно зв'язуватиме з тим самим консультантом. Він буде підключатися у чат і розмовляти, поступово наближаючи людину до допомоги, яка їй потрібна.

Родичі потерпілих також можуть звертатися по допомогу. Особливо це стосується такої категорії постраждалих як діти. 

"Якщо щось сталося, батькам треба навчитися, як спілкуватися про це з дитиною. Просто бажання допомогти не завжди спрацьовує. Тому психологічна допомога у випадку пережитого дитиною сексуального насильства потрібна не тільки дитині, а і її батькам. Це комплексна сімейна робота", — переконана дівчина.

Яка буде надана допомога?

Проєкт "Сильні" допомагає у кількох напрямках:

  • 1. Фінансово-медична допомога — основний напрямок допомоги. Це оплата медичних маніпуляцій, коли для людини це дороговартісна процедура: імплантація зубів, пластичні та інші види оперативного втручання.

Фото: Pexels

"Наприклад, якщо окупант вибив потерпілій/-ому 10 зубів, то поставити їх — не така вже й дешева процедура. Або пошкодження очей чи розриви тканин, які потрібно якомога швидше оперувати", — говорить Ярина Вишенська.

У таких випадках команда дає запит в медичну установу, і вона виставляє рахунок на благодійний фонд. До того ж, у багатьох містах України з проєктом співпрацюють спеціалісти-волонтери та медичні заклади, що готові приймати потерпілих внаслідок військових злочинів безкоштовно.

На думку Ярини, людині, яка соромиться того, що сталося, набагато легше отримати фінансову допомогу і звернутись до лікаря самостійно, бо він не знає, що з нею сталося. Але згодом вона може бути готова прийняти й інші види допомоги.

"Ми маємо поважати стан потерпілих і поступово до них підходити. Можливо, через рідних, які будуть звертатися за фінансовою допомогою, ми з часом зможемо поспілкуватися і допомогти і самій людині психологічно чи юридично", — впевнена Ярина Вишенська.

  • 2. Психологічна допомога — також важлива складова відновлення людей, що постраждали від сексуального насильства. Психологи, психотерапевти та психіатри, що співпрацюють з проєктом, зокрема і ті, які працюють із ЛГБТКІ людьми, готові брати постраждалих в довготривалу терапію або надавати окремі консультації.

На момент першого звернення потерпілого/-ої до проєкту консультант визначає, чи потрібна йому/їй психологічна допомога і чи він/вона готова її приймати. Якщо так, то постає наступне питання: готовність людини йти відразу в терапію чи тільки працювати з консультантом. Виступають консультантами, зокрема, люди, що самі пережили аналогічний досвід сексуального насильства в минулому.

"Це люди, які вже пройшли терапію, мають психологічну освіту та вміють правильно спілкуватися з жертвами подібних злочинів", — пояснює співзасновниця проєкту "Сильні".

Фото: Pexels

Але найближчі місяці проєкт "Сильні" не надаватиме психологічної допомоги: волонтери-психологи, які готові це робити мають пройти додаткове навчання методиці роботи з потерпілими від сексуального насилля саме у період війни. Саме тому Ярина закликає не робити так і аналогічні організації та психологів-активістів, натомість передавати людину до організацій, що давно працюють з темою сексуального насильства, на кшталт "Ла Страда"

"Ми будемо координувати, орієнтуватись на підтримку інших організацій, але ні в якому разі не віддавати людину в руки непрофесійному спеціалісту в цьому питанні. Непрофесійна допомога — це не етично ні до кого", — зазначає Ярина Вишенська.

Як вважає волонтерка, після закінчення війни кожна людина в Україні має знати, як спілкуватись з людиною, що пережила насильство. 

"Я планую і сама пройти навчання, бо після того, що відбулося, ми не будемо знати про досвід людини, що знаходиться поруч з нами, нашої родички чи подруги", — каже Ярина.

  • 3. Правова допомога. Це юридичне консультування та супровід для того, щоб людина зрозуміла, що їй робити далі: заявляти в поліцію, звертатись до якоїсь організації тощо. Якщо потерпілий/-ла будуть готові задокументувати свій випадок як воєнний злочин, юристи будуть супроводжувати його/її у цьому процесі. 

"Важливо відмітити, що всі спеціалісти мають відповідний досвід роботи, частина вже зараз працює із поданням справ у міжнародний суд з прав людини", — підкреслює Ярина Вишенська.

  • 4. Допомога з висвітленням — умовний напрямок допомоги, бо напряму залежить від того, чи готові потерпілі спілкуватись зі ЗМІ. Команда проєкту надаватиме людині, яка хоче розповісти свою історію, юридичний та психологічний супровід.

"Ми беремо на себе підготовку журналістів перед інтерв'ю: наші спеціалісти зроблять  короткий інструктаж, що можна, а що не можна питати. Зайва деталізація моментів може спричинити погані наслідки для постраждалого/-лої від сексуального насильства", — пояснює волонтерка.

Ще більше корисних рішень!

Як можна допомогти ініціативі?

Першочергово проєкт "Сильні" потребує фінансової підтримки. За словами Ярини Вишенської, кошти будуть витрачатись виключно на потреби потерпілих із відновлення фізичного здоров'я. 

"Витрати, яких потребуватиме проєкт (бюджети на таргет, друк брошур тощо) моя агенція nudge та наші партнери братимуть на себе", — підкреслює дівчина. 

  • Для благодійників з України існують такі можливості переказати кошти:

1. Власники та власниці Монобанку можуть перерахувати кошти за одним із посилань:

гривневий рахунок: https://send.monobank.ua/jar/8kXBgA6y4N 

рахунок у EUR: https://send.monobank.ua/jar/8ecXV99j9Y 

рахунок у USD: https://send.monobank.ua/jar/KZPJdjcM3

2. Українці, що мають карти інших банків, можуть перерахувати кошти за номером карти або за реквізитами:

Гривневий рахунок:

Номер карти: 4441111405551767

Реквізити:

Вишенська Ярина Олександрівна

IBAN: UA643220010000026207301361978

ЄДРПОУ: 3485707241

EUR рахунок:

Номер карти: 5375419905807879

Реквізити:

Beneficiary (Бенефіціар)

IBAN: UA 31 322001 00000 2620 8318 4910 89

Account No: 26208318491089

Receiver: VYSHENSKA YARYNA, 60141, Ukraine, reg.

Chernivetska, district. Kelmenetskyi, village. Dnistrivka,

Kryva, build. 2

Account with Institution (Банк Бенефіціара)

Bank: JSC UNIVERSAL BANK

City: KYIV, UKRAINE

Swift code: UNJSUAUKXXX

USD рахунок:

Номер карти: 5375418808922348

Реквізити:

Beneficiary (Бенефіціар)

IBAN: UA 55 322001 00000 2620 4318 5088 35

Account No: 26204318508835

Receiver: VYSHENSKA YARYNA, 60141, Ukraine, reg.

Chernivetska, district. Kelmenetskyi, village. Dnistrivka,

Kryva, build. 2

Account with Institution (Банк Бенефіціара)

Bank: JSC UNIVERSAL BANK

City: KYIV, UKRAINE

Swift code: UNJSUAUKXXX

  • Для доброчинців з-за кордону є можливість перерахувати кошти на рахунки Revolut та Wise:

EUR account Revolut

Номер карти: 6788653150150267

EUR рахунок:

Beneficiary: Yaryna Vyshenska

IBAN: LT02 3250 0258 7455 4869

BIC: REVOLT21

EUR account Wise:

Vadym Chernikov

BIC: TRWIBEB1XXX

IBAN: BE57 9672 7387 6735

Wise's address:

Avenue Louise 54, Room S52

Brussels

1050

Belgium

Щодо розвитку проєкту та використання пожертв благодійників команда обіцяє звітувати на особистих сторінках співзасновниці проєкту (Yaryna Vyshenska в усіх соціальних мережах), а також  згодом у власному телеграм-каналі «Сильні».

1
4053

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: