fbpx
Сьогодні
Корисності 19:50 12 Сер 2020

Смузі та коктейлі: тренд чи корисна звичка?

Якщо вам хотілося б мати простий і швидкий рецепт, який буде смачним і корисним, то подрібнені до однорідної маси фрукти та ягоди  — ідеальний варіант. Все що потрібно — це потужний блендер, та свіжі корисні інгредієнти, про які йтиметься далі. А готувати такі коктейлі стає одним задоволенням, варто тільки спробувати.

Коктейль чи смузі?

В чому ж різниця між мілк шейком (тобто молочним коктейлем) та смузі? В основі коктейлю має бути молоко, а фрукти та ягоди — додаткові інгредієнти, тоді коли смузі — це подрібнені ягоди, фрукти та зелень до стану каші, а молоко чи сік додається для досягнення потрібної консистенції. У нашому випадку це практично одне й те саме, адже всі описані нами рецепти міститимуть і рослинне молоко, й фрукти чи ягоди.

Чому коктейлі корисні?

Свіжоприготований коктейль є джерелом багатьох вітамінів та корисних речовин у легкій для засвоєння формі. Смузі є повноцінним прийомом їжі, і вживати його найкраще свіжим. Такий коктейль є чудовим засобом очищення організму та покращення обміну речовин.

Щоб напій вдався, завжди добирайте тільки свіжі, корисні та смачні для вас інгредієнти. Складники можна варіювати за бажанням, все залежить від ваших смакових уподобань і є простором для творчості. Якщо узагальнити всеможливі успішні рецепти, можна отримати таку формулу «коктейлю здоров'я»:

  • Стиглий банан
  • Будь-яке рослинне молоко
  • добавки для смаку та користі

Смузи и коктейли: тренд или полезная привычка

Складники та їх користь

🍌  Банан

Банан містить  вітаміни групи В, А, РР, C і E, калій, магній, натрій, кальцій, фосфор, мідь, цинк. Вітаміни групи В і триптофан, якими багатий банан, допомагають подолати нервове напруження, зняти стрес. 1-2 банани на день забезпечать відмінний настрій, оскільки той же триптофан з бананів в організмі людини перетворюються на гормон радості серотонін. Хоч який корисний банан, це продукт має певні протипоказання, оскільки, наприклад, сприяє згущенню крові. 

Для смузі найкраще підходять стиглі банани, оскільки вони дають солодкий смак напою. Коли банан сам по собі смачний, він може легко "сховати" різні корисні добавки, які мають різкий смак, наприклад, зелень або спіруліну. 

🥛  Рослинне молоко

Рослинне молоко виготовляють майже з усіх видів насіння, горіхів та злаків. Його перевагами є легка засвоюваність, відсутність холестерину, та нижча калорійність в порівнянні з тваринним молоком, що робить його дієтичним продуктом. Також рослинне молоко не містить гормонів росту, антибіотиків та лактози, на відміну від тваринного. Часто рослинне молоко збагачене кальцієм та вітаміном В-12, що робить його ще кориснішим. На сьогодні рослинне молоко набирає великої популярності, і тому його можна легко знайти на прилавках супермаркетів. Більше про різноманіття рослинного молока у статті Путівник по рослинному молоку.

Але найкращим варіантом є приготувати рослинне молоко вдома, оскільки так ви будете впевнені у якості складників і таке молоко не міститиме загущувачів чи інших добавок.  

Готується рослинне молоко дуже просто. Візьмемо для прикладу вівсяне. Обирайте вівсянку, яка потребує варки, а не швидкого приготування, оскільки вона багатша корисними речовинами. Вам потрібно залити вівсянку водою на ніч у пропорції 1:10, а зранку змолоти блендером та процідити через сито. Макуха, яка залишається є чудовим інгредієнтом для випічки або млинців. Такий же спосіб приготування підходить для, наприклад, рисового та лляного молока.

Смузи и коктейли: тренд или полезная привычка

Корисні добавки

🍓  Фрукти та ягоди

Стиглі фрукти та ягоди дуже корисні для організму. Вони багаті вітамінами, здоровими цукрами, ензимами, клітковиною, і кожен вид є лікувальним та профілактичним засобом. А в коктейлі це чудовий компонент, що грає роль натурального ароматизатора і підсолоджувача, та зробить напій незрівнянним. 

Ви можете додати: яблуко, грушу, апельсин, гранат, брусницю, чорницю, смородину, малину, ожину, полуницю, диню, ананас, ківі чи будь-які інші улюблені фрукти чи ягоди.

🥦  Зелень

У зелені велика кількість корисних речовин у високій концентрації, при тому що калорійність її низька. Зелень містить багато амінокислот, які стають основою для побудови білків нашого організму. Найкраще перетравлюється саме змелена зелень, оскільки сильне подрібнення забезпечує більшу засвоюваність корисних речовин.

Найпопулярніша зелень для коктейлів: шпинат, латук, лобода, кріп, селера, крес-салат, проростки льону, конюшини, пшениці.

🍶  Інші суперфуди, що часто додають до смузі — спіруліна, чіа, кероб, льон.

🍋   Спеції та підсолоджувачі, які доповнять ваш коктейль: кориця, гвоздика, бодян, ваніль, лимон, фініки, сироп агави. 

✅  Кілька популярних рецептів від команди «Здорово Їмо»:

Смузи и коктейли: тренд или полезная привычка

Шоколадний коктейль

  • 1 банан;
  • 1 склянка кокосового молока (молоко можна взяти з ванільним смаком, або гречане, тоді ваш коктейль матиме зовсім інший смак);
  • кероб,   суперфуд містить багато вітамінів А, D і групи В, а також фосфору, кальцію, калію, магнію і заліза. Кероб знижує рівень холестерину, а при щоденному застосуванні навіть допоможе трохи "почистити" судини. На відміну від какао і кави, він не містить психотропних речовин – кофеїну і теоброміну, тому його можна людям з підвищеним тиском. Він гіпоалергенний, може стати заміною какао, і до того ж є здоровою альтернативою.

Ваш шоколадний шейк готовий! Для прикраси можете обрати кокосову стружку, гілочку м'яти чи подрібнений шоколад.

Ситний смузі

  • 1 заморожений банан; 
  • 1 склянка соєвого молока; 
  • 1 ст.л. арахісової пасти; 
  •  1 ч.л. какао; 
  •  3 ст.л. вівсянки;
  • (за бажанням) до 1 ст.л. сиропу агави/кукурудзяних ростків/топінамбура.

Такий смузі може бути повноцінним прийомом їжі, адже він досить ситний та калорійний. Ще один його плюс — він не залежить від пори, бо не містить сезонних продуктів.

Корисний коктейль

  • 1 банан;
  • 1 склянка рослинного молока; 
  • жменя  будь-яких замочених горіхів та чайна ложка замоченого насіння льону; 
  • стебло селери (селера — тонізує та виводить токсини, вона низькокалорійна, має заспокійливі властивості. Цей продукт корисний для серця і судин, для нервової системи, імунітету, травної системи);
  • полуниця або ківі (в залежності від сезону.

Важливо вживати саме замочені горіхи, оскільки так вони краще засвоюються, і всі корисні речовини є більш доступними для організму. Замочування активізує процеси росту, збільшує кількість вітамінів, і дозволяє позбутись фітинової кислоти та інгібіторів, що перешкоджають вітамінам засвоюватись.

зелений смузі

Зелений смузі

  • 1 банан;
  • 0.5 склянки пророщеної зеленої гречки  + чиста вода;
  • зелень будь-яка (шпинат, латук, лобода);
  • фініки/родзинки, чіа, льон, спіруліна;
  • гілочка м'яти й скибка лимону для декору.

Щоб проростити гречку достатньо залити її водою на ніч в пропорції 1:1. Зранку гречку потрібно промити кілька разів і можна додавати до смузі. Зелена гречка, на відміну від смаженої, має дуже м'який нейтральний смак, а також велику кількість вітамінів, яка ще й подвоюється при проростанні. Вона багата високоякісним білком і клітковиною, має низький глікемічний індекс та знижує рівень холестерину.

Смузі і коктейлі

Фруктово-ягідний коктейль

  • 1 банан;
  • 1 склянка будь-якого рослинного молока;
  • 1 яблуко;
  • охолоджені чи заморожені сезонні ягоди (дуже смачно з полуницею чи чорницею);
  • кориця, гвоздика, ваніль за смаком;
  • гілочки м'яти та бодян для краси.

Такий шейк добре освіжає та насичує в спекотну погоду.

Авторка статті: Ніна Новосельська, представниця кампанії "Здорово Їмо"

10665

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: