fbpx
Сьогодні
Хроніка 08:20 10 Лют 2020

Скриня Пандори для окупантів: 5 років з дня варварського обстрілу Краматорська

10 лютого 2015-го бойовики завдали ракетний удар по мирному місту – випустили більше 30-ти снарядів установки "Смерч"

Лютий 2015-го для війни на Донбасі був знаковим місяцем. За Дебальцеве тривали запеклі бої, в яких росіянам та місцевим збройним формуванням "кров з носу" треба було перемогти, організувавши нове оточення для угруповання ЗСУ. Адже про "котьол" на чергових переговорах в Мінську заявив сам Путін.

Однак українська армія відчайдушно захищалася. Тому в якийсь момент російським командуванням був розроблений план – знищити (або суттєво паралізувати) командування операцією. На той момент штаб АТО знаходився на аеродромі прифронтового Краматорська.

обстріл краматорська 2015

Але було дві проблеми – досить велика відстань від лінії фронту, а також той факт, що аеродром знаходився фактично в межах міста, і в будь-якому випадку жертв серед мирного населення було не уникнути. Першу проблему вирішили досить просто – з Росії була перекинута батарея важких 300-мм РСЗВ БМ-30 "Смерч", які за своїми характеристиками були здатні обстріляти Краматорськ з околиць окупованої Горлівки. А етичні проблеми росіян хвилювали мало – зрештою, вони воюють не на своїй території.

В результаті 10 лютого 2015 року о 12:30 по Краматорську було завдано раптовий ракетний удар. Втім, раптовим його можна назвати лише відносно. Буквально за кілька днів над містом стали масово з'являтися безпілотники, які, як стало потім вже зрозуміло, робили дорозвідку цілей. Мало того, вранці 10 лютого ЗРК "Бук", який прикривав штаб, навіть збив один такий апарат. Однак пов'язати факти разом на той момент не змогли – всі сили були кинуті на керівництво операцією під Дебальцеве.

Буквально за кілька хвилин по місту і аеродрому були випущені десятки 800-кг ракет. Згодом було знайдено місця падіння 32 ракет, однак з огляду на, що кожна пускова установка "Смерчу" має 12 направляючих для пуска, можна припустити, що відстрілялися три машини і було випущено 36 снарядів касетного типу.

Згідно з розслідування військової прокуратури, 18 ракет впали в районі штабу АТО, а 14 – в житлових кварталах, було пошкоджено 41 будівлю.

Майже відразу популярні паблікі "ДНР" в соціальних мережах відписалися про "героїчний" вчинок "армії ДНР". Природньо, що після того, як пішли повідомлення про загиблих мирних жителів, колаборанти від своїх слів відмовилися, і більшість повідомлень було видалено. Надалі всі ЗМІ, близькі до окупаційних органів влади, пишуть тільки про те, що це була провокація з боку ЗСУ.

обстріл краматорська 2015

Перша офіційна заява від ЗСУ прозвучала через півтори години після трагедії. За словами військових, удар по Краматорську було завдано з боку Горлівки. Ще через півтори години обстріл мирного Краматорська прокоментував Президент Петро Порошенко. До 17.00 голова ДонОДА Олександр Кіхтенко проведе брифінг, де розповість про обстріл і його наслідки.

Жителі Краматорська, які досі симпатизували "ДНР", стверджували, що по місту стріляли українські військові з гори Карачун. Але людей з такою думкою було небагато, більшість відразу розібралась у ситуації – а саме, з якого напрямку прилетіли ракети.

До кінця трагічного дня з'явився перший список постраждалих під час артобстрілу бойовиками. Повні дані будуть опубліковані ДонОДА на наступний день: "В результаті обстрілу Краматорська з території, контрольованої "ДНР", від розривів снарядів, що знаходяться на озброєнні в Російській Федерації, загинули 17 осіб, з них троє померли в лікарні. Станом на ранок середи в стаціонарах лікарень залишаються 34 поранених, в тому числі, 4 дитини".

обстріл краматорська 2015

Наслідки удару російських "Смерчів"

Всього внаслідок обстрілу загинули 17 людей, з яких 7 — військові Збройних сил України: Євген Бушнін (8-й окремий полк спеціального призначення), Володимир Глубоков, Сергій Шмерецький (383-й окремий полк дистанційно-керованих літальних апаратів), Віктор Дев'яткін (11-й окремий полк армійської авіації), Володимир Довганюк, Ігор Шевченко (Головне управління розвідки), Денис Жембровський (УМВС України в Вінницькій області), Михайло Ілляшук (1-а радіотехнічна бригада), Сергій Хаустович (95-а окрема аеромобільна бригада).

Кількість втрат мирних жителів могла бути більше, але, на щастя, 10-те лютого було першим днем карантину в місцевих школах, і учнів на вулицях міста було менше, ніж зазвичай.

У ніч з 10 на 11 лютого Краматорськ відвідав глава держави, який побував в місцях, куди потрапили снаряди, відвідав постраждалих в лікарні і провів нараду в штабі АТО.

обстріл краматорська 2015

Графічна реконструкція нальоту на Краматорськ 10 лютого 2015 року

Як не дивно, в той день засідала група переговірників в Мінську. Повідомлялося, що сторони погодили питання про припинення вогню на Донбасі, відведення важких озброєнь і контроль виконання досягнутих домовленостей. Події у Краматорську не коментували жодним словом і взагалі ніяких заяв для преси не робили.

Відомо, що після повідомлень про обстріл, які облетіли всі світові ЗМІ, президенту Росії Володимиру Путіну подзвонив президент США Барак Обама, говорили про Донбас і про посилення санкцій проти Росії.

У відповідь на обстріл за місцем можливого знаходження "Смерчів" в районі Іловайська 13-го лютого був нанесений "удар відплати". Фактично установки виїхали до Росії майже перед вогневим нальотом. Зате "вистрелив" запасний варіант – ще при плануванні розвідкою були виявлені два ешелони з особовим складом, боєкомплектом і паливом, які в цей момент знаходилися на залізничній станції "Іловайськ".

обстріл краматорська 2015

Пам'ятний знак в пам'ять загиблих

Удар "Смерчів" 15-ї реактивно-артилерійської бригади знищив обидва ешелони, з яких, як з'ясувалося пізніше, якраз вивантажувалася російська батальйонно-тактична група, призначена для захоплення Волновахи.

В результаті чого був зірваний широкомасштабний наступ російських військ, в якому захоплення Дебальцеве, за задумом російських штабістів, було лише початком.

9607

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: