fbpx
Сьогодні
Реформи 09:50 13 Бер 2020

Міста доброчесності: які виклики перед ними стоять і що робити

Увага громадян до корупційно чутливих сфер може суттєво допомогти містам рухатися до доброчесного існування. Розповідаємо про те, на що звернути увагу і що вже відбувається у конкретних сферах

26-27 лютого у Червоноградській міській раді пройшов тренінг з підвищення інституційної спроможності виконавчих органів влади у контексті формування та імплементації Муніципального плану доброчесності – плану заходів з мінімізації корупційних ризиків. Невелике шахтарське місто на Львівщині стало одним із флагманів ініціативи «Міста доброчесності». Остання в Україні реалізується зусиллями Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні у партнерстві з ПРООН та фінансується Європейською Комісією та Міністерством закордонних справ Данії. На сьогоднішній  день програму втілюють у Житомирі, Маріуполі, Нікополі, Чернівцях та Червонограді. Однак це зовсім не означає, що іншим амбітним українським містам не можна й самим провести аудит корупційних ризиків та викорінити їх! Стати більш доброчесним цілком реально.

Міста Доброчесності

Фото ПРООН в Україні

Знати про ці речі потрібно всім. Навіщо? Усе просто: щоб вимагати більшої підзвітності та чесності від органів влади, слід і самим усвідомлювати, де приховані найбільші ризики та як можна впливати на їх подолання. Саме про це і піде мова далі.

Публічні закупівлі

ProZorro

До потенційно небезпечних з точки зору доброчесності сфер належать публічні закупівлі. І навіть попри те, що реформи цього напрямку є чи не найуспішнішими, необхідні зміни продовжуються. Зокрема, у жовтні минулого року Президент підписав закон про удосконалення системи публічних закупівель.

Матиме місце професіоналізація сфери (наприклад, запроваджується посада Уповноважених із даного питання осіб). Законодавець також ставить за мету більшу автоматизацію закупівельних процесів, підвищення ефективності їх моніторингу та інтегрування електронних систем із іншими реєстрами і ресурсами. Крім того, обов'язковими закупівлі через ProZorro стають уже тоді, коли вони здійснюються на суму від 50 тисяч гривень. А ще розширюється коло осіб, які нестимуть відповідальність за порушення законодавства у відповідній сфері. Однак допущені помилки все ж можна буде виправляти. На це надається доба. Після розкриття пропозиції та виявлення замовником невідповідності, останній через електронну систему має повідомити про помилку (і зробити це слід не пізніше, ніж за 2 робочі дні до завершення строку розгляду пропозиції). Тоді учасник виправляє її та завантажує/довантажує документи в електронну систему. За несуттєві порушення штраф складатиме 1700 гривень, у той час як за невиконання важливих процедур заплатити доведеться 25 500-51 000 гривень. Що ж до керівників замовників, то, укладаючи договори без урахування нових вимог законодавства, вони ризикують втратити до 170 000.

Міста Доброчесності

Фото ПРООН в Україні

Безумовно, сфера державних закупівель є профільною та вузько спеціалізованою. Але відслідковуючи, наскільки місцеві виконавчі органи дотримуються нових вимог і культивують прозорість у своїй роботі, можна зробити висновки щодо їх реальної зацікавленості у заощадженні коштів та їх подальшого ефективного використання.

Містобудування та архітектура

Містобудування та архітектура

Фото unsplash.com

Ще однією сферою-маркером виступає містобудування та архітектура. Простір навколо не належить ефемерним відомствам чи органам. Ми також відповідаємо за нього, а отже, у нашій компетенції зробити його комфортнішим для життя. На сьогоднішній день для багатьох населених пунктів проблемним залишається банальне наповнення таких важливих ресурсів як містобудівний кадастр і його геопортал. Упроваджувати їх почали відносно нещодавно, у 2011 році. Перший – це система зберігання та використання даних про територію, адміністративно-територіальні одиниці, екологічні та інженерно-геологічні умови тощо (повний перелік вказаний у відповідному законі). Другий – уже інтернет-засоби, завданням яких є підтримка доступу до публічних інформаційних ресурсів містобудівного кадастру. Хоча вимога забезпечити функціонування обох систем чинна вже майже 10 років, ситуація по Україні залишається незадовільною. Експерти вважають найякіснішими кадастри Вінниці та Києва, однак і вони не відповідають усім вимогам.

Міста Доброчесності

Фото ПРООН в Україні

Ці інструменти вкрай важливі для відслідковування незаконного будівництва, розуміння перерозподілу навантаження на системи інженерних комунікацій, ефективного використання земельних ресурсів тощо. Надзвичайно корисно було б додати до кадастрів і, наприклад, відомості про зовнішню рекламу. Тим паче, що великі міста від неї просто задихаються. Питанням організації та ведення містобудівного кадастру займаються структурні підрозділи архітектури та містобудування в органах місцевого самоврядування. До речі, не забувайте, що до таких підрозділів можна звертатися із запитом на отримання публічної інформації.

Земельне питання

Земельне питання

Фото unsplash.com

Говорячи про корупційні ризики, неможливо оминути увагою «землю – усеплодющу мати». За свідченнями експертів, небезпека порушень виникає вже на стадії потрапляння інформації щодо земельних ділянок до органів місцевого самоврядування. Особливо якщо немає нормативного забезпечення щодо виявлення та обліку безхазяйного майна чи відумерлої спадщини (наприклад, як передавати її громаді або хто опікуватиметься нею у проміжний період). Іноді лазівкою для неправомірних дій може навіть виступати маніпулювання визначенням, що ж таке земельна ділянка (спойлер, треба дивитися у ст. 79 Земельного кодексу). І з більшою ймовірністю вона стане об'єктом корупційного правопорушення, будучи несформованою.

Для досягнення вищого рівня прозорості був сформований Державний земельний кадастр. Однак чимало ділянок і досі не мають відповідного номеру.

Частою ситуацією з очевидним грубим порушенням, доведення якого займає багато часу, є забудова житловими масивами територій із іншим цільовим використанням (наприклад, коли інвестори зводять багатоповерхівки на площах колишніх підприємств і заводів).

Міста Доброчесності

Фото ПРООН в Україні

Також, як зазначають фахівці, проблема набуває більших масштабів, коли в самих органів виконавчої влади немає рішень за попередні роки (найчастіше, за 90-ті). Це ускладнює ведення обліку та створює тепличні умови для зловживань.  Хоча на сьогоднішній день величезні масиви даних, у тому числі, і з земельних питань доступні широкому загалу, проблемою залишається їх несистематизованість. Подальша інтеграція ресурсів дозволить помічати невідповідності та швидше заповнювати прогалини. Однак, як вважають експерти, поки що тенденція спостерігається зворотна.

Оренда державного і комунального майна

Ще одним індикатором прозорості діяльності міської ради є оренда комунального майна. За новим законодавством, здійснюватися вона повинна через електронну торгову систему (у даному випадку говоримо про ProZorro. Продажі) у режимі реального часу. Майно територіальних громад внесуть у перелік першого (те, що передаватимуть через аукціон), другого (якщо уповноважені суб'єкти можуть отримати його і без аукціону), третього типів (те, що використовується для власних потреб, тобто комунальні підприємства, установи тощо).

Зростає також і прибутковість від самих торгів, оскільки кількість пільгових оренд за символічну плату в 1 гривню скоротиться. Хоча і не зникне повністю. За умови, якщо претенденти надаватимуть усі необхідні документи, вони матимуть певні права на особливі умови.

Міста Доброчесності

Фото ПРООН в Україні

Ще однією великою перемогою можна вважати те, що перелік об'єктів, що їх планують передати в оренду (говоримо ми про державне чи комунальне майно), буде зібраний в одному доступному та зручному для навігації місці (в електронній торговій системі).

І знову ж таки, хоча ми не кожного дня цікавимося подібними речами, базове розуміння процесів у цьому напрямку допомагає розібратися, наскільки доброчесно органи влади виконують свої обов'язки.

Загалом, окреслення корупційно чутливих сфер належить до одного з головних завдань для досягнення містами більшої прозорості. Допомогти в цьому можуть не лише експерти, а і свідомі та активні громадяни. А з сучасними можливостями моніторингу, відкритими даними та поширенням ефективних практик зробити це стало порівняно просто.

Читайте також: 

📌 Як місту стати доброчесним: 5 інструментів для зменшення корупційних ризиків у міських радах

📌 Електронне декларування: які нововведення чекають держслужбовців у 2020 році?

📌 Як заповнити електронну декларацію і не наробити помилок: інструкція перед дедлайном

4069

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: