fbpx
Сьогодні
Здоров'я 14:45 09 Січ 2024

Кока-кола від інфекцій і “сліди” ДНК від кожного коханця: міфи про секс, у які краще не вірити

“Рубрика” зібрала сім поганих порад від команди, а фахова експертка Тетяна Павлова їх спростувала. У яку “дичину” і чому, на жаль, вірять багато людей та як з цим боротися, читайте в нашому матеріалі.

У чому проблема?

В Україні недостатній рівень сексуальної грамотності. Зокрема низьку поінформованість у суспільстві щодо сексуальної освіти підтверджують дані Фонду ООН у галузі народонаселення.

Водночас запит на підвищення рівня статевого виховання є. Навесні цього року петиція щодо впровадження обов'язкового статевого виховання в систему освіти України набрала необхідні 25 тисяч голосів, і Президент доручив Кабміну опрацювати це питання. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий відповів співавторці петиції, що "в межах реалізації соціальної і здоров'язбережувальної освітньої галузі нового державного стандарту передбачається впровадження окремого курсу статевого виховання, який враховуватиме досвід європейських країн із впровадження програм статевого виховання". 

Поки ж новий стандарт не запроваджено, і навряд чи це відбудеться легко в тому числі через все ще великий відсоток упереджень та стереотипних уявлень як батьків, так і самих педагогів. 

Тим часом "Рубрика" поспілкувалася всередині команди про те, які міфи щодо сексу існують. Ми назбирали для вас чимало "дичини", у яку, на жаль, і сьогодні вірять багато людей. 

Яке рішення?

Рішення тут одне — просвітництво на основі наукових даних про нашу анатомію, фізіологію, психологію та сексуальність. 

Ми звернулися за спростуванням зібраних міфів до магістерки психології, психологині-сексологині, координаторки та психологині гарячої лінії "Марш жінок", ведучої проєкту "Це між нами" Тетяни Павлової.

міфи про секс

На фото: Психологиня-сексологиня Тетяна Павлова / Фото з особистого архіву

Як це працює?
Міф № 1 про перший секс

Міф 1: Якщо після першого сексу в дівчини впродовж кількох тижнів не відбудеться другий секс, то у неї будуть великі проблеми зі здоров'ям.

Спростування експертки: "На жаль, загалом стосовно першого сексу дуже багато міфів. Можу сказати, що ні, проблем зі здоров'ям не буде". 

Однак Тетяна Павлова дає рекомендацію: "Перший секс повинен відбуватися з постійним статевим партнером для того, щоб хоча б пів року секс був. Це потрібно виключно для того, щоб наші гормони перелаштувались безпосередньо на дорослий темп". 

міфи про секс

Скриншот зі сторінки інстаграм проєкту "Пубертат"

Міф № 2 про єдиного партнера

Міф 2: Чоловік у жінки має бути один і єдиний на все життя, бо під час першого статевого акту він назавжди залишить у ній свій біологічний матеріал, і діти після цього будуть схожі тільки на нього, хто б не був їхнім батьком.

Спростування експертки: "Це міф з радянських часів, вигаданий для того, щоб дівчата не втрачали цноту до шлюбу. Щоб навіяти страх, жах і все, що можна, але тільки не адекватне ставлення до себе".

міфи про секс

Ілюстративне зображення з сервісу Pixabay

Міф № 3 про ДНК від коханців

Міф 3: Якщо у дівчини був незахищений секс, то в майбутньому її діти матимуть частину ДНК від усіх коханців.

Спростування експертки: "Насправді нічого не залишається. Це все брехня. Це міф, який так само тільки лякає". 

Міф № 4 про багатьох партнерів

Міф 4: Жінка не може займатися сексом з багатьма чоловіками, бо велика кількість статевих актів перетворить вагіну на "безформний мішок".

Спростування експертки: "Після кожного сексу вагіна, як будь-яка м'язова частина тіла, скорочується і набуває нормального розміру. Тому якщо, умовно кажучи, у жінки був партнер з великим статевим органом, а потім з маленьким, то вона все одно відчує маленький".

Міф № 5 про чудодійну кока-колу

Міф 5: Якщо попити кока-колу (або обробити нею пеніс) перед незахищеним сексом і тоді після сексу сходити в туалет, це захистить від інфекцій. Дівчатам кока-кола допоможе уникнути небажаної вагітності, якщо нею поспринцюватися. 

Спростування експертки: "Якщо ми наллємо кока-колу на іржавий кран, щоб його відчистити, то це нормально, це дійсно факт, що вона працює. Але щодо статевих органів не треба цього робити в жодному разі!" 

міфи про секс

Ілюстративне зображення з сервісу Pixabay

Те ж саме стосується використання розчину "марганцівки" (перманганату калію), щоб знезаразити пеніс після незахищеного статевого акту. Це некорисний міф з радянського минулого. 

Міф № 6 про перерваний статевий акт

Міф № 6: Перерваний статевий акт працює як метод контрацепції.

Спростування експертки: "Це найгірший метод контрацепції, який може бути. Тому що незахищений статевий акт — не захищений. Все".

Тетяна Павлова пояснює: "Перерваний статевий акт ми не можемо зробити прямо ідеально, тому нерідко бувають випадки, коли після перерваного статевого акту настає вагітність. Всі ці мемчики про те, що «я вчасно витягнув» дійсно дуже смішні, особливо в професійних колах".

міфи про секс

Ілюстрація з блогу Уляни Супрун suprun.doctor

Міф № 7 про розмір

Міф № 7: Що менша в дівчини вагіна, то кращий секс.

Спростування експертки: "Питання не в розмірі, а у безпосередньо вагіні та м'язах. Що міцніші м'язи тазового дна, то дійсно відчуття будуть наповненіші. Туди краще надходить кров, і ми маємо, умовно кажучи, хороше захоплення".

"Не бійтеся ставити запитання"

Ми також поцікавилися в Тетяни Павлової: звідки беруться всі ці міфи? 

На її думку, так реагує соціум, який дуже боїться сексу і хоче, умовно, керувати сексуальним життям людей. 

"Якщо ми говоримо про Україну ще до радянських часів, то тема сексу в нас була дуже відкрита і не заборонена. Якщо ми говоримо про час після приходу радянської влади, то там вже були всі ці сумніви, міфи, все, що завгодно, щоб контролювати людей", — вважає психологиня-сексологиня. 

Проте нині ми на правильному шляху, каже вона. Адже до неї самі приходять консультуватися дівчата і хлопці, які ще не живуть статевим життям і хочуть дізнатися, як це правильно робити. 

"Головне, щоб кожен українець і українка більш свідомо підходили до цього і не боялись ставити запитання в будь-якому віці. Тоді всі ці міфи будуть руйнуватися, і ми передаватимемо далі адекватні знання і розуміння сексу своїм дітям та онукам", — переконана Тетяна Павлова.

Ще більше корисних рішень!
Де шукати відповіді на свої запитання?

У фахівців — сексологів-психологів. 

Також є чимало просвітницьких проєктів у вигляді сайтів, подкастів, сторінок у соцмережах чи ютуб-каналів.

Тетяна Павлова розповідає про той, у якому бере участь, — ютуб-канал "Це між нами": "Ми там говоримо про те, як правильно, а як ні, і як це все називається".

Також вона називає проєкт з сексуальної освіти, який періодично втілює Dialog Hub Олени Пінчук. Крім того, є і державні проєкти, але їх треба шукати.

"Головне, щоб люди не шукали інформацію там, де написано щось на кшталт «п'ять способів доставити жінці оргазм» і подібне. Їх точно читати не потрібно. Це повинні бути завжди фахівці, котрі розповідають так, як воно є, при цьому це можуть бути і навчальні матеріали", — додає експертка.  

Ось ще добірка ресурсів, розрахованих на різний вік і досвід, з яких ви зможете обрати щось для себе:

  • "Сексуальний подкаст" — про приватність, задоволення, заборони та дозволи, норми, про повагу до себе та інших, до стосунків, до дітонародження;
  • сайт SupportMe для підлітків та їхніх батьків;
  • інстаграм-сторінка "Пубертат" — проєкт для підлітків і молоді, "Рубрика" розповідала про нього тут;
  • подкаст 11-А про секс і тілесність для підлітків та молоді;
  • сайт "Вперше" онлайн-проєкт із сексуальної освіти для молоді;
  • сайт "Сексінфорія" — проєкт експертки з сексуальної освіти Юлії Ярмоленко;
  • "Ебаут" — відверте шоу на життєві, але табуйовані теми;
  • "У трусах" — освітній проєкт психологині Анастасії Забели.

 

До слова, "Рубрика" раніше розповідала, як працює сексуальна освіта в інших країнах.

А ще ми давали погані поради на тему народної медицини. Дізнатися, що з ними не так, можна тут.

917

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: