fbpx
Сьогодні
14:58 20 Лип 2022

Пубертат: в Україні запускають відеокампанію з сексуальної освіти для підлітків та молоді

English version here

UNFPA, агенція ООН з сексуального і репродуктивного здоров'я, створила діджитальний анімаційний серіал "Пубертат". У ньому головний герой на ім'я Пубертат переживає кризу підліткового віку й долає її виклики.

23% українських підлітків, що вперше мають статеві контакти, не використовують контрацепцію. Такі дані проведеного у 2018 році дослідження "Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України". Згідно з ним, сексуальний дебют відбувається в 14,4 роки у хлопців та в 15,1 роки в дівчат. 

У країнах, де сексуальній освіті приділяють значну увагу, ці показники нижчі: наприклад, у Данії, де сексуальне виховання починають ще з дитячого садка, лише 8% 15-річних дітей мають статевий контакт без контрацепції. Як і в Естонії, значущі суспільні зміни відбулися після того, як у 1990-х роках у шкільну програму було введено обов'язкову шкільну сексуальну освіту. Зокрема, поліпшення стосувалися випадків підліткової вагітності, використання контрацепції та презервативів, зареєстрованих випадків ІПСШ та знань, пов'язаних із сексуальністю.

Тож UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні за підтримки Естонії запустили в Україні кампанію про те, чого так не вистачає в школі та лише зрідка обговорюється з батьками – сексуальну освіту. Кампанія стосуватиметься важливих тем, які перетинаються, але не обмежуються, сексуальністю. Серед них – підліткові комплекси, тіло, гігієну, стосунки, медійну грамотність, безпеку, гендерну рівність, права й внутрішні переживання 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Пубертат (@pubertat.ua)

"Ця кампанія сьогодні має велике значення особливо тому, що багато молодих людей через гуманітарну кризу змушені покинути свої домівки та піддаються значному ризику втрати своєї тілесної автономії. «Пубертат» слугуватиме путівником, який супроводжуватиме їх у різних змінах, як фізичних, так і емоційних", – коментує Хайме Надаль, представник UNFPA в Україні.

Пубертат – і назва серіалу, і ім'я головного героя, що фігурує в кожному ролику. Незграбний, сором'язливий і дотепний, він не має гендеру та статі та постійно змінює свою форму. 

"Це персонаж, що відображає внутрішній світ підлітка. Навіть не період — стан. Коли на все реагуєш гостро, коли хочеться луснути від злості, а вже за секунду перетворитися на невидимку. Ми всі були на цій емоційній гойдалці. Тому й відобразили усі коливання буквально», – зазначає Оксана Гончар, creative group head агенції [isdgroup], спільно з якою розробили проєкт.

У кампанії вже є три ролики, кожний сюжет присвячено конкретній темі. Пубертат переживає досвід порушення особистих фізичних кордонів у ліфті та вчиться розповідати про це близьким, вперше стикається з неприємними запахами тіла і вчиться любити свої чудові вуха.   

Сторінка проєкту в Instagram: https://www.instagram.com/pubertat.ua/

Ідея, дизайн та розробка кампанії належить ISD Group — діджитал-креативній агенції, що вже 16 років працює над створенням проєктів світового рівня на перетині технологій, соціального імпакту та мистецтва. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: