fbpx
Сьогодні
Розбір 15:35 05 Січ 2023

Розпоряджатись частиною своїх податків: в Україні може запрацювати новий механізм

Можливість розпоряджатися частиною власних податків — один з найефективніших інструментів демократії, який поки недоступний українцям. Та відповідні законопроєкти вже на розгляді у нардепів. Як вони мають працювати — у нашому тексті.

English version here

У чому проблема?

Громадські організації без підтримки громади

Уже роками різні активісти виступають рушіями соціальних змін. Їхня діяльність розгортається у різних сферах — від допомоги людям з інвалідністю та побудови притулків для тварин до адвокації прав та свобод громадян на міжнародному рівні.

Станом на 2020 рік 46% українців вважали, що громадський сектор існує недарма та приносить користь країні. Повномасштабне вторгнення росії розкрило це питання ще більше. Під час війни діяльність неприбуткових організацій стала дуже видимою: вони привозять гуманітарну допомогу, забезпечують ЗСУ технікою, допомагають переселенцям знаходити новий дім, рятують людей з окупованих територій. І їх підтримує суспільство.

керувати податками

Ще тоді, у 2020-му, 30% громадян були готові підтримувати організації, які приносять користь суспільству, частиною своїх податків, хоч поки українцям така функція недоступна.

Податки розподіляє держава, а люди не можуть обирати, на які галузі відправляти свої кошти. Яким чином розподіляються податкові надходження, визначає держава, і так відбувається не лише в Україні. Тим часом НПО, попри часткову підтримку від уряду та внески громадян, все одно потребують додаткового фінансування для реалізації власних завдань.

При цьому, найбільші платники податків в Україні — не олігархи чи великі підприємства. Найбільший внесок у державну казну роблять ті українці, які ходять на роботу, отримують зарплатню та витрачають зароблені гроші. Проте для них самих цей внесок не завжди є відчутним.

До прикладу, саме роботодавець  (який є нашим податковим агентом) сплачує 18% від зарплатні в казну і ще 1,5% — на військовий збір. Та окремо – єдиний соціальний внесок (не із зарплати). А вже після цих відрахувань ми отримуємо свою "чисту" зарплатню. Приблизно чверть від неї йде в казну у вигляді державних націнок, коли ми купуємо будь-що в магазині чи платимо за комунальні послуги. Проте, безпосередньо вирішувати, на що саме підуть наші податки, ми не можемо.

керувати податками

Яке рішення?

Податки, якими керуєте ви

На розгляді у Верховній Раді є законопроєкти 7500 та 7501 щодо запровадження механізму відсоткового відрахування, який дасть громадянам право розпоряджатися до 2% від вже сплаченого ними податку спрямовуючи кошти на користь неприбуткових організацій. Такий механізм допоможе розв'язати обидві проблеми: люди зможуть вирішувати, куди віддати частину свого податку, а НПО отримають фінансування від громадян, які їм довіряють. 

Так, завдяки додатковій підтримці неприбуткові організації, серед яких волонтерські, благодійні, громадські та релігійні, зможуть швидко й гнучко вирішувати ті проблеми, до яких держава дістається дуже повільно.  

За попередніми підрахунками, якщо в Україні принаймні 5% з тих хто матиме право здійснити відрахування скористаються механізмом, то набереться сума в розмірі 161 мільйон гривень. Це значною мірою допоможе організаціям, які реалізують суспільно-корисні проєкти, вирішувати проблеми та задовольняти потреби нашого суспільства, у тому числі відновлювати Україну після перемоги у війні.

керувати податками

"Ідея механізму відсоткового відрахування вже має підтримку у Верховній Раді. В України є дві суперсили — громадянське суспільство, яке тягне Україну вперед у розвитку, і культура підтримки, яка розвивається із шаленою швидкістю. Механізм відсоткового відрахування — це інструмент прямого народовладдя, коли кожен може спрямувати частину свого податку сам відповідно до свого світобачення тій організації, якій більше довіряє", — каже народний депутат України Роман Грищук.

Як це працює?

Перевірені організації-отримувачі та діджиталізація

Громадяни зможуть перераховувати 2% від уже сплаченого податку на доходи фізичних осіб на користь тих НГО, які вони хочуть підтримати. Це може бути релігійна, благодійна, громадська організація.

Ініціативу планують реалізовувати онлайн, через електронний кабінет платника податків, тож діджиталізація зробить процес зручним та швидким.

Отримувати кошти з податків будуть лише перевірені організації, які будуть відповідати певним критеріям, як от наявність ознаки неприбутковості, відсутність заборгованості зі сплати податків тощо.

Для того, щоб скористатись правом спрямувати 2% від сплаченого податку неприбутковим організаціям, потрібно буде:

  • обрати з затвердженого переліку  організацій одну або дві, діяльність яких ви хочете підтримувати;
  • зайти в особистий електронний кабінет платника податку (альтернатива: подання паперової заяви до ДПС або подання заяви за допомогою застосунку Дія);
  • подати в особистому кабінеті електронну заяву про спрямування;
  • одній організації 2% від сплаченого податку, або двом організаціям — по 1% кожній.

керувати податками

У кого вже так вийшло?

Механізм уже успішно працює в багатьох країнах Європи: Литві, Польщі, Угорщині, Італії, Словаччині, Румунії, а також у Молдові. До речі, в Італії запровадили механізм відсоткового відрахування ще у 1985 році. 

Досвід сусідньої Польщі показує більш ніж задовільний результат. У 2012 році 11 мільйонів поляків скористались механізмом відсоткового відрахування і спрямували 1% від свого податку громадським організаціям, а це 457 мільйонів злотих, які були використані організаціями на вирішення суспільних проблем.

Механізм відсоткового відрахування — це не лише про фінансову підтримку НПО, це прямий доказ того, як в Україні працюватиме інструмент прямої демократії: громадяни отримають право  розпоряджаються часткою податків, яку їм довіряє держава, для прямого впливу на покращення в країні.

 

297

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: