fbpx
Сьогодні
Корисності 10:12 10 Лис 2020

Сам собі бухгалтер. Вчимося фінансової грамотності

Поговорили з експертами про науку правильного розпорядження коштами в Міжнародний день бухгалтерії

English version here

Щорічно 10 листопада у світі своє професійне свято відзначають викладачі, студенти, випускники профільних навчальних закладів, а також аудитори, колишні і діючі співробітники приватних і державних організацій. Це друге професійне свято бухгалтерів на рік для фахівців з України, адже крім міжнародного ми маємо і національне, яке відзначається 16 липня, в день прийняття закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Бухгалтерська діяльність безпосередньо пов'язана з управлінням фінансами, і ми, обивателі в світі бухгалтерії, взаємодіємо з цією сферою набагато частіше, ніж нам здається. Ми розпитали експертів про різницю між фінансовою грамотністю в бізнесі і на побутовому рівні, і ось яку відповідь дала тренерка фінансового успіху, засновниця платформи gotraining.ua і фінансова радниця iplan.ua Олександра Гудзевич:

"Є багато спільного в основі між персональними фінансами і фінансами бізнесу. Фінансово грамотна людина розбирається в загальних принципах як "працює світ", а значить може впоратися і зі своїми засобами, і з бізнесом. Чи може фінансова грамотність допомогти розбагатіти? Як одна зі складових знань так. Важливо вміти прокачувати в собі дисципліну без цього жодні знання не працюють", вважає експертка.

View this post on Instagram

#законигрошей ☝🏻 На фінансовий добробут у майбутньому впливає не сума, яку ви заробляєте, а кошти, які вдалося зберегти. Протягом життя ми заробляємо багато грошей, а в особливо сприятливі періоди суми, які ми отримуємо, часто перевищують наші очікування. 💫 Справжній показник гарного заробітку – це кошти, які залишаються для задоволення власних потреб. Якусь частину заощаджень ви витрачаєте нераціонально, якийсь відсоток з'їдають економічні спади під час фінансових криз. 🧐 Успішні люди вкрай уважно ставляться до власного капіталу. Як правило, їм вдається за будь-яких умов примножувати своє багатство. 🤔 Вирахуйте ваш справжній капітал на цей момент. Для цього складіть список всіх ваших активів: майна, вкладів, накопичень. Оцініть їхню вартість. Яку б суму ви могли отримати, якби мали швидко продати цю власність? Відніміть від цієї суми свої борги та зобов'язання. Ви отримаєте чисту грошову цінність. Розділіть отримане число на кількість років – період, який ви пропрацювали. Сума, яка вийде у результаті такого обчислення – це фактична кількість грошей, яку ви щорічно заробляли з урахуванням витрат на проживання. ❓ Чи задоволені ви отриманим результатом? Якщо ні – дійте вже сьогодні.

A post shared by Фінансова грамотність (@gotraining.ua) on

Отже, фінансова грамотність це вміння правильно розпоряджатися коштами. Фінансова грамотність (ФГ) про дисципліну, про вміння управляти поточними засобами і інвестування капіталу. Олександра Гудзевич розповіла про основні навички і правила, про які повинен знати кожен.

Правило 50-30-20 та фінансовий звіт

Міжнародний день бухгалтерії

У фінансово грамотної людини повинно бути розуміння того, чим керуєш, а значить, уміння вести фінансовий звіт. Для цього потрібно знати принцип розподілу фінансів. Звичайно, єдиної ідеальної формули не існує. Але як один з варіантів добре працює правило 50-30-20, де:

  • 50% витрат витрати на поточне життя: їжа, комунальні платежі, транспорт, одяг і т.д.
  • 30% витрати на розвиток і розваги. Тут може бути і поїздка на відпочинок, покупка книги або участь у тренінгу, похід в театр, кіно та інше.
  • 20% це заощадження для формування капіталу.

Є й інші формули. У будь-якому випадку, фінансовий тренер радить почати стежити за витратами. І робити це краще за все за допомогою ведення фінансового звіту для розуміння найбільш актуального для вас співвідношення.

Економія для подальшого інвестування 

Капітал сам по собі не впаде вам на голову. Економлячи, можна збирати кошти на великі покупки і частково або повністю уникати кредитів. Також ваші заощадження це перший крок до формування подушки безпеки, а в подальшому до формування своєї пенсії.

Бажано, щоб розмір подушки безпеки відповідав сумі, яка дозволить спокійно жити 6-12 місяців. Втім, кожна людина визначає для себе цей період самостійно, каже Олександра. Також потрібно пам'ятати, що подушка безпеки це всього лише перша фінансова мета. Основною ж метою будь-якої людини повинна бути повна фінансова незалежність, коли накопичення і дохід від них можуть утримувати людини повністю.

Міжнародний день бухгалтерії

Що стосується кредитів, все залежить від того, на які цілі і суми він оформляється. Тому що кредит може як загнати в боргову яму, так і стати можливістю.

Якщо, припустимо, ми говоримо про кредит на новий телефон то ні. Адже ми задовольняємо НЕ стільки потреби, як якесь миттєве бажання. Тому на новий телефон краще заощадити. Якщо мова йде про покупку, припустимо, потужного ноутбука, завдяки якому ви зможете брати в роботу більш складні замовлення, покупка буде коштувати витрат, адже вона допоможе збільшити дохід. Такі речі варто зважувати.

Підвищення рівня своїх знань: самоосвіта

У вас повинно бути 2 паралельні процеси: робити власні кроки — хоч маленькі, але робити, і постійно вчитися — читати книги, слухати подкасти, проходити навчання. Головне — починати застосовувати вивчене на практиці, і так по колу.

Наявність фінансових цілей

Вони дадуть розуміння "А для чого я це все роблю?". Цілі можуть бути як з розряду "придбати машину", так і по етапах формування своєї пенсії. Коли ви знаєте фінансові цілі і термін їх реалізації, то вже можете визначити, скільки ви готові економити на кожну з цілей, а також які фінансові інструменти будете використовувати для примноження своїх заощаджень.

Навички, яких дітей не навчають у школі

Міжнародний день бухгалтерії

Фінансова грамотність для дітей це вміння розпоряджатися своїми грошима, вміння їх створювати, економити і з їх допомогою досягати фінансових цілей.

Тренер з фінансового мислення для дорослих і дітей, Ольга Ігнатьєва з Рівного розповіла про те, що базові принципи, за якими людина будує своє ставлення до грошей, закладаються в ній з малих років. "Є важливе спостереження діти копіюють поведінку батьків у відносинах з грошима", каже Ольга. Фрази "у нас немає грошей, розкатали губу, ми не можемо собі це дозволити" негативно впливають на ставлення до грошей дитини. І, навпаки, фрази "давай визначимо, що тобі купити; подумай, який подарунок ти хочеш; як ти плануєш витратити подаровані гроші", розвивають фінансове мислення. Певного віку, у якому діти повинні починати вчитися фінансової грамотності, немає. За словами тренера, батьки самі зрозуміють, коли дитина буде готова до розмови про витрати.

View this post on Instagram

Скільки давати кишенькових грошей дитині? Сума кишенькових залежить: 💰від фінансових можливостей сім'ї 💰віку дитини і її потреб 💰від сформованих правил соціального оточення в якому перебуває дитина ⠀ Сума кишенькових, які варто давати дитині на особисті витрати:💸💳 👧👶8-9 років – 25/35 грн ( в день 5 грн на 5, або на 7 днів) 👦👩10-11 років – 50/70 грн (в день 10 грн) 👩‍🦱👨‍🦱12-15 років – 75/105 грн (в день 15 грн) 👱‍♀👱16-17 років – 125/175 грн (в день 25 грн) ⠀ Секрет для батьків – кишенькові гроші для дітей, то інструмент тренування: 🎯навички управління грошима, 🎯розподілу грошей за пріоритетами на необхідне і бажане, 🎯розподіл грошей на певний часовий період з понеділка по п'ятницю, 🎯виховання внутрішньої свободи і відповідальності. ⠀ Хочете знати як це працює? Поставте в коментарі +

A post shared by ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ РІВНЕ (@finance_rivne) on

Як навчити дитину фінансовій грамотності?

Ольга ділиться вправою, яку робить з дітьми на навчанні з фінансової грамотності: дітям необхідно порахувати, скільки часу батьки працюють, щоб купити кілограм цукерок, або скейт, або оплатити похід до розважального центру. Діти запам'ятовують ці розрахунки дуже добре. Адже іноді і дорослих вражає, що на 1 кг шоколадних цукерок мамі необхідно працювати цілих 2 години.

Наступний крок розуміння того, що за ті ж гроші ми можемо отримати різні варіанти і пропозиції. Як вибрати краще, залежить від розвиненого фінансового мислення, швидкості зіставлення різних варіантів і їх привабливості. Наприклад, ви дали дитині 25 гривень на харчування. Вона може купити порцію в їдальні, булочку в магазині або сухарики в переході. Повірте, у цій ситуації важливо дати можливість дитині спробувати різні варіанти і вибирати на основі власного досвіду та батьківських установок. Розуміння альтернативи це не тільки знання інформації. Це навички, які набуваються досвідом!

Змусити дитину бути економною, збирати гроші в скарбничку неможливо. Зате цілком реально викликати у неї інтерес і показати механізм, як можна реалізувати своє бажання накопиченням у скарбничку, перетворити цей процес у міні гру з подарунком. Для такого навчання вірними помічниками стають кишенькові гроші.

"Виховання фінансових звичок, навичок фінансового мислення це довготривалі процеси, що вимагають щоденних дій, практики і аналізу результатів. Кожна дитина потребує такого навчання і підтримки дорослих у вирішенні для неї складних фінансових питань. Чим більше фінансові теми будуть в житті дитини пояснені і пропрактіковани, тим більш впевненою і успішним людиною вона буде", впевнена тренерка.

Фото Unsplash

1582

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: