fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 13:51 31 Січ 2023

“Київоблгаз” у 2023-ому: нові виклики й нові технології

Газовики Київщини дбають про безаварійне та безперебійне газопостачання до майже одного мільйону осель. Ціль “Київоблгазу” на 2023 рік — попри ракетні обстріли та атаки дронів на об’єкти критичної інфраструктури модернізувати газорозподільні мережі та оптимізувати роботу газової системи.

Працівники компанії під час окупації області лагодили газові мережі за допомогою підручних матеріалів, щоб врятувати від вибухів та локалізувати витоки газу. Та у звичайних умовах вони мають арсенал сучасних технологічних рішень та обладнання, які застосовують щодня, тримаючи під контролем газові мережі. Що вже зроблено задля модернізації та що попереду — дізнавалась "Рубрика". 

Газорегуляторні пункти: модернізація та уніфікація

газовики

Оператор газорозподільчих мереж "Київоблгаз" працює під брендом РГК — Регіональна газова компанія. Команда активно працює над тим, щоб газові мережі ставали все надійнішими та безпечнішими. Компанія уніфіковує типи шаф газорегуляторних пунктів (ШГРП) — механізмів, що знижують вхідний тиск газу і підтримують його на необхідному рівні.

Наразі розроблено десять типів шаф, які виробляються на трьох заводах RGC Production. Це дозволяє заздалегідь планувати виробництво і забезпечувати оперативне постачання необхідного обладнання. У 2022 році на RGC Production буде вироблено 1250 ШГРП. Для порівняння, з початку російського вторгнення окупанти пошкодили 3600 ШГРП по всій країні.

ШГРП

Якби уніфікації типів ШГРП не відбулося, відновлення газопостачання на деокуповані території тривало б значно довше. Наприклад, під кожен зруйнований ШГРП потрібно було б розробити проєкт, передати його виробнику, замовити виріб і потім чекати його постачання. А завдяки уніфікації налагоджено не індивідуальне, а серійне виробництво ШГРП.

Заміна лічильників

Після деокупації Київщини, де працює РГК, постало питання про позачергову повірку побутових лічильників клієнтів та підприємств, які постраждали від військової агресії, щоб відновити їхню роботу. Газовики мали змогу швидко замінювати лічильники та повіряти їх завдяки метрологічним центрам RGC Metering, які стали базою для виробництва власних приладів обліку, в тому числі smart-лічильників. 

На базі метрологічних центрів RGC Metering планується виробництво промислових роторних та ультразвукових лічильників, які задовольнятимуть потреби підприємств, які постраждали під час бойових дій. 

Телеметрія на газорегуляторних пунктах

усунення витоків газу

Телеметричні системи встановлюють на ключових газорегуляторних пунктах (ГРП), які обслуговують кілька населених пунктів. Вони максимально швидко передають дані про тиск, температуру й швидкість подачі газу на диспетчерський пункт. 

Якщо на газопроводі стається пошкодження і його герметичність порушується, датчики передають інформацію про зниження тиску або зміну інших параметрів до програмного комплексу компанії.

Диспетчери, які контролюють мережу, зчитують ці дані та одразу передають інформацію у відповідні служби. Далі в роботу включаються бригади відповідного профілю. Телеметрія дозволяє швидше реагувати на пошкодження, локалізувати витоки газу, швидше відновлювати газорозподільну систему.

Мобільна лабораторія

Київоблгаз

Мобільна лабораторія призначена для пошуку витоків газу на підземних газопроводах на швидкості до 40 км на годину. На її бампері є вісім датчиків, що здатні виявити найменшу концентрацію метану на відстані восьми метрів. Ймовірне місце пошкодження труби фіксується на карті, а програма сповіщає про це сигналом. Якщо витік підтвердився, спеціаліст ручним детектором встановлює точне місце та викликає АДС. Мобільна лабораторія дозволяє економити час, коли треба обстежити велику протяжність підземних газопроводів.

Працівники АТ "Київоблгаз" наразі допомагають колегам у Харкові. Так, у місті силами двох лабораторій вдалося обстежити 350 км газопроводів вздовж окружної дороги за 10 днів, проаналізувавши наявність витоків та пошкоджень на підземних газопроводах довкола всього міста. Щоб обстежити цю протяжність пішки, одному фахівцю знадобилось би 70 днів. Адже за день фахівець пішки може обстежувати витокошукачем не більше 5 км газопроводів.

Приладове обстеження

витоки газу

АТ "Київоблгаз" використовує сучасні витокошукачі, які дозволяють обстежити газопроводи у важкодоступних місцях, або коли потрібна висока точність вимірювання.

Такі прилади допомагали під час обстеження газових мереж Київщини після ворожих атак. Особливо в містах, де щільність газових мереж дуже висока. Тож вибух снаряда чи ракети може статися в одному місці, а осколки можуть спричинити витік газу в іншому — газовики інколи виявляють зім'яті газові труби за кілька кілометрів від місць влучань. Тому фахівці обстежують не лише місце прильоту, а територію довкола нього. Близько 80% газопроводів знаходяться під землею. Тому ніяк інакше, ніж високоточними приладами не можна виявити витоки газу.

Запаси на складах

В АТ "Київоблгаз" є власні склади, на яких зберігається весь перелік обладнання та труб, необхідних для відновлення газопроводів — підземних, наземних, сталевих, пластикових. У більшості випадків газовикам не доводиться чекати, коли виникає потреба у якомусь обладнанні. Пошкоджене обладнання одразу замінюють на нове.

Навчання

фахівці київоблгазу

Члени команди "Київоблгазу" постійно навчаються, вдосконалюючи свої професійні навички за допомогою сучасних технологій, у тому числі із використанням VR-технологій. Це допомагає швидко підготувати спеціалістів високого класу. 

Сміливі проєкти

31 січня газовики АТ "Київоблгаз" похвалилися реалізацією енергетичного проєкту — газифікацією першої в Україні малої газотурбінної електростанції  в місті Ірпінь.

Рубрика:
Кейси
7548

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: