fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 17:50 16 Лис 2022

Дощові садки та канави: рішення від підтоплення міст

Одним із перевірених способів оптимізації системи поводження із опадами є створення дощових садків, канав та траншей.
  • Категорія: місто
  • Проблема: підтоплення
  • Рішення: Дощові садки, канави та траншеї

Дощові садки, канави та траншеї — багаторічні рослинні композиції, що завдяки дренуючим шарам із рослинами ефективно перехоплюють, затримують та поступово повертають опади до екосистеми.

5 перших кроків:

  1. Виберіть місце для розташування дощового садка; якщо це не ваша приватна територія, потрібно буде отримати згоду жителів та дозволи від місцевої влади;
  2. Викопайте яму глибиною 85 см (і потрібної вам площі), на дно укладіть плівку для ізоляції ями;
  3. Сформуйте дренажну систему: почергово насипайте 20 см щебеню, 10 см піску, а далі — суміш піску та ґрунту в пропорції 4 до 1;
  4. У щебінь вкладіть дренажну трубу, один край якої закрийте заглушкою, інший підключається до дощової каналізації.
  5. На цю основу висадіть вологолюбні рослини, поверхню прикрасьте рінню або корою.

Детальніше: 

Одним із перевірених способів оптимізації системи поводження із опадами є створення дощових садків, канав та траншей. Такі природоорієнтовані рішення здатні поглинати, затримувати та фільтрувати до 90% води, що потрапляє на їхню поверхню. 

Як наслідок, суттєво знижується ризик підтоплення території та заощаджуються кошти громади, що могли бути використані на обслуговування системи каналізації та очистку дощівки на очисних спорудах. До того ж висаджені у садках, канавах, траншеях рослини регулярно отримують необхідну кількість води для підживлення, стають менш людинозалежними та водночас сприяють очищенню, зволоженню та охолодженню повітря в межах простору. 

Технологія створення таких рішень не є складною. За умови правильних розрахунків та наявності усіх потрібних матеріалів результат можна побачити вже за кілька годин. Рекомендується, щоб не менше 70% рослинної композиції дощових садків, канав, траншей займали багаторічні рослини-гідрофіти, які очищають воду та водночас добре переносять і посуху, і надмірну вологість.

Джерело: ГО "ПЛАТО" 

53

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: