fbpx
Сьогодні
10:27 15 Жов 2022

"САДИ", які лікують: команда "Місто-сад" запустила новий проєкт

Громадська організація «Місто-сад», яка вже багато років об'єднує громади завдяки створенню публічних просторів і мистецьких проєктів, запустила проєкт «САДИ». Це проєкт про садівництво і рослини.

Команда ГО вірить в те, що рослини лікують через дотик та взаємодію; рослини роблять наше повітря чистим; рослини – це їжа; а коли вони квітнуть – дарують радість. Тому команда «Місто-сад» просуває роботу на землі як важливу складову української ідентичності, і садівництво – як символ національної стійкості та відновлення України, щоб сприяти підвищенню солідарності українців під час війни. 

Військова агресія рф зруйнувала звичайне життя українців. Сьогодні росія цілеспрямовано знищує нашу сільськогосподарську техніку, руйнує підприємства, краде запаси їжі і паливо. Окупанти блокують наші порти, мінують поля, вбивають мирних жителів. Робота українських фермерів знаходиться під постійною загрозою. Але як показує практика, у звільнених від окупації містечках люди, повертаючись до життя, найперше садять рослини. 

Саме тому команда ГО вирішили запустити проєкт «САДИ».  Головне гасло проєкту – це рядок з вірша відомого українського поета Тараса Шевченка  «САДОК ВИШНЕВИЙ КОЛО ХАТИ». Було замінено іменник «САДИ» на дієслово «САДИ». В результаті – отримали лозунг, який закликає висаджувати сади – «САДИ ВИШНЕВИЙ КОЛО ХАТИ». «Ми закликаємо українців вирощувати собі не лише їжу, але й квіти. І ми покажемо, що це не так складно, як може здаватися на перший погляд», – розповідають в «Місто-сад».

В рамках реалізації проєкту команда хоче розповісти про секрети висаджування, догляду та використання рослин та показати, що цей процес є легким та зручним.  Останніми роками молодь все частіше звертається до роботи на землі як до перспективного заняття. І команда ГО прагне підсилити цю тенденцію та показати, що вирощування рослин зараз – це шанс для багатьох людей відкрити у собі дослідника, підприємця, агронома, а також – започаткувати свій бізнес.

І найважливіше – вирощування рослин зараз є тією можливістю для багатьох людей, яка дозволяє повернутися до звичного способу життя, що існувало до початку вторгнення. Бо ж сад сьогодні – це одна з небагатьох речей в нашому світі, яку може контролювати господар. Робота в саду лікує і дає віру в те, що, хоч десь, ти можеш встановити і регулювати свій порядок. Більше роботи з садом – менше споживання інформації, яка може викликати тривогу і страх. 

В рамках проєкту команда реалізовує наступні активності:

  • група дослідників розробляє поняття «український сад»
  • науковці розробляють методологію створення малих садів;
  • за основі розробленої методології спеціалісти розроблять концепцію створення трьох малих садів у містечках, які знаходилися під російською окупацією;
  • висадка трьох садів на деокупованих територіях – в Бучі, Ірпені та Бородянці;
  • формується база типових рослин України (рослин-брендів та рослин-ендеміків) регіонів України. Команда розповідає про історію цих рослин та символічне значення. На основі цієї бази даних планується запуск інтерактивної карти типових рослин;
  • генерується база даних парків України. Зібрані дані будуть використані  для запуску інтерактивної мапи «Парки України»;
  • записується цикл навчальних матеріалів (18 відеолекцій) «Садимо, доглядаємо, використовуємо», в яких спеціалісти навчають висаджувати, доглядати та використовувати рослини;
  • знімається відеокурс з митцями «Рослини лікують» (10 лекцій) в рамках якого творчі особистості розповідають про здатність рослин надихати та та демонструють як рослини впливають на творчість митців;
  • разом з «Українською правдою» команда ГО розповідає надихаючі історії про тих, чиє життя пов'язане з вирощуванням рослин. В тому числі – про те, як люди, які працюють на землі не здаються і пристосовуються до життя в умовах війни.

«Ми хочемо навчити людей робити своє житло, балкон, місто, країну кращими, а себе – щасливішим. Немає маленького внеску. Ми навчимо кожного бажаючого взаємодіяти з рослинами, створювати сади по всій Україні. Розкажемо про вже існуючі сади. Разом до Перемоги! Все буде Місто-сад!», – резюмували в «Місто-сад».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: