fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 08:53 03 Лис 2022

Як створити зелені парковки у вашому місті?

Зелена парковка — найбільш дружній для людини та навколишнього середовища варіант паркомісця.

  • Категорія: рослини
  • Проблема: запиленість, надмірна забудова
  • Рішення: Зелена парковка

Зелена парковка — тип проникної поверхні, що являє собою паркувальне місце, засіяне газонною травою та укріплене газонними решітками або спеціальною бруківкою.

5 перших кроків:

  1. Дослідити тип ґрунту, кут нахилу ділянки та її потенційну затіненість: найкраще облаштовувати зелену парковку на легкому, піщаному ґрунті;
  2. Укладіть газонні решітки на заздалегідь вирівняну поверхню, у заглиблення щільно викладіть шар із піском та щебенем, потім шар геотекстилю та піску;
  3. Заповніть комірки решіток субстратом для газону;
  4. Залежно від сонячної експозиції оберіть тип насіннєвої газонної суміші;
  5. Висійте насіння в субстрат.

Детальніше: 

Зростання кількості автокористувачів та, як результат, автомобілів збільшує кількість паркувальних майданчиків, що з'являтимуться дедалі частіше на місцях зелених зон, хідників, дитячих майданчиків тощо. Враховуючи, що одне паркомісце займає в середньому 12–15 м2, масштаби проблеми потребують якомога швидшої реакції на виклики, як-от нагрівання поверхонь, локальні підтоплення, погіршення якості повітря та захаращеність територій. 

Зелена парковка — найбільш дружній для людини та навколишнього середовища варіант паркомісця. Її поверхня здатна швидко та ефективно всотувати воду в ґрунт, що в подальшому допоможе зволожувати повітря та підживлювати газонну траву. Також рослини виступають як природні фільтри, що очищують опади від шкідливих речовин. 

Зазвичай зелені паркомісця є доволі сталими в експлуатації, а газонне покриття має одночасно декоративний і природний вигляд, що сприяє естетизації урбанізованого простору. Крім того, газонні решітки застосовуються у випадку, якщо є потреба зміцнити ґрунт по периметру спортивних споруд, кемпінгі.

Джерело: ГО "ПЛАТО"

91

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: