fbpx
Сьогодні
Куди поїхати 09:25 13 Сер 2021

Похід в Карпати: що потрібно знати і як знайти маршрут?

Що брати з собою в похід, як правильно вибрати спальник і що означають мітки на деревах та скелях

English version here

Зараз літо, і не дивлячись на те, що багато країн, наприклад Іспанія або Португалія з кінця липня вже відкрили кордони для туристів, відпочинок в Україні не втрачає своєї популярності. Зовсім скоро нас чекає 3 вихідних на честь Дня Незалежності, і багато хто з нас захоче вирватися кудись на вихідні. Багато хто відзначає цей день сходженням на найвищу точку України — вершину гори Говерла. За один день минулого року туди піднялося 2 тисячі осіб, а в попередні роки, до карантину цифра іноді досягала і 5 тисяч осіб на день! Це один з найпростіших туристичних хайк-маршрутів, які є в Карпатах: можна вибрати відповідну за складністю трасу, а весь похід укладається в один день: близько 3 годин наверх і ще стільки ж, щоб спуститися.

Види під час підйому на Говерлу, безумовно, захопливі, і звичайно, маршрут вартий того, щоб його відвідати. Але коли люди ланцюжком підіймаються вузькою стежкою вгору, а назустріч їм таким же вузьким ланцюжком спускаються ті, хто вже підкорив вершину, йти стає важко, а найголовніше — втрачається та відокремлена атмосфера, яка, звичайно, має бути присутня в будь-якому поході. Саме тому ми підготували для вас гайд про те, як побудувати свій маршрут в Карпатах, що важливо взяти з собою в похід, яких правил слід дотримуватися і куди, зрештою, в цей похід йти, щоб не заблукати дорогою. 

Похід в Карпати

Що взяти з собою в похід?

Для початку визначтеся, яку кількість часу ви маєте у своєму розпорядженні та скільки днів і ночей ви готові провести в горах. Врахуйте, що якщо до Карпат вам доведеться добиратися на автомобілі або поїзді, то ви вже втратите два дні — на дорогу, адже виходити в похід найкраще вранці, а в іншому випадку можна просто не встигнути дійти до кемпінгу до темряви, а пробиратися крізь ліс і скелі без денного світла, нехай навіть з ліхтариками, важче. Пізніше ми розповімо про кемпінги, стежки та складнощі маршруту, але поки ваша подорож на підготовчій стадії, і ви вже визначилися з кількістю днів, потрібно заздалегідь подумати про те, що ви берете з собою. 

1. В першу чергу вам знадобиться похідний рюкзак. За бажанням можна обійтися і звичайним, досить містким, але тут важливо розуміти: похідні рюкзаки мають більше кріплень і розраховані на те, щоб правильно розподіляти велику вагу по тілу, навантажуючи не тільки спину. Якщо ви правильно закріпите похідний рюкзак кріпленнями на грудях і талії, вага буде практично невідчутною, чого не скажеш про звичайні рюкзаки. Похідні рюкзаки бувають різних розмірів, починаючи від 15 літрів, але найчастіше зустрічаються на 60, 70 і 90 літрів. Вибираючи рюкзак, важливо знати, якого розміру ваші намет і спальний мішок. Чим вони об'ємніше — тим менше залишиться місця для особистих речей, і що важливо — для їжі. 

2. Намет розраховуйте на точну кількість осіб. Двом, звичайно, буде просторіше в 4-місній, але він більший і важчий. Врахуйте це. Подбайте також про те, щоб до намету додавався водонепроникний чохол. Сучасні намети збираються досить просто, але все ще є стародавні моделі, наприклад, рибальські намети, яким потрібні додаткові кілочки для установки. Часто замість них використовують трекінгові палки. Не сподівайтеся на те, що в лісі буде просто знайти підхожий кілочок — після дня ходьби ви будете втомленим, і про те, щоб все необхідне для установлення спального місця було з собою, подбати краще «на березі». 

Похід в Карпати

3 і 4. Щоб спати, одного намету мало. Ночі в лісі холодні, ґрунт промерзає, тому вам знадобиться каримат і спальний мішок. Замість каримата досвідчені хайкери беруть тонкі надувні матраци. На них дійсно тепліше і зручніше спати, але коштують вони недешево, а беручи такий напрокат, ви ризикуєте проколоти його в подорожі. Килимок для йоги теж підійде, якщо він виконує дві функції — не пропускає вологу і холод. Також каримат трохи пом'якшить ваше спальне місце, але наскільки — залежить від його товщини. 

Спальний мішок теж важливо підібрати правильний. Між собою вони відрізняються за температурою, на яку розраховані. Завчасно подивіться прогноз погоди на плановані дати та підбирайте відповідний спальник. Не беріть занадто теплий — вам швидко стане жарко, ви розстебнете мішок і швидко замерзнете, або занадто холодний, розраховуючи на те, що ніколи не мерзнете або одягнетеся в разі потреби. Річ у тім, що спальний мішок працює за принципом термоса і в ідеалі спати в ньому потрібно роздягненим. Якщо ви тепло одягнетеся, тепло вашого тіла не буде «накопичуватися» в спальнику, і тоді вам все одно буде холодно. 

Подумайте, де взяти намет, спальний мішок і каримат заздалегідь! Всі предмети, перелічені в попередніх пунктах, ви можете позичити у друзів або взяти напрокат. Таких сервісів в Києві багато, і ще більше — в Івано-Франківську, відправній точці для хайкерів. Чим ближче до місця відправлення в похід ви берете спорядження, тим дешевше воно для вас обійдеться, адже платити за оренду доведеться по днях. В особливо активні дні, наприклад, перед тривалими вихідними, попит на спорядження більше, тому потрібного вам може не виявитися. Зателефонуйте в кілька пунктів прокату заздалегідь, а ще краще — забронюйте все, що вам потрібно завчасно. Це звична практика. 

5. Одяг в похід важливо брати максимально функціональний і легкий. Якщо це штани — нехай вони будуть непромокальними, інший одяг — такий, що швидко сохне. Зазвичай такими якостями наділений спортивний одяг, який до того ж легко тягнеться і не сковує рухів. Не буде зайвою запасна пара кросівок, в ідеалі — трекінгових, але якщо таких немає, то беріть ті, де жорсткий носок — ганчіркове взуття легко рветься в умовах гірських випробувань. Обов'язково візьміть з собою теплу кофту (найкраще — флісову), панамку, щоб сонце не напекло голову, і шапку, щоб не замерзнути вночі біля багаття, багато футболок, спідню білизну і шкарпетки. Не забудьте про плащ-дощовик! Шльопанці, купальник — опціонально, але пам'ятайте про те, що вода в гірських водоймах дуже холодна — в ній довго не покупаєшся, а про кожний зайвий взятий в рюкзак грам речей ви можете пошкодувати під час підйому на гору. 

6. Предмети особистої гігієни та аптечка. Пам'ятайте про те, що в поході ви не зустрінете урн, тому все, що ви використовуєте (в тому числі пакування), що не перегниє в ґрунті, доведеться забирати з собою. Найнеобхідніше — це серветки, папір і мило. Про всяк випадок візьміть з собою також бинт, джгут, перекис водню, пластирі, абсорбент, антибіотик, знеболювальний і протизапальний засіб. Добре, якщо все це не знадобиться, але ситуації бувають різні.

7. Запальничка і сірники, сіль, газовий пальник, металевий кухоль, казанок, багаторазова пляшка для води, сміттєві пакети, power-банки, ліхтарики. Їжа. Але цьому присвячений наступний розділ. 

Похід в Карпати

Яку їжу брати з собою в похід?

Їжа в поході повинна бути ситною та поживною. Зазвичай це два основних прийоми їжі, яку готують на багатті — вранці та ввечері, а ось в денний час вам доведеться перехоплювати в дорозі або на привалі те, що не вимагає теплової обробки та довгого приготування. Якщо для основних прийомів їжі вибирають консерви та крупи, то для проміжних перекусів підійдуть горіхи, сухофрукти, сушені ягоди та сушене м'ясо. Всі ці продукти легкі та не займають багато місця, їх можна їсти навіть на ходу, не зупиняючись. Розрахувати кількість необхідних харчів на компанію можна в спеціальних калькуляторах розрахунку їжі — пошуковик пропонує безліч варіантів найрізноманітніших калькуляторів, серед яких ви можете вибрати потрібний з відповідним саме вашій компанії меню. Ви вводите вихідні дані — кількість днів в поході та чисельність компанії, а калькулятор сам розраховує меню і кількість необхідних продуктів. 

Є і більш сучасний варіант — сублімована їжа. Це свіжі або приготовані продукти, які заморожують відразу після того, як підготують до вживання, а потім видаляють 98% вологи. Сублімованим може бути суп, гречана каша, гуляш і навіть морозиво. Все, що вам потрібно — просто додати гарячої води в пакет і трохи почекати. Так кожен учасник вашої маленької експедиції зможе вибрати собі ту їжу, яка більше припаде йому до душі — різноманітне меню пропонує навіть веганські варіанти страв. Правда, такі обіди не завжди виявляються смачними, тому перед похідною закупівлею можна поекспериментувати з такими перекусами вдома. 

Щодо запасів води, її варто взяти з собою на перших порах, поки ви не дійдете до кемпінгів, поруч з якими завжди є джерело з водою. Вирушаючи вранці в похід, пам'ятайте, що під час переходу з одного кемпінгу в інший, ви можете так і не зустріти по дорозі річку або джерело, а йти по горах без води, повірте, дуже важко. Наберіть стільки води, скільки вам повинно вистачити на день. 

Похід в Карпати

За якими маршрутами рухатися?

Найскладніше — визначити маршрут. Для початку потрібно визначитися, які вершини вам хотілося б відвідати. Тут ви відкриваєте google-мапи та орієнтуєтеся на свої вподобання. Після цього можна починати шукати маршрути, які через них проходять. Дуже зручно зробити це в додатку wikiloc, де туристу відразу дається інформація про довжину маршруту, тривалість по днях, складності та кемпінги, які зустрічаються дорогою. Додаток завантажує оффлайн-мапи на телефон, і може працювати навіть без мобільного зв'язку, відображаючи вашу локацію в реальному часі на мапі. 

Також можна скласти маршрут по вершинах самостійно. У додатку maps.me, який часто використовується туристами, також відзначені кемпінги та туристичні стежки. Мапи теж можна завантажити, і користуватися ними навіть за відсутності інтернету. 

Також самі маршрути позначені й в горах. Йдучи за мапою, звертайте увагу на те, які мітки вам зустрічаються дорогою і йдіть вздовж них. Мітки намальовані фарбою на деревах або скелях. Зазвичай розташовуються на такій відстані, щоб кожну наступну було помітно від попередньої. Іноді маршрути позначають стрічками однакового кольору, а на кемпінгах навіть зустрічаються звичні вказівники зі стрілками або навіть мапи. Не ігноруйте їх. Рятувальні служби працюють над тим, щоб регулярно перевіряти маршрути і їх безпеку: після зими, після сильних злив і зсувів напрямок стежок може змінитися, а в мапах маршрути залишаться тими ж, і на них можуть бути небезпечні ділянки. 

Похід в Карпати

Іноді маршрути перетинаються, тоді можна побачити подвійне маркування. Маршрути відрізняються за кольорами, для чого теж існують певні правила. Наприклад, маршрути, прокладені хребтами, позначають найчастіше червоним кольором, що виходять (виводять на гору або хребет) — зеленим або синім, з'єднувальні — жовтим або чорним. 

Часто на покажчиках зустрічаються номери рятувальних служб. Ситуації можуть бути різними, тому зберігайте собі цю інформацію. Сфотографуйте вказівник з номером на екстрений випадок, а ще краще збережіть цю інформацію заздалегідь. Телефони гірничорятувальних служб можна знайти тут. До речі, в горах може не бути мобільного зв'язку, але не на правах реклами, а на правах доброї поради попереджаємо — поки що оператором, який зробив максимальне покриття на вершинах українських гір, залишається Київстар.

Після того, як маршрут обраний, спорядження зібрано, а меню складено та укомплектовано, можна висуватися в похід. Головне — підготуватися психологічно, налаштуватися на те, що можуть статися непередбачені ситуації, в яких важливо допомагати один одному. Іноді може бути занадто спекотно або занадто холодно, а трапляється так, що і страшно. Тому в поході важливо бути пильним. 

Фото Unsplash

1
4347

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: