fbpx
Сьогодні
Мандруй! 11:35 11 Чер 2021

Світильники з кісток динозаврів, привиди, таємничі колодязі. Що приховують стіни українських замків

Україні є чим похвалитися — розповідаємо про 25 українських замків, які варто відвідати кожному.

English version here

Рік пандемії подарував нам чудове відкриття: подорожувати Україною — це цікаво і круто. Нам справді є чим дивувати і чим пишатися. Історичні місця, вражаюча архітектура, чарівні старовинні містечки, мальовничі села і приголомшливі краєвиди. 

Справжніми перлинами в туристичній короні України, безумовно, є старовинні замки — застиглі у часі кам'яні велетні, що зберігають безліч історій, загадок і таємниць. Від деяких із них сьогодні залишилися лише руїни. Але руїни – це не тільки сум і заклик до збереження. Вони були і залишаються однією з незмінних основ романтизму. Кожна з цих багатовічних архітектурних споруд і досі зачаровує нас своєю величчю, казковістю і красою.

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ


1. Олеський замок

Олеський замок

На Львівщині стоїть Олеський замок, один із найстаріших на Галичині. Він побудований на перехресті старовинних торгових доріг з Валахії та Угорщини на Волинь, і раніше служив ключем до цієї землі. Стіни заввишки близько 10 метрів і 2,5 метра завтовшки було збудовано одразу з каменю. Перша достовірна згадка про замок відноситься до 1390 року, коли папа римський Боніфацій IX своєю буллою подарував Галицькому католицькому архієпископові Олеський замок і фортецю Тустань. 

За сім століть замок неодноразово змінював володарів, яким протягом всієї своєї історії служив фортецею, палацом, резиденцією. Саме тут у 1629 році народився майбутній король Польщі Ян ІІІ Собєський. Вважається, що після його народження замок почали переслідувати нещастя: пожежі, землетруси, захоплення, руйнування, розбій і численні шукачі скарбів. Зараз у відродженому з руїн замку знаходиться музей. У галереї зібрано понад п'ятсот творів живопису, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва Західної України X-XVIII ст.

  • Львівська обл, Буський район, смт. Олесько. 
  • Координати: 49°58′06″ пн. ш. 24°54′04″ сх. д.

2. Підгорецький замок

Підгорецький замок

Неподалік від Олеського замку, у селі Підгірці, розташований Підгорецький замок — історико-архітектурний шедевр ХVІІ століття, який за вишуканістю не поступається французькому Версалю. За цю схожість замок дуже полюбляли радянські кіношники, які рідко мали можливість проводити натурні зйомки за кордоном.

Підгорецький замок відомий не тільки своїми ролями в кіно. Кажуть, що його залами і досі розгулює привид дружини одного з власників замку, який вбив свою кохану в нападі ревнощів. Кілька років тому "Білу пані" навіть шукали фахівці з аномальних явищ — до замку приїжджала знімальна група американської програми "Мисливці за привидами". Вони підтвердили, що у замку дійсно "щось таке є".

  • Львівська область, Золочівський район, с. Підгірці. 
  • Координати: 49°56′35″ пн. ш. 24°59′00″ сх. д.

3. Золочівський замок

Золочівський замок

Фортеця, яка захищала місто Лева від набігів турків і татар, королівська резиденція, в'язниця, навчальний заклад – у яких тільки іпостасях не довелося побувати Золочівському замку за 400 років. Сьогодні це музей-заповідник, ренесансний оборонний комплекс із в'їзною вежею, великим житловим та Китайським палацом – унікальною пам'яткою архітектури, яких у Європі налічується лише три (Сан-Сусі, Петергоф та Золочів). В експозиційних залах Великого палацу виставлені реконструйована корона Данила Галицького, полотна Рубенса, старовинні меблі, зброя, унікальні карти, світильники з кісток іхтіозавра. 

Одна з цікавинок замку — таємничі камені, що були привезені в замок і, за легендою, належали ордену тамплієрів. На одному камені висічений готичний текст, який досі намагаються розгадати, а на другому – два переплетених вінки, які символізують життя і смерть. Посередині знаходиться отвір. Кажуть, якщо повернути свій палець у цьому отворі до тернового вінка, то здійсниться бажання матеріального характеру, а якщо до вінка з квітів – романтичне.

  • Львівська область, Золочівський район, м. Золочів. 
  • Координати: 49.80212° пн. ш. 24.906198° сх. д.

4. Свірзький замок

Свірзький замок

Свірзький замок називають найромантичнішим замком Львівщини. Він був побудований на високому пагорбі над річкою у XV столітті і належав знатному шляхетському роду Свірзьких. У XVII столітті він перейшов у володіння графа Цетнера, який його зміцнив і перебудував. У такому вигляді замок і зберігся до теперішнього часу. 

Розташований на фасаді химерний середньовічний грифон відразу інтригує і обіцяє дуже цікаву подорож, але потрапити всередину замку не просто, територія охороняється. Досвідчені мандрівники кажуть, що увійти до замку все ж таки іноді вдається — все залежить від настрою охорони, а може, і самого грифона — головного охоронця споруди. Всередині збереглися оздоблені бійниці та старовинний камін. А посеред двору фортечного комплексу красується величезна криниця.

У Свірзькому замку проводились зйомки фільму "Д'Артаньян і три мушкетери". Стіни замку зіграли роль Бетюнського монастиря, у якому отруїли Констанцію.

  • Львівська область, Перемишлянський район, с. Свірж. 
  • Координати: 49°39′00″ пн. ш. 24°26′20″ сх. д.

5. Поморянський замок

Поморянський замок

Ця фортеця, оточена з трьох боків водою, не раз витримувала затяжні облоги турків і татарів. Замок був одним з улюблених місць короля Яна Собеського. Про причину його особливої прихильності до Поморянського замку та його околиць оповідає така легенда: під час полювання Ян Собеський заблукав і потрапив на ночівлю в печеру до пустельника. Уночі монахові наснився сон, що на голові Яна Собеського сяє корона. Вставши зі сну, він промовив своє пророцтво: "Ти будеш королем". "Якщо я буду королем, то дам тобі стільки землі, скільки об'їдеш за один день і одну ніч", — відповів Ян. Через два тижні були вибори. Ян сів на трон, і слова свого дотримав.

Завдяки молодому королю замок було укріплено та покращено, але після смерті власника він почав потрохи занепадати. До нашого часу твердиня пережила пожежу і реконструкцію, після Другої світової війни тут навіть розміщувався райком компартії. Остання реставрація була проведена понад 40 років тому, але замок опустів і тепер руйнується на очах. Сьогодні Поморянський замок – це два двоповерхових корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі з боку подвір'я є відкрита галерея.

  • Львівська область, Золочівський район, смт. Поморяни. 
  • Координати: 49°38′37″ пн. ш. 24°55′57″ сх. д.

6. Жовківський замок

Жовківський замок

Замок побудований з цегли і каменя. Чотирикутний із вежами на кутах, оточений ровом із водою не тільки зовні, а й з боку міста, замок був добре захищений від ворожих нападів. Побудували замок на замовлення засновника Жовкви, польського військового і головнокомандувача Станіслава Жолкевського у 1594–1606 роках як оборонну споруду у стилі ренесансу. Замок неодноразово витримував облоги, кілька разів його здобували козаки.

Жовківський замок оточує старий сад. Обов'язково пройдіться його стежками, це дозволить обійти замок з усіх боків і знайти скульптуру усміхненого лева. Навпроти замку стоїть Монастир капуцинів, у будівлі якого розташовується фондосховище музею. Є легенда, що стежками навколо замка і досі ходить дух Яна Каспера, або ченця Кістки, як його називають місцеві. У день Святого Антонія він стрибнув у колодязь, чим налякав до напівсмерті тисячу прочан, які прийшли до монастиря. Чернець був душевнохворим, і, кажуть, душа його так і не знайшла спокою на тому світі.

  • Львівська область, м. Жовква. 
  • Координати: 50°03′16″ пн. ш. 23°58′08″ сх. д.

7. Старосільський замок

Старосільський замок

Замок у Старому Селі можна назвати чи не найміцнішим замком на Львівщині, адже він не раз вистоював напади ворожих військ. Споруда була побудована у XVI ст. та займала близько 2 га площі. Старовинна будівля вражає своїми розмірами і потужними мурами: це був замок неправильної п'ятикутної форми з шістьма вежами, три з яких вціліли донині. Висота стін та башт подекуди становить 14-16 метрів. Наразі пам'ятка архітектури користується попитом в українських та іноземних туристів, але, на жаль, продовжує повільно руйнуватися. 

Замок у Старому Селі, як і всі інші, оповитий легендами. І нині жителі села розповідають, що у будівельний розчин, коли зводили замок, додавали курячі яйця для міцності. Яйця звозили з усіх довколишніх сіл. Одному шляхтичу, засудженому на смерть, дали шанс на життя, але за умови, якщо він привезе віз яєць і жодне не розіб'ється. Чоловік вдався до хитрощів і привіз варені яйця. Страти, щоправда, оминути йому так і не вдалося.

  • Львівська область, Пустомитівськый район,  с. Старе Село за 22 км на південний схід від Львова. 
  • Координати: 49°42′16″ пн. ш. 24°11′17″ сх. д.

8. Добромильський замок

Добромильський замок

Або, як його ще називають, замок Гербуртів. Близько 1450 року львівський ловчий Микола Гербурт побудував на Сліпій горі біля Добромиля дерев'яний замок. Проте через сім років замок згорів під час нападу татар. У народі розповідають про цю подію. Коли вороги завоювали гору замку, молода княжна у весільній сукні вийшла надвір. Її появі були настільки здивовані, що бій зупинився. Далі вона гордо пройшла повз учасників бою та кинулася у колодязь. Кажуть, що її дух досі охороняє тутешні місця.

У 1622 році замок перейшов у володіння роду Конецпольських. Після поділу Польщі територія Добромиля дісталася австрійцям, вони і розібрали замок. До наших днів збереглися лише руїни.

  • Львівська область, Старосамбірський район, с. Тернава. 
  • Координати: 49°34′14″ пн. ш. 22°47′22″ сх. д.

ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСТЬ


9. Старий замок у Тернополі

Старий замок у Тернополі

У 1540 році король Польщі Сигизмунд I грамотою передав великому гетьману коронному Яну Амору Тарновському місцевість у Теребовлянському повіті під будівництво укріпленого замку для захисту південно-східних рубежів держави – це послужило першим каменем у фундаменті міста Тернополя. Вже через вісім років (незважаючи на постійні набіги татар) на пагорбі, підніжжя якого омивали води новоутвореного става, в урочищі Сопільче побачила світ укріплена твердиня, що подарувала місту, названому Тернополем, Магдебурзьке право і безліч привілеїв.

На жаль, до наших часів зберігся не увесь замок, а лише його палац. Є люди, які не вважають Тернопільський замок чимось особливим, і дійсно, він схожий на звичайний будинок, але насправді він є прадавнім символом міста і пам'яткою архітектури національного значення.

  • м. Тернопіль, вул Замкова, 12. 
  • Координати: 49°34′ пн. ш. 25°36′ сх. д.

10. Збаразький замок

Збаразький замок

У місті Збараж, за 24 км від Тернополя, зберігся замковий комплекс нащадків Дмитра Корибута, князів Збаразьких і Вишневецьких — Збаразький замок. Його стіни й досі пам'ятають національно-визвольну війну і облогу Богдана Хмельницького. Замок став візитною карткою Збаража. Він розташований у парковому масиві, неподалік від центру міста. Це місце називається Замковою горою.

Зовні Збаразький замок виглядає досить просто, без надмірностей, і в той же час переконливо. І не дивно — адже він будувався не для краси, а для оборони. Одночасно замковий комплекс поєднує в собі риси і палацу, і фортеці. Вхід на його територію охороняє масивна в'їзна вежа, до якої примикає міст. Замок обнесений кріпосними стінами з чотирма бастіонами по кутах і бійницями. На території також є палац — двоповерховий, кам'яний, потинькований, з характерними для ренесансу спрощеними формами. У середині XIX ст. тут працював цукровий завод, а за часів нової незалежності України, з 1994 року в палаці Збаразького замку розмістився  краєзнавчий музей.

  • Тернопільська область, м. Збараж. 
  • Координати: 49°40′17″ пн. ш. 25°46′15″ сх. д.

11. Сидорівський замок

Сидорівський замок

Сидорівський замок або "Подільський корабель" — унікальна місцина Тернопільської області не тільки через незвичну форму споруди, але й через чітко визначену дату її заснування — 7 жовтня 1398 року. Замок-корабель розташований на високому пагорбі, він омивається з трьох боків річкою. Такої незвичної архітектурної споруди більше не зустріти в Україні, тож село Сидорів на Тернопільщині точно варто відвідати, аби роздивитися замок з кожного боку.

Колись цей надзвичайний замок мав сім веж та цікаву вигнуту форму: він пролягав з півночі на південь, після того, як у ХII ст. укріплення були перебудовані гетьманом Мартином Калиновським – на той час власником Сидорівського замку. Але під час турецької навали споруда була сильно пошкоджена і, на жаль, жодні відновлення не допомогли зберегти оборонне значення замку. До наших днів цей кам'яний корабель дійшов лише у вигляді руїн.

Місцеві й досі передають легенду про сидорівські скарби, сховані у підземеллях замку. Кажуть, один із колишніх власників потайки вивіз усі коштовності, а саме золото, срібло, реліквії, хутро, розкішні одежі до свого маєтку двомастами возів. На щастя, їх було повернуто у власність замку, але куди вони поділися відтоді, ніхто досі не знає.

  • Тернопільська область, с. Сидорів. 
  • Координати: 49.006658 пн.ш., 26.1710644 сх. д.

12. Кременецький замок

Кременецький замок

Багато легенд Кременецького замку пов'язують з королевою Боною –  дієвою, але жорстокою красунею. Не оминули легенди і її смерть: якщо вірити розповідям, королеву отруїв її лікар, який був шпигуном династії Габсбургів. Також кажуть, що королева померла в Італії, не забравши з Кременця всіх скарбів. Дехто вважає, що цінності заховані на днищі занедбаного колодязя посеред двору, адже води в ньому немає, проте є якісь сходи і навіть грот. Замкову гору, на якій знаходяться руїни колись величної споруди, місцеві жителі іноді називають на ім'я королеви – Бона. Сама ж споруда збереглася до наших днів лише частково: наразі можна побачити надбрамну вежу, вежу над містом, частину оборонної стіни заввишки понад 8 метрів, а також сліди тої самої криниці, яка й донині викликає інтерес у шукачів пригод.

  • Тернопільська область, м. Кременець. 
  • Координати: 50°05′42″ пн. ш. 25°43′51″ сх. д.

13. Червоногородський (Нирків) замок

Червоногородський (Нирків) замок

Колись ця споруда вважалася найкрасивішою у всій Речі Посполитій: розташований замок посеред глибокої котловини річки, оточений лісами, збудований з червоного пісковика, який дав замку і неіснуючому вже місту свою назву — Червоногород. Неподалік – водоспад Джурин. Мальовнича місцевість не врятувала замок від поступового руйнування: на його долю випали набіги монголо-татарів, військ волоського господаря Петра, руйнівна сила турків і, нарешті, в період Другої світової війни замок був майже повністю зруйнований. Сьогодні Червоногородський замок – це руїни з двома баштами.

Туристів там приваблюють підземні ходи, які, за словами місцевих, виводять до печери "Поросячка". Кажуть, що там колись жив монах, а зараз у ній можна побачити дух безголового лицаря.

  • Тернопільська область, Заліщицький район, біля сіл Нирків та Нагіряни, (колишній Червоногород). 
  • Координати: 48°48′15″ пн. ш. 25°35′28″ сх. д.

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ


14. Дубенський замок

Дубенський замок

Замок почали будувати ще у Х ст, але через постійні війни він часто перебудовувася і декілька разів повністю був зруйнований. Офіційною датою спорудження Дубенського замку вважається 1492 рік. У XVII ст. замок було укріплено двома бастіонами з вартовими вежами по кутах, одна з яких має назву "Беатка" або "Дівоча" і є візитною карткою Дубенського замку. Під замком є просторі ходи, у яких зберігалися численні запаси їжі, а під час облог ховалися жителі Дубна. 

Замок належав відомим родам князів Острозьких, Заславських, Сангушків, Любомирських. На його території збереглися два палаци – Острозьких і Любомирських. У них раніше влаштовували пишні бенкети, лицарські турніри, концерти класичної музики, балет з пантомімою, феєрверки. Тут ставив свої п'єси знаменитий польський драматург Войцех Богуславський, виступала римська опера. А зараз у їхніх залах розташовані музейні експозиції – масштабна нумізматична колекція, виставка художніх полотен, а в підземеллях – найбільша в Україні колекція знарядь тортур.

  • Рівненська область, м. Дубно. 
  • Координати: 50°25′10″ пн. ш. 25°44′54″ сх. д.

15. Острозький замок

Острозький замок

Найперша письмова згадка про саме місто Острог датується 1100 роком в Іпатіївському літописі. Укріплення для захисту городян на цьому місці виникали неодноразово, одне з них було знищено в 1241 році монголо-татарами. За наказом Данила Романовича укріплення було відбудовано. Те дерев'яне укріплення через гострі палі в давнину називали «острог». Звідси і пішла назва міста та замку. 

У XIV ст. величним князем Данилом Острозьким було перебудовано старе дерев'яне укріплення на кам'яну вежу-донжон. У наш час вона отримала назву Мурованої.

З XIV по XVII ст. єдиним власником фортеці був рід Острозьких, пізніше замок переходить у власність роду Заславських, а потім – до рук роду Сангушків. Під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького замок був зруйнований козаками. Відтоді розпочався період запустіння фортеці.

У ХХ столітті Мурована вежа реконструйована та адаптована під бібліотеку та музей, у  якому зараз зберігається Острозька Біблія – перше в світі повне видання Старого та Нового Заповіту церковнослов'янською мовою. 

  • Рівненська область, м. Острог. 
  • Координати: 50°19′34″ пн. ш. 26°31′19″ сх. д.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ


16. Пнівський замок

Пнівський замок

Ця загадкова споруда вражає своєю величчю та міццю. Навіть попри те, що від первісної форми замку залишилися лише руїни, будівля все одно приваблює людей духом історії Прикарпаття, яку зберігає в своїх стінах. Замок розташовано на високому пагорбі Карпатського підгір'я. Колись територія споруди, наближена до п'ятикутника, була сформована двоярусними мурами і п'ятьма високими баштами. З боку двору стояв триповерховий палац, а територія була пов'язана системою підземних ходів, яка збереглися й донині. Розповідаючи про Пнівський замок, часто кажуть, що у руїнах фортеці живуть привиди жорстоких охоронців замку, які допитували в'язнів у таємній кімнаті, що не була позначена на жодній схемі. Інша легенда розповідає про сховані скарби. Незважаючи на руйнування і час, замок частково зберігся. У 2018 році тут нарешті почалися реставраційні роботи. Середньовічна краса отримала шанс на відновлення.

  • Івано-Франківська область, Надвірнянський район, біля м. Надвірна. 
  • Координати: 48.62266922 пн. ш., 24.55486870 сх. д.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ


17. Замок Любарта

Замок Любарта

Один із найбільших, найдавніших та найкраще збережених замків України – Луцький замок або замок Любарта. Це рівносторонній трикутник з випнутими сторонами і відстанями між вершинами (вежами) у 100 м. Загалом на побудову замку було використано до 5 млн цеглин! Протягом шести століть його існування рівень підлоги замкового двору піднявся приблизно на 3,8 м. Луцький замок — один із найстаріших і найбільших у Україні. Він був побудований у XIV-XV столітті та належав литовському князю Любарту. 

У 1429 році згадки про Луцький замок стрімко поширювалися Європою. Саме тут відбувся з'їзд європейських королів і правителів 15 держав. До Луцька приїхало приблизно 15 тисяч чиновників зі своїми свитами. Для порівняння: у місті тоді проживало лише 5 тисяч городян. На гучні гуляння грошей не шкодували — за легендою, гості з'їли 700 биків, а випили 700 бочок пива і меду. У знаті було похмілля, яке довелося "лікувати" рибною юшкою.

Замок Любарта відноситься до 20 найкращих замків Європи, це єдиний замок, що зображено на наших гривнях (прикрашає зворот 200 гривень). Також варто згадати, що на території замку знаходяться унікальні музеї волинської ікони та дзвонів.

  • Волинська область, м. Луцьк. 
  • Координати: 50°44′20″ пн. ш. 25°19′23″ сх. д.

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ


18. Ужгородський замок

Ужгородський замок

Ужгородський замок має тисячолітню історію. Він є головним туристичним місцем в Ужгороді. Якщо вас цікавить середньовічна історія і приклад її архітектури, то вам обов'язково потрібно відвідати це казкове місце, яке височить на Замковій горі.

Незважаючи на свій поважний вік, Ужгородський замок зберігся краще за своїх молодших побратимів. Зовнішній вигляд фортеці ясно дає зрозуміти, що її побудували з єдиною метою — захищати. Жодного натяку на романтику — лише стіни завтовшки 10 м, оточені глибоким ровом. Всередині замку — гарний краєзнавчий музей. Внутрішній двір замку прикрашає не тільки сад, але і міфічні статуї. У підземеллях фортеці колись були каземати, а зараз діє дегустаційний зал із закарпатськими винами.

  • м. Ужгород. 
  • Координати: 48°37′18″ пн. ш. 22°18′24″ сх. д.

19. Замок Паланок

Замок Паланок

У південно-західній частині Мукачева стоїть замок – одна з найцінніших історичних і воєнно-архітектурних пам'яток Закарпаття XIV-XVII століть. Точна дата заснування замку невідома, але в документах, які датуються XI ст., він уже згадується.

Мукачівський замок височіє на маківці високої гори вулканічного походження і заворожує своєю красою і неприступністю, адже недаремно він жодного разу не був захоплений.

На території замку працюють не лише музейні експозиції. Тут відкриті сувенірні лавки та кав'ярні. На Нижній терасі є можливість відпочити і насолодитися смачною кавою або випити гарячого вина. Замок давно став візитною карткою міста і щороку приваблює численні натовпи туристів. Бо й насправді, в Україні доволі багато замків, але замок "Паланок" є одним з небагатьох, які збереглись в чудовому стані і побувавши в ньому, знову і знову хочеться сюди повернутись. 

  • Закарпатська область, м. Мукачево. 
  • Координати: 48°25′53″ пн. ш. 22°41′15″ сх. д.

20. Невицький замок 

Невицький замок 

Невицький замок у XII столітті побудували угорці, щоб захищати свої кордони від Київської Русі. Архітектура замку унікальна — їй немає аналогів у Європі. До наших днів збереглася вежа-донжон квадратної форми, 4 вежі по кутах і вежа над воротами. На руїнах головної вежі обладнано наметовий дах із оглядовим майданчиком.

Кожен сантиметр цього місця пронизаний сотнями історій і легенд. Однією з найпопулярніших є легенда про дочку лицаря, яка закохалася в простого пастуха. Батько був проти такого вибору дочки і знайшов їй іншу партію. Дівчина вирішила, що єдиним виходом буде вбити батька і немилого нареченого, але батько дізнався про її плани, відрікся від дочки і прокляв її разом із її обранцем. Нещаслива парочка у той же час перетворилася на озеро кришталевої чистоти, такої, як і їхні почуття. Залишки цієї водойми видно і зараз, вони знаходяться на внутрішній території замку.

А ще кажуть, у Невицькому замку бував Сам Жюль Верн, і саме це місце надихнуло його на роман "Замок в Карпатах".

  • Закарпатська область, Ужгородський район, біля с. Кам'яниця. 
  • Координати: 48°40′51″ пн. ш. 22°24′33″ сх. д.

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ


21. Летичівський замок

Летичівський замок

Перші згадки про замок відносяться до 1210 року — тоді фортеця впала в результаті набігу татар. У той час вона була дерев'яною. Як виглядала та первісна твердиня, невідомо, але можна здогадатися, що це був типовий проект Середньовіччя — дерев'яні стіни, земляний вал і глибокий рів, що наповнювався водою з річки. Зведенням кам'яних споруд зайнявся у 16 столітті кам'янецький староста Ян Потоцький за наполяганням польського короля. 

У 1606 році на території замку починають будувати Домініканський монастир. А папа Климент 7-й дарує монастирю ікону Богородиці, яка була визнана чудотворною і вважається покровителькою Поділля. 

А ще за стінами замкової фортеці — могила українського Робін Гуда — Устима Кармелюка. Встановлено і пам'ятник цьому відомому народному меснику, оспіваному в народному епосі.

  • Хмельницька обл., смт. Летичів. 
  • Координати: 49°23′06″ пн. ш. 27°37′27″ сх. д.

22. Меджибізький замок

Меджибізький замок

Замок Меджибожа або "Білий Лебідь", мабуть, другий за популярністю замок Хмельницького регіону. Він знаходиться в дуже мальовничій місцевості і займає територію близько одного гектара. За словами археологів, фортеця в цьому місці існувала ще у XIII ст. Однак вона була виготовлена ​​з дерева і, швидше за все, була знищена пожежею під час сутички з монголо-татарами. Хто саме звів кам'яну фортецю, судити складно, адже ця територія послідовно була під владою Литви і Польщі. Однак документи свідчать про те, що на початку XVI ст. фортеця вже була побудована з метою оборони краю від татар.

Надалі "Білий Лебідь" займали козаки, турки і поляки, замок багато разів перебудовувався і зміцнювався. У кінцевому підсумку він придбав форму трикутника, спрямованого на місце перетину двох річок. Довжина фортеці становить 130 м, найвища точка — 17 м, а товщина окремих стін — до 4 м. Меджибізький замок — один із декількох ренесансних українських замків, який дійшов до наших днів практично без пошкоджень. Дістатися до замку дуже легко, з Хмельницького організовані регулярні автобусні рейси.

  • Хмельницька область, смт. Меджибіж. 
  • Координати: 49°26′11″ пн. ш. 27°25′07″ сх. д.

 23. Чорнокозинецький замок

Чорнокозинецький замок

Чорнокозинецький замок був споруджений у XIV столітті князями Коріатовичами. Для його спорудження був обраний високий пагорб на лівому березі річки Збруч. Замок мав форму чотирикутника з двома круглими вежами та в'їзними воротами, розташованими з південного боку. У північній частині розміщувалися два кам'яних двоповерхових будинки палацового комплексу. Чорнокозинецький замок пережив безліч воєн і нападів, багато разів змінював господарів, неодноразово руйнувався і відбудовувався заново. До наших днів дійшли південно-західна кругла башта та залишки двоповерхового єпископського палацу XVIII ст. (у ньому ж і підземні каземати). Поблизу замку розташовані руїни єпископського костелу Св. Йосипа Обручника, закладеного в 1608 р. 

Чорнокозинецький замок та руїни костелу часто описують як досить романтичне та мальовниче місце. Тому сюди варто їхати не лише для того, щоб ознайомитися із руїнами архітектурних пам'яток, а й щоб насолодитися краєвидами.

  • Хмельницька область, , Кам'янець-Подільський р-н, с. Чорнокозинці. 
  • Координати: 48°39′41″ пн. ш. 26°16′53″ сх. д.

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ


24. Бердичівський замок

Бердичівський замок

Замок, заснований наприкінці 16 століття Янушем Тишкевичем. У 1630 році власник подарував його католицькому ордену босих кармелітів, (ті мали заборону на право носити шкіряне взуття, звідси і їхня назва "босі"). Замок перетворився на оборонний (кляштор) з військовим гарнізоном і кількома гарматами.

Однією з головних визначних пам'яток замку є чудотворна ікона Божої Матері Бердичівської — вона була передана монастирю Босих Кармелітів самим Янушем Тишкевичем. До ікони приїжджають багато віруючих з усієї України. Також цікаво подивитися сам монастир, а ще оздоблення Римо-Католицького костелу.

  • Житомирська область, м. Бердичів. 
  • Координати: 49°59′56″ пн. ш. 28°47′37″ сх. д.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ


25. Хотинська фортеця

Хотинська фортеця

Неможливо не згадати про одне з найвідоміших місць в Україні — Хотинську фортецю, дивовижний архітектурний комплекс з багатою історією. Свій літопис вона починає з форту Х-ХІ ст., який розміщувався на важливих транспортних шляхах, що з'єднували Київ із Пониззям (пізнішим Поділлям) і Придунав'ям. Перша кам'яна фортеця була невеликою. Вона була розташована на самому мисі, там, де сьогодні стоїть північна башта, та простягалася на південь до теперішнього комендантського палацу. Впродовж століть ця фортеця, неначе Фенікс, зазнавала руйнації від рук завойовників і знов відбудовувалась, її неодноразово реконструювали та розширювали. У наші часи Хотинська фортеця є Державним історико-архітектурним заповідником та одним із чудес України.

Найцікавіша пора для поїздки в Хотин – весна чи літо. Влітку на території фортеці відбувається безліч фестивалей. Зате ранньої весни та у вересні-жовтні тут не дуже людно. Можна спокійно оглянути всю територію фортеці, роздивитися музейні експонати, вийти стежкою на скелястий берег і сфотографувати все, що заманеться. Після відвідування Хотинської фортеці ще довго залишається враження казки. 

  • Чернівецька область, м. Хотин. До Хотина регулярно прямують маршрутки з Кам'янця-Подільського та Чернівців. 
  • Координати: 48°31′19″ пн. ш. 26°29′54″ сх. д.

***

У травні 2021 року, експертна рада при МКІП оголосила список проектів, що увійшли до "Великої Реставрації". Це 109 об'єктів, які розташовані по всій Україні. Ознайомитись із ним можна за посиланням. До переліку потрапило і декілька замків. Протягом наступних трьох років їх відремонтують, відреставрують або ж законсервують.

Обрані об'єкти – лише початок, стверджують у міністерстві, адже як каже досвід європейських країн, із запуском процесу реставрації його вже не спинити. Принаймні,  на це варто сподіватися і вірити в те, що наше покоління зможе зберегти неповторну кам'яну спадщину, яка дісталася нам від славетних предків.

5564

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: