fbpx
Сьогодні
Корисно 10:42 28 Лис 2019

Екологічні свята: адвент-календарі

Одним із найкращих подарунків у передсвятковий грудень може стати адвент-календар. Адвент-календар (або Різдвяний календар) – це чудовий спосіб забезпечити собі та своїм близьким радісний місяць та налаштуватися на святковий лад. Це календар, який відраховує дні до Різдва, як правило має віконця, відкриваючи які щодня, знаходиш всередині сюрпризи. Адвент-календар може стати чудовим подарунком не лише для дітей, але і для дорослих – врешті, кому не хочеться відчути свято? Зараз можна придбати майже будь-яку його варіацію: із солодощами, шоколадом, косметикою, іграшками; календарі з віконцями, мішечками, згортками; чайні календарі, календарі LEGO, календарі на будь-який смак і вік.

Це красива і добра традиція, яка приносить радість. Але з іншого боку, самі календарі перетворюються часом на свято бездумного споживацтва, а хіба цього ми хочемо на порозі нового року? То як зробити адвент-календарі більш сталими та підійти до них більш свідомо, при цьому не втративши магії свята, яку вони за собою несуть? Ось декілька ідей:

1. Зробіть календар самі! Начиніть його тим, що справді порадує того, для кого ви його готуєте. Замість уже готових стандартних наборів створіть особливий, спеціально для того, кому ви подаруєте цей календар. Солодощі, які подобаються цій людині, чаї, речі – від приладдя для малювання до листівок та свічок. Підійдіть до процесу творчо – можливо, вам навіть не знадобиться каркас календаря, а натомість ви створите таку собі карту скарбів, на якій позначите місця, де заховано подарунки. Так ви зробите людині саме ті подарунки, які потраплять прямо в яблучко, і нічого серед них не буде зайвого. Можливостей безліч – треба лиш трохи уввімкнути уяву.

2. Емоції, а не речі. Нехай ваш календар міститиме не іграшки і не шоколад, а, скажімо, спільні спогади, які ви маєте з людиною, для якої його робите. Ви можете надрукувати фотографії, які нагадують вам про щось спільне і хороше, додати до них кілька фраз, які щось значать для вас, або внутрішніх жартів, а тоді згорнути у трубочки і прив'язати стрічками до гірлянди. Так щодня ви даруватимете людині хороший спогад і посмішку. А в якості бонусу зможете, наприклад, уникнути у вашому подарунку пластику, складної упаковки і так далі.

адвент-календарь

3. Адвент-календар не обов'язково повинен мати фізичну форму. Ви можете дарувати щось, чого руками не торкнешся. Це може бути нова пісня, додана щодня до спільного плейлиста; або новий написаний вірш; або приємний фільм на кожен вечір перед Різдвом; або нова можливість – наприклад, загадане бажання або похід у театр або на виставку; або список місць та закладів на кожен (чи майже кожен – як ви буде зручно) день, до яких давно збиралися потрапити, але все ніяк не виходило. Речі губляться і ламаються, а от враження залишаються надовго. До того ж, так ви не залишете по собі додаткового сміття з обгорток на стрічок.

4. Багаторазові календарі. Замість того, щоби щороку купувати коробки з цукерками у віконцях, краще придбайте (чи зробіть самі!) багаторазовий адвент-календар – наприклад, дерев'яний будиночок із віконцями. Тоді щороку ви зможете начиняти його новими подарунками, не маючи необхідності оновлювати саму основу. Це чудова новина як для довкілля, так і для ваших ресурсів. До того ж, він допоможе вам створити теплу традицію із прив'язкою до красивого об'єкта, який залишатиметься із вами роками, як, скажімо, ялинкові прикраси. 

5. Виходьте за задані рамки. Ваш адвент-календар може бути яким завгодно: вам навіть не обов'язково святкувати Різдво 25 числа, щоб мати або подарувати комусь адвент-календар. У цьому вся краса персоналізованого календаря: ви можете зробити його яким завгодно. Нехай він відраховує дні до Нового року. Нехай він починається від Дня Святого Миколая і триває до Різдва 7 січня. Нехай це буде календар всього на тиждень між Новим роком і 7 січням, або на два тижні – між 25 грудням і 7 січням. Він може бути не на кожен день, а скажімо, на кожен тиждень перед святами. Вмикайте фантазію і творіть свято навколо себе – воно у ваших руках!

Читайте також, як зробити свою косметичку екологічнішою.

13097

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: