fbpx
Сьогодні
еРубрика 09:30 01 Чер 2020

Е-рішення за травень: єМалятко, хакери Prozorro, призначення Міністра оборони з питань цифрового розвитку та PayPal в Україні

Прийшов кінець ще одному місяцю в карантині, а з ним маємо нові Е-рішення та результати експериментів з ними: Україна продовжує боротися з корупцією і відмиванням грошей, намагається залучати пенсіонерів та підприємців до користування електронними сервісами, покращує демографічну ситуацію та запроваджує онлайн послуги для молодих батьків. 

Наскільки зрозумілі та потрібні ці сервіси – ми побачимо вже протягом наступних місяців, адже українці зустрінуть 1 червня з ослабленими умовами карантину. Згідно з рішенням уряду, сьогодні запрацює міжобласне сполучення всіма видами транспорту, відкриються басейни, фітнес-центри та спортивні зали, позашкільні заклади освіти та садочки. 

"Рубрика" підготувала найцікавіші новини державних онлайн-сервісів за травень. І пам'ятайте, оцифровуватися ніколи не пізно.

онлайн діджиталізація

Мінцифри обговорює можливість співпраці з платіжною системою PayPal

У Міністерстві цифрової трансформації України відновили діалог з платіжною системою PayPal про можливість її функціонування в Україні.

Варто згадати, що платіжна система вже пропонує зрозумілий та простий спосіб розрахунків в Інтернеті яким користуються 230 мільйонів людей у 190 країнах світу. 

PayPal частково працює з Україною і приймає картки VISA та MasterCard, що випущені українськими банками для оплати товарів та послуг в Інтернеті. Однак PayPal не дає можливості вводити кошти в Україну, що робить неможливим продаж товарів та послуг через цю систему в українських інтернет-магазинах, відповідно, PayPal в Україні використовується здебільшого для оплати покупок у зарубіжних інтернет-магазинах, таких як eBay, Amazon, та ін.

Також в Мінцифрі розглядають можливість залучення платіжних систем Stripe і Vapulus.

кібербезпека

Уряд призначив заступника Міністра оборони з цифрової трансформації

Уряд призначив заступником Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO), ним став Юлій Гере. Одне з перших завдань CDTO – аудит та формування плану цифрової трансформації відповідного міністерства та системи надання адміністративних та публічних послуг, якими опікується відповідне відомство. Тому що CDTO – це не IT-фахівець, а цифровий реформатор із широким баченням галузі.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив що CDTO координуватимуть цифрову трансформацію у профільній сфері. Вони не лише займатимуться цифровізацією державних послуг, а зможуть докорінно змінити систему та процеси усередині міністерств.

CDTO визначатимуть стратегію та пріоритети, займатимуться електронними реєстрами, процесами та послугами. Також проводитимуть аудити інформаційних систем та державних реєстрів. Визначатимуть пріоритетні послуги для першочергової цифровізації та будуть оптимізувати вже наявні. Крім того, до головних функцій CDTO входитиме контроль та реалізація кібербезпеки та захисту інформації. 

емалятко

Послуга єМалятко запустилася ще в 16 містах

За даними Держстату за січень-лютий 2020 року в Україні народжувалось майже 850 дітей в день. Після народження кожної дитини батьки отримують виписку із лікарні, яку вони відносять до РАГСу та одержують свідоцтво про народження дитини. Далі здійснюється реєстрація місця проживання дитини, аби отримати соціальні виплати та послуги.

Нещодавно створений сервіс єМалятко допомагає спростити виконання процедур, що вимагаються державою. єМалятко це комплексна послуга для батьків новонароджених, яка передбачає об'єднання 10 послуг за 1 заявою. Сервіс усуває потребу здійснювати до 11 візитів до установ, надавати до 37 документів та витрачати на весь процес понад 30 годин.

Раніше сервіс діяв у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі, а віднедавна доступний для батьків новонароджених ще в 16 містах – Полтаві, Миколаєві, Ужгороді, Черкасах, Умані, Херсоні, Хмельницьку, Миргороді, Золотоноші, Южному, Володимир-Волинському, Ковелі, Нововолинську, Каховці, Новій Каховці та смт Великій Олександрівці.  

дія

У Харкові відкрився перший центр підтримки підприємців разом із консалтинг-зоною Дія.Бізнес

Створений національним проектом із розвитку підприємництва Дія.Бізнес, у Харкові відкрився перший в Україні центр підтримки та консультування бізнесу. Згодом, представники мікро-, малого та середнього бізнесу зможуть отримати фахові консультації з питань пошуку та валідації бізнес-ідеї, створення бізнес-плану, систематизації бізнес-процесів, фінансового менеджменту, доступу до фінансів, HR, маркетингу, продажів, юридичної підтримки, фандрейзингу тощо. 

Одночасно із початком роботи консалтингової зони в Харкові на порталі Дія.Бізнес з'явилася можливість онлайн-консультацій підприємців за допомогою сервісів відеозв'язку. 

Окрім отримання консультацій, в центрі підприємці зможуть: 

  • проходити навчання в оффлайн чи змішаному форматі 
  • взяти участь у бізнес-конференціях та освітніх заходах для підприємців
  • використовувати простір для власних подій 
  • протестувати свій продукт на pop-up локації перед виходом на ринок.

Протягом 2020 року Міністерство цифрової трансформації планує запустити три консалтингові зони для представників малого та середнього бізнесу. 

Scopus та Web Of Science

Безкоштовний доступ за кошти бюджету до Scopus та Web Of Science

Міністерство науки і освіти продовжує передплату на міжнародні наукометричні бази даних Scopus та Web of Science для всіх державних та комунальних вишів і наукових установ України. 

Наразі МОН домовилося з компаніями, що надають доступ до баз даних, про передплату Web of Science на 1 рік, а Scopus – на 9 місяців. У майбутньому ці терміни планується продовжити відповідно до показників активності користування базами та наявності бюджетних коштів.

Окрім доступу для всіх установ до Scopus та Web of Science, для низки закладів також буде забезпечено передплату на аналітичні платформи InCites та SciVal.

Prozorro

Prozorro запрошує до співпраці "білих" хакерів

Prozorro запускає програму пошуку вразливостей і запрошує до співпраці "білих" хакерів для пошуку вразливостей в електронній системі закупівель. В рамках підготовки до майбутніх атак та покращення стійкості системи до системних помилок адміністратори Prozorro будуть приділяти більше уваги кібербезпеці.

Нагадаємо, що за останні чотири роки система електронних закупівель Prozorro заощадила українським платникам податків близько 100 млрд гривень.

За словами директора ДП "Прозорро" Василя Задворного, до проекту можуть приєднатися як окремі фахівці, так і цілі команди. Для пошуку вразливостей учасникам доступне тестове середовище та інформація для роботи з нею: копія центральної бази даних, офіційний портал, кабінет Антимонопольного комітету України, кабінет Державної аудиторської служби, майданчики, залучені в програму BugBounty, і необмежену кількість часу на дослідження.

У Prozorro підкреслили, що всі дії будуть проходити у тестовому захищеному середовищі, а всім учасникам гарантують правову безпеку.

1937

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: