fbpx
Сьогодні
Екорубрика 09:45 27 Кві 2021

Розрахуватися пластиком замість грошей: як у Дніпрі працює екологічна кав'ярня

Окрім збору пластику на переробку, кав'ярня також допомагає притулкам для тварин, співпрацює з благодійними організаціями та висаджує дерева. І тим доводить: екологічний бізнес — можливий.

English version here

Пластикове сміття — одна з головних бід сучасності. Кожну хвилину в океан потрапляє така кількість мотлоху, яку могла б вмістити ціла сміттєзбиральна машина. Загальну площу плавучих "сміттєвих островів" уже порівнюють з трьома Франціями. За ту ж саму хвилину в світі продається близько мільйона нових пластикових пляшок, більшість цієї тари теж рано чи пізно опиняється в океані, не будучи переробленою. Експерти вважають, якщо нічого не зміниться, то до 2050 року кількість пластику в океанах може перевищити кількість риб. 

Через загрозливу екологічну катастрофу у світі стрімко зростає роль екологічних проектів та стартапів, спрямованих на популяризацію сортування відходів, що повинно бути невід'ємною частиною життя сучасного життя. І вони мають результат! Наразі в деяких країнах Європи переробляється 80-90 відсотків сміття, і тільки невелика його частка потрапляє на звалища. Більш того, Данія навіть закуповує сміття у сусідів! В Україні ж картина кардинально протилежна — сміття сортує дуже маленький відсоток людей, хоча можливостей для цього все більше. Дехто не знає, з чого почати, а дехто просто не розуміє важливість сортування.

В одному з дніпровських закладів харчування запустили благодійний проект, мета якого — привернути увагу до важливості утилізації пластику та продемонструвати, що його сортування може бути легким і приємним. Другий місяць поспіль у кав'ярні "Цікава кава" можна отримати горнятко смачної кави в обмін на сміття з пластику. Ініціаторами акції стали власники "Цікавої кави" — Дмитро Собко та його дружина Тетяна, які самі вже більше року сортують сміття у себе дома. 

кафе екологічне дніпро

Пакет сміття в обмін на фільтр-каву

Для проведення акції Тетяна та Дмитро встановили у приміщенні кав'ярні спеціальні коробки для збору пластикових пляшок. Кожний бажаючий може принести у "Цікаву каву" пакет зі пресованими пластиковими пляшками і отримати за них напій на вибір.

  • за 5 кг пакет пляшок — фільтр-каву або американо
  • за 10 кг пакет — фільтр-каву, американо або еспресо
  • за 15 кг пакет — фільтр-каву, американо, еспресо, лате або капучино.

Причому 5/10/15 кг — це не маса пластикових пляшок, а приблизний об'єм самого пакета. 

"За статистикою, в Україні щорічно на сміттєзвалища потрапляють сотні тисяч тонн твердих побутових відходів, із них пластикові пляшки і поліетиленові кульки складають від 40 до 70%! Але ж пункти прийому і переробки вторсировини існують, наприклад, у нашому місті їх більше 20. За допомогою нашої акції, — пояснює Дмитро Собко, — ми хотіли не тільки заохотити дніпрян до сортування, а і показати, що в Дніпрі досить організацій, які із задоволенням викуплять зібраний ними пластик для того, щоб відправити його на переробку. Почати вирішили зі збору пляшок, тому що це один із найпоширеніших видів пластику, який найлегше відібрати і переробити".

кафе екологічне дніпро

Які пляшки йдуть на переробку?

  1. Прозорі різнокольорові пляшки з-під напоїв, олії, молочних продуктів (знизу на таких написано РЕТ або Рете, і цифра 1);
  2. Пляшки від побутової хімії, деяких молочних продуктів (HDPE, PEHD, LDPE або РЕ, і цифра 2 або 4)

Як підготувати пластик?

  • Крок 1: із пляшок треба зняти всі плівки та етикетки (якщо це можливо), дозатори;
  • Крок 2: пляшки помити і висушити;
  • Крок 3: стиснути, щоб вони займали менше місця.

Здай пляшки — отримай каву — допоможи тваринам

За перші два тижні принесеного сміття було небагато — всього 10 кг. Але завдяки розповсюдженню інформації про акцію через медіа і соцмережі, вже за місяць було зібрано майже вшестеро більше. Вірус здорового ставлення до сортування було запущено! За 56 кг пластику, який принесли до кав'ярні відвідувачі, було приготовлено 73 чашки кави. Гроші від продажу сміття (переробне підприємство платить 5,5 грн за 1 кг пластику) екоактивісти перенаправили на допомогу тваринам. 1000 грн за зібраний пластик перетворилися на корм для покинутих тварин у притулку БО "Фонд ПРАВО НА ЖИТТЯ"

кафе екологічне дніпро

Віддача жителів Дніпра настільки надихнула власників "Цікавої кави", що вони вирішили продовжити акцію і залишатися "зеленою кав'ярнею" і надалі. Тепер сюди можна буде не тільки приносити пляшки для подальшої переробки, а і купувати каву, частина коштів від якої перетвориться на саджанці дерев, а також — отримувати знижку, якщо приходиш зі своєю чашкою. Крім того, весь квітень у кав'ярні діє акція "Випий каву — Знайди друга!". Для цього на стаканчиках з кавою на виніс розташували наліпки з фото та історіями покинутих тварин з притулку "Вірність. Товариство захисту тварин". Таким чином, купуючи каву в "Цiкава кава", хтось може виконати давню мрію — завести собі хвостатого друга.

кафе екологічне дніпро

"Ми не можемо зупинити сміттєвий апокаліпсис чи, наприклад, вилікувати всі хвороби, або ж врятувати всіх кинутих тварин. Але змінити на краще — завжди можна. І найголовніше — про це стали говорити! Після виходу сюжетів і постів у нас багато людей брали контакти служб переробки сміття і притулків для тварин, щоб вже безпосередньо зв'язуватися з ними". 

Для подружжя Собків це не перші благодійні ініціативи. "Цікава кава" є партнером донорського руху — тут пригощають донорів кавою, з листопада минулого року спільно з агенцією PRoector було розпочато ще один челендж —  "Добрий бариста". Його суть у тому, що кожен бажаючий може перетворитися на баристу й годину своєї роботи за баром інвестувати у будь-який обраний благодійний проект — від розхідників для відділення реанімації дитячої обласної лікарні до допомоги притулку для коней та покупки апарату для виміру чистоти повітря. За цей час більш ніж 150 людей різних професій — лікарі, банкіри, журналісти, юристи, актори, айтішники, директори, поодинці й цілими командами перетворювали каву на допомогу тим, хто її потребує. 

кафе екологічне дніпро

Звісно, така активність вплинула на популярність кав'ярні серед відвідувачів. Адже, погодьтеся, значно приємніше пити каву, знаючи, що вона може принести не лише задоволення, а й користь для когось. Акцію #кава_проти_пластику підтримали Одеса, Суми, Київ, Львів, Івано-Франківськ, були відгуки навіть з Італії. Але головне — вдалося звернути увагу багатьох українців на проблему утилізації та переробки пластику й підтримати тих, хто давно хотів спробувати себе в сортуванні сміття, але не знав, як це робити і куди йти.

"Ми твердо переконані, — каже Тетяна Собко, — що починати будь-які зміни потрібно з себе. Тому ми намагаємося власним прикладом надихнути гостей кав'ярні та колег по бізнесу на кращі трансформації у суспільстві. Сподіваємося, що наш соціальний досвід стане нашим колегам у нагоді та надихне їх на нові ідеї".

кафе екологічне дніпро

Пластик замість грошей

Де ще можна розрахуватися за послуги чи продукти пластиком замість грошей? Ми зібрали найцікавіші приклади:

  • У київському кафе "Альтруїст" в рамках проекту "Україна без сміття" приймали від своїх відвідувачів пластикові кришечки. Тих, хто приніс від 10 штук і більше кришечок з певним маркуванням, тут теж безкоштовно пригощали кавою. Усього за акцію було зібрано аж 100 кг кришечок, які відправилися на переробку на вуличні меблі.
  • ​​У Лондоні існує поп-ап кафе, яке пропонує клієнтам обмінювати пластикові відходи на вегетаріанські страви. Така незвичайна форма оплати покликана нагадати людям про цінність сировини і ресурсів. Rubbish Café було створено Ecover, бельгійською компанією, що виробляє засоби для чищення. Для виробництва своїх продуктів Ecover використовує тільки пластмаси, що на 100% підлягають вторинній переробці.
  • В Індії відкрили мережу закладів харчування, де в обмін на принесений пластик годують безхатьків. Обід у таких кафе, які отримують фінансування з місцевих муніципалітетів, "обійдеться" в кілограм пластику, а сніданок — у півкіло. Таким чином, програма допомагає боротися з проблемою пластикового сміття і забезпечує їжею бідних. Подібні проекти також успішно впроваджені в Бельгії і Камбоджі.
  • У Роттердамі обмін сміття на каву запустив місцевий підприємець, який постійно спостерігав в парку купи відходів після напливу гостей. Ідею підтримала влада міста: тепер відвідувачі кафе можуть отримати мішок для збирання і взяти участь в акції. У Нідерландах це один з безлічі екопроектів. У країні вже давно переробляють органіку на нові продукти, збирають тару через фандомати і будують мости зі вторсировини.
  • У невеликому містечку Полла, що неподалік від Салерно на півдні Італії, у книгарні Ex Libris Cafe заохочують дітей читати і водночас робити щось корисне для навколишнього середовища. Тут пропонують безкоштовно книги школярам, ​​які приносять одну пластикову пляшку і одну алюмінієву банку для переробки. Тобто книги пропонують в обмін на відходи. Книги, пожертвувані для цієї ініціативи, – це так звані "відкладені книги", на зразок того, коли купують дві кави: одну для себе, а другу – в якості анонімного подарунка для наступного клієнта, нужденного. Власник книгарні сподівається, що розповсюдження подібних проектів матиме приголомшливі результати і для довкілля, і для свідомості дітей та дорослих.
  • До карантину у стамбульському метро можна було розплатитися пластиковою пляшкою. Ініціатива була покликана привернути увагу громадськості до переробки пластику і популяризувати сортування сміття в регіоні. На станціях встановили спеціальні автомати, які приймали пластикову тару від 0,33 літра до 1,5 літра, а також алюмінієві банки. Одна "безкоштовна" поїздка коштувала 28 пластикових пляшок 1,5 літра.
10881

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: