fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 20:10 25 Січ 2023

Врятувати парк: як громаді відстояти зелену зону

За неофіційними даними, з 2005 року в Києві зникло більше 20% зелених зон і насаджень — і це тільки на території столиці.
  • Категорія: місто
  • Проблема: надмірна забудова, рейдерське захоплення зелених зон
  • Рішення: Громадський контроль

Громадський контроль — це суспільна діяльність громадських об'єднань, предметом якої є здійснення нагляду за відповідністю діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб Конституції України, законам України, іншим нормативно-правовим актам та за дотриманням ними державної дисципліни

5 перших кроків

  1. Якщо ви стикнулись з захопленням зеленої зони, дізнайтесь про досвід інших громад та організацій в цьому питанні, залучіться їх підтримкою
  2. Зробіть витяг з Держгеокадастру. У витязі ви побачите всю інформацію про зелену зону, її цільове призначення, а також кому належить земля зараз і хто був попереднім власником.
  3. Прослідкуйте за ланцюжком змін власників і змін призначення землі. Отримавши ці дані, можна робити запити до місцевої ради з проханням отримати рішення про зміну цільового призначення землі та власників.
  4. Запросіть генплан і детальний план території. Важливо уважно розглянути саме детальний план, адже в деяких випадках він кардинально відрізняється від генплану, це простір для махінацій забудовників. 
  5. Цікавтеся, як приймаються рішення у вашій місцевій раді. Цей процес повинен бути прозорим, а ви як громадянин маєте право відвідувати сесії.

Детальніше

За неофіційними даними, з 2005 року в Києві зникло більше 20% зелених зон і насаджень — і це тільки на території столиці. У ці 20% входять парки, а це — вже 1100 гектарів землі. Про знищення величезних площ природних і штучно висаджених лісів даних взагалі немає. Відповідаючи на питання про те, куди зникли гектари посадок, влада вміло викручується. Це і не дивно, адже провертаючи нехитрі корупційні схеми, забудовники легко можуть відкусити ласий шматок землі і побудувати чергову багатоквартирну висотку, навіть якщо на Генплані такої не планувалося.

Показовою була історія боротьби киян за Вумовський ліс. Таку назву він отримав у народі, був посаджений не випадково. Він ніс у собі кілька функцій, головною з яких було збереження ландшафту. Через дощі місцевість розмивало, і якби не посадки, природний яр до нашого часу досяг би таких розмірів, що приватний сектор після чергової зливи міг бути запросто знесений потоками води. Коли ліс почали вирубувати, громадяни стала розбиратися в документації місцевої Ради, що спричинило низку наслідків і стало приводом, щоб місцева громада об'єдналася і спільно боролася з забудовниками. Ліс відстояли.

Джерело: Рубрика

5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: