fbpx
Сьогодні
Розбір 09:03 05 Бер 2021

Біткоїни, або майнінг в квартирі: все, що потрібно про це знати

Поки біткоїни переживають черговий пік свого зростання, розповідаємо, що потрібно для майнінгу криптовалюти

English version here

Фото: weforum.org

У лютому 2021 року вартість одного біткоїна зросла до 50 тисяч доларів. Всього за півроку ціна зросла на 350%. Той, хто хоч якось стежив за курсом криптовалюти, напевно зараз кусає лікті, адже ще в жовтні володар однієї одиниці криптовалюти міг похвалитися 11 тисячами доларів — тепер же ця сума збільшилася в 5 разів.

Є багато різних способів отримати монети: купуючи їх, граючи на біржі, розраховуватися біткоїнами за товари або… Майнити їх самостійно, як це робить Олександр, який побудував Майнінг-ферму з асіків (спеціальних комп'ютерів) у заміському будинку під Києвом минулої осені. 4 асіка, встановлених у Саші, споживають 9,5 Квт в місяць. Це стільки ж, скільки потрібно для забезпечення заміського будинку з усією побутовою технікою, — витрати окупаються, різниця досить швидко покриває витрачені на залізо кошти, а за рахунок тепла, яке виділяють комп'ютери, вдається опалювати будинок. "Рубрика" зв'язалася з майнером і попросила поділитися досвідом: як це, генерувати біткоїни у власному будинку?

Біткоїни майнінг

Фото Getty Images

Що таке асік і скільки біткоїнів він генерує?

"Випускати" (добувати через математичні рішення) монети може не якась централізована структура, а будь-яка людина, що володіє необхідними апаратними та програмними засобами. Майнити — значить створювати нові блоки в ланцюжку блокчейну — простими словами, майнінг — це створення нового рядка коду в базі записів. Це завдання виконує спеціальний комп'ютер — асік. Якщо звичайний ПК або телефон може бути багатозадачним, то асік робить тільки одну математичну операцію, яка потрібна для того, щоб в мережі біткоїна відбувалися транзакції. За виконану роботу користувачі отримують винагороду у вигляді комісії в біткоїнах.

Не варто думати, що Асік відкриває двері в Ельдорадо: монети не посипляться на вас дощем. Сучасне обладнання, встановлене в домашній електромережі, може давати до одного біткоїна в рік.

Майнінг криптовалюти здійснюється на "фермах", що складаються з великої кількості асіків. Втім, їх кількість залежить від бажання самого фермера і його фінансових можливостей. Асіки різної потужності можуть справлятися з різним обсягом роботи — від цього безпосередньо залежить ціна на пристрій і кількість електроенергії, яку він споживає. Чим продуктивніше такий комп'ютер — тим дорожче його зміст, і тим вище "хешрейт" — кількість здобутих біткоїнів. Ціни на комп'ютери також варіюються в залежності від вартості біткоїна. "Я купував свій асік за 1,5 тисячі доларів, — ділиться Олександр, — але зараз, після стрибка, ціна виросла до 6 тисяч".

Де взяти асік?

Саша розповів нам, що асіків випускають дуже мало, в основному — в Китаї, звідки їх і завозять в Україну. Незважаючи на те, що сучасні пристрої дорогі, близько 10 тисяч доларів, остання поставка, яка здійснювалася півроку тому, була розкуплена за попередній продаж ще до того, як пристрої перетнули кордон. Наступне завезення планується тільки на початку літа 2021.

Через високий попит на нові пристрої і їх дорожнечу, ринок асіків в Україні в основному вторинний. Справа в тому, що інвестори, які займаються майнінгом, найчастіше будують ферми в Китаї. Гірська місцевість і дешева нерухомість створюють для цього всі умови: Майнери купують землю, багато хто з них добувають електрику з невеликих гідрогенераторів, які встановлюються на річках. Вони часто змінюють обладнання на більш сучасне, а "застаріле", яке, в принципі, за словами Сашка, практично не поступається новому, — продають. Європа, Америка, Росія і Україна їх розкуповують. Проблеми в тому, щоб купити асік в Україні, немає. Пропозицій маса, і пристрої продаються на Rozetka, OLX та інших великих сайтах оголошень.

Найбільш ходова модель асіка на сьогоднішній день в Україні — Antminer С17 Pro. Нова модель Antminer С17 Pro обійдеться покупцеві приблизно в 150 тисяч гривень, а б/у — близько 50; "Вторинка" окупиться приблизно за 9 місяців. приносячи в місяць приблизно 5,6 тисячі гривень.

Філіп Моднов, СЕО технологічної компанії LAZM, що займається виробництвом обчислювальної техніки, навів приклади прибутковості видобутку криптовалюта на різних асіках:

  • Новий пристрій Antminer T19, вартість близько 100 тисяч гривень, чистий прибуток складе 8 тисяч гривень на місяць. У цьому випадку термін окупності буде 12,4 місяців.
  • Пристрій Whatminer M 21S, вартістю 45 тисяч гривень, принесе 4,7 тисячі гривень на місяць і окупиться за 9-10 місяців, якщо не зміниться стан ринку.
  • Б/у модель Antminer Т17 можна придбати за 40 тисяч гривень. Місячний чистий прибуток складе близько 5,5 тисяч гривень, а термін окупності — близько 7 місяців
Біткоїни майнінг

Фото ВВС

Асік в будинку — альтернатива опаленню

Під час роботи пристрої нагріваються настільки сильно, що здатні замінити батарею, і не одну. Тому великі ферми зазвичай спеціально оснащені кулерами і системами охолодження — щоб комп'ютери не перегрілися. Більшість систем охолоджується повітрям, за допомогою вентиляторів:

"Але повітря має низьку теплоємність і низьку молярность, — розповідає Саша. — якщо порівнювати, наприклад, з водою. Він повільно охолоджує асік, а тепло просто виноситься на вулицю і втрачається. Але якщо хочеш оптимізуватися, можна спробувати використовувати цю енергію".

Саме це Саша зробив у своєму будинку — тепер теплом від асіків, які сумарно споживають 9,5 кВт в місяць, опалюються всі 200 квадратів приміщення. Тепло, що виділяється асіками, відводиться через універсальний теплової носій — спеціальну рідину, в яку можна опускати електроніку. Вона не проводить струм, але забирає тепло, яке далі направляється для нагрівання води, яка циркулює по батареях і теплій підлозі.

Біткоїни майнінг

Як вивести криптовалюту?

Сервісів, що дозволяють вивести криптовалюту в мережі сила-силенна, деякі з них пропонують вивести гривні відразу на Приват 24, деякі — в платіжні системи PayPal, Qiwi або інші. В обох випадках за конвертацію необхідно буде заплатити комісію — зазвичай вона складає від 1 до 10% суми. 

Є чотири способи це зробити: через біржі (KUNA, Binance, EXMO, Yobit, CEX), через платіжні системи (Payeer, PerfectMoney, Advcash. PayPal), через криптомати (аналог банкомату) або через онлайн обмінники (Buybank, BTCBank). Різниця між біржею і платіжними системами полягає в тому, що в першому випадку з курсом можна "пограти" — вибрати найбільш вигідний. Однак у цьому випадку є ризик зіткнутися з шахрайством, тому платіжні системи або криптомати — це більш безпечний спосіб.

Що стосується криптоматов — це надійний, але, на жаль, занадто складний шлях. Так, біткоїни можна моментально перевести в готівку. Але є одна проблема — у всьому світі криптоматов всього близько 10 тисяч, а в Україні — 4, у Києві і Львові.

Київ: 

  • Верхній Вал,10
  • вул. Борщагівська, 154 (ТРЦ Мармелад)

Львів:

  • вул. Кульпарківська, 226
  • Соборна площа, 14

Биткоин или майнинг

А чи варто?

Біткоїн — це неконтрольована криптовалюта. Ніхто не може вплинути на його зростання і падіння. Існує теорія, що ціна на нього залежить від вартості електрики, але цю теорію згодом спростували. Насправді на вартість криптовалюти впливає безліч факторів.

Наприклад, останній стрибок до 50 тисяч доларів, імовірно, стався через перемогу Байдена на президентських виборах США, чия команда лояльна до легалізації криптовалюти. Наприклад, влада Майямі вже розглядає можливість інтеграції біткоїнів в якості платіжного засобу. Концепція дозволяє держслужбовцям отримувати всю або частину зарплати в першій криптовалюті, а жителям — сплачувати податки і збори за допомогою активу. BBC повідомляють, що на торги також вплинула новина про те, що виробник автомобілів Tesla інвестував 1,5 млрд доларів в біткоїни і збирається приймати криптовалюту в якості оплати.

Чи справді ці події вплинули на вартість біткоїну, однозначно ніхто сказати не може, але експерти і інвестори очікують, що використання криптовалюти в традиційній фінансовій системі буде збільшуватися. На це вказують рішення окремих компаній:

  • Платіжні сервіси Square і PayPal, якими сумарно користуються близько 300 млн людей, додали в свої додатки можливість покупки криптовалюти.
  • Банк Morgan Stanley розглядає можливість інвестицій в біткоїни.
  • Виконавчий віце-президент Mastercard Радж Дамодаран анонсував можливість проводити платежі через систему в деяких криптовалютах. За його словами, така функція буде доступна вже у 2021 році.
  • BBC повідомляє, що Uber, Twitter і Amazon також замислюються про інвестиції в біткоїни і виплати зарплат співробітникам в криптовалюті.

Деякі країни навпаки активно борються із застосуванням криптовалюти. Наприклад, цього лютого Центральний банк Нігерії заборонив будь-які операції з проведенням криптовалюти. Зараз сенат розглядає можливі загрози від криптовалюти. У ряді інших країн будь-який оборот криптовалюти заборонений. Це стосується Алжиру, Болівії, В'єтнаму, Індонезії, Киргизії, Лівану, Марокко, Намібії, Непалу, Пакистану та Еквадору.

Біткоїни майнінг

Правовий статус криптовалют в Україні

В Україні біткоїни не заборонені, але і їх обіг також все ще не узаконений офіційно, хоча відповідний законопроект №3637 вже пройшов перше парламентське читання. Документ визначає криптовалюту як сукупність даних в електронній формі, яка має вартість і існує в системі поводження віртуальних активів і регулює операції з нею на території України. Регулятором при цьому виступає Міністерство цифрової трансформації, в окремих випадках — Нацбанк і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Законотворці сподіваються на те, що законопроект дозволить врегулювати правовідносини, пов'язані з криптовалютою, гарантувати захист права власності та ввести криптовалюту в податкову юрисдикцію.

44421

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: