fbpx
Сьогодні
Бізнес 13:10 16 Жов 2020

Сезон податків для ФОП: скільки потрібно платити, як це порахувати і чи можуть з цим допомогти додатки

Знову наближається час сплати податків підприємцями. До цього часу з'явилися нові сервіси, покликані допомогти в цій справі. Розбиралися, кому вони потрібні, чи варто ними користуватися і які функції вони виконують. А ще порахували, скільки податків платять сьогодні українські ФОПи.

English version here

Фото unsplash.com

Розібратися в податковому законодавстві навіть людині з юридичною освітою нелегко — що вже там говорити про тих, кому ця тема зовсім не близька і не знайома? Куди платити податки? Як часто і в якому розмірі? Чи можна це зробити з телефону і до кого звертатися за допомогою? Все це здається настільки складним і незрозумілим, що декому буде легше не реєструвати доходи взагалі, ніж потім платити штрафи за те, що вчасно не розібрався.

Для того, щоб спростити життя підприємцям, час від часу з'являються додатки, розраховані на допомогу підприємцям зі сплатою податків. Так, нещодавно вийшов додаток під назвою Fairo, є він на App Store й Google Play. З його допомогою можна створювати рахунки для клієнтів, вести бухгалтерські книги, заповнювати форми податкових звітів і отримувати повідомлення про те, коли найкраще це зробити, а також декларувати свої доходи. Виглядають в додатку всі це куди менш страхітливо, ніж звучить зараз. (Хоча оцінки на платформах, де він доступний до завантаження варіюються від 1 до 5 — досить широкий розкид як для однозначного «так»).

Сервіс визначає свою цільову аудиторію ще на етапі знайомства з продуктом, адже додаток позиціюють як зручну «вирішалочку» для фрілансерів. При цьому скористатися додатком можуть тільки платники податків, що належать до 3 групи. Це група з найвищим лімітом заробітку — до 7 мільйонів доходів на рік.

Творці програми говорять про те, що Fairo — це перший додаток в Україні з подібним функціоналом. «Наші користувачі — це досвідчені підприємці, а також люди, які тільки починають свій бізнес. Завдяки додатку вони зможуть в кілька кліків сформувати рахунок клієнта і за лічені хвилини подати податковий звіт. Платформа перебуває в процесі розробки, і вже сьогодні Fairo завантажили майже 20 тисяч українців. У підприємців категорії ФОП-3 є доступ до функцій виставлення та управління рахунками, а також ведення бухгалтерського обліку. найближчим часом для ФОП 3-ї групи запрацюють функції підготовки та подання податкової звітності, що забезпечить повну готовність користувачів Fairo до податкового сезону. Ми постійно працюємо над розширенням функціоналу, щоб перевагами Fairo могли скористатися якомога більше українців. Ми також збираємо та аналізуємо зворотний зв'язок користувачів і значну увагу приділяємо безпеці даних», — коментує Олена Хлонь, СЕО сервісу Fairo в Україні.

Але не все так однозначно. Ми розпитали фізосіб-підприємців про те, наскільки їм цей додаток здається ефективним:

«У компанії, з якою я працюю, оплатою податків займається бухгалтер, і поки я там знаходжуся, додаток мені не потрібен, хоча інтерфейс виглядає приємним, правда, відгуки не особливо багатообіцяльні»

Іван, Full Stack Engineer

«Я належу до 2 групи, а додаток Fairo не розрахований для платників податків поза 3 групою. Для мене він марний, але що я можу сказати про систему оподаткування в Україні в цілому: давно пора створити систему, щоб у кожного платника був окремий кабінет, в якому він міг би класти на депозитний рахунок кошти за своїми реквізитами. Це в разі, якщо ти знаєш, скільки у тебе буде податків, наприклад, 2 спрощена група завжди знає, скільки у них буде податків на рік. У такому випадку я міг би заздалегідь покласти цю суму на рахунок і не переживати, що оплачу що-небудь не в термін»

Олександр, стихійний підприємець

«Я б не став ставити собі цей додаток на телефон — у мене є деякі побоювання щодо безпеки моїх персональних даних. Це — перше, про що я подумав»

Ярослав, менеджер в IT-сфері

Які є альтернативи?

Деяким аналогом програми може стати й сервіс в Telegram. Наприклад, чат-бот Reportax, який має схожі функції: він розраховує і сплачує податки, подає звітність і нагадує про терміни оплати. Сервіс розрахований на 2 і 3 групи платників податків. Є й інші сервіси, що допомагають платити податки, користуватися якими можна безкоштовно або за гроші, але з розширеним функціоналом. Як приклад можна навести Taxer, безкоштовна версія якого пропонує допомогти в складанні електронної звітності, надати реквізити для сплати податків, показати податковий календар і вести онлайн-бухгалтерію.

Як альтернативу деякі з опитаних ФОПів запропонували використовувати онлайн банкінги для сплати податків. Це зручно, якщо вам вже відома точна сума, яку необхідно сплатити, реквізити та терміни, в які необхідно здійснити платіж. Схоже рішення пропонує і держава. Фіскальна служба зробила спробу спростити процес сплати податків, представивши сервіс для онлайн оплати податків «Портмоне».

Таким чином, що б ви не обрали, розбиратися в тому, скільки податків і куди платити, доведеться. Питання стоїть тільки в тому, який інструмент виявиться краще, і скільки ви готові за нього заплатити.

Що взагалі з податками для ФОПів?

Щокварталу ФОП 3 і 4 групи й щомісяця 1 і 2 групи повинні сплачувати обов'язкові податки. Це Єдиний податок (ЄП) і Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) для «ФОПів-єдинників». А для тих, хто перебуває на загальній системі оподаткування, це податок на доходи фізосіб (ПДФО), військовий збір і єдиний соціальний внесок.

Податки для ФОПів на Єдиному податку

  • Для I групи — 10% від розміру прожиткового мінімуму (210,20 грн) + ЄСВ в розмірі 22% від мінімальної зарплати, тобто (1039,06 грн, а починаючи з вересня у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати — 1100 грн)
  • Для II групи — 20% від мінімальної зарплати (944,60 грн) + ЄСВ (1039,06 грн, з вересня — 1100 грн)
  • Для підприємців III та IV груп: 5% від доходу або 3% від доходу + ПДВ + ЄСВ (1039,06 грн, з вересня — 1100 грн)

Податки для ФОПів на загальній системі оподаткування

Оскільки поділу на групи на загальній системі оподаткування немає, такі ФОПи платять наступні податки:

  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 18% від доходу;
  • військовий збір (ВС) — 1,5% від доходу;
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ) — 22% від доходу, але не менше, ніж 22% від мінімальної зарплати.

Розрахувати суму, яку вам потрібно сплатити, можна за допомогою калькулятора.

які податки платити фопу

48230

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: