fbpx
Сьогодні
Світ 00:15 08 Лис 2020

Знайомтеся, 46 президент США. Біографія Джо Байдена, нова перша леді і ставлення до України

Хто такий Джо Байден: біографія нового президента США

English version here

Фото Getty Images

Результати виборів стали відомі в суботу, 7 листопада. Демократ Джозеф Робінетт Байден перейшов необхідну для перемоги межу в 270 голосів і сильно відірвався від свого суперника Трампа. Нового Президента США вже привітали лідери Великобританії, Канади, Греції, Ірландії, Бельгії та Литви. Володимир Зеленський також озвучив свої привітання Байдену в Твіттері.

"Америко, для мене велика честь, що ви вибрали мене керівником нашої великої країни. Робота, що стоїть перед нами, буде важкою, але я обіцяю вам наступне: я буду президентом для всіх американців, незалежно від того, голосували ви за мене чи ні. Я збережу віру, яку ви мені дали", — написав сам Байден в Твіттері.

Політичний портрет 

Джо Байден — демократ, який має 50-річний досвід в політиці. У своїй передвиборчій кампанії він не раз наголошував на тому, що має великий досвід у цій сфері і готовий зайняти посаду президента. Він позиціонує себе як захисника американських робітників, "збитих з ніг, кинутих напризволяще", з якими розділяє своє походження з "blue collars" — Байден-старший був різноробочим, у родині були фінансові труднощі. Джо отримав юридичну освіту і в 30 років став наймолодшим сенатором з усіх, які коли-небудь обиралися. Цю посаду він обіймав 35 років, після чого став віце-президентом Барака Обами у 2008 році і займав цю посаду 2 терміни поспіль. З 2017 року викладав студентам міжнародну дипломатію в Університеті Пенсільванії. Він також очолив новий центр, зосереджений переважно на дипломатії, зовнішній політиці і національній безпеці.

байден в маске

Фото АР

Зараз головна мета Байдена — об'єднати Америку. Він не раз повторював це у своїх промовах. Байден пообіцяв створення мільйонів нових робочих місць, скасувати податкові скорочення для багатих, які були введені його суперником на виборах Дональдом Трампом. Новий президент США також має намір приділити особливу увагу питанню захисту клімату. Байден має намір домогтися повного переходу США до 2050 року на поновлювані джерела енергії.

У своїй передвиборчій кампанії Байден неодноразово виступав проти дискримінації за кольором шкіри, гендеру, віросповіданням і сексуальної орієнтації. Сам він є католиком. Він — другий Президент, який сповідує католицизм. Першим був Джон Кеннеді.

Віце-президентом Байдена стане політикиня індійського походження Камала Гарріс, вона стане першою жінкою на цій посаді.

Камала Харріс

Фото АР

"Повільний Джо"

Не інакше як Повільним Джо називав нинішнього президента Дональд Трамп через дивні висловлювань: замовляння і казусів 77-річного Джо Байдена, які нерідко траплялися під час публічних виступів. Наприклад, на зустрічі з виборцями в Лос-Анджелесі в березні 2020 року Байден представив присутнім свою сестру Валері, при цьому вказавши рукою на дружину, котра стояла поруч. Подібні інциденти дають привід його супротивникам спекулювати на тому, що у колишнього віце-президента розвивається стареча деменція, хоча офіційно цей діагноз ніким і ніколи не був підтверджений. Незважаючи на те, що Байден став найстаршим Президентом за всю історію США, сам він заявляє, що абсолютно здоровий, сповнений життєвих сил, не п'є і не має шкідливих звичок.

байден

Фото Reuters

Трагічні обставини в житті Президента 

Лише через декілька місяців після перемоги на перших виборах у сенат, дружина і однорічна дочка 30-річного Байдена загинули в автокатастрофі, а двоє синів отримали серйозні травми. Джо Байден хотів відмовитися від поста, але потім передумав. Присягу він брав прямо в лікарні, де перебували його сини.

Молодий сенатор став щодня їздити на поїзді з Делавера до Вашингтона і назад. Його сестра Валері перебралася до нього, щоб піклуватися про дітей. Вона жила в будинку брата 5 років, до моменту, коли Байден одружився на своїй нинішній дружині Джилл Джейкобс, через 2 роки після їхнього знайомства: а ще через 3 роки народилася їхня спільна дочка Ешлі. Через багато років, у 2015 році, старший син, Байден Бо, помер від раку, і це стало приводом для Байдена відмовитися брати участь в президентських перегонах 2016 року, до яких він тоді готувався. Його дружина Джилл Байден говорила, що була розчарована таким рішенням чоловіка, тому що "Байден був би кращим президентом для США".

Джилл Байден

Фото Reuters

Нова перша леді — що про неї відомо?

Шлюб з Байденом став другим шлюбом Джилл — до цього вона була одружена з колишнім американським футболістом Біллом Стивенсоном. В одному з інтерв'ю вона розповіла, що їх перше побачення з Байденом було в кіно, на фільмі "Чоловік і жінка", а перед тим, як вийти за нього заміж, Джо довелося робити їй пропозицію цілих п'ять разів.

Джилл Байден

Джилл Байден / Фото Reuters

Джилл Байден все життя працювала викладачкою англійської мови, має 2 ступеня магістра і ступінь доктора наук. Вона не залишала викладацької практики, коли була другою леді США, не збирається і зараз.

Джо Байден та Україна

Україна також має для Джо Байдена особливе значення. Він відповідав за відносини з Києвом в адміністрації Обами. Після вступу на посаду Петра Порошенка він виступав у Верховній Раді з емоційною заявою про Революції Переваги, яка, судячи з голосу перекладачки, зворушила її до сліз.

У 2014 році опинився в центрі корупційного скандалу, коли його син Гантер Байден увійшов до наглядової ради української газодобувної компанії Burisma. У вересні цього року про скандал знову згадали, коли сенатори-республіканці Рон Джонсон і Чак Гресслі опублікували доповідь про сумнівні операції Гантера Байдена. Документ описує мільйонні грошові перекази, пов'язані з роботою Байдена-молодшого в компанії Burisma в Україні. Крім того, в доповіді стверджується, що він отримував значні суми від осіб, пов'язаних з Компартією Китаю, а також від Олени Батуріної — вдови колишнього мера Москви Юрія Лужкова.

Байдена-старшого також підозрюють у тиску на владу України з метою звільнити генпрокурора Віктора Шокіна, який на той момент вів розслідування проти Burisma. Джозеф Байден ці заяви спростовує.

9121

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: