fbpx
Сьогодні
22:33 07 Лис 2020

Камала Гарріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

Посаду віце-президента США в апараті Джо Байдена посяде сенатор від штату Каліфорнія Камала Гарріс. Вона стане першою в історії Сполучених Штатів жінкою, що обійняла цю посаду.

Про це повідомляє CNN.

У серпні 56-річна Гарріс – темношкіра американка ямайско-індійського походження – була затверджена кандидатом на пост віце-президента на з'їзді Демократичної партії.

Камала Харріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

Що про неї відомо?

Гарріс – одна з найпомітніших чорношкірих жінок в американській політиці, приваблива для представників всього ідеологічного спектру партії. Вона пропрацювала шість років як генеральний прокурор Каліфорнії, перш ніж потрапити в Сенат у 2016 році.

Раніше лише дві її білі співвітчизниці – член Палати представників Конгресу США від штату Нью-Йорк Джеральдін Ферраро в 1984 році і губернатор Аляски Сара Пейлін у 2008 році – висувалися кандидатами у віце-президенти, і обидві невдало.

Камала Харріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

Камала Деві Гарріс народилася 20 жовтня 1964 року в Окленді (штат Каліфорнія). Батьки Камали розлучилися коли їй було сім років. У 12-річному віці вона разом з матір'ю і сестрою перебралася в Монреаль.

Ступінь бакалавра економіки і політичних наук Камала отримала в Університеті Говарда у Вашингтоні. Вона працювала помічницею в апараті сенатора від Каліфорнії Алана Кренстона. В 1990 році отримала юридичну освіту в Каліфорнійському університеті.

Камала Харріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

Її досвід роботи у сфері кримінального права може допомогти адміністрації Байдена розв'язувати питання расової рівності та підтримання порядку після того, як в цьому році країну охопили протести. Очікується, що вона буде головним радником з призначенням суддів.

Чому Гарріс не любила Байдена і що вона думає про Україну

Камала Гарріс — досвідчена юристка і прокурорка. Закінчила Говардський і Каліфорнійський університети. З початку 2000-х зарекомендувала себе як надійний фахівець. Працювала з 2003 року прокуроркою у Сан-Франциско, з 2010 року Генеральною прокуроркою штату Каліфорнія. З січня 2017 є сенаторкою у базовому регіоні демократів, штаті Каліфорнія.

На початку 2019 року заявила, що буде балотуватися у президенти США від Демократичної партії. Вела цікаву кампанію, особливого колориту додавав їй і той факт, що вона родом з сім'ї емігрантів. Її батько — професор економіки з Ямайки, мати з Індії, обидва вони жили в Окленді (Каліфорнія). При цьому Гарріс зробила себе сама і не потрапляла за свою кар'єру в політичні або корупційні скандали.

Проте, таке "правильне" амплуа не допомогло їй досягти видимих ​​результатів під час кампанії. У березні 2020 вона публічно вийшла з гонки, підтримавши кандидатуру Байдена. На той момент за соціологічними замірами у неї було не більше 3% підтримки американців.

Камала Харріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

Особливої ​​пікантності її відносинам з Байденом додає і той факт, що ще рік тому вона його критикувала. Знову ж у питанні расової дискримінації. Пригадала Джо його непряму підтримку расової сегрегації в середині 70-х. До слова, тему расизму кандидата-демократа активно просувають в команді Трампа.

Також цікаво звернути увагу і на фото, де зображений той момент, коли Байден готувався до одного з виступів з блокнотом в руці. Так, там було написано: "Камала Гарріс. Не тримаю образи. Вела кампанію зі мною і Джил (дружиною Джо Байдена). Талановита. Дуже допомогла кампанії. Дуже поважаю".

Камала Харріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

При цьому у Камали і Джо є одна спільна тема — ситуація в Україні. Гарріс одна з перших закликала до імпічменту Трампа після скандальної розмови із Зеленським річної давності. В цілому вона була активною противницею Білого дому у справі з Україною і навіть вимагала отримати від спецслужб документи, пов'язані з роботою США в Україні. Також Гарріс є активною противницею Росії, звинувачувала Кремль у втручанні у вибори в США, в анексії Криму і початку війни на Донбасі.

Камала Харріс стане першою жінкою на посаді віце-президента США: що про неї відомо

Фото Reuters

Нагадаємо, Байден виграв вибори в Пенсільванії, що робить його 46-м президентом США.

Тим часом у Білому домі вже розпочалися розмови про поразку чинного президента Дональда Трампа.

Сценарій потенційної поразки політика обговорили ще до виборів.

Байден готується до заселення у Білий дім. 

Крім того, він вже прокоментував перемогу на виборах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: