fbpx
Сьогодні
Корисності 15:45 04 Вер 2020

Отруйний бур'ян: як перемогти амброзію, яка відправляє в реанімації тисячі людей

Екологічні ініціативи, досвід з-за кордону і навіть докладна інструкція

English version here

У серпні починається страшна пора для алергіків — цвітіння амброзії, яке продовжується до жовтня, а у південних областях навіть до перших заморозків. З кожним роком напаслива рослина-алерген отруює життя все більшій кількості українців.

З першого погляду одразу й не віриться, що ця пишна рослина, насиченого зеленого кольору з візерунчастими листочками, є злісним агресором. Вводить в оману і її "божественна" назва, яку амброзія отримала за те, що за легендою з неї робили чудодійну мазь для мешканців Олімпу, а нектар на її основі дарував безсмертя. Для сучасної людини-алергіка ця казкова "їжа богів" представляє неабияку небезпеку. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з'являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Стовідсотково ефективних ліків проти цього сезонного захворювання поки що не існує.

Треба боротися проти самого бур'яна.

Как бороться с амброзией

Як борються з амброзією екоактивісти України

Два роки тому в Україні з'явилася громадська карта по боротьбі з амброзією. Вона цікава тим, що мешканці кожного міста в Україні можуть домовитися і об'єднаними зусиллями ліквідувати амброзію біля свого будинку чи на своїй вулиці, відправити координати масового зростання амброзії до міської влади. За допомогою цього ресурсу високе начальство може стежити за роботою своїх підлеглих, комунальники можуть планувати свою роботу, а інспекції з благоустрою планувати маршрути перевірок.

Засновниками проекту «Амброзии.Нет» стали екоактивісти з Одеси Олег Станов і Дмитро Казавчинський, які на власному досвіді переконалися в тому, як важко доводиться людям, що страждають від сезонної алергії на Ambrosia artemisiifolia.

"Сьогодні таке захворювання, як алергія на амброзію, стає в Україні серйозною проблемою, яку просто необхідно вирішувати найбільш серйозним чином, тому що прямо в цю хвилину число хворих у країні росте в геометричній прогресії. Усвідомлення цієї проблеми привело нас до активних дій і ми створили проект національного масштабу, який дасть можливість повністю взяти під контроль зростання цієї небезпечної рослини".

Как бороться с амброзией

Як це працює?

"Сині мітки" — ваше місце розташування і однодумців, які також готові знищити амброзію на прилеглих територіях.

"Червоні мітки" — ділянки, уражені амброзію.

"Зелені мітки" — територія, яка очищена вами або вашими однодумцями, можна завантажити фото очищеної ділянки, а також завантажити спосіб обробки.

"Помаранчеві мітки" — ділянки, очищені державними службами.

При зміні статусу мітки автоматично з'являється дата такого перетворення, вона зорієнтує, коли в останній раз проводилася очистка території. Це допоможе стежити за кожною зараженою ділянкою, адже остаточна перемога над амброзією можлива тільки при системному підході протягом декількох років, до тих пір, поки амброзія перестане рости на цьому місці взагалі.

"Поступово ми разом створюємо повну карту амброзії по всій Україні, — кажуть організатори. — І велика кількість червоних міток може створити проблеми для тих чиновників і власників територій, які повинні знищувати амброзію і не знищують її. Також карта допоможе полегшити страждання алергіків. Вони зможуть відзначити навколо місць де живуть і працюють, всі місця зростання амброзії і це вплине на те, що більшість амброзії ліквідують. Чим більшу територію позначить алергік, тим менше концентрація пилку буде навколо нього, тим легше він буде переносити сезон цвітіння амброзії".

Оригінальну мотивацію для боротьби з рослиною придумав запорізький активіст Михайло Ралик, який веде системну боротьбу з амброзією полинолистою вже більше 15 років.

Ще до цвітіння амброзії на своїй сторінці у фейсбук він започаткував романтичний флешмоб, до якого приєдналося багато користувачів: "Захисти коханих від амброзії!".

"Якщо Ваша кохана людина страждає на алергію до амброзії, — написав активіст, —  доведіть своє кохання дією. Зірвіть кожного дня неподалік будинку чи офісу коханої людини букет амброзії з корінням. І надішліть їй у особисті повідомлення це фото. Чим більше букетів ви вирвете, тим меньше амброзії зацвіте поблизу коханої людини і зменьшаться її страждання у серпні-вересні".

Как бороться с амброзией

У Черкасах голова одного з ОСББ Олександр Докучаєв організував пункт прийому амброзії за власні кошти. Він почав скуповувати вирване з коренем рослини по 5 гривень за кілограм.

Ініціатор акції розповів, що почав цей проект спільно з колегою-керуючим іншим ОСББ та двома алергіками з метою зменшити кількість амброзії в мікрорайоні. Купували амброзію у людей в спеціальному наметі, тільки екземпляри з корінцями — це самий дієвий спосіб знищення амброзії. За 10 днів активісти зібрали майже 381 кг бур'яну. Рослини упаковували в сміттєві пакети, щоб в подальшому утилізувати в компостній ямі одного з місцевих підприємств. Скористалися такою можливістю і безробітні, бо їм дорога кожна копійка.

У наступному році голова об'єднання планує продовжити реалізацію проекту і удосконалити його. Почати боротьбу активіст хоче ще навесні і запрошує всіх своїх колег-керівників ОСББ брати разом участь у знищенні амброзії.

амброзия как бороться

Врач-кардіолог і директор інституту серця Борис Тодуров записав відео, у якому звернувся до всіх українців, які будуть стикатися з цією підступною рослиною, не лінуватися і виривати її з коренем: "Тисячі людей потрапляють в реанімацію, коли цей пилок потрапляє в дихальні шляхи. Те ж саме при контакті зі шкірою — він викликає алергію. Цей пилок поширюється на сотні кілометрів з вітром, адже вон дуже легкий. Я сьогодні закликаю всіх до боротьби з цією рослиною. Якщо біля вашого будинку, біля вашої роботи зростає ось таке, не полінуйтеся, нахиліться і вирвіть це з коренем так, щоб воно не могло більше прорости. Кожен убитий бур'ян врятує десятки людей від серйозних страждань".

Как бороться с амброзией

Боротьба зі шкідником зусиллями населення декому може здатися наївною, але це дійсно дієвий метод. Саме за допомогою нього вже більше 10 років ведуться успішні бої з амброзією у країнах Європи. Наприклад, у Чехії до знищення амброзії залучається все населення. Йде постійне інформування через школи. Загони цивільної оборони виїжджають на місця зростання і прополюють землю. У Німеччині з 2009 року в Інституті метеорології при Вільному університеті Берліна діє «Програма дій проти амброзії» (Berliner Aktionsprogramm gegen Ambrosia). Вона включає в себе не тільки дослідження шкоди амброзії на здоров'я людини, підрахунок економічних збитків від цього бур'яну, але і пошук нових місць масового зростання рослини в Берліні з метою його знищення. Сотні добровольців шукають амброзію в німецькій столиці, щоб нанести місця, де вона виявилася, на спеціальну інтерактивну карту в інтернеті: Ambrosia-Atlas.

Екоактивісти знають, основний час боротьби з амброзією — до цвітіння. Найкраще починати ще в травні, коли рослина ще маленька і за віком ще не може формувати квіти. Вирвані з коренем молоді рослини практично не дають шансів повторному виникненню кущів амброзії на цьому місці.

Как бороться с амброзией

Але є спосіб, який дорівнює за ефективністю  ручному вириванню — це косіння амброзії в жовтні-листопаді з подальшим збором і утилізацією.

Коли амброзія відцвітає, на ній знаходяться тисячі насінин, які можуть після визрівання ще більше поповнити банк насіння в грунті. Якщо її прибрати в осінній період, наступного року буде в рази менше молодих рослин і їх з легкістю можна вирвати вручну.

Чому це стосується кожного

Батьківщина амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia) — Північна Америка. Там ця рослина була частиною екосистеми і мала своїх природних ворогів. Але приблизно 150 років тому цей бур'ян, попри всі карантинні заходи, відправився подорожувати по світу і привільно влаштувався практично на всіх континентах. Повсюдному розповсюдженню рослини-хижака сприяє і зміна клімату — завдяки тривалій теплій  осені насіння амброзії стали повністю визрівати навіть в раніше несприятливих для неї регіонах, причому насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років!

За сезон кожна квітка амброзії виділяє близько мільярда зерняток пилку. Лише з одного куща амброзії пилок, який має високу ступінь летючості, поширюється на сотні кілометрів. З'ясувалося, що алергічна реакція проявляється вже при концентрації в 4 пилкових зернят амброзії на кубометр повітря, при цьому кожна рослина виробляє за сезон до мільйона мікроскопічних пилкових зерен.

Как бороться с амброзией

Амброзія полинолиста не тільки потужний алерген. Вона завдає колосальну шкоду сільському господарству — виснажує грунт і знижує врожайність корисних культур. На луках і пасовищах амброзія витісняє злаково-бобові трави. Присутність бур'яну знижує кормові якості сіна, псує молоко корів та кіз. Насіння соняшника, змішане з амброзією, неможливо експортувати, а олія, виготовлена з такої сировини, набуває різкого неприємного запаху і смаку. 

У сільському господарстві проблему амброзії вирішують за допомогою гербіцидів, але на території населених пунктів не дозволяється використовувати хімію, тому комунальні підприємства та підрядні організації змушені боротися з американським прибульцем здебільшого дідівським методом — косою. На жаль, кількість чхаючих від алергії громадян в наших поліклініках не зменшується, очевидно, зусиль одних комунальників для знищення амброзії недостатньо, і не в останню чергу через те, що їм елементарно не вистачає ні часу, ні ресурсів на ефективну боротьбу. 

Как бороться с амброзией

Часто некомпетентність, бездіяльність та байдужість населення є одними із основних чинників безперешкодного, стихійного, повзучого розповсюдження амброзії полинолистої в країні. Чи доводилось вам чути подібні вислови, а може ви й самі так вважаєте: "Нехай комунальники цим займаються, їм за це зарплату платять", "У держави є більш нагальні проблеми, ніж боротьба з бур'янами", "Я не страждаю на алергію, мене це не стосується"? Кожен, хто не вважає амброзію своєю проблемою, повинен усвідомити — від алергії на амброзію не застрахований ніхто. Пилок агресора має накопичувальний ефект, через щорічний постійний контакт з пилком цієї рослини навіть здорові люди можуть стати невиліковними алергіками. За даними ВООЗ, по всьому світу від цього виду алергії, страждає вже більше 70 млн людей! Проблема амброзії є загальною проблемою, ніхто ззовні не прийде і не прибере в нашому домі.

Как бороться с амброзией

То що робити мені?

Запорізькі актівісти сформували детальний путівник для тих, хто хоче побороти амброзію.

1. Відмітьте всі місця, де росте амброзія на карті ambrozii.net. Поставте галочку там, де вказана щільність росту амброзії. У коментарях вказуйте, яку площу займає ця амброзія в м2, в сотках, гектарах.

2. Знайдіть сайт мерії, сільради і напишіть туди запит:

Голові…

Ст. 50 Конституції гарантує мені безпечне для здоров'я довкілля. На карті ambrozii.net є відмічені в нашому населеному пункті місця, де росте карантинна рослина амброзія полинолиста, котра завдає шкоди  здоров'ю моєму і інших жителів. 

Прошу ліквідувати загрозу для мого здоров'я і повідомити мене, коли цієї загрози не буде і хто персонально від влади відповідає за відсутність карантинних рослин у нашому населеному пункті.

відповідь прошу надіслати на електронну адресу ….

З повагою, ПІБ, адреса, телефон.

3. Аналогічне звернення направте в обласну райадміністрацію. Бо вона по Конституції зобов'язана вирішувати екологічні питання.

4. Знайдіть координати місцевої інспекції з благоустрою і напишіть відповідний запит до них з вимогою забезпечити виконання правил благоустрою в місцях, позначених на карті.

5. Ці вимоги повторюйте щотижня, якщо амброзія не буде знищуватися, або вказуйте конкретні місця, в яких ще не знищено амброзію. Дзвоніть туди і вимагайте обіцянок по телефону.

6. Раз на місяць пишіть звернення до депутатів, голови населеного пункту про необхідність створення в населеному пункті програми боротьби з карантинними рослинами і виділенням на це необхідних коштів. 

7. Якщо в радіусі кілометра від вашого житла чи роботи ви побачите десяток амброзій, то нікуди не скаржиться. Відмітьте місце на карті синім кольором і вирвіть. Це швидше і ви витратите менше часу, ніж при написанні скарги. Синя точка потрібна для того, щоб у наступні роки на початку серпня Ви сюди підійшли і перевірили, чи не проросла нова амброзія. Вона одразу не відступає.

8. Створіть у ФБ групу з назвою "Назва міста, або села без амброзії", наприклад, "Хацапетівка без амброзії". В групу записуйте все, що стосується знищення амброзії, особливо, знищення амброзії у вашому місті.

9. Намагайтеся на своїй сторінці і в групі писати багато публікацій на тему амброзії у Вашому місті. Чим більше буде інформаційний тиск, тим більше людей почнуть замислюватися про можливість вирішення проблеми і почнуть допомагати Вам, і самі виривати амброзію навколо себе. Створюйте соціальний запит. Тоді і депутати почнуть реагувати.

10. Спробуйте хоча б раз на рік зібрати людей, хоча б 2-3, і спільно вирвати амброзію в якомусь значимому місці для жителів. Приклад роботи по знищенню амброзії буде збільшувати кількість послідовників.

11. Якщо вистачить характеру, то можете почати публікувати інформацію про бездіяльність конкретних чиновників, котрі зобов'язані знищувати амброзію і не знищують її. Пишіть скарги на них вищому керівництву, збирайте мітинги проти їх бездіяльності. Врешті чиновники почнуть щось робити, аби не втратити роботу після чергових виборів.

12. Пам'ятайте, тільки разом ми зможемо перемогти отруту, яка зараз шаленими темпами розповсюджується по всій Україні!

амброзія

Що робити, якщо вже алергія?

Лікарі кажуть: якщо помітили перші симптоми — відразу звертатися до фахівців. Якщо ви страждаєте від симптомів сезонної алергії, проконсультуйтеся з алергологом про можливу алергію на амброзію або інші бур'яни. Лікар алерголог може підтвердити діагноз за допомогою шкірного тесту, після чого випише потрібні гістамінні препарати, які усувають симптоми хвороби.

Повністю уникнути контакту з пилком амброзії неможливо. Але можна обмежити контакт з нею і мінімізувати прояви алергії.

  • Під час сезону цвітіння амброзії, в період підвищеної концентрації пилку в повітрі, залишайтеся вдома, або, по можливості, уникайте прогулянок на свіжому повітрі, особливо парками і садами. Найактивніше виділення пилку з 5 до 9 ранку. Ранкові пробіжки, прогулянки алергікам краще скасувати.
  • Волосся захистіть кепкою, очі — окулярами. Прийшовши додому, відразу ж прийміть душ і переодягніться. Пилок амброзії осідає на вашому одязі і шкірі і може викликати симптоми алергії навіть вдома.
  • Під час перебування на вулиці можна використовувати спеціальні фільтри для носа, які зараз представлені на українському ринку. Вони захищають не тільки від пилку, а й від хімічних речовин
  • Тримайте по можливості вікна в будинку і машині закритими. На вікна встановіть захисну дрібну сітку, яку слід протирати кожні 2-3 години. Як варіант — завісити вікна декількома шарами марлі, яку періодично змочувати.
  • Остерігайтеся вживання продуктів-алергенів рослинного походження. Дані продукти харчування можуть посилити симптоми алергії.
  • Не просушуйте білизну на відкритому повітрі, на ній осяде величезна кількість пилку амброзії. Користуйтеся кімнатною сушаркою.
  • Приймайте призначені ліки до виходу на вулицю.

84266

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: