fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:46 28 Тра 2022

Хроніка подій: 94 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 28 травня і вже 94 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Маємо ювілейні 30 000! Вже 30 тисяч російських окупантів загинули в Україні! Загальні бойові втрати ворога в Україні станом на ранок 28 травня:

війна

Війну в Україні можна закінчити за кілька тижнів, – вважає Володимир Зеленський. Але є одна умова: "Якщо світ насправді буде об'єднаним і чесним стосовно цієї агресії росії проти нашої держави, то швидкість припинення цієї війни вимірюватиметься тижнями, навіть не місяцями".

Але наразі до кінця війни ще далеко. Окупаційні війська рф ведуть інтенсивний вогонь вздовж лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ в Луганській і Донецькій областях. Обстановка залишається складною, водночас, як повідомляє Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник, збройні Сили України її контролюють та знають про усі плани ворога.

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За минулу добу наші воїни знищили:

  • особового складу – до 60
  • БМП – 1
  • ББМ – 1
  • артилерійських систем – 1 
  • АТТ – 2

На Донбасі уздовж смуги оборони ворог застосовує весь наявний арсенал боєприпасів. Окупанти обстріляли 49 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, заііксовані руйнування та загибель людей. Наші воїни зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили 8 атак ворога. На 5 локаціях ще тривають бої. За добу ЗСУ прицільним вогнем назавжди зупинили: 

  • 5 танків;
  • 10 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 4 ворожих автомобілі (один з них з боєкомплектом).
  • Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

За підсумками доби уражено ще два ворожих "літуна":

  • літак-винищувач Су-35;
  • бойовий вертоліт Ка-52 "Алігатор".

Українські військові відтіснили окупантів в районі Сєвєродонецька, Тошківки та Осколонівки на Луганщині. В Херсонській області воїни ЗСУ посунули росіян до невигідних для них рубежів. Аналогічна ситуація в Бахмутському районі на Донеччині.

"Захищаємо нашу землю так, як дає змогу наявний на сьогодні оборонний ресурс. І робимо все для того, щоб його посилити. Якщо окупанти думають, що Лиман чи Сєвєродонецьк будуть їхніми, то вони помиляються. Донбас буде українським. Тому що це його сутність. І навіть якщо росія принесе туди всюди руйнацію і страждання, ми все одно відновимо кожне місто й кожну громаду. І там немає й не буде жодної реальної альтернативи українським прапорам". – так сказав Президент України Володимир Зеленський, підсумовуючи 93-й день війни.

94 день війни

російський президент путін не тільки прагне заволодіти Україною, він буквально намагається знищити культуру та самобутність українського народу, — заявив Президент США Joe Biden під час виступу перед цьогорічними випускниками Військово-морської академії США 27-го травня: "Напади на школи! Пологові будинки! Лікарні! Музеї! Тут немає іншої цілі, окрім знищення культури. Прямий напад на фундаментальні принципи міжнародного права та порядку". Добре, що те, про що знають українці вже не одну сотню років, починає доходити до світової спільноти. Погано те, що платимо ми за це непомірно високу ціну.

Володимир Зеленський знову провів телефонну розмову із Борисом Джонсоном. "Говорили про посилення оборонної підтримки України, активізацію роботи над гарантіями безпеки, постачання палива в Україну. Повинні спільно запобігти продовольчій кризі та розблокувати порти України", – написав президент України у своєму Twitter.

Ворог відступає. ЗСУ розвиває контрнаступ на південному фронті. Ворогу вже завдали істотних втрат, внаслідок яких йому доводиться займати оборону на невигідних рубежах. Про це повідомляють у зведенні Оперативного командування "Південь". Наголошується, що бойові дії на цьому напрямі продовжуються, контрнаступ розвивається далі. Тримаємо кулачки за наш Південь!

Наступна Парламентська асамблея НАТО має відбутися в Маріуполі. Про це сказав голова секції Комітету з економіки та безпеки Філіппе Фоліот, слова якого процитував перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко. Таким чином Фоліот виразив свою підтримку Україні та українському народові. Усі зруйновані міста України відбудуємо, відновимо мирне життя, щоб було де проводити і Євробачення, і Парламентську асамблею НАТО!

Перемовини України з росією

Речник Пентагону Джон Кірбі зазначає, що після 3 місяців російського військового вторгнення путін не виявляє бажання вести мирні переговори з Україною. Кірбі також додав, що кремлівський диктатор досі не досяг жодної стратегічної мети у війні з Україною. "Він не захопив [на Сході] жодного великого міста, крім Маріуполя. Натомість, показав, що готовий продовжувати війну на Донбасі: продовжує нарощувати війська, стягувати техніку, наносити авіаудари на меншій території України". 

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

94 день війни

Японія передасть Україні пожежне спорядження та телекомунікаційне обладнання для наших рятувальників у зоні бойових дій. Усього планують надіслати 25 різних найменувань спорядження:

  • Близько 1300 комплектів пожежних костюмів
  • 50 гідравлічних домкратів
  • 150 нош
  • 25 супутникових мобільних телефонів

А Швейцарія надала Україні гуманітарну допомогу на понад 5,5 млн франків. Гуманітарні вантажі складалися з муки, соняшникової олії, гречки, кукурудзяної та манної круп, цукру, солі, м'ясних та овочевих консервів. 

В Україну вже надійшли САУ М109 однією з модифікацій та ракети Harpoon, – повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. Він зазначив, що самохідна артилерійська установка М109 – дуже якісна техніка. І її вступ до України – результат кооперації кількох країн. "Також хочу повідомити, що берегова оборона нашої держави не просто буде посилена ракетами Harpoon – їх застосовуватимуть підготовлені українські команди. Упевнений, що бойове братство "Гарпунів" та наших "Нептунів" допоможе звільнити та знову зробити наше Чорне море безпечним, у тому числі – надійно захистити нашу Одесу", – додав Рєзніков.

Японія виділить Україні грант майже на $166 млн. Україні передадуть протипожежне обладнання, пристрої зв'язку, ліки, медичні вироби та іншу допомогу через Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС). Також Міністерство праці Японії заявило, що компанії, котрі наймають українців, зможуть отримати грант до 600 тисяч ієн (140 тисяч гривень).

Новини від партнерів

Міністри оборони Чехії та Словаччини спростували інформацію про угоду НАТО, згідно з якою країни-члени Альянсу нібито не поставлятимуть в Україну деякі види важкого озброєння. Раніше повідомлялося, що НАТО неофіційно погодилось не поставляти в Україну БМП та танки західного виробництва, побоюючись реакції путіна. Міністерка оборони Чехії Яна Чернова підкреслила, що навіть якби така домовленість існувала, Чехія б її не підтримала.

Очільники Франції та Німеччини провели телефонну розмову з путіним. Олаф Шольц та Емманюель Макрон закликали президента рф вивести війська з України та припинити цю війну. Упродовж 80-хвилинної розмови канцлер Німеччини й президент Франції обговорили з путіним розблокування морських шляхів та покращення гуманітарної ситуації щодо мирного населення. ООН матиме центральну роль у досягненні та реалізації угоди з цього приводу.

Байден затвердив скасування мит на імпорт української сталі. Він схвалив безмитний імпорт з України, який триватиме протягом одного року. Про це йдеться у повідомленні Білого Дому.

Євросоюз розглядає можливість запустити спеціальну військово-морську місію для того, щоб розблокувати українські порти, – пише El Pais. Питання обговорять на саміті ЄС 30-31 травня. Допускають такий варіант: супроводжувати вантажні судна з порту в Одесі військовими кораблями, попри ризик вступити в бойове зіткнення з російським окупантом. Фахівці вважають, що цей варіант буде для нас кращим рішенням, аніж зняття санкцій з росії в обмін на розблокування портів. Бо нам з нашим зерном голод точно не загрожує. А продовольча криза може змусити світ військовим шляхом підтримати Україну, що призведе до колапсу рашистської влади.

Що там на росії?

Для росіянок виробництвом жіночих гігієнічних прокладок тепер займеться завод в Удмуртії під назвою "Локомотив". І це не жарт, такою новиною рясніють заголовки російських сайтів. Також завод буде виробляти будівельні матеріали із перероблених пластикових пляшок та карабінів. 

російська армія поповниться пенсіонерами. Відповідний закон про підвищення призовного віку підписав путін. Тепер до лав зс рф призиватимуть чоловіків до 65 років, жінок до 60. З молоддю, яка хоче поїхати вмирати в Україну, видно, вже зовсім погано.

А що чутно про російських посіпак?

В окупованому Криму з 25 травня припинили безплатно лікувати людей. Омбудсмен Людмила Денісова опублікувала наказ так званого "Міністерства охорони здоров'я Криму", згідно з яким усі сили медиків буде кинуто на лікування окупантів. Усі безкоштовні послуги для звичайних громадян тепер недоступні.

В Гомельській області поблизу українського кордону білоруси розгорнули маневрову групу радіоелектронної боротьби зі складу збройних сил.  

Російський брехунець 

У Маріуполі окупанти роздають газети про те, що "ДНРівці" нібито взяли місто без руйнувань для збереження людських життів. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в телеграмі. "Окрім пересувних телевізорів в Маріуполі поновили роздачу пропаганда газет. Де пишуть, що Маріуполь – то приклад як російські військові разом з "ДНР" хірургічно точно без масових руйнувань взяли місто. Задля збереження життя маріупольців. На фоні панорами тотальних руїн в 100 метрах від моргу, де трупи на вулиці складують навалом. Цинізму росіян немає межі", – наголосив Петро Андрющенко.

Країна-агресор не перестає марити про міфічні "біолабораторії". Посол рф у Вашингтоні Анатолій Антонов заявив, що довкола росії "наплодилася" ціла мережа біолабораторій США.  Аналогічна ситуація на кордонах з Китаєм і в Африці, стверджує дипломат.

В брянських ЗМІ поширюється тема про ядерний удар, який нібито готувалася завдати Україна. Повідомляється, що якби рф не розпочала війну проти України, то остання б "застосувала "брудні" бомби для зараження радіацією Бєлгорода, Брянська, Ростова-на-Дону та Сімферополя". Так ЗМІ рф виправдовують початок агресивної війни.  

Санкціями по агресору!

Netflix перестав відкриватись без VPN на території росії. У ніч із 26 на 27 травня російські користувачі Netflix почали повідомляти про повну недоступність сервісу без VPN. 

СБУ ініціювала арешт активів "роснефти" в Україні. За матеріалами СБУ заблоковано діяльність енергокомпанії, що входила до російської групи "роснефть". На її грошові активи – 20 млн грн. – накладено арешт, а дію ліцензії на електропостачання призупинено.

 Життя з урахуванням бойових дій

патрон

Пес Патрон, відомий як головний хвостатий піротехнік України, отримав найпрестижнішу кіно-нагороду для собак. Він удостоївся премії "Пальмовий пес" на міжнародному Канському кінофестивалі, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій України.

Волинські рибоохоронці повідомили, що передали волонтерським організаціям вже понад півтисячі сіток, конфіскованих у браконьєрів. З них потім роблять маскувальні сітки і передають на фронт для потреб ЗСУ.  Правоохоронці закликають рибалок добровільно здавати усі нелегальні знаряддя вилову. Тоді не буде покарання, а навпаки ще подякують і руку потиснуть.

В Україні хочуть заборонити колекторам та банкам стягувати із захисників України прострочені борги. Відповідний законопроєкт зареєстровано у Верховній Раді. Якщо законопроєкт ухвалять, то заборона буде чинна на період дії воєнного стану і протягом 6 місяців після його припинення.

Київ і область

94 день війни

У Києві побудували першу захисну споруду для пам'ятників за проєктом Balbek Bureau. Вона уберігає монумент від ушкоджень і вписується у міський ландшафт.

київ мрія

А ще у Деснянському районі Києва з'явилася клумба із зображенням легендарного літака "Мрія". Для її створення використали 10 тисяч квітів різних сортів.

Чернігівщина

У ніч на 28 травня прикордоння Чернігівщини знову зазнало обстрілів з боку російських військових. Зокрема, були обстріли в районі пункту пропуску "Сеньківка".

Донеччина і Луганщина

Інститут вивчення війни представив новий звіт:

  • російські війська атакують житлові райони Сєверодонецька, але місто ще не повністю оточене.
  • армія росії в Лимані атакує, щоб підтримати застрягли сили в Ізюмі, так і на південний схід, щоб просунутися на Сіверск.
  • війська росії в Попасній прагнуть просуватися на північ, щоб підтримати оточення Сєвєродонецька.

Чому росія хоче захопити Лиман, пояснила Британська розвідка:

  • Лиман є вузловим залізничним містом. Тут зосереджений доступ до важливих залізничних та автомобільних мостів через річку Сіверський Донець.
  • Плацдарм поблизу Лимана дасть росії перевагу в ймовірній наступній фазі наступу на Донбас. Коли вона, ймовірно, спробує просунутися на ключові українські міста вглиб Донецької області.
  • Якщо росії все-таки вдасться захопити Донбас повністю, кремль, швидше за все, розцінить це як суттєве політичне досягнення і цим буде виправдовувати вторгнення на українські землі.

Проте, ЗСУ ведуть добре організовану оборону сектору та продовжують наносити російській стороні високих втрат. Ситуація на Сході повністю контрольована.

По підприємству "Артемсоль" у Соледарі (неподалік лінії фронту) Донецької області було завдано удару. Нагадаємо, що підприємство зупинило свою роботу ще місяць тому через наближення боїв. Саме через зупинку "Артемсолі" в Україні зараз сіль стала у дефіциті.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону спростувала повідомлення міноборони рф про те, що окупанти захопили Лиман. За її словами, у місті досі тривають запеклі бої. "Однозначно можна сказати: ситуація складна, але ЗСУ дають відсіч", – сказала Маляр.

В "Донбасенерго" вирішили зупинити роботу Слов'янської ТЕС. Електростанція працювала увесь час активної фази війни, а працівники героїчно забезпечували її роботу. Однак станція постійно перебуває під обстрілами окупантів, тож задля безпеки працівників її роботу зупинили з 27 травня.

Харківщина

У Харкові на колишньому Московському проспекті старі адресні таблички змінюють на нові – тепер він названий на честь Героїв Харкова.

Сумщина

війна

По Сумській області завдано ракетного удару. Як повідомляє Дмитро Живицький, у Путивльській громаді зруйновано фермерське підприємство. Про жертв інформації немає.

Крім того, росіяни чотири рази вдарили з мінометів по позиціях підрозділів прикордонної служби Сумщини. 

Надвечір російський літак вдруге за день здійснив три випуски некерованих ракет по Сумській області, повідомили у ДПСУ. Внаслідок обстрілу поранена одна жінка, пошкоджені церква, дитсадок, приватне помешкання і дорога.

Дніпропетровщина

У ніч з 27 на 28 травня війська росії обстріляли Криворізький район Дніпропетровщини. З артилерії ударили по Зеленодольській громаді. Є руйнування – влучили в храм, жертв і поранених немає, повідомив голова ОВА Резніченко.

Ввечері жителі Кривого Рогу почули вибухи. Ворожі прильоти у передмісті Кривого Рогу підтвердив голова Дніпровської обласної ради Микола Лукашук. Усі служби працюють. Масштаби руйнувань та дані щодо постраждалих уточнюються, додаткова інформація буде пізніше.

UPD: Приліт кількох ракет у Кривому Розі був на територію одного з промислових підприємств промзони міста, – повідомив голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул. Завод практично знищено. Чутно вибухи. У ліквідації наслідків пожежі задіяно підрозділи рятувальників.

Запоріжжя

Окупанти "віджали" у власника підприємство з виробництва автотракторних запчастин у с.Обільне на Запоріжжі. У своїх пропагандистських матеріала росіяни звітують, що вже запустили на ньому роботу та виготовляють запчастини для автомобілів. 

В окупованому Мелітополі партизани поширюють листівки та запрошують містян 29 травня на проукраїнський мітинг, — повідомляє Запорізька ОВА.

Херсонщина

херсон зсу

Окупанти вивезли до Херсону всіх засуджених та персонал із виправної колонії №10 у тимчасово окупованому селі Даріївка Херсонської області.  Відомо, що їх розподілили у виправні колонії №7 (Гола Пристань) та №90 (Херсон).  Нині колонія №10 використовується рашистами як місце проживання особового складу окупаційної армії.  Також на території розташована військова техніка.

Наразі окупована Херсонська область повністю закрила кордони з областями України. Про це повідомив призначений росією "заступник голови військово-цивільної адміністрації" регіону Кирило Стремоусов. В'їзд та виїзд з області на даний момент заблоковано.  За словами колаборанта, це зроблено "з метою безпеки".

Росіяни обстріляли Чорнобаївку, снаряд влучив у приватний будинок. Під завалами батьківської хати загинув 33-річний чоловік. Поранення різного ступеню тяжкості отримали шість цивільних осіб, — повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

На Херсонщині ЗСУ авіанальотом знищили цілу ротно-тактичну групу окупантів із технікою та живою силою. Так тримати! Херсонці дуже чекають на звільнення!

"Окупанти намагаються максимально обмежити виїзд наших людей з тимчасово окупованих районів Херсонської області. Вони не дають жодних гуманітарних коридорів і закрили індивідуальний виїзд. Їм нічого дати людям, та й люди не хочуть нічого у них брати. Тому вони намагаються взяти людей в заручники. Але Україна поверне все своє", — сказав Володимир Зеленський у новому зверненні.

Миколаївщина 

На фото – наслідки ранкового обстрілу Миколаєва. Одна з ракет вибухнула у дворі багатоповерхівці поряд із дитячим будинком. Вибуховою хвилею вибило все скло у квартирах, пошкоджено двері під'їздів. Уламками пошкоджено й автомобілі, що були припарковані у дворі. За словами мера Миколаєва, є інформація щодо цивільних постраждалих.

Одещина

Через шторм частина кораблів рф у Чорному морі вимушено відійшли у укриття біля Криму, – ОК "Південь". При цьому два ракетні і три десантні російські кораблі залишаються, щоб блокувати судноплавство і загрожувати Україні ракетними ударами.

Залишки фрегата "Москва" продовжують дрейфувати українським морем. Рятувальний круг і світловий буй – все, що залишилося від ворожої "грози морів". Їх підібрали моряки і передали загону морської охорони. А скоро на дно підуть і інші кораблі окупантів.

"Україна наразі має достатньо ракет Harpoon для того, щоб знищити увесь Чорноморський флот рф", – стверджує спікер Одеської ОВА. А чому б і ні? Ми тільки за!

1
798

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: