fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 19:45 26 Тра 2022

"Просто пішли запитувати в людей, яка потрібна допомога": як три бізнес-леді стали "Турботливими котиками"

Зараз нікого не здивуєш волонтерством. Мовляв, що тут такого — збирати гроші та купувати необхідне? Але насправді українська самоорганізація — це феномен. І такі “звичайні” речі більшості іноземцям просто не вкладаються в голові. Ми впевнені, що кожен волонтер заслуговує на окрему статтю й мільйони репостів. І в цьому інтерв’ю — історія, на перший погляд, звичайна, але — ні.

Вони називають себе “Турботливі котики”. Бо часто чули ці слова від тих, кому допомагали. У перші дні повномасштабної війни Юля, Ліля та Руслана, як і всі, ховалися в підвалах та були розгубленими. Але, об’єднавшись, почали допомагати іншим. 

English version here

"24 лютого. Сьома ранку. Звуки сирени, паніка жахлива, купа машин. А ми з Лілею їдемо через міст на лівий берег Києва. Їдемо і молимося, щоб міст не підірвали. А потім — підвал. Ну все, як у всіх", — так згадує Юля перші години війни.

Ліля і Юля — юристки, Руслана — маркетологиня. Подружилися ще до війни. А зараз буквально живуть разом. Щоб більше встигати. 

Турботливі котики

Спитали — купили — віддали

Спілкуємося пізно ввечері. У них постійно вібрують телефони: запити, доставки, замовлення. Десь їдуть аптечки. А завтра дівчала вирушають у Чернігів — везуть гуманітарку.

У їхнього проекту немає тривалої спланованої історії, довгих брейнштормів і стратегії на рік. Війна сильно пришвидшує всі ці процеси. Буквально за пару тижнів їх роботи вже постала необхідність створення благодійного фонду. Так і виникли "Турботливі котики".

Турботливі котики

"25 лютого ми приїхали в Білу Церкву. І вже в дорозі обговорювали, що ми можемо робити. Просиділи там трохи в підвалі, та не змогли далі — просто пішли запитувати в людей, яка потрібна допомога", — каже Юля. 

Спершу це була точкова допомога: спитали — купили — віддали. Потім дівчата стали шукати контакти знайомих з інших міст. "Виявилося, що у Лілі є контакти у Львові. Нам допомагали гуманітаркою. А ми паралельно почали збирати кошти, бо свої вже закінчувалися. Так само, які і всі, ми лишилися без роботи. Буквально за кілька днів нам вдалося зібрати значну суму. Було приємно, що люди довіряють. 

Отак багато-багато людей навколо нас почали об'єднуватися. Спершу ми не фокусувалися на певному виді допомоги: купували все, що було потрібно, надавали адресну допомогу, підтримували військових. Словом, робили що могли в той момент".

Турботливі котики

"Тому що в бою мою руку врятував наручний годинник і каска"

Бути волонтером — це відповідати на сотні дзвінків, миттєво налагоджувати контакти і діставати те, що дістати нереально. Бо треба.

Турботливі котики

Дівчата згадують одну історію, яку просять обов'язково залишити в інтерв'ю.

"Ми дізналися, що пораненому військовому в госпіталі потрібна допомога. Набираємо його, щоб уточнити. А він такий скромний — видно, що йому незручно. Попросив привезти фліску, дезодорант і ще… годинник попросив. Ми купили все, привезли йому.

Він до нас вийшов, поранений, обгоріле обличчя. Нам так ніяково стало від того, як мало ми робимо. 

Довго шукали годинник — звичайний, на руку. Віддаємо йому. Хоч і незручно було, але спитали все ж, навіщо йому саме такий годинник?

І він каже: "Тому що в бою мою руку врятував наручний годинник і каска".

До мурашок! 

Проходить якийсь час. 8 березня слухаємо промову Президента. І тут він називає прізвище цього військового! Його нагородили орденом Богдана Хмельницького. А хлопець просто настільки сором'язливий, настільки скромний, настільки йому незручно було просити і брати. Для нас же це якийсь той мінімум, що ми можемо зробити". 

За кілька тижнів дівчата вже напрацювали контакти, довіру, увійшли в ритм роботи. Їхні дні складаються з десятків таких історій. Зараз "Турботливі котики" в основному займаються закупкою аптечок для військових. Хоча забезпечують і гуманітарну допомогу тим, хто потребує.

"Зараз наш фокус — на перемогу"

Благодійний фонд Турботливі котики

"Турботливі котики" радіють тому, що можуть закривати запити військових, але й невпинно працюють над тим, щоб збільшувати свої можливості у наданні відповідної допомоги. Реєстрація благодійного фонду була саме кроком назустріч цьому — аби діяльність дівчат була ще зрозумілішою та прозорішою для тих, хто допомагає і кому допомагають. 

Волонтерки щодня відправляють щонайменше десять посилок нашим військовим та цивільним, які потребують допомоги. 

 

Чого тільки немає серед запитів — від пледів та павербанків до тактичних аптечок і… комп'ютерів. "Потужні ноути — один із найбільших запитів від підрозділів, із якими маємо прямий контакт", — діляться дівчата. Всередині травня волонтеркам вдалося передати чотири таких комп'ютера на передову підрозділам, яким вони справді потрібні.

Благодійний фонд Турботливі котики

Благодійний фонд Турботливі котики

Працювати вони планують і після війни. "Наслідки війни будуть жахливі. Розуміння цього нас мотивує рухатися далі, планувати. Там дуже багато буде роботи, і в нас є фах для того, щоб надавати допомогу в юридичному, психологічному напрямку. Але зараз наш фокус — на перемогу, на те, що ми можемо робити конкретно тут і зараз, швидко".

Турботливі котики

Ось так буквально за кілька днів війна змусила швидко самоорганізуватися. У цій історії — відображення тисяч інших. Коли українці, розуміючи свою силу та єдність, працюють на перемогу — кожен на своєму фронті.

Як допомогти?

Турботливі котики

Ви можете підтримати "Турботливих котиків" напряму. Так вони зможуть допомогти нашим воїнам ще більше!

Благодійний фонд "Турботливі котики"

Офіційні реквізити БФ "Турботливі котики":

UAH

ОТРИМУВАЧ: БФ ТУРБОТЛИВІ КОТИКИ БО

IBAN: UA233052990000026008030128106

БАНК ОТРИМУВАЧА: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

МФО БАНКУ: 305299

ЄДРПОУ ОТРИМУВАЧА: 44670104

Призначення платежу: благодійний внесок

USD

ОДЕРЖУВАЧ: БФ ТУРБОТЛИВІ КОТИКИ БО

IBAN: UA123052990000026000010131832

БАНК ОДЕРЖУВАЧА: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

ЄДРПОУ ОДЕРЖУВАЧА: 44670104

Призначення платежу: благодійний внесок

EUR

ОДЕРЖУВАЧ: БФ ТУРБОТЛИВІ КОТИКИ БО

IBAN: UA283052990000026003040126461

БАНК ОДЕРЖУВАЧА: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

ЄДРПОУ ОДЕРЖУВАЧА: 44670104

Призначення платежу: благодійний внесок

Контакти: [email protected] 

+380976505370 

Сторінка у Фейсбук

Матеріал підготовлено в рамках реалізації грантового конкурсу від ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Швеції та Internews (проект Audience understanding and digital support). Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.

Матеріал підготовлено в рамках реалізації грантового конкурсу від ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Швеції та Internews (проект Audience understanding and digital support). Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.

Рубрика:
Небайдужа
1
4082

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: