fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:40 07 Тра 2022

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 7 травня і вже 73 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Ще на один день ближче до Перемоги!

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Українські захисники продовжують стримувати агресора на Сході. Зокрема, 6 травня на території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито 8 атак ворога, знищено:

  • 3 танки;
  • 8 артилерійських систем;
  • 7 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 1 автомобіль;
  • 3 одиниці спеціальної інженерної техніки противника.

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Протягом минулої доби воїнами ЗСУ на Запорізькому напрямку було знищено:

  • особового складу/ 142 особи, 183 поранено;
  • танків – 4 од;
  • "Градів" – 3 од;
  • 122 мм САУ 2С1 "Гвоздика" – 2 од;
  • 120 мм мінометів – 1 од;
  • бойових броньованих машин – 14 од, з них 1 од. ББМ "Тигр";
  • автомобільної техніки –  23 од.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ було уражено 14 БпЛА типу "Орлан".

На концерті у кобзона вже не проштовхнутися. З початку війни ВСУ знищили 25 100 окупантів!

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Все далі від радянського минулого. Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про дерадянізацію законодавства України". Зокрема, "вичищено" майже 1200 актів органів держвлади та управління СРСР, Української РСР.  Відтепер в законодавстві: немає згадки про "перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції"; немає прагнення втілювати в життя "ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства"; немає посилання на програми, розроблені комуністичною партією; немає пріоритету в правах комсомольців, комуністів та інших "таваріщєй"; "вичищено" майже 1200 актів органів державної влади та управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР)".

"Перемога буде не над путіним, а над терором", – сказав Зеленський у промові перед Королівським інституту міжнародних справ Chatham House. "Важливо об'єднати світ навколо правди. Події в Україні не мають сходити з перших шпальт світової преси, щоб люди в кожній країні знали, що відбувається в Україні кожного дня", – додав Президент.

Володимир Зеленський опублікував нову добірку фото: "Ми захищаємось від нападу тиранії, яка хоче зруйнувати все, що дає свободу людям і державам.  І така боротьба за свободу і проти тиранії цілком зрозуміла для будь-якого суспільства в будь-якому куточку нашої планети", – підписав світлини Президент.

Наказ Президента виконано: всіх жінок, дітей та людей похилого віку з "Азовсталі" евакуйовано. Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено, – відзвітувала Ірина Верещук.

Протягом останніх двох днів з "Азовсталі" було евакуйовано понад 500 мирних жителів.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Бійці окремої бригади територіальної оборони Харкова з гранатометів знищили плавучий бронетранспортер МТЛБ та ворожий танк. Також наші захисники захопили трофеї представників російської армії. 

Біля Зміїного знищено рашистський швидкісний десантний катер типу "Серна", який здатен перевозити 1 танк, або 2 БМП-БТР, або до 92 десантників. Удар було завдано з ударного БПЛА "Байрактар" після того як на катер було завантажено особовий склад, який знімали з острова в ході ротації чи евакуації. Таких катері на росії всього три. Тепер мінус один.

Перемовини України з росією

У п'ятницю Володимир Зеленський озвучив свої умови для початку мирних переговорів з росією, вимагаючи відновлення кордонів до вторгнення, повернення понад 5 мільйонів біженців, членства в Європейському Союзі та підзвітності російського військового керівництва, перш ніж Київ розгляне можливість припинити військові дії.

Перелік вимог Зеленського, які він озвучив на онлайн-форумі, організованому Chatham House, прямо суперечить військовим цілям країні-загарбника, яка перед святкуванням головного свята країни Дня Перемоги посилила наступ на сході та півдні. Тому Україна та її західні союзники чекають на можливі заяви чи суттєві зрушення на полі бою з боку кремля до понеділка, – пише Washington Post.

Віце-спікер Держдуми теж назвав умову завершення "операції" в Україні. На його думку, росія не зупиниться, доки не досягне польського кордону, заявив в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica віце-спікер Держдуми Петро Толстой. Традиційно чиновник уточнив, що "спецоперація" закінчиться, коли Україна буде повністю "денацифікована" і демілітаризована і "більше не буде можливості перетворити її на антиросію, як це намагався зробити Захід протягом останніх 30 років".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Естонія відбудує Житомирську область разом із Україною, – глава МЗС Єва-Марія Лійметс.

Білий дім про можливість списання зовнішнього боргу України: США відкриті для обговорення різних кроків, які допоможуть Києву.

Адміністрація Байдена останніми тижнями схвалила передачу Україні ще більшої кількості комерційно доступних озброєнь, у тому числі вперше ракет з лазерним наведенням, які можна запускати з гелікоптерів, заявив у п'ятницю високопоставлений представник Пентагону.

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Окрім того, адміністрація підписала контракти на відправку в Україну безпілотних літальних апаратів Puma.  Безпілотники з ручним запуском використовуються в основному для повітряного спостереження та, ймовірно, розширять можливості України зі збирання розвідданих.

Крім того, Пентагон заявив про виділення Україні додаткової військової допомоги на $150 млн.

Перша леді США Джилл Байден відвідала школу у Румунії, де поспілкувалася з українськими та румунськими педагогами, українськими матерями та дітьми, повідомляє CNN. Дякуємо за підтримку!

Новини від партнерів

НАТО повідомляє, що 19 травня відбудеться зустріч начальників генеральних штабів країн-членів Альянсу.  На неї запрошено також представників України, Фінляндії та Швеції.

Рада Безпеки ООН вчергове висловила "глибоку стурбованість щодо підтримання миру та безпеки в Україні". Рада Безпеки також нагадала, що всі держави взяли на себе зобов'язання вирішувати свої суперечки мирними засобами. Вона "підтримує зусилля генерального секретаря ООН щодо мирного вирішення", – йдеться у заяві. Слово "війна" навіть не згадали. Схоже ракета, яка була запущена росіянами по Києву в день перебування в столиці Генерального секретаря ООН, не дуже-то і "шокувала" Гутерреша. Заяви Ради Безпеки узгоджуються консенсусом, тобто текст узгодила в тому числі росія (надзвичайний цинізм).

Сам Антоніу Гутерреш привітав підтримку Радбезу, заявивши, що він "не пошкодує зусиль, щоб урятувати життя, зменшити страждання та знайти шлях до миру".

У Берліні заборонили українську та російську символіку під час заходів 8-9 травня. Два тижні тому українська громада у Берліні домовилася с місцевою владою про проведення акції та отримала дозвіл. Але ввечері 6 травня поліція Берліна надіслала організаторам документ про заборону використання будь-якої символіки України під час відвідування пам'яток Другої світової війни. Під заборону потрапили також прапори росії, СРСР, так званих "ЛНР" і "ДНР", а також символіка з літерами Z, V, георгіївські стрічки. 

Посол у Німеччині Андрій Мельник назвав заборону на використання прапорів та символіки України 8-9 травня у Берліні ляпасом українському народу. Він наголосив, що на цьому тлі запевнення Німеччини у солідарності з Україною виглядають порожнім звуком. 

UPD: після розголосу влада Берліна все ж таки дозволила українську символіку, але з умовами:

  • Цей захід буде проводити українське посольство. 
  • Українську символіку дозволять використовувати протягом 1 години.

У відповідь на вторгнення росії в Україну, щоб стримати будь-яку потенційну агресію проти країн – союзників, НАТО розгортає безпрецедентні сили у повітряному просторі Європи: винищувачі, літаки-розвідники та допоміжні опорні борти (літаки-заправники, безпілотники). Ці дії дозволяють силам НАТО мати до 30 літаків у патрулі будь-якої миті над територією Європи. Інфографіка з твіттера речниці НАТО Оана Лунгеск.

Еммануель Макрон сьогодні офіційно знову обійняв посаду президента Франції на п'ять років. Макрон у своїй промові згадав події в Україні: "Насамперед діяти для деескалації конфлікту в Україні після агресії росії, допомогти демократії та мужності виграти, побудувати новий світ у Європі та нову автономію на нашому континенті", – сказав він.

Про Україну  сьогодні розмовляли і за океаном. Байден та Трюдо обговорили притягнення росії до відповідальності за вторгнення в Україну, – пише Washington Post. В телефонній розмові світові лідери наголосили на своїй "прихильності продовжувати притягувати росію до відповідальності" за жорстоке вторгнення до її сусіда. Також вони обговорили свої поточні зусилля щодо надання допомоги в галузі безпеки уряду України, а також економічної та гуманітарної допомоги українцям, які постраждали від війни.

А Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі у своїй промові зазначила: ухвалення рішення про внесення рф до списку держав-терористів спростить запровадження санкцій проти росії. "Якщо росії немає у списку держав-спонсорів тероризму, порвіть цей список. Тому що тут у вас є лідер ядерної держави, яка вторгається в іншу країну, погрожує ядерною зброєю. У вас є президент країни, який спонукає своїх солдатів до актів жорстокості, до зґвалтування дітей на очах у їхніх матерів, або зґвалтуванню їхніх матерів на очах у дітей, до викрадення дітей. Ці акти насильства за межею цивілізованої людської поведінки". 

Латвія підтримає набуття Україною статусу кандидата на вступ у ЄС на саміті у червні, —  повідомив міністр закордонних справ цієї країни Едгарс Рінкевичс.

У ЦРУ "не бачать доказів" підготовки рф до ядерної атаки. Про це заявив директор ЦРУ Білл Бернс . "Як розвідувальне співтовариство ми не бачимо на цей час практичних доказів того, що Росія планує розгортання або навіть потенційне застосування тактичної ядерної зброї", — сказав Бернс. 

Що там на росії?

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

ФСБ опублікувала статистику про перетин кордону – за перші 3 місяці 2022 року з рф поїхали 3,8 млн осіб. Найпопулярніші країни виїзду: Грузія, Туреччина, Казахстан, Фінляндія.

Це Красноярськ. Ні, його не бомбили.  На фото – результат лісових пожеж.  Літаки, які їх гасили у минулі роки, нині знищують міста України. Зараз в 16 населених пунктах горить не менше 200 будівель. У вогні приватні будинки, дитячі садки, фельдшерські пункти, малі виробництва. Бумеранг – він такий…

А що чутно про російських посіпак?

У так званому  Придністров'ї знову провокації. Місцеве "МВС" повідомило про обстріл військової частини біля села Воронкове.  Пишуть, що помітили дрони.  Цей населений пункт знаходиться поряд із українським кордоном.

Російський брехунець 

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Рашистській брехні не вірять вже навіть у росії. У Ярославлі з'явилося графіті з українською бабусею — російська влада зробила її символом Z-пропаганди.  Тільки ось поряд майже відразу ж хтось написав: "Будинок Ганни Іванівни був зруйнований російською міною.  Ні війні". 

У Запорізькій області російські окупанти не дають забрати поранених та загиблих українських військовослужбовців з поля бою, — повідомляє Запорізька ОВА. Більш того, окупанти намагаються поширити інформацію, що начебто українським командирам заборонили забирати тіла своїх загиблих бійців з поля бою: мовляв, таким чином Україна намагається приховати власні військові втрати. Насправді — все дзеркально навпаки.

Росіяни "збили" неіснуючий в Україні літак Су-23. При чому, такого літака на озброєнні в Україні немає.

Санкціями по агресору!

Фінляндія скоротила імпорт російської нафти на 70% у березні, замінивши її продуктом із Норвегії.

Google заборонив розробникам в росії завантажувати та оновлювати платні програми у Google Play.

ITF виключила росію та Білорусь із Міжнародної федерації тенісу.

В італійському місті Марина-ді-Каррара заарештували 140-метрову яхту "Шехеразада", яка за всіма ознаками належить путіну.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні спростили процедуру обліку по безробіттю. Відвідувати центр зайнятості особисто відтепер не обов'язково – достатньо підтвердити свій статус телефоном, за допомогою месенджера, електронної пошти тощо.

НБУ поділилося такою статистикою: 

  • 60% підприємств працюють нижче довоєнного рівня завантаженості, майже 23% – більше.
  • Скорочується із 42% до 26% кількість непрацюючих підприємств. 17% уже відновило роботу, ще 23% готується до відновлення
  • Збільшилась кількість підприємців, які працюють у повному обсязі – з 13% до 20% (серед великих компаній – 41%, за даними AmCham).
  • Найбільше підприємств працювало в сільськогосподарському секторі, відновлювали роботу транспорт та переробна промисловість. 
  • Найскладніша ситуація в будівництві та добувній промисловості, значно нижче довоєнного рівня залишається завантаженість торгівлі.
  • Поліпшилася завантаженість деокупованих територій, але в регіонах з активними бойовими діями та окупованих регіонах ситуація складна.

Як дізнатися, яка обстановка в регіонах? Мінреінтеграції спільно з Мінцифри запустили цифрову платформу, де в режимі реального часу показуються території, які є тимчасово окупованими, блокованими та на яких ведуться активні бойові дії. Платформа зображає актуальну інформацію про статус громад. Її можна знайти за посиланням.

Київ і область

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

В Ірпені відновили залізничний міст, зруйнований під час боїв. По ньому вже прибула до міста перша електричка.

В Києві запроваджувати комендантську годину 8-9 травня в Києві поки не планують, натомість — посилять патрулювання міста. За словами міського голови Кличка, столиця жодних заходів проводити теж не планує. "Якщо хтось захоче піти покласти квіти, він може це зробити в приватному порядку", — додав мер.

На столичному бульварі Шевченка, навпроти Бессарабського ринку, встановили меседж кремлівському диктатору путіну – тимчасову скульптуру "Zастрелись". 

Кличко дав відмашку! Він сказав, що мешканці Києва, які були змушені залишити його через війну, вже після 9 травня зможуть почати повертатися додому. Київ захищатиме новітнє ППО за стандартами НАТО. Проте найближчими днями в місті можливі провокації з боку агресора.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Житлові райони Луганщини 24 рази обстрілювали орки за минулу добу, – повідомляє Сергій Гайдай, Луганська ОДА. Під постійним ворожим огнем перебувають жителі Гірській, Попаснянській громад та Сєвєродонецька, продовжуються обстріли "Азоту".

На Донеччині зранку авіаобстріли. Постраждали смт. Малотаранівка, м. Дружківка, м. Костянтинівка. Багато пошкоджень, загибла одна людина. Авіаобстріл Бахмуту приблизно о п'ятій ранку. Пошкоджено приміщення одного із заводів, за попередньою інформацією – загинуло дві особи. Зруйновано два приватні житлові будинки, пошкоджено 11 житлових будинків. Під завалами одного з будинків виявлено одного загиблого, пошуки тривають.

У Краматорську через авіаракетний обстріл окупантами поранено жінку та чоловіка, – повідомив міський голова Олександр Гончаренко. У приватному секторі пошкоджено понад 15 будинків, багатоквартирний будинок, заклад культури, магазин та інфраструктуру.

Окупанти обстріляли професійний будівельний ліцей в м. Костянтинівка  Краматорського району. Рятувальникам вдалось ліквідувати пожежу, продовжуються аварійно-рятувальні роботи, – повідомляють в ДСНС.

Донеччина горить. Через бойові дії зайнявся ліс в районі Лиману. Слов'янськ та Краматорськ сьогодні у густому димі. Лісники зазначають, що гасіння лісових пожеж неможливо у зв'язку з бойовими діями та постійними обстрілами лісу та лісогосподарської інфраструктури.

Окупанти і колаборанти настільки бояться "святкувати" своє сакральне свято в "звільненому" Маріуполі, що офіцерів російської окупаційної армії знімають з бойових позицій для охорони так званого "параду" 9 травня. Про це дізналося Головне управління розвідки.

Тим часом для цивільних місті рашисти влаштували справжнє гетто. За повідомленням радника мера Маріуполя, мешканцям міста дозволено пересуватись областю лише після проходження "фільтрації" в одному з райвідділків Мангуша, Новоазовська, Нікольського або Безимянного. Далі людям належить отримати ще кілька довідок, які дозволять пересування за межі Маріуполя.

12:00 – "штаб територіальної оборони ДНР" повідомляє, що з "Азовсталі" сьогодні "евакуювали" ще 50 людей. Українська сторона поки що не коментувала цю інформацію.

 Окупанти добре розуміють силу мови і назв. Стало відомо, що вони збираються перейменувати Луганськ на Ворошиловград – правда, тільки на один день 9 травня.  Про це заявив у телеефірі представник "народної міліції" "ЛНР" Андрій Марочко. За його словами, вже підписано відповідний "указ".

Полк "Азов" прокоментував заяву представника самопроголошеної "ДНР" про те, що група українських військових у районі "Азовсталі" вийшла з білими прапорами. "Для евакуації цивільних білі прапори використовуються обома сторонами.  Так і цього разу для евакуації громадян із території заводу "Азовсталь" обидві групи використовували такі прапори.  Хочемо зауважити, що ця процедура проводиться вже вчетверте". Російські ж медіа подали це як капітуляцію азовців.

UPD: За час евакуації з "Азовсталі" загинули троє "азовців", шестеро – поранені. Роки ніколи не дотримуються домовленостей, а білі прапори для них взагалі нічого не означають – доведено Бучею.

Ветерани Великої Вітчизняної війни попросили путіна випустити військових та громадянських з "Азовсталі". Відео із ветеранами опублікувало видання «Українська правда». "Ми захистили у 41-45 році країну від страшного лиходія.  Не будьте ж ви таким же лиходієм. Станьте людиною. Випустіть заради нашої перемоги, яку ми кували також", – звернулася до диктатора одна із героїнь відео Олександра Іванівна Романченкова.

російські тварюки скинули авіабомбу на школу в селі Білогорівка на Луганщині — там від обстрілів ховалися близько 90 мешканців. Близько 30 людей вже врятували з-під завалів, рятувальна операція триває,  — повідомляє голова Луганської ОВА.

Пообіді з "Градів" було обстріляно житловий сектор Привілля. Снаряди поприлітали в будинки. Загинуло 2 дитини. Жінка та ще 2 дитини тяжко поранені, повідомив голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай.

На Донеччині за 7 травня росіяни вбили чотирьох людей. Дві людини загинули у Бахмуті та ще дві у Костянтинівці. Дев'ять осіб отримали поранення, – повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Харківщина

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

Вандали, які нічого не можуть створити і тільки руйнують, продовжують паскудити Харківщину. Рашисти прямим влучанням ракети знищили музей Григорія Сковороди на Харківщині. Син директора музею, який лишався охороняти його, отримав поранення. росія удар по музею визнала, при цьому у своєму звіті вона нахабно назвала музей Сковороди "пунктом управління".

У районі населених пунктів Циркуни та Руські Тишки окупантами здійснено підрив трьох автомобільних мостів з метою уповільнення контр-наступальних дій підрозділів Сил оборони. 

Російські війська завдали ракетного удару по Краснограду в Харківській області. Постраждав об'єкт критичної інфраструктури, повідомляє Харківська ОВА. Пошкоджені навколишні будівлі та автомобілі. За попередніми даними, загиблих та поранених немає.

Окупанти продовжили обстрілювати мирних мешканців Харківщини. Сьогодні ворог обстріляв населені пункти Чугуївської,  Золочівської, Красноградської громад, повідомив у вечірньому відеозверненні голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

З окупованих Руських Тишок до Харкова медикам екстреної допомоги вдалося вивезти трьох поранених цивільних. Їм надають всю необхідну допомогу. 

Сьогодні оголосили про підозру у державній зраді голові Старого Салтова Едуарду Коновалову та секретарю Вільховатської сільради Надії Антоновій.

Обом оголосили про підозру за статтею "Державна зрада в умовах воєнного стану". Їм загрожує покарання – від 15 років до довічного ув'язнення. Прокуратура нагадує: ніхто з тих, хто добровільно пішов на співпрацю з окупантами, не уникне покарання. Ані закон, ані український народ зрадників не пробачить!

Чудова новина з фронту: ЗСУ вибили ворога з села Циркуни на Харківщині! Воно розташоване за кілька кілометрів від району Харкова Північна Салтівка. За повідомленням Генштабу, ворогові довелося накивати з Циркунів п'ятами.

Запоріжжя

Війська рф обстріляли селище Новотавричеське Комишуваської громади. 

Зруйновані майже 20 будинків. Травмованих серед місцевих, на щастя, немає. 

В Якимівці Мелітопольського району працівників в держустановах змушують підписувати анкети, нібито на згоду отримувати заробітну плату в російських рублях 

Сьогодні підрозділи Сил оборони в районі населеного пункту Пологи Запорізької області успішно нанесли вогневе ураження противнику, знищивши частину його озброєння та військової техніки. Особовий склад ворога залишив позиції.

Окупанти зазнають значних втрат у боях. Так, у населеному пункті Бурчак, Василівський район, виявлено розміщення понад 100 поранених військовослужбовців повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

Херсонщина

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

На Херсонщині в підвалах росіяни утримують і можуть катувати близько 500 людей. У Херсоні, Новоолексіївці та Генічеську найбільше випадків викрадення окупантами українських активістів, громадських діячів і ветеранів війни на Донбасі. На адмінмежі з Кримом загарбники відкривають фільтраційні табори, звідки українців направляють на окупований півострів.

Призначена росією "влада" в Херсонській області анонсує роздачу паспортів рф місцевому населенню. "Замглави" підконтрольної росії "військово-цивільній адміністрації" Херсонської області Кирило Стремоусов заявив, що жителі Херсонської області матимуть право на отримання російського громадянства. 

Одномоментно з "пряником"-паспортом рф, який практично нікому не потрібен на українській Херсонщині, окупанти задіюють і "батіг". За останні дні в обласному центрі спостерігається суттєве збільшення кількості блокпостів та вуличних патрулів.

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

У Бериславі вночі невідомі зняли триколор, який до того повісили військові рф, – світлину зробив журналіст Олег Батурін.

Рашисти призначили керівника окупаційного адміністрації легендарної Чорнобаївки. Ним став колишній директор місцевої автостанції Юрій Турульов. А чого не двірник?

Російськими окупантами захоплено приміщення Дар'ївської сільської ради та Токарівського старостинського округу. Як повідомляє "Суспільне Херсон", рашисти не допустили співробітників місцевих рад до робочих місць, провели обшуки у кабінетах, зірвали українські прапори. В будинку голови Дар'ївської сільради Івана Коріня також був обшук. Судячи з цього, рашисти готують місце для ще одного гауляйтера.

росіяни, у купі з місцевим колаборантом Стремоусовим, планують повернути Херсонській області герб часів російської імперії, хочуть видавати місцевим російське громадянство, а також намагаються відновити залізничне сполучення з анексованим Кримом, — повідомляє уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

Незважаючи на величезний моральний тиск, херсонці залишаються нескореними. Російські солдати знімають українські прапори, а вони з'являються в нових місцях і на площах. Бо херсонці вірять ЗСУ, чекають на визволення

На Херсонщині у місті Гола Пристань у результаті обстрілу один будинок зруйнований, більше 25 пошкоджені. Четверо людей постраждали. Про це заявила заступниця Голопристанського міського голови Світлана Лінник.

Миколаївщина

У населеному пункті Івано-Кепине підрозділами сил оборони було знищено склад з боєприпасами та до 20 одиниць військової техніки противника.

Учора після обіду ворог здійснив п'ять ракетних ударів, також вів обстріл системами залпового вогню "Смерч". Решта ракетних ударів вдарили по двом інфраструктурним об'єктам в Костянтинівський громаді Миколаївського району та поблизу аеропорту. Внаслідок обстрілів виникло чотири пожежі. Дані про постраждалих уточнюються.

14:30 –  На Миколаївщині збили ракету, яка летіла у бік Одеси. Повідомляють також про три прильоти на Миколаївщині. Дуже неспокійний день.

16:00 – На Миколаївщині знову серія вибухів. Про це у своєму Телеграмі повідомляє Вознесенська військова адміністрація. "На території Вознесенського району було чутно 4 вибухи, про це повідомляє районна військова адміністрація. Керівництво РВА закликає реагувати мешканців району на сигнали тривоги", – йдеться у повідомленні.

Одещина

ООН закликає відкрити порти на Одещині, щоб українські продукти могли вільно доставлятися світом. "Українські зерносховища переповнені.  Водночас 44 млн людей у ​​всьому світі марширують до голодної смерті.  У нас мало часу, і ціна бездіяльності буде вищою, ніж будь-хто може собі уявити", – заявив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми Девід Бізлі.

7 травня над Одеською областю знищено ворожий розвідувально-ударний БПЛА "Форпост".  Безпілотник такого типу коштує понад $7 млн.

14:00 – ворог атакує Одесу. По території міста і області було випущено 4 крилаті ракети з використанням стратегічної авіації, ​​– повідомляє ОК "Південь". Пошкоджено інфраструктуру, постраждалих немає. Зараз у різних районах Одеси чути часті постріли – це працює наша зенітна артилерія.

17:30 – офіційно: російські війська завдали удару по Одесі 6 ракетами за допомогою стратегічної авіації. Про це повідомила начальниця пресцентру Сил оборони та охорони Півдня Наталя Гуменюк. Внаслідок влучання 4 ракет пошкоджено цивільне підприємство у житловому районі. Після удару спалахнула пожежа, на місці працюють рятувальники. Інформація про поранених уточнюється. Дві ракети влучили у раніше зруйновану злітно-посадкову смугу.

20:00 – Пожежу вже загасили. Загиблих та постраждалих немає.

Сумщина

15:00 – Сумську область обстріляла російська авіація ракетами "повітря – земля", – повідомив голова Сумської ОВ Дмитро Живицький. Постраждала територія Миропільської та Хотинської громад. Внаслідок обстрілу поранено українського прикордонника. 

Удари були завдані на відстані близько 20 км один від одного парами літаків, найімовірніше Су-35, – повідомляє Державна прикордонна служба України. Обидва обстріли відбулися на ділянці відділу прикордонної служби "Юнаківка" Сумського загону. Українські прикордонники, які несли службу на цьому напрямку, встигли укритися. Варто наголосити, що під час одного з заходів ворожі літаки обстрілювали не лише українську, а й відкривали вогонь по російській території.

Полтавщина

Близько 9 ранку зафіксовано "приліт" у Полтавській області в об'єкт інфраструктури. Ворог вдарив ракетами по Карлівці. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

10:30 – Жертв і постраждалих внаслідок удару росіян по Полтавщині немає. Про це повідомив керівник області Дмитро Лунін. "Пожежа вже ліквідована. Вибуховою хвилею пошкоджено шибки в будівлях, розташованих неподалік". 

Ще одну російську ракету сьогодні над Полтавщина збило українське ППО.

Захід України

Хроніка подій: 73-й день оборони України від російської агресії

У Львівській області затримано президента Міжнародного Інвестиційного Офісу, колишнього голову Управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романа Матіса та головного редактора видання Mind-ua Євгена Шпітка. Вони звинувачуються у продажу "гуманітарки" та спорядження для ЗСУ, а також розкраданні благодійних пожертвувань. За даними СБУ, вони не лише торгували амуніцією, а й присвоювали пожертвування благодійників, виводячи кошти на власні рахунки.

1
1476

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: