fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:22 30 Кві 2022

Хроніка подій: 66-й день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 30 квітня і вже 66 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено 10 повітряних цілей: 1 літак та 9 БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 14 атак ворога, знищено 11 танків, 7 артилерійських систем, 28 одиниць броньованої техніки та 14 автомобілів.

На Харківщині українські бійці знищили понад 30 одиниць ворожої техніки, Більше половини з них – танки, а також БТРи, БМД та багатоцільові легкі броньовані тягачі.

Ворог дедалі втрачає все більше важкої техніки. З початку війни з Україною росія втратила більше 1000 танків. Це 82% від усіх танків які вона виділила на захоплення України. Або ж 30% від усієї кількості (на озброєні до 24.02 було 3300 одиниць).

Далі буде більше. Адже найближчим часом окупанти відчують на собі зброю, яку ми отримали від наших партнерів США, Великої Британії, інших країн.

Проте "путін може війну закінчити в будь-який момент, підписавши капітуляцію, склавши зброю, забравши своїх військових, щоб наше військо не відправляло їх у поліетиленових чорних пакетах їхнім рідним та близьким", – таку думку висловив секретар РНБО Олексій Данілов в інтервʼю Радіо Свобода.

66 день війни

Як повідомляє МВС, два місяці війни правоохоронці отримали 7000 заяв про зникнення людини. Половину з них вдалося розшукати. "Статус неопізнаних отримали близько 2000 тіл загиблих, з яких 1282 було згодом опізнано. В рамках кримінальних проваджень на сьогодні призначено 927 експертиз ДНК", – йдеться в повідомленні. Масштаби вторгнення та кількість зниклих безвісти в Україні є безпрецедентними у сучасній світовій історії. Тому Україна звертається за допомогою до до країн-партнерів та міжнародних організацій з постачання реагентів, залучення додаткових експертних груп та створення сучасного єдиного реєстру зниклих безвісти.

Сьогодні в Україні День прикордонника. Повага і шана тим, хто і сьогодні стоїть на варті українських кордонів, тим прикордонникам, які сьогодні воюють з підлим, жорстоким та підступним ворогом. Вічна пам'ять українським героям-прикордонникам, які віддали у боротьбі з російськими загарбниками своє життя. Слава Українським прикордонникам! Разом переможемо!

28 квітня відбувся черговий обмін полоненими з російськими окупантами, врятували 45 українців, зокрема 5 поранених військових. Віце-прем'єрка Ірина Верещук заявила, що зараз відомо про понад тисячу українських заручників, які утримуються в російських в'язницях. У тому числі майже 500 жінок. Величезна частина з них – цивільні. росія тягне зі звільненням полонених мирних українок: "Жінок ми дістаємо мало не плоскогубцями. Тепер ми відмовляємось проводити обмін без жінок у списку", – наголосила Верещук у розмові з BBC. 

За словами Ірини Верещук, дев'ятьох цивільних повернено в Україну з тяжкими травмами, у тому числі з ампутованими кінцівками та слідами тортур.

Сьогодні відбувся ще один обмін полоненими. "Повертаємо додому 14 наших людей: 7 військових та 7 цивільних. Для мене цей обмін особливий: одна з військових жінок на п'ятому місяці вагітності, – розповіла Ірина Верещук.

17:30 – З'явилась надія на евакуацію маріупольців на підконтрольну Україні територію. Про це повідомив канал Маріупольської міської ради. Водночас радник мера Маріуполя Петро Андрющенко написав, що окупанти дозволили переміщення між Лівобережним районом та іншими районами міста на правобережжі. Переміщення відкрито через міст на Мухіно. Одночасно влаштовано блок пости для посилення контролю. Маємо надію, все вийде!

21:00 – З території "Азовсталі" змогли евакуюватися 20 цивільних, яких вдалося визволити з-під завалів, – це жінки та діти, – повідомив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар.

Україна – це Європа. Вже на наступній зустрічі лідерів Євросоюзу (у червні 2022 року) Україні буде надано статус кандидата у члени ЄС, – повідомила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

За останні 24 години із семи різних країн в Україну прибуло майже 20 вантажних рейсів з мінами, боєприпасами для стрілецької зброї, ракетами та бронежилетами, – повідомляє Пентагон.

Адміністрація Байдена використала більшу частину допомоги Україні з $13,6 млрд, які Конгрес виділив у березні, – заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Країни Балтії і Польща закликали дати Україні більше озброєнь. З такою заявою виступили міністри закордонних справ країн Балтії та Польщі на зустрічі в Ризі. "Міністри закордонних справ були одностайні в тому, що необхідно продовжити та активізувати поставки військової техніки й озброєння. Санкційний режим проти росії також необхідно посилити, передбачивши подальші обмежувальні заходи в енергетичному секторі", – повідомили в МЗС Латвії.

Тим часом Пентагон почав додаткові тренування українських військових. Вони проходять на одній з військових баз у ФРН. Речник Пентагону Джон Кірбі розкрив підробці:

  • У зв'язку з тим, що українські сили вже пройшли початкову артилерійську підготовку в інших місцях, навчання включають роботу на РЛС і бронетехніці.
  • Основна частина навчань проводиться силами Нацгвардії Флориди, які вже мали великий досвід взаємодії з українськими військовими. 
  • Крім Німеччини, в Європі за межами України розгорнуті ще як мінімум дві локації, де відбувається підготовка військових ЗСУ для використання іноземного озброєння.

Новини від партнерів

У Штатах поки що не вирішили, як реагувати на листопадовий саміт G20, організатори якого в п'ятницю отримали підтвердження, що путін планує взяти участь. Байден заявив, що росію слід виключити з G20, але рішення про бойкотування саміту лідерів ще не ухвалено. "Президент ясно висловив свою думку: це не повинно бути звичайною справою, і що росія не повинна бути частиною саміту", – заявила в четвер прес-секретар Джен Псакі. Нагадаємо, президент Індонезії запросив також і Зеленського на саміт G20.

10 травня Генасамблея ООН обиратиме нового члена Асамблеї на місце росії. Ймовірно, ним стане Чехія, – заявила прессекретар ООН Пауліна Кубяк.

Папа Римський Франциск тричі звертався до путіна. Його проханням було дозволити судну з прапором Ватикану евакуювати мирних жителів, які застрягли на маріупольському металургійному комбінаті "Азовсталь", але всі три рази його прохання було відхилено, повідомляє італійська газета Il Messaggero.

Німеччина не збирається платити за газ в рублях, – заявив міністр економіки Крістіан Лінднер. "Звертаючись до путіна, я дуже чітко кажу: нас неможливо шантажувати! Ми робимо все можливе, щоб якомога швидше стати незалежними від орди", – написав міністр.

Президент Франції Макрон після телефонної розмови із Зеленським заявив про посилення постачання військової та гуманітарної допомоги Україні.

Ядерна загроза

США не вірять у загрозу застосування росією ядерної зброї, незважаючи на недавню ескалацію риторики москви. Про це заявив високопосадовець міноборони США, повідомляє Reuters. "Ми не бачимо наявності загрози застосування ядерної зброї чи загрози території НАТО", – сказав він. Також він додав, що США продовжують щодня стежити за ядерним потенціалом росії, "наскільки це можливо".

Але якщо москва піде на застосування ядерної зброї, то від наслідків вже ніколи не оговтається — про це заявила заступниця держсекретаря США. "З початку цього конфлікту ми вже зрозуміли, що загрози, які виходять від путіна, слід сприймати всерйоз. Тому США та наші союзники готуються і до такого розвитку подій", — заявила Нуланд.

Реакція на звірства російської армії в Україні

Канада визнала геноцидом злочини рф в Україні. Обидві палати канадського парламенту одноголосно визнали геноцидом дії росії в Україні. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Відчуваємо міцну підтримку Канади та разом рухаємося до перемоги! – подякував Стефанчук колегам. 

Що там на росії?

На болотах нова пожежа. Цього разу загорілася гідроелектростанція на Сахаліні. Вогонь перекинувся із турбінного відділення на покрівлю.

пєсков заявив, що путін не запрошував нікого із іноземних лідерів на парад 9 травня у москві. Він також додав, що за його даними, участь Лукашенка у параді Перемоги у москві також не планується. Більш за всіх цій новині радіють кремлівські мультиплікатори – буде менше роботи по "примальовуванню" фігури бункерного діда до загальної картинки "урочистостей".

До речі, мінвбивства росії відправить на парад 9 травня менше техніки та людей, ніж у 2021 році. Куди ж вона поділася?

В Пензі затримано волонтерку Ірину Гурську, яка допомагала українським біженцям. "Пильні громадяни анонімно поскаржилися до державної таємної поліції про те, що за адресою проживання Ірини Гурської здійснюється якийсь дивний збір речей", – написав адвокат Жулімов. Раніше адвокат розповідав журналістам ВВС, що вони з Гурською збирали одяг, предмети особистої гігієни та дитяче харчування для біженців з Маріуполя, яких російська влада привозила до селища Леонідівка під Пензою.  Деяким біженцям вони також допомагали купити квитки з Росії до країн Європи. 27 квітня на двері квартири Жулімова намалювали із балончика синіми та жовтими фарбами "Пособник укранацизма". 

На фоні цього лавров напружив усю свою хворобливу фантазію і озвучив нову причину вторгнення та війни в Україні. За словами міністра закордонних справ росії, вбиваючи українців, російські окупанти відстоюють "свободу вибору для країн Азії, Африки та Латинської Америки" і "звільняють світ від неоколоніального гніту Заходу". 

У Міноборони не виключають можливість повної мобілізації на території рф, – повідомив на брифінгу речник відомства Олександр Мотузяник: "Чи буде рф оголошувати повну мобілізацію, — безумовно, це залежатиме від бойових дій, які наразі тривають у східній операційній зоні. Якщо ворогу не вдасться досягти своїх планів у найближчій перспективі, такий сценарій цілком можливий, ми його не виключаємо".

17:30 – Ніяк не вгамується губернатор Курської області. Він вчергове повідомив про обстріл прикордонного посту нібито з боку України. Губернатор заявив про обстріл із мінометів прикордонного пункту Крупець. За словами чиновника, жертв і руйнувань немає, "вогнем у відповідь прикордонники і військові придушили вогневу точку".

А що чутно про російських посіпак?

Окупанти практично вичерпали ресурс для примусової мобілізації в ОРДЛО. З метою виконання встановлених планів з постачання "живої сили", з 20 квітня там скасовано проведення медичних оглядів. Офіційне пояснення: "у зв'язку з браком спеціалістів". "Мобілізують" усіх – навіть тих, хто має явні проблеми зі здоров'ям (каліцтво, інвалідність, важкі гострі захворювання) або встиг отримати на руки необхідні документи, але розподіляються у підрозділи матеріально-технічного забезпечення. Єдина альтернатива примусовій мобілізації – виплата хабаря за встановленими розцінками.

На території Білорусі досі розгорнуто російські "Іскандери", – повідомляє Генштаб ЗСУ.  У штабі наголошують, що з боку Білорусі зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури України.

Санкціями по агресору!

Газета Politico з посиланням на дипломатів Євросоюзу повідомляє, що Німеччина підтримала ідею запровадження санкцій щодо імпорту урану з росії.

У Фінляндії відключили від джерела електроживлення дата-центр "Яндекса".  Компанії довелося "тимчасово" підключити живлення за рахунок дизельного генератора.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні відновлюються планові операції. Медичні операції, які були призупинені у перші дні війни, знову дозволені у безпечних регіонах та проводяться за рішенням головних лікарів закладів охорони здоров'я.  Про це заявили у Міністерстві охорони здоров'я.

Київ і область

У Київській області відновлено газопостачання у 117 населених пунктах, – відзвітував голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

За даними Нацполіції, 29 квітня на території Бучанського району виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких солдати російської федерації мордували, а потім жорстоко вбили. Місце захоронення знаходилось в лісі поряд із селом Мироцьке, жертвам зв'язували руки, намотували на обличчя тканину, аби закрили очі, у деяких чоловіків в роті знаходився кляп. "На трупах присутні сліди тортур, а також вогнепальні постріли в різні частини тіла. Окупанти намагались приховати сліди знущань над українськими громадянами, тому скинули тіла в яму і засипали землею", – повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Донеччина і Луганщина

Росіяни обстрілюють цивільних і тих, хто хоче їм допомогти. Під час доставки ліків та медикаментів до лікарні в Сєвєродонецьку ворог обстріляв з мінометів службовий поліцейський автобус, – розповів очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. На щастя, обійшлося без жертв.

Під обстріл рашистів потрапили і два евакуаційні автобуси в Попасній, із водіями втрачено зв'язок. Про це повідомив керівник Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації Микола Ханатов. "Вчора ми евакуювали з Попасної 31 особу. Бажаючих було значно більше, тому відправили до міста ще два автобуси. Відомо, що вони дісталися населеного пункту та попали під обстріл ворожої ДРГ. Автобуси розстріляні. Зв'язку із людьми, які перебували у транспортному засобі, немає", – зазначив Микола Ханатов.

UPD: Один автобус знайшли порожним зі слідами крові, іншого не виявили, звʼязку з водієм немає, — інформує очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай

російські окупанти заволоділи формою українських військовослужбовців. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай в етері українських телеканалів. "У нас є підтверджена інформація на 100%, що вони знайшли декілька контейнерів з одягом наших військових. А далі, як вони його будуть використовувати, тут, на жаль, ми не можемо завчасно сказати, на які саме провокації вони готові піти. Тому що чого тільки ми ще не бачили на Луганщині за час російської агресії", — сказав він.

15:30 – російські війська обстріляли місто Добропілля на Донеччині. Внаслідок обстрілу поранено 7 людей, з них троє дітей, наймолодшому з яких 5 років, – повідомляє МВС України.

Російська армія за два місяці вбила вдвічі більше жителів Маріуполя, ніж фашисти за два роки окупації міста під час Другої світової війни, – повідомляє мер Вадим Бойченко. Крім того, орки незаконно відвезли стільки ж маріупольців, як і гітлерівські війська за роки окупації. "Це один із найстрашніших геноцидів мирного населення в сучасній історії. Армія росії цілеспрямовано та безжально знищує наше місто та його мешканців", – зазначив Бойченко.

За два роки фашисти вбили у Маріуполі 10 тисяч мирного населення. А росіяни за два місяці – вбили понад 20 тисяч маріупольців. Понад 40 тисяч людей – насильно вивезені до росії.

А в будинки маріупольців, які змогли врятуватися і виїхати, заселяють невідомих людей,  –  пише Маріупольська міська рада. Про факт захоплення приватних будівель повідомила мешканка маріупольського селища Старий Крим. У будинки власників, які виїхали з окупованої території, заселяють окупантів. Такий дозвіл видає "селищна рада", яка працює під прапором так званої "днр". "Про те, що в мене живуть люди, я дізналася раніше, але через те, що зв'язку з родичами немає, сподівалася, що це сестра. Але сьогодні мені повідомили, що селищна рада дала дозвіл певним людям. Я не можу уявити, що таке може бути в цивілізаційному світі. Боляче усвідомлювати, що це відбувається у нашому рідному місті", – розповідає жінка.

Харківщина

За повідомленням Генштабу, окупанти намагаються посилити свої угрупування на Слобожанському напрямку. Тому переміщують окремі підрозділи зі складу Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм.

Росіяни також намагалися вести наступ у напрямку населених пунктів Сулигівка і Довгеньке, проте безуспішно. 

66 день війни

А у Харкові з'явився новий вид звалищ – з болванок і каркасів ракет, що прилетіли по Харкову. В основному тут – касетні боєприпаси.

Окупанти не перестають обстрілювати Харківщину. Внаслідок артилерійського обстрілу Золочівської громади знищений дитсадок, магазин та будинок заслуженого працівника освіти.

У ніч проти 30 квітня російські загарбники обстріляли і обласний центр. Цього разу ворожі снаряди влучили у харківську міську лікарню, а також житлові будинки. Мешканця однієї з квартир поранено.

ЗСУ внаслідок наступу повністю відновили контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Російська Лозова, Слобідське та Прилісне у Харківській області, – повідомляє Генштаб. 

Запоріжжя

На Запоріжжі росіяни викрали 2 волонтерів з Великобританії, – про це повідомляє Запорізька ОВА. Волонтери були залучені до організації та проведення евакуаційних коридорів на териоторії області. 25 квітня російські військові їх викрали. Місцеперебування волонтерів наразі не відоме.

З 1 травня в окупованому Мелітополі орки планують ввести в готівковий обіг рублі. Для цього 28 квітня окупанти зібрали колишніх працівників банківської системи в місті, що зараз стали колаборантами. За даними ОВА, їх планують відправити в ростов-на-дону на навчання, а згодом – на базі українського "Ощадбанку" запустити роботу "Сбєрбанку росії".

Але вже зараз у Мелітополі відкрилися супермаркети з товарами за рублі: окупанти пристосували для цього приміщення українських супермаркетів АТБ, які перейменували на "Меру". Торгують вони як за гривні, так і за рублі.

У тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області окупанти зняли український герб із будівлі міськради.

Дніпропетровщина

66 день війни

Зранку росіяни обстріляли околиці Великої Костромки у Криворізькому районі. Також окупанти завдали удару по одному з сіл Синельниківського району, що межує із Запорізькою та з Донецькою областями: ворожа ракета прилетіла у фермерські склади. Про це повідомив голова Дніпропетровської військової адміністрації Валентин Резніченко. "Успішна операція орків з "денацифікації" двох пустих ангарів", – сказав Резніченко.

Херсонщина

"путіну до 9 травня потрібно продемонструвати свій успіх. Він усе буде робити для того, щоб будь-якими методами провести референдум та сказати, що "народ Херсонщини" проголосив "херсонську народну республіку" і хоче увійти до складу росії. Це буде подаватися як одна із перемог російських окупаційних військ на території України. Наступними кроками можуть бути запорізька… одеська… Це стратегія путіна, яку він намагається реалізувати на території незалежних держав колишнього радянського союзу", – заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький в ефірі телеканалу "Настоящее время".

Проте, за словами представника воєнної розвідки України, зірвати референдум та всі плани окупантів зі створення так званої "ХНР" може спротив і активна позиція громадян України на тимчасово окупованих територіях. Тримаймося! Херсонщина – це Украіна!

В окупованій ворогом Новій Каховці на Херсонщині встановлюють пам'ятник лєніну перед мерією. Проте ніякий совковий символ не зможе зробити з українців московитських рабів.

А в тимчасово окупованій Каховці так звана "влада", яку призначили військові рф, планує масштабно відзначити 9 травня. Обіцяють появу безсмертного полку, парад, мітинг та кашу, – повідомили у міській громаді.

Окупанти розповідаючи на загал про мирну підготовку до "свят", продовжують знущатися над цивільними. У Каховці рашисти викрали вчителя, директора однієї з місцевих шкіл Пендальчука Віктора. Його місцезнаходження наразі невідоме.

Більш того, однією рукою пропонуючи бутафорську кашу на камеру, другою – влаштовують новий голодомор. Позавчора окупанти вивезли 1500 тонн зерна КамАЗами, зерновозами з кримськими номерами та логотипами "Крымзернотранс", з елеватору в селищі Мала Лепетиха на Крим. А сьогодні ці ж КамАЗи, тільки пусті, заїхали до Новорайська. 35 одиниць. Телеграм-канали повідомляють: завтра будуть вантажити зерно з Новорайського елеватору і везти його на Крим.

Одещина

66 день війни

Небо Одеси під контролем! Одеські сили ППО отримали нові комплекси для боротьби з ворогом, – повідомив речник голови Одеської ОВА.

Нагадуємо, в Одесі 2 травня заборонено виходити на вулицю без спеціальних перепусток і посвідчень. Комендантська година у місті триватиме з 22:00 1 травня до 5:00 3 травня. Таке розпорядження видав начальник Одеської військової адміністрації Максима Марченко.

У зв'язку з цим Укрзалізниця з 1 по 3 травня тимчасово скасувала приміські поїзди та поїзди далекого сполучення, які курсують до Одеси та зворотно. Під час комендантської години в місті буде зачинений залізничний вокзал станції Одеса-Головна.

18:30 – в Одесі повідомили про три потужних вибухи. Внаслідок ракетної атаки пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. Її подальше використання неможливе, — повідомила начальниця пресцентру сил охорони та оборони півдня Наталя Гуменюк. Ракети випустили з території тимчасово окупованого Криму.

Спікер Міністерства оборони Олександр Мотузяник попереджає: росія зосередила близько 20 ракет "Калібр" у Чорному морі. Можливі ракетні удари російських військ.

Черкащина

У Черкасах назавжди випалили знак "дружби" росії та України.

Чернігівщина

А в Чернігові розпрощалися з пам'ятником Пушкіну:

Чернігів Демонтаж Пушкіна

Фото: Суспільне

Також за поданням ДБР суд арештував 51 білоруський вагон-цистерну, які перетнули кордон на Чернігівщині напередодні російського вторгнення, 23 лютого. Цистерни були заповненні 3 тисячами тонн білоруського та російського дизельного палива та фактично, за версією ДБР, забезпечували логістику окупаційно-російських військ, що наступали по напрямку Чернігів-Суми.

17:00 – Прикордонники зафіксували обстріл з території росії в районі українського пункту пропуску "Сеньківка", що на Чернігівщині. Ворог здійснив близько 40 пострілів з міномету 120-мм калібру. Прикордонні наряди під час вказаного обстрілу не постраждали.

Захід України

У Львові протягом двох тижнів планують відкрити ще два модульні містечка для переселенців. Там зможуть розселити близько 700 людей.

А в одній з кав'ярень Львова помітили Анжеліну Джолі. Голівудська акторка завітала до міста Лева з метою допомоги Україні. Разом із колегами з ООН у справах біженців Джолі займається організацією гуманітарної допомоги. "Нічого особливого. Просто Львів. Просто зайшла випити кави. Просто Анджеліна Джолі. Просто Україну підтримує весь світ"  — написала авторка фото Майя Підгорецька.

1
1995

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: