fbpx
Сьогодні
Розбір 15:03 29 Кві 2022

Шматок "русского мира" посеред Європи: що таке Придністров'я і як з ним бути українцям

Придністров’я. Кінець квітня 2022-го. В той час, як війна в Україні триває, там, у невизнаній світом республіці, також лунають вибухи. А російські війська, що знаходяться там вже 30 років, переводяться у повну бойову готовність.

На тлі останніх подій "Рубрика" вирішила розібратися, що загрожує нам з Придністров'я. Спойлер: ні, це не ще один божевільний сусід. Це все ще той самий. 

У чому проблема?

Три вибухи, Радбез і підступність росії

Так звана столиця самопроголошеної "Придністровської молдавської республіки" Тирасполь знаходиться у двох годинах їзди від Одеси. А наш спільний кордон розтягується на 452 кілометри.

Для Молдови Придністров'я — це щось на кшталт "ДНР" та "ЛНР" для України. Також сепаратисти, також російські війська, також заморожений на роки конфлікт. 

Щойно світ почав говорити про тоді ще ймовірне повномасштабне вторгнення росії в Україну, почали говорити і про те, що Придністров'я може стати ще одним плацдармом для наступу.

25-26 квітня там зафіксували три серії вибухів. Одразу після цього влада самопроголошеної республіки запровадила червоний рівень терористичної небезпеки, а згодом заявила, що це Україна відкрила вогонь по складах з боєприпасами, що знаходяться в районі села Колбасна. 

Після інцидентів президентка Молдови Мая Санду скликала Раду Безпеки Молдови і згодом прокоментувала, що розцінює те, що сталося "як результат внутрішніх протиріч різних угруповань у Придністров'ї, які зацікавлені в дестабілізації ситуації".

Придністров'я

У чому проблема конкретно для України? Це можуть бути чергові провокації рф і намагання сфабрикувати напад України на невизнану республіку і в результаті введення військ ще й із цього напрямку. Під ударом у такому разі опиняються Вінницька та Одеська області. Друга необхідна, аби відрізати Україні доступ до Чорного моря і продовжити формування сухопутного коридору з анексованим Кримом. 

Також 28 квітня стало відомо про призов чоловіків до 55 років на воєнні збори, які фактично цілком можуть виявитися черговими "навчаннями" на українських землях.

Яке рішення?

Сподіватися на краще і готуватися до гіршого

"Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми засуджуємо спроби втягнути молдовське Придністров'я у повномасштабну війну РФ проти України. Ми закликаємо до негайної деескалації напруженості", — коментує ситуацію речник МЗС України Олег Ніколенко.

Тим часом Генштаб повідомляє, що російська війська на території Придністров'я введені у повну бойову готовність. Проте є й більш втішні для нас фактори: чисельність російських військ на цих територіях становить від 1 500 до 1 700 осіб. За офіційними підрахунками, саме стільки російських окупантів загинули в Україні лише за перші кілька днів повномасштабної війни.

Армія

Армія "ПМР"

Перекинути туди додаткові сили росія не зможе, адже вона відрізана від усіх сухопутних, морських та повітряних шляхів до Придністров'я. Тим паче, не вийде зробити це непомітно. 

Що робитиме з цим всім Молдова? Навряд вона зможе щось вдіяти. Це визнає президентка країни:

"За 30 років армія Молдови залишилася без спорядження, без військової техніки і боєздатних засобів. Нині ми гостро усвідомлюємо наслідки", — сказала Мая Санду під час свого виступу до 30-річчя створення Генштабу Національної армії та Дня державного прапора.

Також вона наголосила, що тепер держава займеться цим питанням, адже почувається вкрай незахищеною. Проте часу на це піде чимало.

Як це працює?

Звідки в Придністров'ї взагалі взялись російські війська

Придністров'я

Як так сталося? Коли у Радянському Союзі настала серйозна криза і його вплив на республіки, що входили у його склад, почали слабнути, Молдова все більше схилялася до зближення з Румунією. Та райони Придністров'я далі трималися Москви.

25 серпня 1991 року Придністров'я проголосило свою незалежність і назвалося Придністровською Молдавською Радянською Соціалістичною Республікою, розмістивши на своєму прапорі серп і молот. Дуже незалежно, еге ж? 

Недовго думаючи, росія вирішила підтримати "молоду республіку" і ввела туди свої війська, аби протистояти офіційній Молдові. Але доречніше буде сказати, що росія була там від початку. Адже й до цього політичну еліту там формували особи, що відчували себе радянськими людьми, спілкувалися лише російською і свято вірили в соціалізм. При цьому близько половини населення Придністров'я на той час складали українці, третину — молдовани, решту — росіяни й інші нації.

Цікаво, що добровольцем у Придністров'ї служив і Ігор Гіркін — колишній полковник ФСБ, який у 2014-му прийшов з такою ж псевдомиротворчою місією в Україну і того ж року став міністром оборони "ДНР". 

А це точно працює?

Радянські свята і радянська розруха

Придністров'я

Як живе Придністров'я зараз? Кількість мешканців самопроголошеної республіки за 30 років зменшилася майже вдвічі. Зараз там мешкає приблизно 469 тисяч людей, більшість з яких — люди похилого віку. 

У Придністров'ї три офіційні мови — українська, російська і молдовська, але остання послуговується не латинкою, як у Молдові, а кирилицею, як це було за радянських часів. Багато людей там мають по чотири паспорти — український, російський, молдовський і придністровський. Хтось на додачу — ще й румунський. 

Туристи туди фактично не приїжджають. Всюди — занепад і плекання радянських символів. Там і досі святкують День жовтневої революції, сумують за союзом і дивляться російські канали. 

Як ставитися до війни в Україні, там не знають. З одного боку, "русский мир", а з іншого — купа рідних в Україні. 

2023

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: