fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:00 27 Кві 2022

Хроніка подій: 63-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 27 квітня і вже шістдесят три дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 63-й день оборони України від російської агресії

Вчора ВСУ мав дуже плідний день, з початку доби наші захисники знищили:

  •  9 танків
  • 11 артилерійських систем
  • 4 одиниці спеціальної техніки
  • 14 одиниць броньованої техніки
  • 3 бойові броньовані машини
  • 3 одиниці спеціальної інженерної техніки
  • 16 одиниць автомобільної
  • 4 паливозаправники
  • 1 зенітну установку

Крім того, наші підрозділи ППО в українському небі уразили сім повітряних цілей:

  • 1 літак (Су-25)
  • 1 вертоліт (Ка-52)
  • 2 крилаті ракети
  • 3 БпЛА ОТР (ймовірно "Орлан-10")

Особові втрати російських окупантів становлять уже 22 400 військовослужбовців. Буде більше. 

Хроніка подій: 63-й день оборони України від російської агресії

​В офісі Уповноваженої з прав людини заявляють про близько 400 випадків зґвалтувань російськими військовими українських дітей та дорослих. Найбільше звернень — з Київської області, яку на початку квітня вдалося звільнити від російських військ. За словами омбудсменки Людмили Денісової, зґвалтування мають публічний характер, що є ознакою геноциду.  

А Радник ОПУ Арестович заявив, що українцям треба налаштовуватися "на довгу історію" і що нова зброя, яку отримала Україна працює, проте не у тій кількості, яка потрібна, щоб принципово змінити правила гри у цій війні:

"Поки необхідна кількість приїде і почне здійснювати серйозний вплив на полі бою – це кінець травня, початок червня", — сказав він і наголосив: "Припинення активної фази на Донбасі — це не означає кінець війни. Все одно далі будуть тактичні дії, нальоти, війна… Це довга історія, і може бути дуже довга, це може бути до Нового року, все залежить від низки обставин".

Зеленський заявив, що президент Індонезії запросив його на саміт G20 (пройде наприкінці року). Раніше про те, що США переконують президента Індонезії запросити президента писали західні ЗМІ. При цьому глава Індонезії відмовився не запрошувати путіна. Тобто на цьому саміті путін та Зеленський точно подивляться один одному в очі. Якщо пуйло, звісно, до кінця року доживе.

18:30 – Генсек ООН Антоніу Гутерріш прибув до України для переговорів з гуманітарної допомоги. "Ми продовжимо нашу роботу з розширення гуманітарної допомоги та забезпечення евакуації мирних жителів із зон конфлікту. Чим швидше закінчиться ця війна, тим краще – для України, росії та світу", – твітнув Генсек ООН.

Важко не погодитися з Гутеррешем, кожен з українців чекає якнайшвидшого закінчення війни. Але, як стверджує міністр оборони України Олексій Резніков, попереду в нас ще кілька важких тижнів. "Найближчими днями буде потрібна вся наша стійкість і надзвичайна єдність. Ворог уже усвідомлює свою стратегічну поразку, але все одно намагатиметься завдати нам великого болю.  На жаль, на шляху до перемоги ми ще втрачатимемо наших воїнів. Ще будуть руйнування та болючі жертви.  Ми маємо витримати.  І ми витримаємо!" – написав Резніков у Facebook.

Міністр додав, що наші воїни успішно опановують західну зброю. Уже зараз країни світу почали організовувати масштабні постачання артилерії та бронетехніки, які просила Україна. Ми переможемо! Слава Україні!

Трофеї ЗСУ

ЗСУ знищили ворожий командний пункт управління на острові Зміїний! Пресслужба ОК "Південь" пише, що захисники влучили в пункт управління і знищили зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10".

м

Наші військові збили над Дніпропетровщиною ворожу ракету. "Уламки упали на галявині. Нікого не зачепило", повідомив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко.

Перемовини України з росією

Зустріч путіна та Зеленського може відбутися найближчими днями.  Її ініціатором виступив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Про це заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар, повідомляє ТАСС. Акар сказав, що має надію, що зустріч президентів України та росії відбудеться "попри деякі труднощі". "Туреччина сподівається, що, можливо, найближчими днями путіну та Зеленському вдасться зустрітися на пропозицію Ердогана", – заявив він.

Втім Михайло Подоляк заявив, що дата зустрічі Зеленського та путіна ще не визначена. "З одного боку, ми бачимо певну інтенсифікацію бойових зіткнень на сході країни, а також спроби знищити Маріуполь.  Крім того, продовжуються консультації на рівні робочих підгруп, які готують позиції сторін у юридичному плані.  Щойно конкретика з'явиться, про це зробимо спеціальне повідомлення", – запевнив радник голови Офісу Президента.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Великобританія поставить Україні ракети з лазерним наведенням класу Brimstone до 10 травня. Це самонавідна ракета класу "повітря-земля". Забезпечена активною радіолокаційною головкою самонаведення, що дозволяє з великою точністю вражати цілі, що рухаються.  Крім того, є можливість лазерного наведення.

А МВФ створив спеціальний рахунок для підтримки України міжнародними партнерами. Україна закликає про надання 5 мільярдів доларів щомісяця. Ці гроші потрібні, щоб виконати всі соціальні та гуманітарні зобов'язання.

Болгарська делегація на чолі з прем'єр-міністром Кирилом Пєтковим вирушила в Україну. У Києві Пєтков зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським та проведе бесіду зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем.  Очікується, що Петков відвідає міста Бородянка, Буча та Ірпінь, де представникам болгарської держави розкажуть про збитки та руйнування, заподіяні російською агресією.

ворожа ракета збита

Міністерство оборони Австралії надіслало Україні шість буксованих гаубиць калібру 155 мм та відповідні боєприпаси до цих артилерійських систем, повідомляє видання Defense Brief. "Уряд країни й надалі шукатиме можливості для надання подальшої оперативної військової допомоги там, де він зможе оперативно надати необхідні можливості Збройним Силам України", – заявив прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон.

Також було передано інше військове спорядження, пайки, медичне забезпечення та фінансові внески до цільового фонду НАТО для України, що є також частиною допомоги Австралії, яка зараз становить 225 мільйонів австралійських доларів.

"За підсумками зустрічі представників оборонних відомств понад 40 країн світу на базі "Рамштайн" було ухвалено стратегічне рішення переходу на західні калібри та техніку", – заявив міністр оборони Олексій Рєзніков. Зокрема ми вже отримуємо артилерію калібру 155 мм і поступово це забезпечить повну взаємодію української армії з арміями країн НАТО, уточнив Міністр оборони України.

Рєзніков нагадав, що ще три місяці тому це завдання вважалося майже неможливим, а зараз наші артилеристи, які тренувалися на САУ 155-мм калібру на полігоні в одній із країн, вразили мету першого пострілу і потім допомогли іноземним колегам удосконалити комп'ютерну програму, що керує цією САУ.

У той же час на росії вдвічі скоротився запас ракет, – ця інформація від заступниці міністра оборони України Ганни Маляр. За її словами, на відновлення запасу підуть роки через введені проти рф санкції.

Новини від партнерів

За даними опитування Reuters/Ipsos, троє з чотирьох американців (73%) підтримують постачання зброї Україні. Це найвищий зафіксований показник рівня підтримки американськими громадянами відповідних дій уряду від початку повномасштабної війни 24 лютого.

росія починає газовий шантаж Європи через небажання країн платити за газ у рублях. Так польська компанія PGNiG заявила, що "Газпром" з 27 квітня припинить постачання газу до Польщі через "недотримання умов оплати" і є відповідне повідомлення. ЗМІ Польщі вже пишуть, що постачання припинилося. Причиною називали відмову Польщі платити за газ у рублях. Сам "Газпром" вранці 27 квітня заявив, що повністю припинив постачання газу польській PGNiG, а разом із нею — і болгарській компанії "Булгаргаз".

Сама ж Польща більше не має наміру купувати газ у росії — про це заявив представник уряду зі стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський.

Фінляндія теж вирішила не платити за російський газ у рублях.  "Ми не згодні з виплатою в рублях, це можна розглядати як шантаж росії", – заявила міністр у справах Європи та управління власністю Тютті Туппурайнен газеті Helsingin Sanomat.

Не планує платити за російський газ у рублях також і Німеччина.

На шантаж росії відповіла Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн: "ЄС готовий до такого сценарію і планує відповідь", – заявила вона.

А от в Австрії справи інакші. Австрійський канцлер Карл Нехаммер повідомив, що Австрія погодилася платити за російський газ у рублях. У той же час Федеральний уряд Австрії розробляє механізм повної відмови від російського газу. 

"Сьогодні ми не бачимо жодних ознак того, що президент путін серйозно налаштований на змістовні переговори", — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Зараз же, за словами Блінкена, адміністрація США робить усе можливе, щоб ЗСУ отримували зброю в рекордно короткі терміни. І це набагато звужує можливості для агресії російських загарбників.

Зброю продовжує надавати Україні і Канада! Так, міністерка оборони Канади Аніта Ананд у своєму твіттері написала, що країна закупить для військових України 8 броньованих автомобілів.

волонтерка

Ось така маленька партнерка України живе у Великій Британії. Дівчинка на ім'я Есмі з англійського містечка Ейт зібрала понад 400 фунтів стерлінгів для українських біженців, продаючи солодощі місцевим школам та спортивним клубам. Есмі поставила собі за мету зібрати 150 фунтів стерлінгів, і майже втричі перевищила цю суму! Мама дівчинки Лорен Слоган, дизайнер, розповіла, що Есмі слухала радіо, коли почула про ситуацію в Україні, та захотіла допомогти. Дякуємо!

Європейський Союз розглядає можливість скасування всіх тарифів та квот на український експорт, щоби підтримати економіку країни під час війни. Пропозиція, як очікується, включатиме тимчасове скасування існуючих тарифів та квот на сталь, промислові товари та сільськогосподарську продукцію, які зараз не підпадають під дію торгової угоди ЄС з Україною.

США зняли низку обмежень на передачу Україні інформації розвідувального характеру,  — повідомляє Bloomberg.

Гасло "Армія. Мова. Віра" стає актуальним і для Молдови. Президентка Молдови Мая Санду визнала, що зараз країна фактично не має боєздатної армії. Вона зазначила, що цю ситуацію потрібно змінювати. "За 30 років армія Молдови залишилася без спорядження, без військової техніки і боєздатних засобів. Нині ми гостро усвідомлюємо наслідки", – наголосила Мая Санду.

Що там на росії? 

Хроніка подій: 63-й день оборони України від російської агресії

Вночі у Курську зафіксували "хлопки", зранку у Воронежі було чути вибухи, у Бєлгороді загорівся склад з боєприпасами. Лише подивіться, які красиві кольори сьогодні в небі Бєлгорода:

Хроніка подій: 63-й день оборони України від російської агресії

Сьогодні черговий прогноз видав відомий терорист Стрєлков-Гіркін. Він радить росіянам не затягувати з від'їздом із Криму: "Кримський міст будь-якої миті може перестати виконувати свої функції за прикладом крейсера "Москва". Тікайте, кцпи, поки є можливість.

росію виключили зі Всесвітньої туристичної організації, – повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба. "Єдиний напрямок для російських військових злочинів – це Гаага. Ізоляція росії стає все глибшою з кожним днем її війни в Україні", – пише Кулеба.

А що чутно про російських посіпак?

Відучора російські війська на території невизнаного Придністров'я перевели у повну бойову готовність, – повідомив Генеральний штаб ЗСУ. Усі силові структури регіону перебувають у посиленому режимі несення служби.

А зранку відбулася чергова провокація у Придністров'ї. Місцеві ЗМІ повідомили про стрілянину у районі складів біля села Ковбасна. Там, за інформацією росЗМІ, знаходиться "один із найбільших у Європі складів боєприпасів".

У Білорусі запроваджують смертну кару за замах на вчинення акту тероризму. Депутати палати представників ухвалили відповідний законопроект сьогодні одразу у двох читаннях. Голова Палати представників Андрійченко, коментуючи законопроект, згадав диверсії на залізниці, вчинені "рейковими партизанами". Тобто, можна припустити, новий закон приймається задля їхнього жорсткішого покарання.

Крім того, парламент Білорусі схвалив у другому читанні проект зміни законодавства, яке регулює роботу внутрішніх військ МВС РБ.  Документ дає право силовикам використовувати бойову техніку проти мирного населення.

Російський брехунець 

Лицемірство путіна не має меж. На зустрічі з Генсеком ООН Антоніу Гутеррешем путін сказав, що:

  • Проблема навколо України виникла після "держперевороту" 2014 року.
  • На переговорах рф та України в Стамбулі був серйозний прорив, але потім рф зіткнулася з провокацією у Бучі.
  • Після переговорів у Стамбулі позиція Києва кардинально змінилася, у проекті угоди теми Криму та Донбасу вони вимагають вирішити на саміті.
  • Армія рф не має відношення до подій у Бучі, Москва знає, хто стоїть за цією провокацією.

"Ми вважаємо, що сталося вторгнення на територію України", – парирував Гутерреш. Він також заявив путіну, що потрібно вирішити питання про евакуацію людей з "Азовсталі" та наголосив на готовності за 2-3 дні провести оцінку ситуації з росією та Україною.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер назвав "фейковими новинами російської пропаганди" повідомлення ЗМІ про те, що Австрія та австрійська газова компанія OMV згодні платити за газ у рублях. За його словами, Австрія оплачуватиме постачання газу з росії в євро.

Пропаганда рф, посилаючись на неозначених військових експертів, повідомляє, що "запаси озброєння США можуть вичерпатися вже за кілька місяців, якщо Білий дім продовжить постачання в Україну". Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає, це – фейк! 

Санкціями по агресору!

Міжнародна федерація хокею (IIHF) позбавила росію права на проведення чемпіонату світу 2023 року. Турнір мав відбутися у Санкт-Петербурзі з 5 по 21 травня.  Рішення про нове місце проведення чемпіонату світу буде ухвалено на конгресі IIHF, який відбудеться у травні цього року під час світової першості у Фінляндії.

"росія доводить, що енергоресурси для них – це зброя. Тому ЄС потрібно бути єдиним і вводити ембарго на енергоресурси, позбавляючи росіян їхньої енергетичної зброї", — заявив Єрмак.

А італійський уряд планує тимчасову націоналізацію нафтопереробного заводу ISAB на Сицилії. Це підприємство опосередковано належить російській нафтовій групі "Лукойл".

Нідерланди ж відсьогодні припиняють видачу туристичних віз росіянам. 

Швейцарія запровадила нові санкції проти росії, зокрема заборону імпорту вугілля.

Дружня Україні Канада змінить своє санкційне законодавство, дозволивши використовувати заморожені кошти для виплати відшкодувань жертвам або допомоги у відбудові держав після воєн. За словами міністра закордонних справ Канади Мелані Жолі, ухвалення цих змін "зробить канадський санкційний режим першим серед країн G7, який дасть таку змогу".

Московити зібралися "замешчать" бренди, які пішли з росії. Але навіть реклама намірів вийшла погано, бо перша буква у назві Шкоди то s hackovane – себто Ш. Вийшло "Замештим", ну-ну.

Життя з урахуванням бойових дій

Голова офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що загальні втрати економіки України (прямі та непрямі) через повномасштабну війну коливаються від 564 мільярдів до 600 мільярдів доларів. Сума прямих задокументованих збитків інфраструктури досягла майже 88 мільярдів доларів. Українська влада планує компенсувати значну частину цих збитків коштом країни-агресорки.

Дипломати Посольства США в Україні повертаються до Львова. Американські дипломати готуються до якнайшвидшого відновлення роботи у Києві!

Хроніка подій: 63-й день оборони України від російської агресії

Дипломати Посольства США в Україні повертаються до Львова. Американські дипломати готуються до якнайшвидшого відновлення роботи у Києві!

А ось Австрія своє посольства вже до Києва повернула.

Національний військово-історичний музей закликає приносити речі, які стануть частиною виставки про цю жорстоку війну. Перші експонат вже є – залишки російського літака, з якого бомбардували Ірпінь. Ці шматки заліза ще роками нагадуватимуть майбутнім поколінням, на що здатен північний скажений сусід.

А ще сьогодні в Україні зареєстрували представництво Starlink компанії  SpaceX Ілона Маска, — про це повідомив очільник Мінцифри Федоров.

Київ і область

Київрада планує позбавити Мінськ статусу міста-побратима Києва через те, що білорусь сприяє військовому тероризму росії.

Російські нелюди в Бучі вбивали мирних людей за заздалегідь складеними списками. Складати їх допомагали зрадники з числа місцевих. "Я бачив ці списки. Не власноруч вони були написані. Хтось з місцевих надиктував. Можливо, якісь колаборації були. Тобто вони заздалегідь знали, до кого йдуть, на яку адресу, і що це за людина", – свідчить Мер Бучі Анатолій Федорук.

Але Україну здолати неможливо. Ми все витримаємо і все відбудуємо!

  • В Ірпені завершено роботи з прокладання водогону до міста.
  • Відтепер Ірпінь поєднаний з водопровідною системою Києва, і вода у місто постачатиметься зі столичних водопровідних станцій.
  • В Бучі відновлено розподіл газу
  • Наразі тривають роботи з відновлення розподілу газу у Бучанському районі, зокрема у Мощуні

Донеччина і Луганщина

Вночі в окупованому Ірміно Луганської області ЗСУ вдарили по складу боєприпасів окупантів. А всього за минулу добу на Донеччині і Луганщині було відбито 9 атак ворога, знищено 9 танків, 11 артсистем, 17 одиниць броньованої техніки, 16 одиниць автомобільної техніки, 4 паливозаправники та одну зенітну установку. Слава ЗСУ!

Загалом же ситуація на Донецькому напрямку, згідно з інформацією від Генштабу ЗСУ, залишається напруженою: підрозділи ворога ведуть активні дії практично вздовж всієї лінії зіткнення. Основні зусилля противника зосереджені на взятті під повний контроль Попасної, Рубіжного та розвитку наступу на Лиман, Сєвєродонецьк і Слов'янськ.

А в Маріуполі ворог продовжує обстрілювати "Азовсталь". Водночас в місті окупанти продовжують проводити фільтраційні заходи стосовно цивільного населення.

Росіяни двічі вдарили фосфорними снарядами по Авдіївці. Про це повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко. Перший удар був учора ввечері у районі коксохімічного заводу, другий сьогодні вранці – у центрі міста. Внаслідок цих обстрілів у місті сталося кілька пожеж.

Слідом за другим обстрілом росіяни завдали по Авдіївці авіаудару – потрапили у багатоповерхівку.  Відомо щонайменше про одного пораненого.

Окупанти заборонили громадянам України в'їжджати до Маріуполя без посвідчення про "фільтрацію" від "ДНР". Про це пише радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. "У Маріуполі обмежений рух. В'їзд для громадян України лише з посвідченням про проходження фільтрації.  Термін дії посвідчення – 7 днів.  Громадянам рф та власникам "паспортів ДНР" – без фільтрації видається дозвіл на в'їзд на 3 дні.  Для знаходження на вулиці потрібен окремий дозвіл.  Росіяни займаються рекрутингом та примусом до роботи.  Шукають працівників рятувальних та комунальних служб, сфери освіти", – каже Андрющенко.

Також, за його словами, з Маріуполя країною-мародером вивезено експонати Музею краєзнавства та Художнього музею. У тому числі три картини Архипа Куїнжі, оригінал картини Айвазовського, унікальні ікони

Із 5:00 російські війська безперервно обстрілюють населені пункти Гірської громади, – повідомляє голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай. Застосовують "гради" та артилерію. Нанесено авіаційний удар. Руйнувань безліч, вже знайдено тіло одного загиблого. Пошуки тривають. В результаті обстрілів у Гірському також згоріла електропідстанція.

Ворог варварськи нищить інфраструктуру Донеччини та Луганщини: зокрема, протягом минулої доби пошкоджені лікарня, школа, кінотеатр, п'ять магазинів, локомотивна контора, дві трансформаторні підстанції, газопровід та інші цивільні об'єкти. Після обстрілу лікарні у Сєвєродонецьку, одна жінка загинула. "Росіяни знали, що лікарня не порожня, там були пацієнти в різних станах разом з лікарями — і це їх не зупинило", — написав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Також Гайдай розповів, що сьогодні з Попасної вдалося евакуювати 58 людей. "Так, небезпечно. Але майже щодня 40, 60, 80 попаснян обирають життя і виїжджають. Сьогодні вже 58. І ми продовжуємо допомагати в евакуації. Доки це можливо. Бо на "гуманітарні коридори" ми вже не розраховуємо – домовлятися з росіянами майже неможливо. Їм байдуже на життя українців, нам – ні".

Харківщина

Ворог не припиняє обстріли міста Харків та населених пунктів області. Від ударів окупантів страждають мирні мешканці. Вчора внаслідок обстрілів Харкова 3 людини загинули, 7 отримали поранення. У Золочеві 3 людей отримали поранення, ще 1 поранений в Чугуєві, 1 людина постраждала  в Дергачах.

У Харкові було кілька попадань у житлові будинки Київського району, потрапляли до будинків Салтівки, Північної Салтівки, Олексіївки, розповів голова Харківської ОДА Олег Синегубов. Інформація про обстріл області фосфорними бомбами не підтвердилася.  

А так тепер виглядає один з багатьох розбомблених Харківських університетів. "Стіни – відбудуємо. А статус студентської столиці і наш науковий потенціал ми обов'язково збережемо!" – запевняє голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Генштаб повідомляє: на напрямку Ізюм – Барвінкове російські війська зробили спробу наступу в районі Нової Дмитрівки.  Успіху не мають, зазнали втрат і відійшли.

Дніпропетровщина

Вночі окупанти обстріляли Дніпропетровщину з артилерії. Постраждали місто Зеленодольськ, села Мар'янське та Велика Костромка. Влучили по підприємству енергетичної інфраструктури, там сталася пожежа, яку пожежні служби приборкували кілька годин. Одного працівника підприємства поранено.

217 іграшок в памʼять про кожну вбиту росіянами дитину виклали на центральній площі в Камʼянському, що на Дніпропетровщині.

Херсонщина

Окупанти закидали світлошумовими гранатами мирний мітинг херсонців проти "референдуму" у Херсоні. За даними обласної влади, серйозно постраждали двоє людей, інші отримали опіки очей та носоглотки. Проте люди як виходили, так і будуть виходити протестув´ти проти російських загарбників. Херсон – це Україна.

А в Новій Каховці місцеві зняли російську ганчірку, та повісили наш Український прапор.

На тимчасово окупованих територіях Херсонської області російські військові масово викрадають чоловіків призовного віку та вивозять до Криму. Їх планують обмінювати на російських військових,  – повідомляє ГУ розвідки Міноборони України. 

Окупанти крадуть і дорослих, і дітей. ФСБ вивезла 58 дітей-сиріт, які переховувались у підвалі однієї з церков у Херсоні, у невідомому напрямку, повідомив дитячий омбудсмен Микола Кулеба. Наразі, за його словами, про подальшу долю дітей нічого не відомо.

Одещина

Вранці окупанти вдруге обстріляли міст через Дністровський лиман на Одещині. Речник ОВА Сергій Братчук каже, що міст зруйновано. 

Ввечері голова Одеської ОВ Максим Марченко розповів що на постраждалому мості ведуться ремонтні роботи залізничного полотна.  

У свою чергу в "Укрзалізниці" заявили, що обмежують маршрут проходження приміських поїздів у напрямку Одеса – Білгород-Дністровський.

В Чорному морі з'явилися "летючі голландці". Повідомляється, що судна, які сьогодні бачили біля берегів Одеси – це обстріляний на початку березня танкер "Міленіум Спіріт" (Молдова) без екіпажу та некеровані баржі, які понесло в море без можливості їх повернути.

Полтавщина

Учора, близько 22:45, наші правоохоронці отримали від жителів провулку Ломаного у Полтаві повідомлення про звук, що схожий на вибух. На місце інциденту прибула поліція та інші правоохоронні органи. Знайдено предмет, схожий на спусковий пристрій гранатомету "РПГ-22". Його вилучили. Дані про інцидент внесені до ЄРДР, проводяться слідчі дії. Як каже начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, ситуація під контролем.

Житомирщина і Хмельниччина

Військова контррозвідка СБУ викрила у Житомирі посадовця оборонного об'єкту на зборі секретної інформації про українські бойові літаки та інфраструктуру повітряних сил. А у Хмельницькому викрито місцеву жительку, яка передавала "кураторам" координати військових та стратегічних об'єктів.

Волинська область

Студенти Волинського національного університету виготовляють сонячні панелі для військовослужбовців. Захисникам вони слугуватимуть як джерело живлення для зарядки павербанків, смартфонів, планшетів тощо. Одна панель здатна заряджати до чотирьох пристроїв одночасно. Деякі складові приладів студенти купували, а деякі – виготовляли на своєму 3D-принтері.

Захід України 

Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України сили протиповітряної оборони збили над Львівщиною понад 20 крилатих ракет та близько 10 безпілотних літальних апаратів.

1
686

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: