fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:43 01 Бер 2022

Хроніка подій: шостий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 1 березня і вже шостий  день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що було вчора?

Вчора продовж дня війська агресора здійснювали перегрупування та накопичення бронетехніки і ракетно-артилерійського озброєння на визначених напрямках, насамперед з метою оточення та захоплення Києва та великих міст України, зокрема, Харкова, Чернігова, Одеси, Херсона і Маріуполя. Значна частка військової техніки прибуває з території Білорусі та через окуповану територію АР Крим. Було обстріляно Харків, Чернігів, Васильків, Білу Церкву. Є постраждалі за загиблі серед цивільних. 

Росія втратила в Україні вже понад 5700 військових. Кадиров визнав перших загиблих і поранених своїх бійців в Україні. Детальніше про втрати тут

Пройшов перший етап переговорів Росії та України в Гомелі, але до чого прийшли політики – невідомо. Всі готуються до другого туру перемовин.

Ввечері почалось надзвичайне засідання Генеральної Асамблеї ООН у зв'язку з агресією РФ проти України.

Що сьогодні?

Найгарячіші точки України зараз – північно-західні околиці Києва, Харків та Херсон. На північно-західних околицях Києва блокують прохід ворожої техіники, в Харкові – артобстріли, в Херсоні – вуличні бої.

Сьогодні Міністерство закордонних справ України відкликає для консультацій послів у Киргизстані та Грузії через недружні кроки цих країн на тлі військового вторгнення РФ. Близько 10-ї вечора повітряна тривога пролунала всією правобережною Україною. Вночі почали обстрілювати Житомир та Київ.

Зеленський закликав держави світу проголосити Росію державою-терористом, а також призначає нового очільника Київської військової адміністрації. Ним став генерал Жернов Микола Миколайович. 

Президент України заявив, що "якщо НАТО не готове прийняти Україну, нам потрібні гарантії безпеки". Він також висунув вимогу України до наступних перемовин в Росії: припинити бомбардування.

А під вечір ще одна важлива заява: Україна готує розпорядчий документ щодо заборони плавання у територіальному морі України, а також заходження до морських портів України суден, які ходять під прапором Росії, або пов'язані з РФ. Давно пора.

Членство України в ЄС

Вчора Зеленський також підписав заяву на членство в ЄС, поки що таку дію лише коментують – є "За" восьми країн, і є позиція  Німеччини, де сказали, що це тривала процедура, яку не можна завершити за кілька місяців. 

Сьогодні Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловився за прискорений вступ України до Європейського Союзу, чим підтримав вісім країн-членів ЄС, які попередньо також висловились за вступ України до Союзу. 

Зеленський виступив по відеозв'язку перед Європарламентом. Президент зазначив, що Україна платить занадто високу ціну за свою свободу. Українці втрачають своїх найкращих людей, захисників, дітей. На виступ депутати відреагували єдністю – аплодували стоячи.

Ввечері Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Промисловість та енергетика

Єврокомісія погодилася на екстрене приєднання України до енергосистеми ЄС. про те, як це відбуватиметься – тут

Готуються підриви газопроводів! Голова правління НАК "Нафтогаз України" заявив, що практично на всіх об'єктах були помічені диверсанти, які розставляли відповідні мітки.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців 

Днями військову допомогу в Україну вирішили направити Румунія, Італія, Туреччина, Бельгія, Японія, Норвегія, Хорватія. Німеччина вчора пообіцяла розпочати постачання зброї в Україну з сьогоднішнього дня. ЄС вперше поставить в Україну летальну зброю. Сформовано іноземний легіон добровольців, які поїдуть воювати в Україну, зокрема – з Хорватії. У ЗМІ почали з'являтиьс повідомлення про те, що Уряд Фінляндії має наміри допомогти Україні летальною зброєю.

Сьогодні стало відомо, що Уряд Норвегії надішле зброю в Україну – 2 тисячі протитанкових гранатометів. Це рішення скасовує політику Норвегії, яка діяла з 1950-х років!

  • Україна збільшує поставки БПЛА Байрактар з Туреччини.
  • Прибули обіцяні нові комплекси NLAW та Javelin для швидкого відправлення окупантів до пекла

зброя

Фото: ОК "Північ"

💸 Visa Foundation надасть грант у $2 млн Фонду ЮНІСЕФ для гуманітарної допомоги українцям.

Блокування SWIFT та реакція міжнародної спільноти

Міжнародний суд ООН призначив дату першого розгляду справи проти РФ. Перше слухання призначено на 7 та 8 березня.

Ще вчора для російських літаків небо закрило вже 32 країни світу, Росія у відповідь також закрила небо для 36 країн світу. Цікаво те, що санкції вирішила застосувати навіть Швейцарія, яка залишилася осторонь навіть під час Другої світової війни. Для відключення SWIFT поки що країни лише готуються. Британія вже готова це зробити!

Сьогодні Чорногорія долучається до флешмобу і також закриває повітряний простір для літаків із РФ!

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан (Karim Asad Ahmad Khan QC, Велика Британія) почав розслідувати злочини Росії проти України. Дії окупанта він кваліфікує, як військові злочини та злочини проти людства.

Ще санкції за останню добу:

  • Shell закінчив співпрацю з Газпромом та припинив участь у будівництві газопроводу
  • UEFA розривають спонсорський контракт із Газпромом 
  • Князівство Монако заморожує активам росіян 
  • Канада відмовляється від імпорту російської нафти Disney, Sony та Warner Bros. призупинили показ своїх фільмів у РФ
  • Рада Міжнародної федерації хокею відсторонив збірні Росії і Білорусі від участі в міжнародних матчах 
  • Позбавлення Росії права проведення Молодіжного чемпіонату світу 2023 року
  • Nasdaq та Нью-Йоркська біржа припинили торги акціями декількох російських компаній, зокрема Яндексу, МТС, Ozon і HeadHunter
  • Південна Корея призупиняє фінансові транзакції із сімома російськими банками, серед них Сбербанк, ВТБ та їх дочірні компанії

Що там росіяни?

У Росії масово блокують незалежні ЗМІ: "Сьогодні", The New Times, "Крим. Реалії", російськомовна версія "Інтерфакс-Україна", український сайт "Гордон". Російські сайти піддаються кібератакам. 

Б'ємо по кишені:

  • Сьогодні, 1 березня, московська біржа не відкрилась, а Mastercard заблокував деяким російським фінустановам доступ до своєї платіжної системи.
  • Нью-Йоркська біржа і Nasdaq призупинили торги акціями Яндекс, Ozon та ще багатьох інших російських компаній.

Росіянам почали розповідати, що відбувається в Україні одразу в декілька способів:

  • Українські контакт-центри консолідовано телефонують громадянам РФ та розповідають, що насправді відбувається в Україні. 
  • Разом з маркетинговими агенціями запустили автододзвони, де наш Президент звертається до громадян РФ.
  • Таргетована та медійна реклама засіяла мережу в РФ.

Apple припинила продаж своєї техніки в Росії. Тепер "остання" модель iPhone для росіян – це та, яку вони мають зараз 🙂

Київ та область

08:43 – На Київщині у селі Бузова снаряд окупантів влучив у пологовий будинок.

В Броварах вранці почали готувати місто до оборони. Мер Сапожко попросив містян не фотографувати, що саме відбувається, щоб не допомагати ворогу.

17:05 – в Бородянці, в Бучанському районі від серії авіаударів було зруйновано житлові будинки.

17:15 – Російські військові стріляли у телевежу в Києві.

23:13 – Київські райони Русанівка, Вишневе, Куренівка Боярка та Жуляни — бомблять

Чернігівщина 

Голова Чернігівської ОДА вранці повідомив, що місто Чернігів на виїздах заміноване! 

Близко 11:00 Лукашенко заявив, що Білорусь не планує брати участь у війні Росії проти України. Одразу після цього на Чернігівщину зайшли білоруські війська. Інформацію Суспільному підтвердив речник регіонального управління сил тероборони «Північ» Віталій Кирилов.

Харків

Обстріли в Харкові не припиняються. 

09:01 – Російські окупаційні війська здійснили обстріл центру Харкова, зокрема, великий вибух стався на площі Свободи біля будівлі ОДА, деталі тут.

11:20 – ДСНС продовжує вилучати з під завалів зруйнованих внаслідок артобстрілу будівель тіла загиблих та поранених людей. Вже є щонайменше 6 загиблих. 

13:11 – Окупанти цілеспрямовано підривають електричні підстанції. Місто відключається від електроенергії, від теплопостачання та водопостачання.

16:00 Завдали ракетного удару по житловому мікрорайону, повідомив Мер Харкова Ігор Терехов. Зруйновано лікарню, є загиблі та поранені. Українська сторона заявляє, що вже збито російський літак, який бомбив місто.

19:41 – у Чугуєві вибух та пожежа біля аеропорту.

Херсон

Херсоном знов поїхала окупаційна техніка. І тут же росіяни обстріляли житлові будинки – є відео на Telegram-каналі Рубрики

16:00 – Росіяни прорвалися до центру Херсона. Але половина міста ще за Україною. Відразу за Херсоном ЗСУ створили потужний рубіж, тож просунутися до Миколаєва росіянам буде непросто.

17:12 – ​​У Херсоні російські військові обстріляли рятувальників.

Миколаїв 

20:07 – Окупанти накрили Градами місто Баштанка (Миколаївська область). Удари припали в центр міста і зруйнували його інфраструктуру. Фото масовых руйнувань – тут.

 

Донеччина та Луганщина 

Загарбники рівняють Волноваху із землею вже п'ятий день: евакуація населення продовжується.

17:53 – Маріуполь – під шквалом російської реактивної артилерії. Окупанти наносять удари по всім районам міста. Обстріли не припиняються… За оперативною інформацію, вже відомо про 21 пораненого. Скільки загиблих, наразі невідомо», – начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

  • За попередніми даними, загинула одна людина, троє поранені. На місці працювали поліцейські. 
  • Руйнувань зазнали декілька будинків та школа №16. Крім того, під вогнем окупантів вкотре опинився житловий сектор Лівобережного району, а також територія КП «Комунальник».
  • Близько 17:30 розпочався новий обстріл міста. Кількість постраждалих уточнюється.
  • Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) КК України.

Під вечір про стан справ на Луганщині та Донеччині відзвітувала Ірина Верещук:

  • Волноваха, Сєвєродонецьк та інші міста Донецької та Луганської областей опинилися під нищівним вогнем ворога. 
  • Люди залишаються без води, електрики та їжі. Це гуманітарна катастрофа. 
  • Окупанти не дають гуманітарних коридорів, порушуючи міжнародні гуманітарні норми.
1575

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: