fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:26 13 Кві 2022

Хроніка подій: сорок дев'ятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 13 квітня і вже сорок дев'ять днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

У Генштабі ЗСУ повідомили орієнтовні втрати російських військ на 49-й день війни проти України. Зокрема знищено 19800 солдатів.

Загальний список 200-сотих для росії вже дуже скоро досягне позначки 20 тисяч людей.  На росії заявляють, що їхня так звана спецоперація нібито йде за планом. "Але якщо чесно, ніхто у світі не розуміє, як взагалі міг з'явитися такий план, який передбачається загибель десятків тисяч своїх солдатів", – зазначає Президент України Володимир Зеленський.

За минулу добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил відбили 6 атак ворога. Українські захисники знищили 2 одиниці автомобільної техніки та 3 артилерійські системи противника. 

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 1 вертоліт та 2 безпілотних літальних апарата ворога.

12 квітня на Сході та Півдні України, де найбільше здійснює авіанальоти російська авіація, спостерігалась не надто сприятлива погода для виконання завдань. Тож інтенсивність польотів ворожої авіації була низькою. Втім це не завадило зенітним ракетним військам Повітряних Сил Збройних Сил України вразити ворожий штурмовик Су-25!

А це – 300-та ювілейна ціль зенітних ракетних військ збита із початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну! Цілями ЗРВ Повітряних Сил є: літаки, вертольоти, БпЛА, крилаті та балістичні ракети.

"Пам'ятаєте, як у росії хвалилися, що захоплять Київ за 48 годин? За 48 годин, які розтягнулися вже на 48 днів, російська армія вийшла на рівень незворотних втрат вищий, ніж Радянський Союз за десять років війни в Афганістані. Вищий, ніж росія за дві війни в Чечні", – нагадав Зеленський у відеозверненні за підсумками 48-го дня війни. Якби русня краще вчила історію, вона б знала – Україну неможливо захопити ні за 48 годин, ні за 480 років.

медведчук


Володимир Зеленський розкрив перші подробиці щодо арешту Медведчука. Президент повідомив, що нардеп із ОПЗЖ і кум путіна Віктор Медведчук був затриманий, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон. Також Президент запропонував рф обміняти затриманого нардепа Медведчука на українців, які перебувають у полоні.

19:30 – в ефірі телемарафону Голова СБУ Баканов розповів деталі про затримання Медведчука. Операція по затриманню одіозного нардепа тривала більше місяця у воєнних умовах. "Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег правоохоронців хотіли довезти до українського кордону. Там — човном переправити до "Придністров'я", де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви". Проте СБУ затримала політика на виїзді з Київської області. Увесь час його супроводжували українські правоохоронці, які, за словами очільника СБУ, теж відповідатимуть за свої дії. "Тепер на Медведчука чекає суд, обрання запобіжного заходу, а правильніше його підтвердження", — додав Баканов.

"Україна підписала членство в ЄС своєю кров'ю". Так висловився Посол ЄС в Україні Матті Маасікас та уточнив, що Україна рухається до ЄС із безпрецедентною швидкістю.

22:00 – горить "Москва"! Але поки що не та, про яку всі зараз подумали. Двома ракетами "Нептун" (українського виробництва!) підбито найбільший корабель Чорного моря – крейсер "Москва". Гордість російського флоту, ледь не єдине судно, котре хоч якось ще могло підпадати під графу "альтернатива натівським" скоріш за все буде дотоплено самими ж орками, хоча зараз, в умовах шторму, вони намагаються проводити пошуково-рятувальну операцію. Російський воєнний корабель таки пішов туди, куди його наполегливо посилали українці.

Трофеї ЗСУ

Бійці Збройних сил України захопили у окупантів реактивну систему залпового вогню "Град". При чому повністю заряджену. Тепер вона не зможе обстріляти мирні українські міста, написав у Telegram радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.  

Військові рф, тікаючи, кинули за три кілометри від державного кордону на Сумщині військову техніку. 11 квітня техніку доправили до місця, де її відремонтують і вона слугуватиме Збройним силам України.

Українські десантники спільно з побратимами з інших складових сил оборони знищили колону російської військової техніки. Зокрема, був знищений пересувний пункт управління з керівним складом 4-ї батальйонної тактичної групи (оперативного підпорядкування) 201 військової бази Центрального військового орчого округу. 

 Гуманітарні коридори 

Влада Луганщини просить жителів регіону не зволікати з евакуацією. "Евакуюйтесь, поки ми можемо вас забрати! Росіяни накопичують техніку під Рубіжним та в інших місцях. Із кожним днем напруга зростає – напруга ціною в тисячі життів мирного населення. Часу на зволікання вже нема – автобуси стоять в місцях зборів. Убезпечте себе, доки це можливо – евакуюйтесь на захід України і самі обирайте, де саме перечекати загострення – у Львові чи Чернівцях, Івано-Франківську чи Ужгороді, а можливо десь ближче. Всі організовані нами автобуси і поїзди безкоштовні", – закликав очільник Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай у Telegram.

У той же час Ірина Верещук повідомила, що сьогодні, 13 квітня, узгоджених з росією гуманітарних коридорів не буде. Як написала міністр, у Запорізькій області армія росії заблокувала евакуаційні автобуси. На Луганщині триває постійне порушення режиму тиші.  "Все це створює такий рівень небезпеки на маршрутах, що ми повинні утриматися від відкриття гуманітарних коридорів сьогодні", – сказано в повідомленні.

14:00 – Сергій Гайдай повідомляє, що незважаючи на відсутність гуманітарних коридорів, вдалося евакуювати із Луганської області понад 300 людей.

Перемовини України з росією

Радник голови ОП Михайло Подоляк сьогодні прокоментував хід переговорів України та росії, зробивши акцент на можливій зустрічі президентів Зеленського та путіна. "Зустріч на рівні президентів необхідна, бо тільки так можна буде вирішити принципову суперечку між Україною та росією та зупинити війну. Але для того, щоб ця зустріч відбулася, треба мати певні позиції.  Для України ці позиції чіткі: ми маємо довести, що вміємо воювати, а ми це вже довели;  повинні довести, що росія багато втрачатиме, не лише у санкційному та економічному сенсах, а й на полях битви. І тоді за столом переговорів набагато простіше відстоюватиме свою позицію, тому що це не ми спровокували війну, на нас напали", – заявив Подоляк.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Глави держав Польщі, Естонії, Латвії та Литви прямують до Києва

Сьогодні президенти Польщі, Естонії, Латвії та Литви їдуть в Україну. Напередодні президенти зустрілися у Жешуві на саміті, щоби продемонструвати солідарність з Україною.  А далі вирушили з візитом до нашої країни. Саме до цієї поїздки хотів приєднатися і президент Німеччини Штайнмаєр, але президент України Володимир Зеленський назвав його персону небажаною в Україні через його тісні зв'язки з росією.

А ось канцлера Німеччини Олафа Шольца в Києві раді бачити, проте сам він не поспішає відгукнутись на запрошення. Він заявив, що не поїде до України найближчим часом. За його словами, він був у Києві за кілька днів до початку війни та часто розмовляє телефоном із Зеленським. "Навряд чи знайдеться глава держави чи уряду, який має зі мною такі інтенсивні контакти", – додав Шольц.

Володимир Кличко висловив свою думку щодо президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра: "Це правда, що федеральний президент в минулому зробив багато помилок у політиці стосовно росії, які сильно завдали шкоди Україні. Федеральний президент вибачився за це та визнав свої помилки. Німеччина є партнером номер один у фінансовій допомозі для України, надає гуманітарну підтримку, масово допомагає біженцям та надсилає більше зброї, навіть якщо нам потрібно більше. Саме зараз неймовірно важливо, щоб Україна разом з Німеччиною та всім Європейським Союзом продемонструвала чіткий спільний фронт проти російського вторгнення. Сподіваюсь, що візит федерального президента до Києва просто відкладено і цей можна буде надолужити найближчими тижнями". 

США готові оголосити про додаткове постачання зброї Україні на суму $750 мільйонів,  — повідомляє Reuters.

Але і зараз розміри допомоги Україні безпрецедентні. Щодня до Європи прилітає 8-10 літаків з оборонною, медичною та гуманітарною допомогою українцям, яку забезпечують понад 30 країн світу. Такі цифри навів представник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу 12 квітня. За його словами, американська сторона допомагає координувати доставку міжнародної допомоги в Україну. Він зазначив, що зброя та інша допомога не затримується на перевалочних базах, а швидко завантажується у наземний транспорт та відправляється в Україну. 

Міністр оборони України Олексій Рєзніков звернувся до країн-партнерів із зруйнованого російськими загарбниками Гостомелю і закликав надати нам зброю далекої дії, щоб те, що зараз відбувається в Україні, не прийшло в інші країни.

Депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії і учасник парламентської групи з оборонної політики Маркус Фабер повідомив,  що правляча коаліція в Німеччині погодила поставки важкого озброєння для України: "Дорогі друзі, Німеччина тепер буде швидко поставляти в Україну важку техніку. Я радий, що ми з ВДП і наші партнери по коаліції змогли домовитися про це".

Не кораблем єдиним. От вам ще одна гарна новина. Пентагон: США передадуть Києву:

* 200 бронетранспортерів M113;

* 11 гелікоптерів Мі-17;

* 18 гаубиць;

* 300 безпілотників-камікадзе Switchblade; * 500 ракет Javelin.

Також США надають Україні новий пакет допомоги на $800 мільйонів. Президент США Джо Байден сказав про це президентові Володимиру Зеленському під час розмови ввечері 13 квітня, – повідомляє Білий Дім. Новий пакет допомоги передбачає, зокрема, артилерію, бронетранспортери та гелікоптери.

Допомога біженцям

В Німеччині створили проeкт "Перспектива" для підтримки біженців із України на шляху до адаптації та інтеграції в німецьке суспільство. Головна мета – допомога в пошуку роботи.

Новини від партнерів

рф потребує денацифікації, таку заяву зробив міністр закордонних справ Литви. "Після стільки жахливих сцен геноциду, військових злочинів і злочинів проти людяності, що вчиняються російськими військами, що потребує реальної денацифікації, – це російська федерація", – заявив Едгарс Рінкевичс. Ідея, яку народила хвора уява путіна почала працювати проти нього самого.

Вчора почали надходити повідомлення про те, що росія стягує війська до кордону з Фінляндією. Проте в Пентагоні заявляють, що не бачать доказів того, що росія почала переміщати озброєння на кордон з Фінляндією, — так сказав речник Міноборони США Джон Кірбі.

Греція вперше за останні 22 роки розпочне розвідку власних газових родовищ, щоб позбутися енергетичної залежності, заявив прем'єр-міністр країни.

У Таллінні жінки вийшли до посольства рф на знак протесту проти масових згвалтувань українок російськими солдатами.

НАТО все ближче до росії. Швеція подає заявку на членство в НАТО у червні. Фінляндія почала парламентські дебати щодо вступу в НАТО і наступного тижня питання розгляне фінський парламент.

Кандидатка у президенти Франції Марін Ле Пен заявила, що, як і раніше, вважає Крим російським і не шкодує про заборону на відвідування України. А також сказала, що якщо вона переможе, то Франція вийде з НАТО. Правда, трохи пізніше вона уточнила свою заяву: "Йдеться не про вихід із НАТО, а про вихід із її спільних командних структур", – сказала вона на прес-конференції.

Реакція на звірства російської армії в Україні

байден

Байден уперше використав термін "геноцид" щодо війни в Україні.  Раніше він вибирав словосполучення "військові злочини". "Я назвав це геноцидом, тому що стає все ясніше і ясніше, що путін просто намагається стерти з лиця землі навіть ідею бути українцем. І доказів все більше, вони відрізняються від того, що було минулого тижня.  Ми дозволимо юристам вирішити, чи це підходить на міжнародному рівні, але мені так здається".  Володимир Зеленський подякував президенту США за таку оцінку: "Називати речі своїми іменами необхідно, щоб протистояти злу".

Макрон відмовився називати "геноцидом" дії росії у війні проти України, а також назвав росіян та українців "братами". Відповідаючи на запитання про термін "геноцид", він сказав: "Я обережний з такими термінами сьогодні, бо ці два народи [росіяни та українці] – брати". Добряче ж французькому президенту промила мозок путінська пропаганда.

Також Макрон заявив, що на даному етапі не планує відвідувати Київ, тому що не вважає, що подібний візит принесе конкретні результати і не хоче "йти на поводу моди". "Немодний" Макрон воліє просто теревенити з путіним по телефону.

Тим часом після того, як звірства у Бучі рашистів стали відомі всьому світу, рф наказало знищувати будь-які докази злочинів своєї армії в Україні. Розвідка повідомляє, що у Маріуполі зафіксовано перебування 13 мобільних крематоріїв для здійснення зачистки вулиць від тіл загиблих мирних жителів.  Усіх свідків звірств окупанти намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити. Також крематорії використовували на території Чернігівської області та у м. Новоайдар Луганської області.  

Що там на росії?

За повідомленням проєкту "Схеми", рф нарощує сили військової авіації на аеродромі "Липецьк-2" у Липецькій області. Кількість винищувачів та бомбардувальників на аеродромі збільшилась вдвічі порівняно з кінцем березня. Наразі там перебувають більше 30 військових літаків.

До лікарень Санкт-Петербургу привезли понад сотню важко поранених в Україні орків. За даними української розвідки, більшість з загарбників – із відірваними кінцівками. Бліцкриг під назвою "одна нога тут, друга там" можна вважати для цих вояків цілком успішним.

Втім, бажаючі підзаробити на "відрядженні" в Україну, навіть ціною власних кінцівок, в балалайні все одно знаходяться. Окупанти продовжують перекидання до України так званих "добровольців". Так, за наявною інформацією, у Ленінградській області сформовано батальйон чисельністю близько 400 осіб

путін намагається зібрати на Донбасі сили, які за чисельністю перевищать українські війська на сході країни у 5 до 1, — пише The Times з посиланням на джерела. За їхніми даними, російські війська перекидаються з усього регіону для вирішальної битви на Донбасі, однак навіть така перевага не гарантує росії перемоги. путін просто хоче закидати Україну трупами росіян.

росія розглядатиме транспортні засоби США і НАТО, що перевозять озброєння, на території України як законні військові цілі, — заявив заступник глави МЗС росії Рябков.

Насильно вивезених в росію українських дітей, які не володіють російською, вирішили перевчити, знову ж таки це буде насильно. Крім того, міністерство освіти рф готує законопроєкт, який дозволить передавати викрадених на території українського Донбасу дітей-сиріт в російські сім'ї.

15:30 – за повідомленнями росЗМІ, в Курській області обстріляно прикордонний пункт пропуску.  Подробиць наразі немає. Але українська розвідка вже неодноразово попереджала про ймовірні провокації на території рф з метою звинуватити Україну.

Росіянка Олександра Скочиленко залишала у магазинах Петербурга замість цінників ось такі таблички.  За це тепер їй загрожує до десяти років в'язниці.

Міноборони кремля заявило про нібито спроби диверсій українських військ на території росії, фактично анонсувавши нові удари по українським містам. "Якщо подібні диверсії продовжаться, ЗС рф буде завдано ударів по центрах прийняття рішень, у тому числі в Києві, від чого російська армія досі утримувалася", – заявили в Міноборони.

А поки що на росії відкрили кримінальну справу проти мера Дніпра Бориса Філатова: "підбурював до геноциду". Працівники слідчого комітету росії заявили, що Філатов в соцмережах закликав вбивати росіян. "Борис Філатов у своїх акаунтах в соціальних мережах, маючи багатотисячну аудиторію читачів, опублікував пост із закликами вбивати росіян по всьому світу з обґрунтуванням необхідності здійснення таких дій", — заявили ті, хто вже вчинив геноцид в Украіні. 

А що чутно про білорусів?

війна

Білорус здійснює "пробіжки солідарності з Україною" у Мінську — в результаті на мапі вимальовуються ось такі промовисті маршрути.

Такі незначні "протести" не можуть змінити офіційний курс білоруської влади. Вчора Лукашенко вкотре висловився про можливе приєднання Білорусі до росії: "Ми з путіним не настільки безглузді, щоб діяти старими методами. Ми відбудуємо таку єдність, що в нас навчатимуться і як санкції долати, і так далі".

Також Лукашенко відчув себе реінкарнацією Хрущова. Говорячи про інтеграцію від Бреста до Владивостока, він сказав: "ми з путіним покажемо кузькіну мать".

Російський брехунець 

Російські продержавні телеграм-канали пишуть, що в Маріуполі здалися 1000 морських піхотинців. На доказ наводиться добірка фотографій з нібито тими, хто здається в полон і пораненими українськими військовослужбовцями. При цьому на жодному з них не видно групу близьку до тисячі людей, але автор репортажу обіцяє найближчим часом великий сюжет про полонених. Офіційні джерела поки не підтвердили ні прорив морпіхів, ні їх здачу. 

Раніше Українські ЗМІ повідомляли, що підрозділ морської піхоти зміг вибитися з оточення та з'єднатися з полком "Азов". А українцям слід пам'ятати – все що не видає в етер русня, є брехнею і пропагандою. 

У Бєлгородській області готується провокація силами ФСБ, а саме імітація вторгнення ЗСУ до прикордонних сіл. При цьому українських військових "гратимуть" переодягнені бійці ПВК "Вагнер".  Їм поставлено завдання зайти до російських населених пунктів та почати вбивати мирних жителів.  Все це будуть знімати "випадково" російські журналісти, які опинилися там. Ймовірно, ця запланована провокація стане для путіна приводом для оголошення мобілізації.

Загалом нічого нового, так само у минулому столітті чекісти під виглядом "бандерівців" нищили жителів українських сіл. 

Також щоб виправдати проведення мобілізації в зс рф, ворожі спецслужби готують теракти для нагнітання антиукраїнської істерії в рф та окупованому Криму. Згідно із заявою керівника ГУР Міноборони України, "російські спецслужби планують серію терактів з мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також ракетно-бомбові удари".

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає: росія розгортає масштабну кампанію з міфологізації війни в Україні. В іноземному та російському інформаційному полі кремль поширює тему про те, що російська армія "ефективніша за війська НАТО" та "експерти відзначили, що армія рф застосовує нестандартні методи ведення бойових дій в Україні". Ворог використовує міфологізацію, щоб змусити повірити населення росії у те, що російська армія героїчно виконала всі поставлені завдання. Пропаганда фіксує неіснуючі перемоги.

Російське військове командування стверджує, що армія рф начебто взяла під контроль морський торговий порт у Маріуполі Донецької області. Водночас полк "Азов", який тримає оборону міста, заявляє про проведення успішної операції та перегрупування.

Санкціями по агресору!

Аргентина та Чилі призупинили постачання в росію літієвої руди — сировини для виробництва акумуляторів.

А Греція заявила про відмову від російського газу.

Нідерланди заморозили до 600 мільйонів євро російських активів.

206 фізичних та юридичних осіб потрапили під нові санкції Великої Британії. Нові санкції стосуються осіб, які підтримують війну росії проти України, усі особи зазначені в оновленому списку санкцій.

Також з 14 квітня Британія забороняє імпорт російського чавуну та сталі, експорт квантових технологій та передових матеріалів.

Швейцарія схвалила останній пакет санкцій ЄС проти росії та Білорусі.

Компанія, яка виробляє Durex, йде з росії. Чекаємо відео битв за презервативи. Але ця компанія краще б не йшла, орки не повинні розмножуватися.

Європейське космічне агентство (ЄКА) припинило співпрацю з росією за місячною програмою. ЄКА оголосило про вихід із участі в російських місіях "Місяць-25, "Місяць-26 та "Місяць-27. "Російська агресія проти України і подальші санкції є фундаментальною зміною обставин і унеможливлюють ЄКА заплановану місячну співпрацю", — сказано в заяві агентства.

 Життя з урахуванням бойових дій

В Україні не буде дефіциту продуктів через війну,  – заявляє Мінагрополітики. Втрати у виробництві м'яса птиці та молока становлять 10-15%, що не спричинить дефіцит цих продуктів на внутрішньому ринку. За песимістичним прогнозом, цього року Україна втратить 30% від валового виробництва посівних культур. При цьому 70% орних земель вистачить не лише для забезпечення внутрішнього попиту, а й для експорту.

Вперше обкладинка Vogue CS не має фотографії, а присвячена Україні. "Бувають моменти, коли фешн та модна фотографія повинні відійти на другий план. Не забуватимемо, що відбувається у нашому крихкому світі. Давайте цінувати те, що маємо. З новою ерою приходять питання, які нам вже давно не доводилося ставити собі. До них відноситься вибір між втечею, рішучим героїзмом або тихим виживанням в обтяжливих ситуаціях. Але нічого легкого. Швидкі випробування можуть нашкодити так само, як і зброя, і небажання слухати може бути гіршим, ніж небажання допомогти", – пишуть Vogue Czechoslovakia в офіційному релізі. Обкладинка травневого номеру модного глянцю створена спільно з українським Vogue та Бекой Гвішіані.

Київ і область

буча війна

Буча, цвинтар розстріляних автомобілів

На Київщині названо нову кількість жертв окупантів: знайдено вже понад 700 вбитих людей, ще понад 200 осіб вважаються зниклими безвісти.

війна

Цієї доби під час несення служби в селі Королівці, Київської області військовослужбовці Національної гвардії України виявили місце, де російські окупаційні війська створили склад з боєприпасами. У схроні було знайдено близько 100 ящиків зі снарядами 125-го калібру. Тепер все це "російське добро" полетить у сторону позицій загарбників.

Сьогодні вранці в Бучі поліція розпочала ексгумацію другої частини масового поховання жертв російських вбивць і ґвалтівників. У братській могилі, за оцінками поліцейських, 65 невинних жертв.  Їх розстрілювали, спалювали, давили гусеницями. Усі слідчі дії будуть зафіксовані на відео як свідчення злочинів путіна проти людяності.

У селі Миколаївка на Київщині росіяни розстріляли різьблений придорожній хрест із розп'яттям. Фото Богдан Тимошенко.

Повертатися масово в Київ ще зарано – знову наголосив Кличко. "Ми спираємося виключно на рекомендації військових, і вони кажуть, що сьогоднішня загроза ще достатньо велика. Це, по-перше, загроза ракетних обстрілів. А, по-друге, триває розмінування прилеглих територій до столиці, де, на жаль, уже є випадки загибелі в результаті підривів на замінованих окупантами територіях. Наше ж ключове завдання – зберегти життя і спокій людей. Тому поки поспішати з поверненням до столиці не потрібно. Ті ж, хто повертаються, повинні зважувати всі ризики", – сказав мер.

Сьогодні Президенти Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс побачили на власні очі зруйновану Бородянку.

Донеччина і Луганщина

війна

росія продовжує стягувати війська на схід України. Це підтверджують супутникові знімки за 11 квітня, які оприлюднила компанія Maxar Technologies.

Військові розгортання спостерігаються вздовж траси 14к-34 і коридору, що веде від Солоти і Валуйок на заході росії до кордону з Україною.

"Відкрита степова місцевість сприятиме російському наступу на сході України, однак українська армія це може компенсувати, тому що росіяни борються чисельністю, а не умінням", – таку думку висловив колишній директор ЦРУ, екскомандувач Центральним командуванням США та силами США і НАТО в Іраку й Афганістані генерал Девід Петреус. Експерт також припускає, що російські війська біля Харкова мають на меті відтягувати на себе українських військових, щоб вони не могли діяти на інших напрямках. 

Конфіскувати майно колабораціоністів та політиків з опзж/партії шарія на користь жертв російської агресії. Таку петицію на сайті Верховної Ради України зареєстрував депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін. Саме зрадники з опзж надали окупантам інформацію про критичну інфраструктуру Маріуполя та місцезнаходження складів з продовольством. Вони фактично корегували ворожий вогонь та допомогли створити гуманітарну катастрофу.

В Маріуполі росіяни та "ДНР" готують "парад перемоги" на 9 травня. Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Організацією параду, за словами Андрющенка, має зайнятися ексдепутат міськради Маріуполя Костянтин Іващенко, якого ватажок так званої "ДНР" призначив "мером". "За нашою інформацією, самопроголошений "мер" Маріуполя Іващенко отримав наказ провести зачистку частини центрального району міста від завалів та тіл загиблих для забезпечення проведення параду на 9 травня. Судячи з усього масиву даних, росіяни планують саме у Маріуполі провести "карнавал перемоги" на 9  травня у разі успіху "спеціальної операції", – написав Андрющенко.

Щонайменше 7 людей поранені внаслідок ракетного удару, якого завдали російські окупанти по Черкаському на Донеччині. Удар стався сьогодні вранці, пошкоджено багатоквартирні  будинки, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. 

Держава-терористка продовжує обстрілювати міста і села по всій лінії фронту. Сьогодні під ударом вже опинилися Авдіївка та Велика Новосілка. В Авдіївці пошкоджено житловий будинок та об'єкти міської інфраструктури. У Великій Новосілці відомо про влучання у приватний будинок, власниця якого одержала легку контузію.

Харківщина

Росіяни продовжують тероризувати мирне населення.  Минулої доби окупаційні війська завдали приблизно 53 удари з артилерії та РСЗВ. За добу по області в результаті обстрілів окупантів постраждали 22 мирні жителі, з них – 3 дітей.  Загинули – 7 людей.  Дворічний хлопчик, який отримав поранення від обстрілу кілька днів тому, помер у лікарні.

З траси M-03 від Харкова до звільненого Чугуєва вивезли 14 одиниць понівеченого транспорту, зокрема ворожого військового. На 431 км автодороги ліквідують наслідки влучення ворожої артилерії.

 

Як буде відбудовуватись Харків розказав мер Ігор Терехов в ефірі UAразом. При відновленні міста буде враховано військовий досвід:

  • Харків розділять на кілька зон: центр міста, "він буде побудований заново та з іншими технологіями, але з урахуванням архітектурних особливостей міста";
  • Житлові будинки та спальні райони: "у них будуть паркінги, які за необхідності можна буде використовувати як бомбосховища";
  • Соціальна сфера, "дитсадки та школи будуть також з укриттями".
  • Переглянуть систему теплопостачання, її зонують, щоб у разі аварії вся система не вимикалася. 
  • Систему водопостачання теж змінять ,– почнуть буріння свердловин за сучасними технологіями, зміниться якість очищення води.

На даний момент у місті знищено 1937 об'єктів, з них 1671 – житлові будинки, 75 шкіл.

Мешканці багатостраждального Фельдман-Екопарку у Харкові, у яких орки навіть крали їжу, врятовано.  "Все. Місія виконана. Відправляємо останні дві машини на Київ та Хмельницький. Можна видихнути", – повідомив заступник мера Дніпра Михайло Лисенко. Тварини живі та будуть влаштовані у безпечних зоопарках.

"На деяких окупованих територіях Харківської області ворог вивів з ладу мережу стільникового зв'язку.  Російські окупанти надають агресивний інформаційно-психологічний вплив на населення. Воно, здебільшого, спрямоване на спроби переконання у безперспективності боротьби проти російських окупаційних військ", – повідомляє Генштаб ЗСУ

Російські окупанти загрузили в багнюці і втопились в річці біля Ізюма. Щонайменше 3 одиниці ворожої техніки було знешкоджено негодою – це бронеавтомобіль "Тигр", броньована евакуаційно-ремонтна машина БРЕМ-1 та танк Т-72. Русня навіть перед погодою безсила.

Херсонщина

За офіційною інформацією Офісу Генерального прокурора, колишньому депутату Херсонської обласної ради від політичної партії "Опозиційний блок" повідомлено про підозру у державній зраді та колабораційній діяльності. За даними слідства, депутат Херсонської облради VII скликання долучився до організації та проведення масових заходів на тимчасово окупованих територіях м. Херсон на підтримку держави-агресора та її окупаційних військ, закликаючи мешканців до покори та прийняття "руського миру". Також підозрюваний домовився із військовослужбовцями рф про силове забезпечення йому умов для керівництва одним із міст Херсонської області. За допомогою зброї окупанти примушували органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства до визнання його новим керівником міста. Після цього він добровільно зайняв посаду керівника у створеній окупаційній адміністрації держави-агресора.

Розстріляли сімох людей та підірвали будинок з загиблими. На Херсонщині розпочали розслідування проти військових рф. 12 квітня в селі Правдине Білозерського району військовослужбовці рф розстріляли шістьох чоловіків та одну жінку, повідомили в Офісі Генпрокурора. Щоб приховати злочин, росіяни підірвали будинок із тілами розстріляних людей. У кримінальному провадженні вживають всі можливі заходи для встановлення обставин події, а також ідентифікації загиблих.

Дніпропетровщина

Влада Дніпра просить росіян забрати трупи своїх солдатів – у моргах їх уже понад 1,5 тисячі. "Зараз у моргах Дніпра понад півтори тисячі загиблих російських солдатів, яких ніхто не хоче забирати. Вони лежать у рефрижераторах. Ми сподіваємося, що хтось із російських матерів зможе приїхати та забрати своїх синів, яких вони ростили все життя. У нас уже чотири рефрижератори забиті трупами російських солдатів. Ми організуємо це все, хай хоча б заберуть трупи своїх синів", – заявив заступник мера міста Дніпра Михайло Лисенко  в інтерв'ю виданню "Настоящее время". 

А на металургійному комбінаті "АрселорМіттал Кривий Ріг", який призупинив сталеливарні роботи невдовзі після початку повномасштабного російського вторгнення, 12 квітня відновили виробництво і вже виплавили перші сотні тонн "військового" чавуну. Про це у ніч на сьогодні повідомив у Facebook начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул

Чернігівщина

війна

Служба автомобільних доріг розпочала генеральне прибирання траси Київ-Чернігів. Тут вже очистили вісім кілометрів. Про це повідомила речниця САД в області Аліна Левочко. З її слів, також наразі триває відновлення зруйнованих мостів та встановлення замість них тимчасових споруд. 

Зокрема, дорожники відновили тимчасовий міст у Сновську. Також за два кілометри на тій же дорозі забезпечили проїзд біля ще одного зруйнованого мосту. Крім того, вже відкрили проїзд через понтонну переправу у селі Політрудня.

Нагадаємо, відучора дорожники розпочали облаштування тимчасових переправ на дорозі Київ-Вишгород-Десна-Чернігів біля сіл Смолин та Якубівка. Роботи планують завершити за два дні.

Це не кадр з фільму про другу світову, це страшне сьогодення. На фото – написи, що покривають стіну та двері у підвалі школи в Ягідному на Чернігівщині. Понад 300 людей тижнями перебували там під час окупації.  На стінах вони вели календар і писали імена людей, які загинули під час російської окупації їхнього села. Пробачити окупантів неможливо.

Запоріжжя

У Мелітопольському районі області росіяни продовжують діяти терористичними методами, аби залякати місцеве населення і схилити його на свій бік. За інформацією від підприємців, незаконна окупаційна влада наказала бізнесменам віддавати частину своїх доходів в обмін на дозвіл працювати. Також окупанти збирають данину на користь так званої "народної міліції".

Схожі дії відбуваються і в Бердянському районі області.  Крім того, щодня з'являється інформація про те, що окупанти викрадають людей із українською позицією, а серед місцевих знаходяться колаборанти, які допомагають впроваджувати терористичні методи війни. 

У Пологівському районі окупанти обстріляли фосфорними бомбами село Новоданилівка. Про це у Фейсбуці написав речник ОВА Іван Арєф'єв. Як зазначив очільник, внаслідок обстрілу загорівся будинок. Підрозділи ДСНС Запорізької області ліквідували наслідки. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав", написано у повідомленні.

ГУР інформує: 20.03 по 12.04.2022 ліквідовано 70 військовослужбовців рф під час нічних патрулювань в тимчасово окупованому Мелітополі. Серед них були загарбники, в тому числі "кадирівці. Причина смерті нічних патрульних під час комендантського часу – ножові та вогнепальні поранення. Інформацію щодо точної кількості вбитих та обставини їхньої смерті окупаційна адміністрація ретельно приховує. Є дані, що це наслідок роботи українського руху опору Мелітополя. Наразі окупанти не досягли результатів щодо пошуку осіб, причетних до знищення військовослужбовців рф.

Черкащина

війна

Ворожого агента, який збирав дані про українських військових, затримали на Черкащині. Про це повідомляє Управління СБУ в Черкаській області. За даними контррозвідки, мешканець Черкащини збирав дані про розташування військових та стратегічно важливих об'єктів регіону, скидав геодані та інформував про переміщення військової техніки ЗСУ. При цьому зловмисник використовував методи конспірації: змінював телефони та картки різних абонентів, з яких надсилав розвіддані. Але це йому не допомогло – зрадника вистежено і заарештовано.

Житомирщина

Вночі 12 квітня російські військові завдали авіаудару по одній з громад Житомирщини. Радник голови Житомирської обласної військової адміністрації Максим Стрелецький підтвердив, що мова йде про Чуднівщину.

У вівторок вночі було завдано удару балістичними ракетами по військовій частині в Житомирі, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко. За його словами, ані військові, ані цивільні не постраждали.  Пожежу вже ліквідовано.

У Народицькій громаді поліцейські почали фіксувати наслідки перебування у селах військ рф. У Новій Радчі повністю спалені кілька хат, а у сусідніх Давидках знищені цілі вулиці. Нині у чотирьох селах тривають слідчі дії для фіксації вчинених воєнних злочинів.

Сумщина

Станом на 13 квітня у Сумській області відомо про понад 100 вбитих російськими військовими цивільних громадян, значна кількість людей вважаються зниклими безвісти, їх зараз розшукують. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Захід України 

Звільнення від "русского міра" триває. В Івано-Франківську перейменували 25 вулиць з російськими назвами. Тепер у місті є вулиці Героїв Києва, Волновахи, Чернігова, Маріуполя, Харкова, Херсона, Миколаєва. Вулиці названі іменами оунівців, повстанців та інших героїв українського державотворення.

Далі буде. На черзі Чернівці, Хмельницький, Київ.

 

 

2
3395

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: