fbpx
Сьогодні
Знай наших 09:10 28 Чер 2021

Завжди рух уперед. 28 українців, які змінили світ

До Дня Конституції 28 червня розповідаємо про видатних українців, що прославляють Україну по всій Землі.

English version here

Фото УНІАН

Бути українцем сьогодні — це рухатися вперед, бути активним і цілеспрямованим, прагнути відбудовувати і боронити рідну країну, вивчати українську мову і бажати нею розмовляти, мати інтерес до культурної спадщини України, її історії та традицій. А ще — остаточно позбуватися комплексу меншовартості, адже Україна, яка насправді ніколи і не була на світовому узбіччі, подарувала людству не одне відоме ім'я. Наші співвітчизники впливають на хід історії, роблять наукові відкриття, створюють літературні і художні шедеври, підкорюють світ музики і телебачення, космічні простори і спортивні висоти.

Розповідаємо про них співвітчизникам та всім, хто цікавиться Україною за кордоном:

1. Великий Володимир Святославич

Правитель і хреститель Київської Русі (960/963 — 15 липня 1015)

Великий Володимир Святославич

Великий Князь Київський, правитель і хреститель Київської Русі, один з найвидатніших державних діячів України-Русі. Відомий також як Володимир Святий, Володимир Хреститель і Володимир Красне Сонечко. Його князювання у 980–1015 роках вважається початком розквіту Київської Русі, а самого князя називають одним з найяскравіших політичних діячів Європи того часу. Він зосередив у своїх руках неподільну владу, запровадив новий підхід в управлінні державою, провів адміністративну реформу, а укріплення кордонів Київської Русі сприяло також зміцненню держави, підвищенню її статусу. Князь Володимир Святославич першим з київських князів почав карбувати власні гроші, а зображений на них знак "тризуб" став у ХХ столітті гербом України.

2. Анна Ярославна (Анна Київська)

Українська княгиня, королева Франції (народилася близько 1032 року) 

Анна Ярославна (Анна Київська)

Українська княгиня, дочка Великого князя київського Ярослава Мудрого, одна з найвидатніших жінок середньовіччя, що прославила Україну на всю Європу. Освічена і розумна Анна, яка вільно володіла 5 мовами, стала не просто черговою дружиною французького короля Генріха I і матір'ю майбутнього короля Філіпа I, а й помітною політичною фігурою тих часів. Королева Анна мала вплив на зовнішню і внутрішню політику Франції, входила до складу королівської ради, опікувалася церквами і монастирями, була єдиною жінкою, котра вела переписку з Папою Римським Миколаєм ІІ. В історії Європи Анна Ярославна залишилася і як прабабця майже 30 французьких королів.

3. Роксолана (Хюррем Султан – "султанша, яка сміється")

Українська цариця Османської імперії (народилася близько 1502 року)

Роксолана (Хюррем Султан –

Українська цариця Османської імперії — Анастасія Гаврилівна Лісовська, дочка священика з містечка Рогатин на Галичині, під ім'ям Роксолани назавжди увійшла в історію Туреччини. Жінка-особистість, що пройшла шлях від полонянки до однієї з найвпливовіших правительок у світі, стала першою і єдиною в історії Османської імперії, яка удостоїлася офіційного титулу. Хюррем Хасекі Султан була радницею свого чоловіка у державних справах, приймала іноземних послів, відповідала на листи іноземних правителів, впливових вельмож і художників. Будувала своїм коштом мечеті, школи, караван-сараї та лікарні в Стамбулі, Едірне, Єрусалимі, Мецці й Медині. Посприяла сходженню на османський престол свого сина Селіма II. Роксолана неодноразово оспівана в літературі, образотворчому мистецтві, музиці та кіно і входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України

4. Богдан Хмельницький

Гетьман (1595 — 1657)

Богдан Хмельницький

Гетьман Війська Запорозького, борець за незалежність українського народу, засновник першої в історії української держави — Гетьманщини. Богдан Хмельницький, який при народженні мав ім'я Зіновій, був дуже освіченою людиною: знав латинську, французьку та турецьку мови. Попри те, що освіту Хмельницький здобув у єзуїтському навчальному закладі, майбутній гетьман залишався вірним православ'ю. Богдан Хмельницький прославився як талановитий полководець, видатний реформатор і засновник української державності. Роки правління легендарного гетьмана (1648-1657) принесли Україні не лише внутрішньополітичну міць, а й визнання на міжнародній арені. 

5. Григорій Сковорода

Філософ (1722 — 1794)

Григорій Сковорода

Григорій Сковорода — видатний український філософ, богослов, поет, педагог і перекладач був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу. Надзвичайно цінував особисту фізичну і духовну свободу, не вклонявся навіть цариці. Свої філософські трактати присвячував переважно етиці, а головним сенсом людського існування вважав самопізнання. Містик-мандрівник все життя був незалежним і вільним, кажуть, умів передбачати долю і знав точну дату своєї смерті. "Світ ловив мене, та не спіймав…" — такі слова викарбувані на могилі "українського Сократа".

6. Тарас Шевченко

Поет, прозаїк, художник (1814 — 1861)

Тарас Шевченко

Національна гордість Тарас Григорович Шевченко був людиною універсальних талантів і інтересів. Колишній кріпак ще при житті став визнаним поетом, прозаїком, драматургом, художником, політичним і громадським діячем. Але більше за все Шевченко мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія, а народ буде єдиним у своїх вчинках і помислах. "Свою Україну любіть. Любіть її… Во врем'я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть". Сьогодні Шевченко — один із найвидаваніших авторів у світі, вірші поета перекладені більш ніж ста мовами світу і навіть мовою есперанто. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім'я Тараса Григоровича, а на Землі у 35 країнах височіють майже 1400 пам'ятників українському генію. 

7. Микола Гоголь

Письменник (1809−1852)

Микола Гоголь

Класик літератури, який народився на Полтавщині і писав російською, зміг закохати в Україну сотні мільйонів читачів по всьому світу. Ніхто, до і після Миколи Гоголя, так широко, переконливо, захопливо та яскраво не розказував про українське життя. Незважаючи на те, що багато творів письменника пов'язані з Петербургом, одне з перших місць у його творчості було відведено українській дійсності, традиціям, фольклору, історії. У листах матері, яка жила в українському селі, Гоголь просив розповісти про невідомі йому традиції, обряди, звичаї рідного народу, які згодом активно використовував у свій петербурзький період творчості. Твори автора знаменитих "Тараса Бульби", "Миргорода", "Вечорів на хуторі біля Диканьки" перекладено майже всіма мовами планети. Майже два століття світ пізнає нашу країну, самобутній характер і душу українського народу через творчість великого письменника з українським корінням.

8. Іван Франко

Літератор, публіцист, громадський діяч (1856–1916)

Іван Франко

Талановитий прозаїк і драматург, єдиний український поет, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури, відзначався колосальною працездатністю. За сорок років творчої діяльності Франко видав одинадцять поетичних збірок, понад сто оповідань, дев'ять повістей, понад десять драматичних творів. Став першим професійним українським письменником, який не мав державної роботи, а заробляв написаним. Пережив три арешти. Після другого (1880 р.) ледь не помер від голоду, але поглядами своїми не поступився — через десять років став співзасновником першої української політичної партії, Русько-Української радикальної партії, а у 1898 і її першим головою. Плідною була і публіцистична діяльність Франка — понад дві тисячі публікацій. Як етнограф Франко упорядкував величезну кількість фольклору, опублікував низку найважливіших робіт з теорії літератури, історії, економіки України та філософії.

9. Володимир Вернадський

Вчений-природознавець, філософ (1863-1945)

Володимир Вернадський

Володимир Вернадський став першим президентом української Академії наук (УАН), створеної 1918 року в Києві за гетьмана Павла Скоропадського. Він очолював УАН три роки. За цей час було створено основні інститути академії та наукову бібліотеку — найбільшу в нинішній Україні. Вернадський організовував безліч геологічних експедицій — від Уралу до півдня України — з вивчення природних ресурсів. Він першим у Російській імперії звернув увагу на необхідність досліджень радіоактивних мінералів, тому його вважають ідеологом і засновником атомної енергетики України і Росії.

Володимира Вернадського називають ученим-пророком. Його ідеї випередили час. Вершина наукового пошуку Вернадського – вчення про біосферу як цілісну природну систему, а також про ноосферу — сферу впливу людського розуму на навколишній світ.

10. Леся Українка

Поетеса (1871–1913)

Леся Українка

Сучасники любили Лесю Українку за жагу до життя, а нащадкам залишилася її творчість. Поетеса, якій доля відвела лише 42 роки життя, збагатила українську поезію, абсолютною досконалістю форми, різноманітністю загальнолюдських тем та безліччю віршованих жанрів. Її драматичні поеми — "Камінний господар", "Одержима", "Кассандра" та інші, не сходять з театральних підмостків, а знаменита драма-феєрія "Лісова пісня" стала справжньою класикою української літератури. Леся Українка — єдина жінка у вітчизняній культурі, яка сягнула таїни перекладацького мистецтва однієї з найвидатніших пам'яток людства — Ріґведи. Також перекладала Генріха Гейне, Адама Міцкевича, Віктора Гюґо, Гомера. Незважаючи на тяжку хворобу, кістковий туберкульоз, тендітна жінка відрізнялася колосальною працездатністю і силою духу, що стало одним з головних мотивів її лірики. Сама Леся Українка вклала у вуста Мавки із "Лісової пісні" таку думку про себе: "Ні! Я жива, я буду вічно жити. Я в серці маю те, що не вмирає…".

11. Іван Піддубний

Борець, атлет (1871–1949)

Іван Піддубний

Виходець з роду запорізьких козаків, Іван Піддубний прославив своїх предків на всю планету. Билинний богатир, спортсмен-борець, силач (гнув залізні прути і носив на плечах естраду з піаніно і танцюристами), "чемпіон чемпіонів" завжди був у серці своєму українцем з великої літери. Ім'я Івана Піддубного стало символом непереможної сили, унікальної могутності та блискучої майстерності. Впродовж 40 років силач з Полтавщини провів близько двох тисяч боїв, абсолютну більшість з них виграв. Відрізнявся від інших борців блискавичним орієнтуванням, чудовою координацією своїх рухів і неймовірною силою. Виступив у 100 містах Російської імперії і 50 зарубіжних країнах. Коли його запитували про секрет перемог, Піддубний відповідав: "Виходячи на сцену, я молився за Україну. Тому і перемагав".

12. Соломія Крушельницька

Оперна співачка (1872–1952)

Соломія Крушельницька

Титул видатної співачки світу Соломія Крушельницька отримала ще за життя. Оперними партіями у її виконанні захоплювалися глядачі у величезній кількості європейських міст, Крушельницькій присвоєно звання "вагнерівської примадонни 20 століття". Співати на одній сцені з уродженкою невеликого українського села вважали за велику честь найіменітіші виконавці 20 століття. У 1904 році саме Крушельницька врятувала знамениту Мадам Баттерфляй Джакомо Пуччіні — після дебютного провалу на сцені композитор допрацював оперу і довірив українці головну партію. З другого разу твір мав величезний успіх і з того часу не сходить зі світових сцен. Знайомі композитора розповідали, що єдиним портретом в робочому кабінеті Пуччіні було зображення української співачки.

13. Микола Леонтович

Композитор (1877–1921)

Микола Леонтович

Українську колядку "Щедрик", яка відома також під назвою "Carol of the Bells", впізнають і співають на Різдво на всіх континентах світу. Сьогодні існує понад 1000 варіантів цієї популярної пісні. Мелодія "Щедрика" складається з 4 нот, а слова пісні мають язичницьке коріння – з часів, коли Новий Рік святкували навесні. Загалом, музична спадщина Леонтовича складає біля 150 творів. Він видав дві "Збірки пісень з Поділля" у власному аранжуванні. У 1917 році зі становленням УНР Леонтович перебирається в Київ. Тут він створює свої перші симфонічні твори, починає писати оперу "На русалчин Великдень". Але після приходу до влади більшовиків повертається на рідну Вінничину — у Тульчин, де засновує музичну школу. У 1921 році його життя трагічно обривається: чекіст, який попросився переночувати у Леонтовича, пограбував і застрелив господаря. Ім'я вбивці композитора, завдяки відкриттю архівів, світ дізнався лише у 1990-х роках. Гарна новина — "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича хочуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

14. Олександр Архипенко

Скульптор (1887−1964)

Олександр Архипенко

Олександр Архипенко, український та американський скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі, засновник мистецької школи. Став першим українцем, який взяв участь у Венеційському бієнале (1920). Його ім'я посідає гідне місце серед таких майстрів ХХ століття як Матісс, Пікассо, Брак, Лєже, Малевич. У 1923 році Архипенко емігрує до США. Там він у 1929 році отримує громадянство і працює як художник, скульптор і оформлювач. У 1934 році оформляє павільйон України на виставці "Століття прогресу" в Чикаго. В Америці він проявляє себе і як винахідник, створюючи пристрій, що дозволяє малюнкам, зробленим з оргскла, рухатися. За цим принципом зараз працюють рекламні білборди з перемінними зображеннями.

15. Казимир Малевич

Художник (1879–1935)

Казимир Малевич

У власних автобіографічних нотатках Казимир Малевич, художник-авангардист, визначний діяч українського авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму, педагог, теоретик мистецтва, автор знаменитого "Чорного квадрату", заявляє про себе як про українця. Він пише приватні листи і записки від руки українською мовою, художньо документує страшне явище Голодомору 30-х років в Україні, від якого померло від 4 до 10 мільйонів українців, не лишаючись до тієї трагедії байдужим. Казимир Малевич народився в Києві, але все життя усіляко підкреслював, що його художнє бачення світу сформувалося в українському селі. Там він допомагав розмальовувати печі, мазати глиною підлоги, малювати по стінах візерунки. Ці нескладні побутові заняття стали для нього провідниками у велике мистецтво.

16. Ігор Сікорський

Авіаконструктор (1889–1972)

Ігор Сікорський

Видатний авіаконструктор українського походження, що працював у Російській імперії та США. Творець першого у світі чотирьохмоторного літака "Руський витязь" (1913 рік), важкого чотирьохмоторного бомбардувальника і пасажирського літака "Ілля Муромець" (1914), трансатлантичного гідроплана (1934), серійного гелікоптера одногвинтової схеми (1942). У США, куди Сікорський перебрався, після того як владу захопили більшовики, ним було створено 17 базових типів літаків і 18 – вертольотів. На вертольотах конструкції Сікорського були вперше здійснені перельоти через Атлантичний і Тихий океани. Там же ним у 1923 році було створено авіаційну компанію "Сікорський аероінжиніринг корпорейшн".

17. Катерина Білокур

Художниця (1900–1961)

Катерина Білокур

Катерина Білокур народилася у бідній родині в селі Богданівці на Київщині. До школи її не віддали, бо ні одягу, ні взуття не було. Самостійно навчилася читати й малювати. Перші картини на стіні хати малювала вугіллям. Потім почала робити пензлі з котячої шерсті. За фарби їй слугували настої буряка, бузини, калини, а палітрою був шматок скла або рукав куфайки. Батьки соромилися заняття доньки, рвали і палили її малюнки. "Краще б заміж вийшла", — докоряв їй батько. Слава прийшла до художниці лише в 40 років, коли у Полтаві відбулася її перша персональна виставка. Білокур нарешті помітили, її роботи брали участь у виставках по всьому СРСР, а найбільше їх зібрання зберігається в Київському музеї українського декоративного мистецтва. У 1954 році на Міжнародній виставці в Парижі її картини "Цар-Колос", "Берізка" і "Колгоспне поле" побачив Пабло Пікассо. "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ", — сказав він. Наразі українську художницю-самоучку вважають однією з найяскравіших світових представниць наївного мистецтва.

18. Серж Лифар

Танцюрист балету, хореограф (1905−1986)

Серж Лифар

Французький хореограф Серж Лифар народився у квітні 1905 року в перемісті Києва, родина Лифарів мала глибоке козацьке коріння. Один із найвидатніших танцюристів ХХ століття, Серж Лифар отримав від французьких критиків титули "бога танцю" і "доброго генія балету". Український Ікар не тільки підкорював сцену і серця глядачів, як танцівник — він заснував Академію танцю при Гранд-опера, очолював Інститут хореографії й Університет танцю в Парижі, поставив у "Гранд-Опера" понад 200 балетних вистав, виховав 11 зірок балету. Його спектаклі мріяли оформляти Пабло Пікассо і Марк Шагал, а Сальвадору Далі Лифар навіть відмовив у співпраці з огляду на надмірну екстравагантність його манери. До кінця життя Лифар, який емігрував на Захід ще на початку 1920-х, залишався переконаним патріотом і кілька разів відмовлявся від французького громадянства, "Я – українець, і цим пишаюся!", — говорив він.

19. Сергій Корольов

Конструктор, основоположник космонавтики (1907–1966)

Сергій Корольов

Початок космічної ери людства безпосередньо пов'язаний з ім'ям житомирця Сергія Павловича Корольова, який дав старт науково-технічній революції, що за останні десятиліття змінила світ до невпізнання. Геній, завдяки якому став можливим перший штучний супутник Землі, перший політ людини в космос, перший вихід космонавта у відкритий космос, роботу орбітальних станцій, відбував строк у сталінських таборах за сфабрикованою справою, відсидів 8 років, втратив усе майно (вирок був з конфіскацією) і всі зуби, підірвав здоров'я. На зоні конструював літаки за хліб і баланду під керівництвом іншого талановитого в'язня — авіаконструктора Туполєва. Після запуску Гагаріна про Корольова навіть в газетах не згадали. Офіційно реабілітували Корольова в 1957-му, однак його ім'я аж до смерті тримали в таємниці. Публічна слава, що звалилася на радянських космонавтів, так і не дісталася тому, кого називали батьком радянської космонавтики.

20. Микола Амосов

Хірург (1913–2002)

Микола Амосов

Ім'я Амосов стало вже прозивним, а пам'ять про великого доктора — невід'ємною частиною української історії. За багато років роботи Микола Амосов врятував не одну сотню життів, але більше того — він винайшов унікальну технологію, яка продовжує рятувати людей і сьогодні. Не багато людей знають, що Амосов був ще й талановитим винахідником, автором багатьох книг і філософом. Саме він зробив перше в СРСР протезування мітрального клапана серця, провів перші в Україні операції при пороках серця, першим у світі розробив і запровадив антитромботичні протези серцевих клапанів. Амосов — найбільш визнаний у світі український вчений. Його роботи в галузі кардіохірургії, біокібернетики, лікуванні туберкульозу неодноразово перевидавалися на Заході, а також у США та Японії.

21. Василь Стус

Поет, дисидент (1938–1985)

Василь Стус

Ім'я Василя Стуса, українського поета і дисидента, для більшості співвітчизників є символом боротьби за національну ідентичність, українську культуру і мову в 70-і та 80-і рр. ХХ століття. За свої 47 років він написав величезну кількість творів у віршах і прозі, перекладав українською мовою твори класиків світової літератури. Чітка проукраїнська позиція в умовах тоталітарного режиму СРСР стала причиною не тільки виключення його з аспірантури, а й двох тюремних строків. 13 років свого короткого життя поет провів у радянських застінках. Його позбавляли побачень з рідними, вилучали вірші, листи й рукописи, знущалися фізично й намагалися знищити морально. "Фактично мене засудили за прагнення до національної справедливості, – писав репресований поет у липні 1976 року. – Моя любов до рідного народу, моя стурбованість кризовим станом української культури були кваліфіковані як націоналізм". Його серце, яке до самого кінця  належало Україні, перестало битися у карцері колонії Перм-36, де він оголосив голодування після заборони писати в листах рідним вірші українською мовою.

22. Ліна Костенко

Поетеса, письменниця (народилася у 1930)

Ліна Костенко

Найвизначніша сучасна українська поетеса Ліна Костенко народилася у м. Ржищеві на Київщині у родині вчителів. Дебютувала у плеяді поетів-шістдесятників, але практично одразу стала опальним автором. Її талановиті безкомпромісні твори стали об'єктом багаторічних переслідувань і заборон з боку радянської влади. Але незважаючи на це, саме в ті роки поетеса не припиняє працювати, зокрема і над своїм найвідомішим на сьогодні твором — романом у віршах "Маруся Чурай", що чекав друку довгі 6 років. Також вона брала активну участь у політичному житті, публічно виступала проти незаконних арештів української інтелігенції і дисидентів. У 1973 році через свою громадську діяльність вона була записана до "чорних списків" ЦК КПУ. Ліна Костенко — авторка понад 20 поетичних збірок, історичного роману у віршах та поеми. Твори поетеси перекладені багатьма мовами світу, а прозовий роман Ліни Костенко "Записки українського самашедшого", який побачив світ у 2010 році, практично одразу ж став українським бестселером. Перший наклад роману становив 10 тисяч примірників і вже за півмісяця був розкуплений, що встановило своєрідний рекорд для українських видань. Сьогодні Ліна Костенко,  поетеса, публіцистка, громадська діячка, живе й працює у Києві.

23. Богдан Гаврилишин

Економіст (1926−2016)

Богдан Гаврилишин

Український, канадський та швейцарський економіст, Заслужений діяч науки і техніки України, Громадянин світу, громадський діяч та меценат. Під час Другої світової був вивезений до Третього Рейху. Після 1945 року він перебуває у таборі для переміщених осіб, а 1947 року виїжджає до Канади. Там стає членом Пласту, працює лісорубом, бере участь у діяльності профспілок і навчається у Торонтському університеті. Отримавши ступінь магістра за спеціальністю "інженер-механік" і попрацювавши інженером і менеджером, перебирається до Швейцарії і там здобуває ступінь доктору з економіки. Саме в Женеві він багато років очолював престижний Міжнародний інститут менеджменту, і його стараннями філія цього вишу запрацювала в Києві. Серед головних досягнень Гаврилишина — створення Світового економічного форуму в Давосі, який став головною платформою для спілкування великого бізнесу і світових лідерів. Богдан Гаврилишин написав чимало робіт з економіки і менеджменту, за якими сьогодні навчаються студенти багатьох країн. У різний час він був радником українських президентів, міністрів і спікерів парламенту. Гаврилишин заснував фонд, який готує нову формацію українських лідерів з європейськими цінностями.

24. Борис Патон

Науковець (1918–2020)

Борис Патон

Борис Патон – одноліток Національної академії наук України, яку він беззмінно очолював майже 60 років. Гетьман Павло Скоропадський заснував академію у листопаді 1918 року, тоді ж і народився Борис Євгенович. У 2018 році Патон та НАНУ святкували своє сторіччя. До речі, свого часу Борису Патону пропонували очолити Академію наук СРСР у Москві, але він відмовився. Вчений був переконаний, що має працювати саме у Києві. Серед революційних технологій, створених за його участю, — автоматичне зварювання під флюсом, що дозволило створити легендарний танк Т-34, електрошлакове зварювання, яке здійснила переворот у металургії та машинобудуванні, перше застосування зварювання у відкритому космосі, а також зварювання живих тканин. Остання новація була створена вже в незалежній Україні і здобула світове визнання як безпрецедентно дієвий метод у хірургії.

25. Валерій Лобановський

Футбольний тренер (1939–2002)

Валерій Лобановський

Досягнення легендарного футболіста і тренера Валерія Васильовича Лобановського відомі не тільки футбольним фанатам. Як гравець він — багаторазовий чемпіон і володар Кубка СРСР, срібний призер континентальної першості, як наставник — привів збірну СРСР, яку він очолював тричі і де кістяк складали українські футболісти, до звання віце-чемпіонів Європи. З київським Динамо він двічі вигравав Кубок володарів кубків (1975, 1986) і Суперкубок УЄФА (1975), а збірна СРСР на чолі з українським тренером брала "срібло" чемпіонату Європи-1988. Вже в незалежній Україні Лобановський знову вивів столичне Динамо на пік форми. З його приходом були пов'язані чергові злети українського футболу – у 1999 році ʺДинамоʺ вийшло до півфіналу Ліги чемпіонів, перегравши мадридський ʺРеалʺ. А збірна України у 2002-му пробилася до плей-офф відбіркового турніру Чемпіонату світу. Крім цього, Валерій Лобановський повністю змінив застарілий підхід до навчально-тренувального процесу.

Новації українського тренера-самородка (вищої спортивної освіти він так і не отримав) оцінив весь світ: у 2013 році Лобановський увійшов у десятку найкращих тренерів в історії футболу за версією авторитетного профільного видання World Soccer.

26. Сергій Бубка

Легкоатлет (народився у 1963)

Сергій Бубка

Легендарний спортсмен-легкоатлет, перша в світі людина, яка стрибнула вище шести метрів, Сергій Бубка залишався непереможним на чемпіонатах світу цілих чотирнадцять років. За цей час він зумів виграти шість золотих медалей на відкритому повітрі і чотири в залі. А також стати переможцем гран-прі IFFF у стрибках з жердиною, гран-прі IAAF серед усіх видів, змагань на Кубок світу і Кубок Європи. Цікаво, що кожен рік стрибун додавав до свого показнику пару-трійку сантиметрів. І таким чином дістався до своїх феноменальних рекордів. Бубка тричі визнавався кращим спортсменом світу  і навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найтитулованіший легкоатлет світу.

27. Квітка Цісик

Співачка (1953–1998)

Квітка Цісик

Її голос хоч раз почули понад 20 мільярдів людей, що втричі більше за все населення планети. Квітка Цісик — американська оперна і блюзова співачка, популярна виконавиця рекламних джинґлів для ТБ і радіо у США, виконавиця українських народних і популярних пісень, володарка містичного голосу, який заворожує і лікує. Під час війни у 1944 році молоді батьки Квітослави виїхали зі Львова і довгий час переховувалися від німців і від радянської влади. І нарешті у 1949 році потрапили в США. Тато почав вчити Квітку музиці, ще коли дівчинці було лише 5 років.

Володимир Цісик, відомий український скрипаль-віртуоз, навчив доньку грати на скрипці, але любов до співу пересилила. Саме Цісик була виконавицею пісні "Ти осяюєш моє життя", яка здобула Оскар у 1978 році, а в 1998 році співачку назвали найбільш упізнаваним голосом США. Квітка побувала на історичній батьківщині таємно всього один раз у 1983 році, але дуже любила Україну і співала про неї від всієї душі. "Я мріяла, що в Україні мене почують", — казала вона.

28. Іван Марчук 

Художник (народився у 1936)

Іван Марчук 

Всесвітньо відомий народний художник України, винахідник власного художнього стилю, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва, Іван Степанович Марчук почав малювати ще у дитинстві, розвинувши свій талант у підлітковому віці. Саме тоді він чітко зрозумів, що хоче стати художником. Правда, як згадував сам митець, малювати не було чим: олівців нема, акварелі нема, нічого не було: "Були квіти. Якщо щось кольорове намалювати, то тими квітами і малював, пелюстками". Нереалізованість художника в умовах радянського тоталітаризму змусила його в кінці 1980-х виїхати з СРСР.  З того часу митець встиг пожити в Австралії, Канаді й США, звідки вже остаточно повернувся до України у 2011 році. На відміну від багатьох митців-емігрантів, які змушені були займатися за кордоном не своєю справою, Марчук не лише не полишив малювання, а й здобув на чужині всесвітнє визнання, він став єдиним українцем за всі часи, що увійшов до рейтингу "100 найвизначніших геніїв сучасності", який уклала британська газета The Daily Telegraph.

236652

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: