fbpx
Сьогодні
Розбір 13:35 06 Чер 2021

Містер Гелікоптер: як Україна опікується спадщиною великого авіаконструктора Сікорського

Які вертольоти зараз випускає корпорація Сікорського в США, що буде з садибою Сікорських в Києві та перипетії долі авіаконструктора

English version here

Сьогодні, 6 червня, за старим календарем, день народження великого винахідника — Ігоря Сікорського. Сьогодні його ім'я все ще на слуху — не тільки завдяки авіабудуванню, але, на жаль, і через низку скандалів, що розгортаються навколо будинку Сікорських, що залишився в Києві. «Рубрика» вирішила розповісти про все, що відомо сьогодні.

будинок сікорського

Хто такий Сікорський?

Великий авіаконструктор народився в Києві в 1889 році й прожив в столиці, за винятком піврічного відлучення на навчання в школу Дювігнау де Ланно в Парижі, до 20 років. З дитинства Ігор Сікорський був захоплений ідеєю польотів — конструював батарейки, невеликі двигуни й навіть зібрав маленьку модель вертольота, який зміг злетіти. 

будинок сікорського

У 1907 році Сікорський вступив до Київського Політехнічного інституту, а вже через рік, натхненний першими літаками братів Райтів і повідомленнями про дирижаблі графа Цепеліна, Ігор зайнявся конструюванням власного повітроплавного судна. За наступні два роки він побудував перші у світі моделі вертольотів, які сконструював в готелі родинної садиби, де провів дитинство і юність. Цим вертольотам так і не судилося злетіти через недоліки конструкції. Ігор Сікорський на час залишив затію з вертольотами та зайнявся літаками: в 1910 році він вперше піднявся на літаку власної конструкції в київське небо. На літаку своєї конструкції він С-6 склав іспит на звання пілота-авіатора, встановив чотири рекорди: висоти, дальності й тривалості польоту, а також швидкості щодо землі. Рік по тому Ігор Сікорський переїхав до Санкт-Петербурга, де зібрав літаки, що брали участь у Першій Світовій війні — «Російський витязь» і «Ілля Муромець», на якому навіть зробив 13-годинний переліт з Санкт-Петербурга до Києва. 

будинок сікорського

Пізніше, в 1918 році, Сікорський, боячись розстрілу більшовиками, загроза якого реально існувала, і про яку Сікорського таємно попередили доброзичливці, виїхав за кордон. Спочатку в Лондон, потім — в Париж, а пізніше, пояснивши, що літаки необхідні в США, поплив за океан, де осів, завів сім'ю, створив корпорацію, яка функціонує донині, і виростив п'ятьох дітей, один з яких ще візьме участь в нашій історії. 

Так Батьківщина втратила великого конструктора. Єдина пам'ять, яку місто все ще зберігає про нього — це будинок, що донині стоїть в Києві за адресою Ярославів Вал 15-б. Однак історія цього будинку сумна. Уже багато років його стіни порожні, вікна давно вибиті, і єдині його відвідувачі — холодні вітри, дощ і сніг. Чому місто не опікується долею будівлі, яка могла б стати пам'ятником і набути статусу національного надбання, «Рубрика» вирішила розібратися самостійно. 

будинок сікорського

Будинок Сікорських: невдалі рокірування власників, які нічого не змінюють

Триповерховий будинок був зведений на Подолі в 1903 році. Сім'я Сікорських проживала в семи кімнатах першого поверху, а решту приміщень займали приймальні палати психотерапевта Івана Сікорського, голови сімейства та одного із засновників дитячої психології й психопатології. Після смерті батька Ігоря, виїзду сім'ї з Російської Імперії, будинок вийшов з приватного володіння і був переданий військовому відомству. Під час Другої світової війни в будівлі розміщувався штаб і командний пункт Київського корпусу протиповітряної оборони. У 2000 році садиба Сікорського була передана в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання та авіації ім. Сікорського», але попри зобов'язання фонду відновити будівлю ремонт не зробили, і будинок продовжував руйнуватися. У 2016 році рішенням Київського апеляційного господарського суду будинок Сікорського був повернутий у власність Міністерства оборони. 

Як повідомили «Рубриці» в Головному управлінні власності та ресурсів у відповіді на офіційний запит про нинішній статус будинку, будинок знаходиться на балансі держустанови «Готель Козацький», що належить Міноборони України, і є пам'ятником історії зі статусом «національного значення». 

У 2017 році будинок вже намагалися безплатно передати в комунальну власність територіальної громади міста — є навіть відповідне рішення Київради, а у 2019 році за підсумком спільної ради керівництва «Готель Козацький», представників Міноборони та Київради, будинок передали в пряме володіння Міністерству оборони. 

Втім, такі рокірування в зміні влади не дали ніякого результату. Як повідомили в Міноборони, передача будинка місту неможлива, оскільки положенням Печерського районного суду на будівлю накладено арешт, і його відчуження як об'єкта власності «Готель Козацький» та скоєння будь-яких інших реєстраційних дій, заборонені. 

У Міноборони пояснюють: підприємство «Готель Козацький» неодноразово зверталося до Печерського суду з клопотаннями про зняття арешту, останнє з яких було подано 13 травня, проте відповідного рішення суд не виніс. 

«Перебування Будинку Сікорського під арештом не дає можливості передати будинок у комунальну власність, а, значить, і здійснити заходи з його відновлення», — сказано у відповіді Міністерства. 

будинок сікорського

Що намагаються зробити в Київраді?

Втім, Київрада, судячи з усього, не в курсі про судову тяганину, що лежать на власності балансоутримувача будівлі. На міській раді 13 травня, Київрада звернулася до Уряду про передачу будинку в комунальну власність міста.

«Будинок Сікорського перебуває на балансі Міністерства оборони. Ми вже кілька років б'ємося, щоб його передали місту, і щоб ми могли його відновити. Могли створити там музей видатного авіаконструктора. Але приміщення руйнується і вже кілька складів урядів столиці не допомагають зберегти його. А це неправильно і несправедливо», — розповів мер Києва Віталій Кличко.

«Понад 20 років будинок Сікорського держава не може привести в належний стан. Якщо так буде і далі, ми ризикуємо взагалі залишитися без пам'ятника. Київрада ще у 2017 році підтвердила готовність прийняти будинок у комунальну власність, щоб зберегти будівлю. Однак Уряд затягує цей процес. І моє завдання як відповідального за охорону культурної спадщини столиці домогтися передачі будинку Сікорського на баланс міста і зробити все для його збереження», — говорить про будинок Сікорських заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Судячи з усього, КМДА намагається перекласти відповідальність за пам'ятник культури, що руйнується, на Уряд, однак жодним чином не згадують про арешт, що лежить на будинку. 

будинок сікорського

Чому на Будинок Сікорських було накладено арешт?

Положення, винесене Печерським судом на Будинок Сікорських і інші об'єкти, що належать підприємству «Готель Козацький», винесено на підставі клопотання слідчого з особливо важливих справ слідчого відділу військової прокуратури Центрального регіону України Івана Дячука.

У своєму клопотанні по справі 757/795/18-к Дячук описав «схему» з виведення будівель з державної власності. Річ у тім, що ще у 2000 році службові особи «Готель Козацький» уклали тристоронній договір про спільну інвестиційну діяльність з «Карлтон Трейдинг ЛТД» та ТОВ «Карлтон Трейдинг Україна». 

Згідно з угодою, частина власності на нерухомість кожного його учасника пропорційна кількості внесків кожного з них. «Готель Козацький» свою частину внеску не платив, а значить, з кожним роком його частина ставала все менше. Проте, не дивлячись на те, що ця сторона договору не виконувала свої обов'язки, інші учасники ніяких претензій не пред'являли. У 2010 році між «Готель Козацький», компанією «Карлтон Трейдинг ЛТД» та ТОВ «Карлтон Трейдинг Україна» було укладено додаткову угоду до вказаного договору, якій визначив, що всі суперечки щодо них вирішуються шляхом арбітражу відповідно до Арбітражного регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, і, як можна здогадатися, Арбітражним судом було винесено рішення, згідно з яким, 41,33% майна переходили в спільну власність обох компаній Карлтон. 

У 2014 році компанії Карлтон отримали рішення Шевченківського районного суду Києва, яке набуло законної чинності й згідно з яким надано дозвіл на виконання зазначеного вище рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма. Однак виконати це рішення не представлялося можливим, оскільки двома роками раніше постановою Вищого господарського суду України зазначений договір про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора був визнаний недійсним.

Таким чином, у слідчого було достатньо підстав, щоб подати клопотання про накладення арешту на власність «Готель Козацький», щоб уникнути його виведення з державної власності, яке і було задоволено Печерським судом у 2018 році. Про компанію «Карлтон Трейдинг Україна» відомо мало, хіба що разом з іншим підприємство вона і «Укрнафта» спільно розробляє Прилуцький нафтогазопромисловий район в Чернігівській області, а також те, що на засновника компанії, Вадима Вайсапіра, зареєстровано ще 40 компаній в Україні. 

будинок сікорського

Хто ще збирався відновлювати Будинок Сікорських?

У лютому на пленарному засіданні Парламенту нардеп від Партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко заявив про те, що США готові профінансувати відновлення садиби авіаконструктора, якщо Міністерство оборони України прийме рішення про початок реконструкції, про це йдеться в новині інформагентства «Інтерфакс»:

«Сьогодні й корпорація Сікорських, капіталізація якої — мільярди, і США готові фінансово взяти реалізацію цього проєкту», — розповів Пушкаренко, який активно займається долею будинку з 2011 року.

Майже через пів року ситуація не змінилася з уже відомих нам причин проте, «Рубрика» зацікавилася цією заявою і вирішила уточнити відомості. Тут в історію вступає син Ігоря Сікорського, Сергій Сікорський, який зараз проживає в Аризоні, США і є консультантом корпорації Sikorsky Aircraft. Ще у 2018 році «Рубрика» спілкувалася з Сергієм Ігоровичем, і на питання про те, чи не бажає сімейство взяти участь в процесі відновлення будинку, Сергій відповів:

«Ми, сім'я Сікорського, дуже цікавимося станом садиби. Але можемо дивитися на це тільки, як на спектакль. Тому що питання долі цієї пам'ятки повинно бути рішенням міста Києва та уряду».

Однак, виходячи з заяви депутата, за 3 роки дещо змінилося, і ми звернулися до сина авіаконструктора знову з надією на те, що ми зможемо записати нове інтерв'ю про нові плани відновлення, на що отримали відповідь:

«Будинок зараз в руїнах, стоїть на дуже цінній землі.

В інтерв'ю нема потреби, оскільки моя (наша) думка не змінилася.

Сім'я Сікорських не зацікавлена в цій заплутаній справі.

Долю будинку і землі, на якій він стоїть, вирішить Київ», — сказано в листі.

Пожежа в Будинку Сікорських і нове рішення суду

Вже 14 травня 2021 року наступного дня після чергового прохання Київради передати будинок на баланс міста, в Будинку Сікорських сталася пожежа. Це сталося пізно ввечері, о 22:26 пожежу помітили, а о 23:18 загоряння вже вдалося локалізувати. 

Як повідомляється на Facebook-сторінці «Типова Київщина», «в результаті пожежі були закопчені стіни та стеля підвального приміщення», а значить, сильно будівля не постраждала. 

27 травня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Офісу генерального прокурора України. Своїм рішенням суд зобов'язав Міністерство оборони України привести в належний стан пам'ятник національного значення «Будинок, в якому жив видатний авіаконструктор І. Сікорський» шляхом його реставрації, а також зняв арешт, який був накладений на цей будинок. 

Спадщина Сікорських

Літако- і вертолітобудівне підприємство Sikorsky Aircraft, засноване в 1925 році Ігорем Сікорським, все ще функціонує і нині знаходиться у власності компанії Lockheed Martin. Компанія, яка називалася «Sikorsky Aero Engineering Corporation», почала виробництво літаків в Рузвельті, штат Нью-Йорк, а через 4 роки після заснування, переїхала в Коннектикут, місто Стратфорд. До кінця 1930-х років компанія спеціалізувалася тільки на літаках, але після Сікорський почав роботи з розробки вертольотів і вже Sikorsky R-4, другий розроблений Сікорським вертоліт, став першим у світі одногвинтовим повністю керованим вертольотом.

будинок сікорського

Зараз всесвітньо відомий холдинг є світовим лідером з виробництва вертольотів різноманітного призначення. Старі моделі вертольотів удосконалюються, а прототипи нових поліпшених моделей більше нагадують літальні апарати з фільмів майбутнього, ніж звичні вертольоти. Прикладом може бути Sikorsky-Boeing Defiant-X, який використовується військовими США. 

будинок сікорського

Sikorsky-Boeing Defiant-X

Компанія зробила крок далеко вперед і тепер стоїть на порозі того, щоб зробити польоти на вертольотах абсолютно автономними. Технології ALIAS і MATRIX здатні автономно працювати від зльоту до посадки. 

будинок сікорського

Цей технологічний комплекс вже присутній в опціонально пілотованому автомобілі Sikorsky S-70 Black Hawk, який використовується армією США, і в модернізованому вертольоті S-76B Sikorsky Autonomy Research Aircraft (SARA). 

«Розроблена DARPA Система автоматизації роботи екіпажів в кабіні (ALIAS) і за підтримки технології MATRIX ™ Sikorsky, пілоти можуть зосередитися на порятунку життів або транспортуванні вантажів замість механіки, необхідної для сучасного польоту», — сказано в статті Breaking Defense.

будинок сікорського

Sikorsky S-70 Black Hawk

Багато років ім'я Ігоря Сікорського замовчувалося: емігрант і улюбленець царської сім'ї, який покинув Батьківщину і побудував величезну корпорацію за кордоном — не найкращий кумир, на думку радянської влади. У популярній літературі навіть авторство «Іллі Муромця» приписувалося якійсь «групі молодих конструкторів РБВЗ». Крига скресла тільки в період відлиги, в кінці вісімдесятих років: у масових виданнях з'явилися статті, в яких об'єктивно оцінювалася діяльність Ігоря Сікорського, вийшли друком книги про нього. 

У 1998 році в КПІ славетному конструкторові було відкрито меморіальну дошку. У ньому тепер відкрито Державний політехнічний музей України, а у 2016 році Національному технічному університету присвоїли ім'я Ігоря Сікорського. На території університету стоїть пам'ятник видатному конструктору, на якому скульптор Микола Олійник викарбував слова Ігоря Сікорського, сказані ним уже на схилі років: «Знімаю капелюха перед альма-матер, яка підготувала мене до підкорення неба».

будинок сікорського

12220

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: