fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:30 23 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять восьмий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 23 березня і вже двадцять вісім днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

Хроніка подій: двадцять восьмий день оборони України від російської агресії

Оперативна ситуація російського вторгнення станом на 06:00 23 березня:

  • Підрозділи ЗСУ продовжують оборонятися на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, стримуючи наступ ворога на Слов'янськ, Лозову, Запоріжжя, Попасну, Курахове, Київ, Кривий Ріг та Нововоронцовку. 
  • Триває оборона Чернігова, Миколаєва та населених пунктів Миколаївської області, кругова оборона Маріуполя.
  • Збройні Сили України за попередню добу знищили 6 літаків, 5 БПЛА, 1 вертоліт та 5 крилатих ракет ворога.
  • Українські захисники знищили командира бригади морпіхів рф, який хотів штурмувати Одесу, – доповів речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

Одну з головних фраз війни України з росією легалізовано! Використання українськими держслужбовцями фрази "російський військовий корабль, іди нах*й" не є порушенням кодексу державного службовця, — заявили в НАДС.

Із щоденного звернення Президента Зеленського: "Будемо працювати, будемо боротися як тільки можемо. До останнього. Хоробро й відкрито. На всіх майданчиках. Із повною енергією. На результат. З усіма нашими силами. І не втомимося. Відпочинемо, коли переможемо".

В Україні оголосили першу підозру російському військовому у зґвалтуванні жінки — повідомляє генпрокурорка Ірина Венедіктова. 

Сьогодні Генасамблея ООН розгляне гуманітарні наслідки агресії рф проти України. Засідання розпочнеться о 16:00 за Києвом.

війна

Штучний інтелект допоможе повідомити всіх родичів про загиблих росіян в Україні, – заявляє Мінцифра. За допомогою розпізнавання облич будуть віднайдені профілі в соціальних мережах. Вони порівнюватимуть фото трупів росіян та фотографії, які ті розміщували в своїх профілях за життя.

Загалом за оцінками НАТО, росіяни втратили у війні з Україною до 40 тисяч солдат. Представник НАТО заявив на брифінгу, що втрати російської армії в Україні вбитими можуть становити від 7 до 15 тисяч осіб, а загальні втрати, рахуючи з пораненими, зниклими безвісти та полоненими – до 40 тисяч.

До Києва прибув міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. "Це перший іноземний міністр оборони, який  приїхав до української столиці з 24 лютого. Цікаво, хто буде наступним сміливцем", — написав український міністр оборони Резніков у себе в Фейсбуці. 

А Президента України Володимира Зеленського запросили виступити на саміті Європейської ради цього тижня. Головною темою саміту буде війна в Україні.

22:00 – Україна сподівається найближчим часом повернути полонених українських військових з острова Зміїний, обмінявши їх на російських моряків — про це Суспільному повідомила міністерка Ірина Верещук. Тримаємо кулачки за наших героїв!

Гуманітарні коридори

Хроніка подій: двадцять восьмий день оборони України від російської агресії

На сьогодні, 2-3 березня погоджено 9 гуманітарних коридорів:

Донецька область: 

  • З м. Маріуполь до м. Запоріжжя 
  • З м. Бердянськ до м. Запоріжжя

Запорізька область:

  • З м. Пологи до м. Запоріжжя
  • З м. Гуляйполе до м. Запоріжжя

Київська область:

  • З селища Велика Димерка до м. Бровари
  • З селища Богданівка до м. Бровари
  • З м. Бородянка до м. Біла Церква
  • З с. Світильня до м. Бровари

Луганська область:

  • З м. Рубіжне до м. Бахмут
  • З селища Нижнє до м. Бахмут

22:00 – Ірина Верещук розповіла про результати роботи гуманітарних коридорів

  • Евакуйовано 4554 людини. З міста Маріуполь до міста Запоріжжя на власному транспорті дісталися 2912 маріупольців.  
  • Автобуси та вантажівки з гуманітарною допомогою, які ще вчора дісталися до Бердянська, цілий день була заблоковані окупаційними військами. 
  • Завтра мають бути звільнені рятувальники ДСНС та водії автобусів, яких вчора безпідставно затримали у місті Мангуш.
  • Колону автобусів для еваакуації людей з міста Пологи до Запоріжжя сьогодні утримували окупанти на блокпості у місті Василівка. Зараз вони вже продовжили рух. 
  • З Гуляйполя до Запоріжжя вдалось вивезти 51 людину та завезти туди гуманітарну допомогу. 
  • З селищ Велика Димерка та Богданівка до Броварів евакуйовано 769 людей. З міста Бородянка до міста Біла Церква через обстріли сьогодні знову евакуювати людей не вдалось. З села Світильня до міста Бровари евакуювали 150 людей.
  • З міста Рубіжне, Северодонецьк, лисичанськ таселище Ніжне сьогодні евакуйовано до міста Бахмут 672 людини. Гуманітарними коридорами до цих міст було доставлено 60 тон гуманітарної допомоги.

Перемовини України з росією

"Переговори України з росією щодо завершення війни відбуваються фактично щоденно. Вони – дуже складні" – слова Зеленського.

Атомні об'єкти

Російські військові розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в місті Чорнобиль на Київщині вартістю 6 мільйонів євро.

Про це у Facebook повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Після виведення російських військ з території України потрібні будуть роки для усунення шкоди від захоплення росіянами Чорнобильської атомної станці.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

В Україні вже знайшли російське майно на 35 млн. гривень. Його вилучили на користь країни.

Столтенберг заявив, що  НАТО надасть Україні обладнання для захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз, а також надаватиме допомогу у сфері кібербезпеки.

Нові партії озброєння для України. Швеція надасть Україні додатково 5000 одиниць протитанкової зброї для боротьби із російським вторгненням. За словами міністра країни, новий пакет військової підтримки також включатиме обладнання для розмінування.

Також Німеччина має намір передати Україні 2000 гранатометів для допомоги у спротиві російській агресії. Коли саме можуть передати цю зброю, наразі невідомо.

23-річна італійська пілотесса Джулія Шифф

23-річна італійська пілотесса Джулія Шифф, яку колись звільнили з ВПС Італії за повідомлення про дідівщину та мобінг, нині воює добровольцем у спецназі Міжнародного легіону в Україні. Про це пишуть користувачі Reddit.

За п'ятнадцять днів березня в Україну з інших країн надійшло 102 038 тонн гуманітарної допомоги. Ці вантажі швидко обробляються в логістичних хабах та направляються в регіони. Ми щиро дякуємо всім, хто хоче допомогти Україні. 

Новини з-за кордону

Пресою поширюється інформація, що росія по закритих каналах передала Польщі сигнал, що вона готова нанести превентивний удар по польських містах в разі продовження "антиросійської підтримки України" зброєю НАТО, а також просування ініціативи введення до України польських миротворців. Ці чутки – відвертий шантаж поляків московією. Вчора над посольством росії у Варшаві стоял дим – ймовірно там палять секретні документи перед тим, як покинути будівлю, але це може бути і елементом того ж самого тиску. 

Під час чергового телефонного дзвінку Макрон не зміг домовитися з путіним про припинення вогню в Україні, — повідомляє Le Figaro. 

Посольство рф у Латвії зобов'язали прикріпити на своїй будівлі табличку з новою назвою вулиці "Незалежності України". На це дають три місяці, повідомляють латвійські ЗМІ. Рішення про зміну адреси стосується трьох будівель, приміщення посольства – серед них. Якщо його не виконають, поліція самоврядування матиме право оштрафувати власника будівлі. Розмір стягнення становитиме від 10 до 150 євро.

Президент Польщі Анджей Дуда порівняв Маріуполь із Варшавою 1944 року, путіна – з Гітлером, а російських військових – із есесівцями.

До того ж Влада Польщі вимагає висилки з країни близько 40 російських дипломатів за підозрою у шпигунстві.

13:00 – за інформацією Bloomberg, ЄС схвалив угоду з Україною, яка дозволить надавати Києву засекречену інформацію, зокрема супутникові знімки.

14:00 – наші справжні друзі, країни Балтії та Польща закликали закрити європейські автошляхи для вантажів рф та Білорусі.

15:00 – Президент України Володимир Зеленський закликав Японію запровадити ембарго на торгівлю з росією та допомогти у напрацюванні нових механізмів світової безпеки.

Тепер вже точно Джо Байден летить до Європи. Він планує обговорити ситуацію в Україні з європейськими союзниками. "Я прямую до Європи, щоб згуртувати міжнародну спільноту, аби підтримати Україну і змусити путіна заплатити серйозну економічну ціну за його війну", — написав президент США у Фейсбуці. 

У Литві запропонували прирівняти георгіївську стрічку та символ "Z" до заборонених нацистських та комуністичних символів.

 Що там на росії?

Хроніка подій: двадцять восьмий день оборони України від російської агресії

кремль визнав, що не досяг своїх цілей в Україні, – таку відповідь дав пєсков на запитання журналіста про досягнення путіним цілей в Україні після повномасштабного вторгнення. При цьому він стверджує, що наступ раши в Україні "йде у суворій відповідності до планів та цілей, які були встановлені заздалегідь". Тисячі загиблих орків, звісно, керівництво мордору ніяк не турбують.

У Пентагоні заявляють, що російським окупантам, які увірвалися в Україну, не вистачає боєприпасів, що стало додатковою проблемою на тлі нестачі пального та продовольства.

Намагають вирішити свої проблеми і тилові росіяни. Наразі їм пропонують тури до Узбекистану за картами VISA та Mastercard. Вартість туру в Ташкент на одну особу – 23 тисячі рублів за пару ночей.  У ціну включено трансфер (аеропорт-готель-аеропорт, готель-банк-готель), проживання в готелі, представник від фірми при відвідуванні банку, попередня підготовка документів до банку, послуги кур'єра, медстрахування. Так лапті колись їздили за ковбасою в Україну. Попереду тури за цукром до Могильова та тури за прокладками до Астани.

На жаль (насправді – ні) депутатам мордорщини навряд чи вдасться весело провести відпустку у подібному турі: депутатам держдуми від "Единой России" заборонили залишати країну без дозволу голови фракції. За потреби виїхати за кордон потрібно писати спеціальну заяву. Залізна занавіса вже спустилась.

росгвардія готується блокувати рух по Кримському мосту до рф, обмежать також рух паромною переправою та авіасполучення півострова з росією, — повідомляє  українська розвідка. Таким чином путінська влада намагається відреагувати на панічні настрої і запобігти втечі з Криму громадян рф, які незаконно переселилися туди після лютого 2014 року.

В зомбіленді натхнена патріотизмом мати заявляє на камеру: "Через санкції я втратила ліки, які так необхідні моєму синові.  Але я ставлю на кін життя свою дитину в ім'я перемоги росії!".  Здається, там вже нічого не виправиш.

Російські ЗМІ повідомляють про зникнення шойгу. Міністр оборони росії перестав з'являтися у публічному просторі з 11 березня.  Хоча зазвичай він дуже активний у ЗМІ. В оточенні Шойгу обговорюють, що він нездоровий — проблеми із серцем. Сподіваємось, він зник назавжди не тільки з інформ простору.

шойгу зник, а лавров продовжує відхаркувати погрози світові: "Якщо НАТО направить своїх миротворців в Україну, це буде прямим зіткненням збройних сил РФ та Альянсу", – заявив глава МЗС рф.

Відповідь з Пентагону: риторика москви щодо використання ядерної зброї небезпечна.

Російські олігархи роздратовані політикою путіна і розмірковують над його усуненням, – повідомляє українська розвідка.

За даними головного управління розвідки Міністерства оборони України, Сирія провалює план залучення бойовиків до війни в Україні на боці рф.

У Києві загинула журналістка російського медіа The Insider Оксана Бауліна. Вона і ще троє цивільних потрапили під обстріл. Окрім Оксани ще одна людина загинула, двоє поранені. У Києві під час російського ракетного обстрілу загинула російська журналістка The Insider Оксана Бауліна. До приходу в The Insider Бауліна працювала у "Фонді боротьби з корупцією". Після внесення організації до екстремістського списку вона була змушена виїхати з росії.

А що чутно про Білорусь?

На території Білорусі представники опозиційних сил та небайдужі громадяни частково вивели з ладу залізничне сполучення між Білоруссю та Україною.

Водночас, за наявною інформацією, у Білорусі триває активне переміщення російської та білоруської військової техніки і подальше її накопичення вздовж українського кордону.

За виконання "бойових спецзавдань" росія пропонує білорусам грошову винагороду в $1000-1500 на місяць та пільгове навчання у російських військових вишах, – повідомляє ГУР. За даними нашої розвідки, таким чином путінські емісари намагаються схилити білоруських військових до участі у війні з Україною, нехай навіть не у складі ЗС Білорусі.

16:00 – Білорусь "запропонувала" 12 українським дипломатам залишити країну протягом 72 годин. Влада республіки дозволила працювати лише послу та ще 4 співробітникам.

Тим часом білоруські військові помирати за картопляного фюрера а не збираються. Багато хто планують здаватися в полон у разі відправки їх на територію України для участі в бойових діях. "Всей ротой решили сдаться сразу после перехода". І це дуже вірне рішення. Україна не прагне війни з білоруссю, але у нашій країні на окупантів країн-агресорів чекає лише смерть!

По-своєму вмовляє воювати білорусів і сам Лукашенко. Він закликав білоруських танкістів не боятися "джавелінів":  "Це просто труба з порохом. Головне не боятися і активно маневрувати. За роки моєї служби жоден наш танк не був підбитий цими хваленими "джавелінами". Ні-о-дин!". І не збрехав же ж, адже у роки його "служби" ніяких "Джавелінів" ще і близько не існувало.

Проте генсек НАТО Йенс Столтенберг в цьому питанні вже визначився. Він сказав: "Білорусь не почне війну проти України, тому що вона вже в ній бере участь".

Російський брехунець

У москві продовжують запевняти, що російські військові не стріляють у цивільних, а допомагають їм. 

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє про активізацію плану військових провокацій орди.  Згідно з повідомленням пропагандистських ЗМІ з посиланням на керівництво Бєлгородської області, сьогодні "в селах Журавльовка та Нехотєєвка запроваджено режим надзвичайного стану в зв'язку з вибухами снарядів, що прилетіли з боку України". За словами пропагандистів, "є постраждалі, яким надається допомога".  За задумом кремля, такі провокації мають стати приводом для оголошення загальної мобілізації

Скабєєва щойно заявила, що у ЗСУ скінчилась зброя, повністю. От і добре, буде нежданчик для м'яса.

У мзс рф заявили, що нібито відбулося два обміни полоненими між Україною та росією, водночас в Україні цю інформацію заперечують. "росія живе в паралельній реальності, сама проводить обміни, сама про це пише", — заявила Ірина Верещук.

Санкціями по агресору!

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила новий пакет санкцій щодо понад 300 депутатів Держдуми, які підтримали вторгнення російської армії до України.

Плюс до того, в США готується законопроект, який заблокує золоті резерви росії приблизно на $132 млрд. 

На британському острові Мен знято з реєстрації літаки, які належать російським олігархам.

Один із найбільших французьких банків Crédit Agricole призупиняє свою діяльність в росії.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що ЄС має позбутися залежності від росії у постачанні нафти, газу й вугілля, оскільки це питання енергетичної безпеки Європи.

Нарешті Nestlé почала здавати позиції. В компанії заявили, що через війну в Україні призупиняють  роботу брендів KitKat і Nesquik в рф.

Користувачі з росії не зможуть встановити Netflix на свої мобільні пристрої. На вимогу Netflix додаток був видалений з російських App Store та Google Play.

Третя найдорожча енергетична компанія Німеччині EnBW не укладатиме нові контракти з росією доки діє путінський режим

А от для Renault гроші важливіші за людські життя. Компанія відмовляється виходити з росії. Про це написав голова МЗС України Дмитро Кулеба. "Не те, що когось дивує, коли Renault підтримує жорстоку загарбницьку війну в Європі. Але помилки повинні мати ціну, особливо якщо вони повторюються. Я закликаю клієнтів і підприємства по всьому світу бойкотувати Group Renault", — написав він у Twitter.

23:00 – Renault зупиняє всі операції у рф, повідомляє Reuters. Це сталося після звернення Зеленського.

Ізраїль теж вкотре розчарував. Він заборонив Україні купувати шпигунське програмне забезпечення Pegasus, побоюючись, що російські офіційні особи будуть незадоволені продажем. За даними журналістів The Guardian та The Washington Post, Ізраїль побоюється, що надання Україні можливості прослуховувати російські телефони через Pegasus розглядатиметься як акт агресії проти російських спецслужб. Тобто агресія самої росії владу Ізраїлю не соромить?

Життя з урахуванням бойових дій

Ваші рідні чи друзі евакуювалися за кордон? Допоможіть їм облаштуватися там — надішліть речі, які вони залишили вдома. Для цього Укрпошта запустила нову послугу — "Посилка з домівки", яку можна оформити у відділенні або в особистому кабінеті чи мобільному застосунку Укрпошти: bit.ly/box-fromhome . Укрпошта доставлятиме такі посилки зі знижкою 70% у Румунію, Польщу, Словаччину, Молдову та Угорщину. Це країни, у яких зараз найбільше евакуйованих українців.

Українців, які залишили свої домівки, закликають не поспішати повертатися — покинуті будинки могли замінувати окупанти. 

Уряд контролюватиме ціни на соціально важливі товари, зокрема хліб, макаронні вироби, дизель та бензин. Мета — щоб ці товари залишилися доступними для людей.

Кабмін на період воєнного стану дозволив водіям категорії "В" (легкові), керувати транспортними засобами категорії С, С1 (вантажні). Тепер рашистів можна давити колесами більшого діаметру.

Рінат Ахметов в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив, що маріупольські заводи, що належать йому, не працюватимуть під керуванням росії. За його словами, зараз "Азовсталь" та комбінат ім.  Ілліча, на яких працювало близько 40 тис людей, залишаються під контролем України. Підприємства законсервовані.

Мінцифра запустило мапу відкритих ЦНАПів. На ній можна знайти найближчий до вас центр, дізнатися години його роботи та контактний номер.

Життя продовжується. В Україні знову починають проводити планові операції. Лікарні України в умовах війни гарантовано отримуватимуть 1\12 від суми договору з НСЗУ, при цьому звітність в електронній формі можна буде тимчасово не подавати.

Заступник міністр агрополітики та продовольства Тарас Висоцький запевняє, що Україні не загрожує продовольча криза. Стратегічних запасів продовольства вистачить в Україні на 2 роки. Із 30 мільйонів га сільгоспугідь замінована лише частина, "але ця площа не критична з погляду гарантій продовольчої безпеки".

атб

"АТБ" створив мережу збирання гуманітарної допомоги воїнам: можна передати продукти, медикаменти й екіпірування. "Кожен українець відтепер може зробити свій внесок в обороноздатність нашої країни, передавши необхідну допомогу в найближчому магазині "АТБ", що працює", — повідомила компанія. Тільки за перші дні реалізації проєкту було зібрано понад 8 тонн необхідних товарів і продуктів харчування. На сьогодні майже у кожному (а незабаром у всіх магазинах торговельної мережі "АТБ", що працюють) створений відповідний пункт збирання необхідного для воїнів ЗСУ.

Київ і область

Хроніка подій: двадцять восьмий день оборони України від російської агресії

Ворог знову обстріляв Київ – пошкоджені будівлі у Святошинському та Шевченківському районах. Обстрілів зазнав торговий центр, будинки приватного сектору та багатоповерхівки. Пожежі ліквідовано, постраждалих не виявлено. Пошкоджено приміщення торгового центру та два приватних будинки.

Крім того, зранку обстрілу зазнав Шевченківський район. На місці працюють рятувальники та медики. Наразі є загорання кількох приватних будинків та в багатоповерхівці. Четверо людей травмовані. Інформація про постраждалих та характер руйнувань – уточнюється.

А на Київщині рашисти воюють з продуктами – знищено овочесховище та ковбасний цех

Окупант під Києвом переїхав танком свого командира полковника Юрія Медведєва, звинувативши його у втраті 50% особового складу.

війна

В Ірпені знову почала працювати поліція. Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

13:00 – Над північно-західною околицею Києва російські військові застосували заборонені фосфорні боєприпаси. Орієнтовна зона ураження — Гостомель та Ірпінь, повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. "Використання таких видів зброї проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій", — говорить Маркушин.

15:00 – На Броварському напрямку окупанти мінують місцевість і цивільні об'єкти. Ворог утримує блокпости на шляхах логістичного забезпечення у вісьмох населених пунктах.

На Київщині окупанти продовжують зазнавати втрат – цього разу рашисти втратили частину сучасного мобільного комплексу "Краснуха-4", який є дуже цінним для армії загарбників. Він призначений для прикриття військ та великих територій від радіолокаційного виявлення, а також протидії літакам розвідникам та БПЛА супротивника.

19:00 – російські загарбники обстріляли парковку біля одного з ТРЦ у Подільському районі Києва. Унаслідок обстрілу одна людина загинула, двох постраждалих госпіталізували, — інформує Віталій Кличко.

Донеччина і Луганщина

У Рубіжному російський снаряд влучив багатоповерхівку, загинуло 3 людей, 2 з них діти, – повідомив голова Луганської ОВА. "Трагедія сталася увечері, коли армія рф  посилила обстріли. Близько 20:00 ворог вдарив по багатоповерхівці в Рубіжному. Снаряд розірвався на п'ятому поверсі", – зазначив Сергій Гайдай.

Тричі окупанти відзвітували про

Тричі окупанти відзвітували про "асвабаждєніє" Рубіжного. Тричі збрехали. Місто тримається. Місто під контролем України. Кістяк оборони підрозділи 4-тої бригади оперативного призначення НГУ. Є офіційне повідомлення та заява від бригади. 

МАРІУПОЛЬ

У Маріуполі російські варвари знищили будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі, де зберігалися оригінали картин всесвітньо відомих майстрів. 

17:00 – Орки обстріляли залізничну станцію Очеретине в Донецькій області.

Сьогодні в Маріуполі підтвердили загибель ще одного українського журналіста — головного режисера та старшого оператора місцевого телеканалу «Сігма-ТБ» Віктора Дєдова.

Ще одне загублене дитяче життя. Внаслідок російських обстрілів в Маріуполі загинула 11-річна гімнастка Катя Дяченко. Про це у себе в Інстаграмі повідомила тренерка дівчинки Анастасія Мещаненкова. В будинок, де перебувала дитина, влучила російська ракета. Дитина померла під завалами.

Сумщина

На Сумщині загарбники не дають хоронити померлих і гонять людей пішки до росії.

У Тростянці Сумської області спалахнула масштабна пожежа, а також тривають вуличні бої. Орки не пускають ДСНС загасити вогонь.

13:00 – На Сумщині тривають бої, українські військові знищують ворожу техніку.

У Сумах тіла росіян отруюють середовище, в місті шукають місце для братської могили. Тіла російських військових, які загинули на Сумщині в перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну, росія досі не забрала. Сумська ОВА замовила 10 рефрижераторів для збереження тіл, але через блокування залізниці їх не змогли доставити. Тому мертвих російських загарбників зараз упаковують в поліетиленові пакети. Усі тіла – без документів, розпізнавальних знаків.

Харківщина

Вночі знову активізувалися атаки на житлові райони та історичний центр міста. ЗСУ відбили спробу нападу з боку росіян бойовими вертольотами К-52.

Область: окупанти намагаються взяти Ізюм, українська армія свої позицій не втрачає та відкидає атаки. Росіяни обстріляли Лозову, удари були ракетними. Щонайменше 8 осіб поранені, 20 пошкоджених або знищених будинків.

У південно-східному регіоні Харківщини зенітні ракетні комплекси Повітряних сил ЗСУ знищили 2 ворожі літаки.

В результаті боїв в районі Ізюма українські військові знищили до 60% особового складу і техніки окупантів.

За оновленою інформацією внаслідок обстрілу Харківської ОДА загинуло 24 людей. рф обстріляла Харківську обласну військову адміністрацію 2 березня. У перший день рятувальники повідомили про сімох загиблих, пізніше про 10 жертв.

22:00 – Ввечері 23 березня ворожі ракети збили над Харковом та на Житомирщині.

Запоріжжя

Терор рашистів продовжується. Російські окупанти вдерлись до будинку журналістки та директорки сайту "Ріа-Мелітополь" Світлани Залізецької та викрали її 75-річного батька. Де чоловік знаходиться зараз, невідомо.

Миколаївщина

Вночі Миколаїв зазнав обстрілів, лунала повітряна тривога.  Внаслідок нічних обстрілів двоє загиблих цивільних, – повідомляє Віталій Кім.

Обстріляний Інгульський район Миколаєва. Внаслідок цього загорілося складське приміщення та п'ять автомобілів, а також двоповерховий житловий будинок — загинули двоє людей. Пожежу вже загасили.

21:00 – На Миколаївщині українські захисники збили крилату ракету, запущену російськими окупантами.

Херсонщина

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань заявляє, що з квітня на Херсонщині окупанти планують вводити в обіг рублі. За його словами, росіяни будуть змушувати приймати рублі в магазинах, і, ймовірно, виплачувати зарплати "новій адміністрації". Хлань припускає, що згодом можуть почати виплачувати зарплати в рублях і в бюджетних та комунальних установах.

росія планує розв'язати "великий терор" в окупованому Херсоні, викрадаючи жителів і перевозячи їх через російський кордон, заявив інформатор з ФСБ, повідомляє Times. У листі, який, як вважають, був написаний співробітником російської Служби внутрішньої безпеки і датований понеділком, говориться, що кремль більше не бажає "мило грати" з протестувальниками в українському місті, де мешканці регулярно влаштовують мітинги проти окупантів. "Навіть якщо доведеться депортувати аж півміста — ми до цього готові", – йдеться у листі. 

Але прямо зараз російські загарбники наближають Херсон до гуманітарної катастрофи. Через блокаду у місті критично бракує продовольства та медикаментів. В особливій групі ризику опинилися новонароджені діти, яким не вистачає дитячого харчування та засобів гігієни, а також тяжко хворі люди.

11:00 – У Херсоні орки затримали директора драматичного театру ім. М. Куліша Олександра Книгу, повідомляє "Суспільне Херсон" з посиланням на міського голову Олешок.

І про приємне: В Чорнобаївці вийшла 9 серія популярного серіалу "Спали мскля".

12:00 – на Херсонщині окупанти намагаються змусити фермерів вести посівні роботи. Однак урожай планують вивезти у росію.

У Чорнобаївці палять не лише авіацію. Окупанти намагалися роздати свою гуманітарку, ніхто не взяв.  Вони залишили її та поїхали.  Місцеві прийшли та спалили її.

У Чорнобаївці палять не лише авіацію. Окупанти намагалися роздати свою гуманітарку, ніхто не взяв. Вони залишили її та поїхали. Місцеві прийшли та спалили її.

А український кухар Андрій Пивовар створив рецепт хліба "Чорнобаївський". "Символізм цього хліба полягає в тому, що чорнослив — це обгорілі орки, білий льон — іскри від української арти, а мелений мускатний горіх — звичайно ж, порох", — пояснює кухар.

Чернігівщина

У Чернігові окупанти  розбомбили автомобільний міст через Десну. На міст скинули авіабомби, один з прольотів впав. Інформацію підтвердив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. Цим мостом із Чернігова рухалися евакуаційні рейси та завозилася гуманітарна допомога до міста. Проте знищений міст до Чернігова не заважатиме постачати в місто гуманітарну допомогу, додав очільник Чернігівської ОВА.

На Чернігівщині місцеві патріоти з силами спротиву Сіверщини знищили російський

На Чернігівщині місцеві патріоти з силами спротиву Сіверщини знищили російський "Тигр". Про це повідомляє ОК "Північ". "Чернігівщина не дарма зветься краєм партизанської слави, адже люди стають на захист своєї землі разом зі Збройними Силами України".

19:00 – орки обстріляли район Чернігова, де розташовується одне з харчових підприємств міста. Внаслідок потрапляння снаряду пошкоджений магістральний аміакопровід та одна ємність. Концентрація випарів аміаку в межах допустимої норми. Жертв та постраждалих (попередньо) немає. 

Житомирщина

Канадські та американські волонтери розмістять мобільний шпиталь у Житомирському районі. 

Про це повідомляється на сторінці Житомирської районної військової адміністрації. Облаштування шпиталю на території району ініціювали  іноземні волонтери. Там планують надавати першу невідкладну медичну допомогу цивільним та військовим.

Вінниччина

З Вінниччини за кордон намагались вивезти три машини Rolls-Royce і 400 тисяч доларів готівкою. "За наявною інформацією фактичним власником цих авто є особа, пов'язана родинним зв'язком з одним із високопосадовців росії. Проводяться подальші слідчі перевірочні заходи", – повідомили в СБУ.

Захід України

Ввечері 22 березня росія знову завдала три ракетні удари по військовій інфраструктурі на Рівненщині.

У Закарпатській області митники пропустили на кордоні дві машини Суркісів — без обов'язкового декларування майна та перевірки багажу. Водночас в Угорщині бізнесмени задекларували велику суму готівки. Тепер ДБР порушило проти них кримінальне провадження за зловживання службовим становищем.

війна

В одній з областей України, львівськими десантниками успішно знищено диверсійно-розвідувальну групу противника. Диверсанти використовували цивільний транспорт різних типів для подальшого здійснення в наших тилових містах і селах диверсій та провокацій. Однак, вони були успішно виявлені та знищені підрозділами 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

3
1694

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: