fbpx
Сьогодні
12:54 23 Бер 2022

Знадобляться роки після виходу військ рф з ЧАЕС, щоб встановити завдану ними шкоду, – Зеленський

English version here

Після виведення російських військ з території України потрібні будуть роки для встановлення шкоди від захоплення росіянами Чорнобильської атомної станці

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до парламенту Японії, яке транслювалося наживо в ефірі телемарафону UAразом, повідомляє Рубрика.

"Після виходу російських військ з території України знадобляться роки, щоб дослідити, якої шкоди вони завдали чорнобильській землі, які захоронення радіоактивних матеріалів пошкодили та як розповсюдився планетою радіоактивний пил", – сказав він.

Президент нагадав, що після вибуху на ЧАЕС були захоронені тисячі тонн заражених матеріалів по всій 30-кілометровій зоні відчуження.

І саме по цій землі 24 лютого поїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил.

Зеленський наголосив, що росія перетворила ЧАЕС на арену війни, а 30-кілометрову зону використовує для підготовки нових атак проти наших сил оборони.

Водночас Глава держави нагадав, що в Україні є чотири діючі атомні станції.

Вони мають 15 атомних блоків, і всі вони, за його словами, під загрозою.

Адже, російські загарбники вже обстріляли з танків Запорізьку АЕС, яка є найбільшою у Європі.

Крім того, Президент наголосив, що рф через бойові дії пошкодила сотні промислових виробництв, багато з яких особливо небезпечні.

Днями російські війська обстріляли ще й хімічне виробництво на території Сумської області України, де стався витік аміаку.

"Нас попереджають про можливі хімічні атаки, зокрема із застосуванням зарину, як це було в Сирії. А однією з основних тем для дискусій світових політиків стало питання про те, як реагувати, якщо Росія застосує ще й ядерну зброю.

Будь-яка впевненість будь-якої людини у світі, будь-якої країни повністю зруйнована", зауважив Зеленський.

Як повідомляв Рубрика, ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого.

20 березня проведено часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію осіб, які перебували на території тимчасово захопленої російськими військами станції.

Російські загарбники розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію вартістю 6 млн євро, розташовану у зоні відчуження навколо ЧАЕС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: