fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:37 21 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять шостий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 21 березня і вже двадцять шість дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

26 день війни

Один із будинків після боїв у Маріуполі

За даними Генштабу ЗСУ на ранок 21 березня, підрозділами Повітряних Сил ЗСУ за попередню добу було уражено 7 повітряних цілей ворога (1 літак, 4 БПЛА та 2 крилаті ракети). Крім того, бомбардувальна та штурмова авіація завдавала нищівних ударів по скупченнях техніки і живої сили противника.

Генеральний штаб ЗСУ опублікував нові втрати у складі ворога. 

Станом на 21 березня:

  • особового складу – близько 15000 осіб,
  • танків ‒ 498 од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 1535 од,
  • артилерійських систем  – 240 од,
  • РСЗВ – 80 од,
  • засоби ППО – 45 од,
  • літаків  – 97 од,
  • гелікоптерів  – 121 од,
  • автомобільної техніки – 969 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 24.
  • спеціальна техніка – 13.

Окупанти поставили Маріуполю ультиматум. Україна його відкинула. Російські загарбники  вимагали, щоби до 5:00 ранку 21 березня мер Маріуполя Вадим Бойченко здав місто, а тоді російські терористи нібито відкриють гумкоридори для населення та роззброєних українських військових. 

На ультиматум окупантів відповіла Ірина Верещук: "Ні про які здачі, складення зброї мови йти не може. Ми вже російську сторону про це повідомили. Я написала: Ви замість того, щоб витрачати час на 8 сторінок листів – відкрийте просто коридор. Ми повідомили ООН та МКЧХ. Тепер чекаємо на реакцію міжнародної спільноти. Це свідома маніпуляція і це реальне взяття в заручники людей".

"Вже 25-та доба, як російські військові шукають і ніяк не можуть знайти придуманих ними ж "нацистів", від яких вони хотіли нібито захищати наших людей. Як вони шукають і не можуть знайти українців, які зустріли б їх із квітами. А головне – російські військові ніяк не знаходять дорогу додому. А тому наші військові допомагають їм з дорогою на суд Божий.", – з нічного звернення Зеленського.

Понад 3 млн українців змушені виїхати до європейських країн. Усього вимушених внутрішніх переселенців, котрі через війну покинули свої міста, свою роботу, – 11-12 млн — цифри від радника голови ОП Михайла Подоляка.

Це фактично глобальна гуманітарна катастрофа.

10:00 – Зеленський підписав закон, який полегшить відбудову після війни. Закон створює поняття відновлювальних робіт, їхній зміст і строки. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

З вечірнього звернення Зеленського: "Звертаюсь до усіх українців, всюди, де ми є. Робіть усе для захисту нашої держави. Для порятунку нашого народу. Боріться. Воюйте і допомагайте. Гоніть цих рабів! Гоніть окупантів! Щоб Україна – жила. І ми всі – разом з нею. Вільна і мирна. Яку ми так любимо. Слава Україні!"

Гуманітарні коридори

Плани роботи гуманітарних коридорів 21 березня 2022 року від Ірини Верещук.

На сьогодні погоджено 8 гуманітарних коридорів.

Донецька область:

Для евакуації людей з Маріуполя до міста Запоріжжя сьогодні будуть працювати маршрути:

  • Бердянськ – Запоріжжя 
  • Мангушська громада – Запоріжжя 
  • Нікольське – Запоріжжя 

Київська область:

  • селища Велика Димерка до Броварів 
  • з селища Ворзель до селища Білогородка
  • з міста Буча до селища Білогородка
  • з села Козаровичи до міста Вишгород

Луганська область: 

  • з міста Лисичанськ до міста Бахмут 
  • з міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут
  • з міста Гірське до міста Бахмут

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога будуть відправлені з міста Бахмут.

Станом на 21 березня з оточеного Маріуполя змогли вибратися вже 45 тисяч людей —  говорить Ірина Верещук.

Мерзотники знову вчинили злочин! Окупанти обстріляли евакуаційні автобуси з дітьми! "Сьогодні тяжкий день, адже знову страждають діти. Чотири дитини доставлено в лікарню. Троє дітей попали під обстріл у колишньому Гуляйпільському районі, нині Пологівський. Родини їхали з Маріуполя, рятувалися. Одна дитина у важкому стані. Ще одна родина попала під обстріли у селі Кам'янське, також дитина у важкому стані", — повідомляють в Запорізькій ОДА.

Підсумки дня: Сьогодні з 8 погоджених гуманітарних коридорів не спрацював всього один. Всього вдалося евакуювати 8 057 людей.

Перемовини України з росією

Лінда Томас-Грінфлід, посол США в ООН заявила, що США не бачать шансів на прорив у переговорах України з країною-агресором. Вона назвала їх "односторонніми". "Не схоже, щоб росіяни були схильними до дипломатичного рішення", – додала американська дипломатка.

пєсков захотів зробити Україну більш "зговірливішою", він апелював до інших краін: "росія вдячна всім країнам, які пропонують посередництво на переговорах з Києвом, важливо зробити Україну зговірливішою. Ступінь просування на переговорах, напевно, не такий, як хотілося б, і не такий, як потребує динаміка розвитку ситуації для української сторони", – сказав він. Зрозуміло, що попри бажання пєскова, Україна поступатися своїми принципами не збирається.

пєсков також заявив, що росія не припинятиме вогонь на час переговорів із Україною. Та ми вже і без заяв цієї білоглазої рибини впевнилися, що чекати цивілізованої поведінки від путінської клоаки не варто.

14:30 – Переговори офіційних делегацій України та Росії 21 березня тривали півтори години.  Далі весь день працюватимуть робочі групи, – говорить Арахамія.

Зустрічі Зеленського і путіна поки що не передбачається.

20:00 – Зеленський заявив, що фінальною точкою в переговорах між росією та Україною стане всеукраїнський референдум. "Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть стати історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму", — сказав президент в інтерв'ю "Суспільному".

Мирний атом

Наразі українські фахівці "Працюють під дулами автоматів і керівництвом командира орків" – інформує керівник "Енергоатому" Петро Котін про ситуацію на ЗАЕС.

15:00 – розпочалися акції солідарності всіх АЕС України на підтримку жителів Енергодару та співробітників Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє "Енергоатом".

Інфраструктура

Це залізничний міст між Ірпенем і Києвом. Залізничне сполучення між цими містами остаточно зруйновано.

Порти Маріуполя, Бердянська, Скадовська та Херсона тимчасово закриваються, – повідомлення Міністерство інфраструктури України

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Під час візиту президента США Джо Байдена до Польщі обговорюватиметься питання введення  миротворчого контингенту до України.  Лінда Томас-Грінфлід, посол США в ООН, вважає малоймовірним, що американські війська можуть взяти участь в цьому, але вони підтримають іншу країну НАТО, якщо вона це зробить. 

Крім того, США попросили Туреччину передати Україні куплені в росії С-400. За словами представника Пентагону, Анкарі пропонують відмовитися від С-400 і відправити їх на Україну в обмін на зняття з Туреччини американських санкцій і повернення її в програму виробництва винищувачів F-35.

ЄС планує збільшити фінансову допомогу Україні на закупівлю зброї до 1 мільярда євро — про це повідомила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Китай надасть Україні ще 10 млн юаней ($1,57 млн) гуманітарної допомоги – МЗС КНР.

Виділить додаткові кошти для України і Нова Зеландія. Це ще 5 мільйонів новозеландських доларів ($3,5 млн доларів) у вигляді фінансової підтримки та нелетальної допомоги.

Проте українці не розраховують тільки на допомогу ззовні. Сьогодні кожен, кому не байдужа доля України, по можливості допомагає фінансово боротися з російською гідрою нашим ЗСУ. Так, тільки через "Дію" на армію зібрали понад 165 мільйонів гривень. Усі гроші надходять до фонду "Повернись живим". До збору долучились майже 200 тисяч українців

А в Прилуках 94-річна бабуся віддала більшу частину пенсії на потреби Збройних Сил.

Благодійна ініціатива від розробника гри Fortnite за добу зібрала 36 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні. Усі гроші, які зберуть до 3 квітня, також відправлять Україні. 

США відправляють в Україну радянські системи ППО, які вони таємно придбали кілька десятиліть тому для підтримки українських збройних сил, – написав The Wall Street Journal.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Прем'єр-міністр Фінляндії заявила про готовність країни до приїзду ще більшої кількості біженців з України.

Новини від партнерів

26 день війни

"Разом ми сила".  Зворушливе графіті в Ризі. Дівчата у кольорах прапорів України та Латвії

Прем'єр Британії Джонсон у розмові із Зеленським пообіцяв вимагати ще більше підтримки України у НАТО та G7. "Велика Британія продовжить посилювати військову, економічну та дипломатичну підтримку, щоб допомогти покласти край цьому жахливому конфлікту", – заявив політик. 

Зараз Прем'єр-міністр Британії вивчає можливість поїздки до України, –  повідомляє Daily Mail. За даними видання, Джонсон уже попросив своїх чиновників проаналізувати реалістичність поїздки до Києва заради особистої зустрічі із Зеленським.

путін змінив тактику щодо України. Він відмовився від ідеї взяти Київ, але тепер хоче дотиснути на керівництво україни та забрати схід і південь, – таку думку висловило видання WSJ. Журналісти зазначають, що для здійснення таких планів путін може тижнями або місяцями обстрілювати українські міста та тримати їх в облозі. Але водночас додають, що це погляд деяких з офіційних представників США, а не заключення розвідувальників.

Словенія невдовзі поверне своїх дипломатів до Києва, повідомив прем'єр-міністр країни та закликав країни ЄС зробити те саме.

А в Польщі планують почати конфіскувати російське майно, яке перебуває в країні. Прем'єр-міністр Моравецький повідомив, що це питання польський уряд обговорить під час майбутньої зустрічі з опозицією щодо війни в Україні.

26 день війни

А поки що на польському кордоні між Польщею та Білоруссю українці вже кілька днів блокують фури з російськими номерами. Ті, незважаючи на заборону, намагаються везти до Росії всілякі підсанкційні товари.  На одній із ділянок кордону черга розтягнулася більш ніж на 50 км! Після протестів рішення про блокування проїзду пообіцяла прийняти і влада Польщі.

Американська організація Space Foundation перейменувала щорічне свято, яке раніше називалося на честь Юрія Гагаріна. За даними Insider, замість "Ночі Юрія" у квітні відбудеться благодійна вечірка під назвою "Святкування космосу".  Інформацію про зміну назви вже видалили, але Гагаріна так і не повернули. Оце так токсичність!

Міністр МЗС Латвії запропонував направити усі заморожені за кордоном активи рф на відбудову України.

Сьогодні Чехія, Естонія, Польща, Франція, Грузія, Німеччина, Ірландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція, Великобританія та США підписали спільну заяву "Про невідкладну необхідність модернізації ППО України". Про це повідомляє Руслан Стефанчук.

ЄС схвалив першу в історії спільну стратегію союзу в галузі безпеки та оборони "Стратегічний компас".

Ввечері Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав уряд Китаю зіграти важливу роль у завершенні російського вторгнення в Україну. Він додав, що Київ поділяє позицію Пекіна про необхідність політичного вирішення війни.

У той же час посол України у Польщі Андрій Дещиця заявив, що Польща розпочала підготовку до ймовірного вторгнення з боку росії.

війна

А в Лондоні до 27 березня триває аукціон на підтримку дитячої лікарні "Охматдит" у Києві. Головний лот — картина Вanksy's CND Soldiers відомого художника під псевдонімом Бенксі.

Виявляється, російському газу можна знайти заміну. Звісно, якщо цього захотіти. Німеччина заявила, що уклала довгострокову угоду з Катаром про постачання зрідженого газу. Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що угода стане "відкриттям дверей" для економіки країни.

Що там на росії?

26 день війни

Доліталися. "Уральські авіалінії" відправлять частину співробітників, включаючи пілотів та бортпровідників, у вимушений простій. Причиною такого кроку є "складна геополітична ситуація", закриття повітряного простору країн Європи, тимчасовий режим використання повітряного простору на півдні росії та обмеження на використання літаків.  

Слідом за цукром на росії остаточно зникає таке поняття, як "вибори". В балалайні збираються розглянути можливість відмови від прямих виборів губернаторів у вересні в деяких регіонах з тих, де вони намічаються "через економічну ситуацію, що складається".

У росії суд визнав екстреміською організацією компанію Meta Platforms. Тож відтепер Instagram та Facebook там не тільки заблоковані, а й заборонені. 

А ще в країні орків відзначають брак тари для упаковки соків та молока.  Причина – дефіцит іноземної сировини. 

Поки населення дістає із шафок зашморгані совкові бідончики, влада розпочала пошуки ворогів народу та запустила сервіс доносів. Сайт для пошуку "шкідників" в органах влади вже запущено, і це буде камуфлюватися під обурення громадян. Далі через депутатські запити донос надсилатиметься до слідчого комітету рф. А далі в лаптестані настане новий 37-й рік.

У Італії арештовано яхту путіна

У Італії арештовано яхту путіна "Шехерєзада". 146 метрів, 6 палуб, 700 мільйонів $. Ну і на що цьому бункерному "шахеру із ада" яхта? Щоб було? Так тепер воно і справді "було", та вже ніколи не буде.

Приховувати втрати загарбника вже неможливо. "За даними міноборони Росії, в ході "спецоперації" в Україні втратили вбитими 9861 особи, поранення отримали 16153 особи" – про це написала Комсомольська правда. Правда, через годину, за невідомих причин, дані із сайту прибрали. Росія завжди занижує втрати, але це вже не 500 осіб, про які вони заявляли раніше.

А що чутно про Білорусь?

У Білорусі партизани зупиняють російські потяги, псують російську техніку та роздають листівки, щоб не допустити вторгнення білоруських військ в Україну, заявив опозиціонер Франак Вячорка.

97% білорусів не підтримують участь РБ у війні проти України, свідчать дані соціологічного дослідження Ригора Астапені.

Проте влада Білорусі продовжує готуватися до вторгнення в Україну: "На військову техніку наносять червоні квадрати і це вже ознака того, що Білоруська армія готова зайти на територію України" – розповів Сергій Сухомлин міський голова Житомира.

Дівчинка з Житомира написала лист до своїх родичів з Білорусі, коли була в укритті ховаючись від ворожих бомбардувань. Тримайся, мала, ми переможемо!

15:00 – в Білорусі заявили, що відвели десант від кордону з Україною. Начебто десантники після успішного посилення ділянок кордону Білорусі повернулися до місця постійної дислокації.  Техніка переміщається Брестом – через це в місті частково перекрито рух.

Російський брехунець не втомлюється

Орківська пропаганда розповсюджує фейки в Європі про українців. Поліція німецького міста Бонн повідомила про розповсюдження в інтернеті відео нападу нібито українців на 16-річного російськомовного волонтера в районі Ойскірхена, яке експерти оцінюють як фейкове і таке, що спрямоване на розпалювання ворожнечі.

Російський брехунець не втомлюється

Гендиректор "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив, що біозброя, яка "розроблялася в Україні", діє на репродуктивну систему жінок та імунітет "певних етносів", зокрема проти "російського населення росії":  "Ця зброя впливає як на репродуктивну функцію жінок певної національності, так і в цілому на імунну систему конкретного етносу, викликаючи алергії, непереносимість по відношенню до традиційної їжі і схильність до захворювань, що призводять до послаблення імунітету нації та її вимирання без впливу воєн", – заявив він.

Коментувати цю феєричну маячню просто неможливо. Але мордорські зомбі вірять.

21:00 – Росія відмовляється від подальшого ведення переговорів з Японією щодо мирного договору та припиняють безвізові поїздки японців на південні Курили.

Санкціями по агресору!

Нарешті прокинулася і Франція. Там заморозили 172 мільярди євро, що належать росіянам. Це кошти Центробанку та рахунки близько 30 приватних осіб. Раніше Брюно Ле Мер заявив: "Ми націлені на "серце" російської системи – на Володимира Путіна, на олігархів, але також і всю російську економіку".

ЄС розгляне питання запровадження нафтового ембарго проти росії через вторгнення в Україну.  – повідомляє Reuters. Дипломати зазначили, що країни Балтії, включаючи Литву, наполягають на запровадженні ембарго як наступного логічного кроку, тоді як Німеччина застерігає від надто швидких дій через і так високі ціни на енергоносії в Європі.

Банки Грузії не обслуговують картки російської платіжної системи "Мир". Як повідомили представники Національного банку Грузії, прийом карток цієї платіжної системи для оплати на території країни вважається порушенням закону.

Дмитро Кулеба: Проти росії буде запроваджено нові санкції. Йдеться про "виштовхування тих компаній", які ще не пішли з рф, у тому числі тих, "без яких росія не зможе робити свої ракети".

Ще свіженькі санкції проти рф:

  • OKYO — Yokohama Rubber Co. Ltd. стала останнім виробником шин, що закрили виробництво в Росії.
  • Північна Македонія скасувала безвізовий режим для росіян.
  • Американська компанія Netcracker, що розробляє та впроваджує унікальні IT-рішення для телеком‑операторів по всьому світу, що має в Україні великий R&D, йде з російського ринку. 
  • Компанія Amway оголосила про призупинення своєї діяльності на території рф.
  • Група компаній LVMH, якій належить бренд Lori Piana, припинила постачання продукції до рф.

Зупинили співпрацю з російськими видавництвами через вторгнення рф в Україну і іноземні книговидавці. Про призупинення роботи з російськими видавництвами заявляють відомі автори. Першим про те, що не продовжуватиме договори з російськими видавництвами, заявив Стівен Кінг у своєму акаунті на Twitter. Слідом за ним аналогічне рішення ухвалили англійський письменник-фантаст Ніл Гейман, канадський романіст Лінвуд Барклі, польський фантаст Адам Пшехшта.

Anonymous пригрозили зламати 40 компаній, які продовжують співпрацювати з рф. Хактивісти дали 48 годин на те, щоб закордонні компанії залишили рф та закликали їх припинити сприяти фінансуванню війни.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні запустили національний портал "Поезія Вільних". Це — всеукраїнські воєнні хроніки у віршах, розповідає Міністерство культури та інформаційної політики України.

Міністр оборони України Олексій Резніков: «Сьогодні усі, хто виходить на роботу, дає роботу іншим, наповнює казну — працюють на захист України». 

Контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19 приймає дзвінки та запити щодо критичних потреб:

  • від медичних закладів — у лікарських засобах, виробах медичного призначення, у кисні, бронежилетах для екстреної допомоги чи інших потребах для термінового реагування;
  • від громадян — щодо проблемних питань із забезпеченням інсулінами чи іншими лікарськими засобами в аптечних закладах.

Оператори зафіксують звернення та передадуть його для оперативного вирішення. МОЗ триматиме на контролі усі запити.

Держава виплатить кожному переселенцю в Україні щомісячну мінімальну допомогу в розмірі 2 тисяч гривень. При цьому виплата на кожну дитину становитиме 3 тисячі гривень.

Також українці зможуть офіційно набути статусу безробітного через додаток "Дія".  Про це повідомляє Мінекономіки з посиланням на ухвалу Кабміну. Всі безробітні будуть отримувати допомогу, що їм надається.  Але людину можуть зняти з реєстрації в Центрі зайнятості, якщо вона відмовиться від виконання суспільно-корисних робіт.  Усі безробітні, згідно з постановою, зобов'язані брати в них участь на вимогу військового командування або місцевих адміністрацій.

Повертаються у "Дію" і звичні послуги: ФОПи знову можуть сплачувати податки в застосунку держпослуг "Дія". Послуга була тимчасово недоступна у зв'язку з початком війни рф проти України.

А ще в

А ще в "Дії" з'явилася перша гра. В ній ви можете управляти "Байрактаром" і нищити віртуальну техніку окупантів. Оновлюйте застосунок і мочіть поганців!

В Раді готують закон, за яким компанії, що працюють з рф, будуть обкладатися в Україні додатковим податком. Про це повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.  "Якщо є гроші та бажання спонсорувати військову сферу агресора, значить, мають знайтись і гроші відновлювати все зруйноване ним в іншій країні", – написав нардеп Желєзняк.

Офіс генерального прокурора відкриває окремий напрямок для розслідування сексуальних злочинів, вчинених російськими окупантами.

Київ

м

Внаслідок нічного ракетного удару по ТРЦ в Подільському районі, 6 будинків пошкоджено (3 з них більше непридатні до життя), також постраждали 2 школи та 2 дитячі садки. Станом на ранок 21 березня відомо, що внаслідок вибуху загинуло вісім людей, є травмовані. На місці рятувальники, поліція, медики. 

12:00 – через пожежі після авіаударів в столиці та в області спостерігається забрудненість повітря. Тому мер Києва Кличко просить не відкривати вікна, а на вулиці носити медичний респіратор типу FFP2.

20:00 – у Києві затримали тіктокера, який виклав у мережу фото переміщення військової техніки біля ТРЦ, по якому рашисти вночі вдарили "Кинджалом". СБУ нагадує: не оприлюднюйте світлини з технікою українських військових! Це закінчується великою кількістю смертей!

У Києві та Київській області знову запроваджується посилена комендантська година. Вона триватиме понад добу: від 20:00 21 березня до 07:00 23 березня. Це означає, що дохлих орків навкруги Києва буде ще більше.

До речі, автопарк сил спротиву Сіверщини поповнився новим екземпляром ворожої техніки – 2С19 "МСТА-С" із боєкомплектом — про це повідомило Оперативне командування "Північ".

Донеччина і Луганщина

Маноліс Андрулакіс, генеральний консул Греції, до останнього знаходився в Маріуполі. Він  допоміг десяткам громадян Греції та етнічних греків евакуюватися. Сам Андрулакіс виїхав з Маріуполя у 15 березня. І тільки вчора дістався дому. "Те, що я бачив, я сподіваюся, що ніхто ніколи більше не побачить", – так описав Андрулакіс жахи війни, коли прибув до Афін. 

російсько-окупаційні війська за добу зруйнували на Луганщині 12 будинків та 8 комерційних приміщень, — розповів голова ОВА. Також минулої доби з-під завалом врятували 5 людей.  Ще двоє – поранені.

Рубіжне та Попасна – під контролем України. Про це повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА: "Нікого не втратили. Міста наші. Окупанти без успіху. Рубіжне та Попасна – це Україна! Чекаємо на повне "видворення" росіян з Рубіжного і вже готуємо гумдопомогу та плівку, аби затулити вибиті вікна".

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей продовжується примусова мобілізація населення.

13:00 – на Луганщині окупанти цілеспрямовано знищують продовольчі склади. Гуманітарна катастрофа – мета країни-терориста.

Знати маніяка в обличчя. На фото вище військовий злочинець, відповідальний за знищення Маріуполя – рашистський генерал-полковник Міхаіл Мізінцєв. Настане час, ця істота теж відправиться до пекла!

А в самопроголошеній "ДНР" росіяни вирішили підняти вік мобілізованих — призиватимуть чоловіків до 65 років, повідомляє головне управління розвідки Міноборони.

За інформацією МЗС України, 19 березня окупанти незаконно вивезли на територію росії 2 389 дітей, які перебували в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Тільки в Авдіївці сьогодні вбито п'ятьох людей і поранено десятеро через обстріл.  Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації Віталій Барабаш.

20:00 – Обстріли тривають і в Рубіжному. Загарбники влучили у приватний житловий будинок та школу. Кількість жертв наразі невідома.

Загарбники влучили у приватний житловий будинок та школу. Кількість жертв наразі невідома.

18:00 – Оперативно-тактичне угрупування "Схід" знищило рашистський комплекс РЕБ та іншу військову техніку окупантів. 

21:00 – на відмінно відпрацювала і 24 ОМБр імені короля Данила. Військовослужбовці Королівської бригади вполювали кілька одиниць військової техніки орків. Результат: мінус три танки Т-72, БТР-82, та МТЛБ окупантів на Луганщині. 

Запоріжжя

Новий злочин росії. З морського порту в Бердянську зникли п'ять кораблів із кількома десятками тисяч тонн зерна. Очевидці кажуть, що їх відігнали російські буксири. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух під час телемарафону UAразом.

Українські воїни-десантники ліквідували військовослужбовців 126-ої бригади берегової оборони Чорноморського флоту рф.

13:30 – В Херсоні окупанти відкрили вогонь по українських жителях, які прийшли на мирний мітинг! Є поранені. Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу військовими рф учасників проукраїнського мітингу в Херсоні та за порушення законів та звичаїв війни.

У Запорізькій області правоохоронці викрили інформатора окупантів. Зрадник вивчав місця розташування сил та засобів Збройних сил України. Отримані дані надсилав воєнним злочинцям. Вчора, 20 березня оперативники кримінальної поліції Головного управління Національної поліції ГУНП в Запорізькій області спільно зі співробітниками 4-го відділу 5-го управління Департаменту військової контррозвідки СБУ викрили 52-річного уродженця Вільнянська. У зрадника виявлені банківські картки, засоби зв'язку та засіб для пересування.

Чотирьох журналістів "МВ-холдингу" (Мелітополь) – видавця Михайла Кумка, випускового редактора Євгенії Борян, журналістів Юлії Ольховської та Любові Чайки – окупанти вранці забрали з дому і відвезли у невідомому напрямку. У журналісток вилучили сервер.

18:00 – у Мелітополі окупанти відпустили видавця Михайла Кумка та його родину. Раніше з полону відпустили трьох журналісток.

війна

20:00 – У Запорізькій області вполювали "Владіміра". Так, воїнам однієї з бригад вдалося підбити сучасний російський основний бойовий танк Т-90 "Владімір". Пишаємося ЗСУ і вважаємо смерть "залізного Владіміра" передвістником смерті реального пуйла.

Херсонщина

У Херсоні створять сайт для повідомлень про зникнення людей і факти мародерства, повідомив Херсонський міський голова Ігор Колихаєв.

З метою запобігання мітингам в окупованих населених пунктах переміщено підрозділи росгвардії, які намагаються проводити каральні заходи проти мирного населення на території Херсонської та Запорізької областей. 

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу військовими рф учасників проукраїнського мітингу в Херсоні та за порушення законів та звичаїв війни.

16:00 – в Херсоні "воєнний комендант" заборонив всі мітинги і зібрання.

17:00 – рашисти викрали міського голову Берислава Олександра Шаповалова. Разом з ним також забрали одного з активістів. 

19:00 – таврійське місце сили знову спрацювало! Збройні сили України вже всьоме знищили техніку російських окупантів на аеродромі в Чорнобаївці під Херсоном.

Миколаївщина

26 день війни

Тепер у розпорядженні ЗСУ  є нова командно-штабна машина Р-149МА1 російської армії, що є елементом автоматизованої системи управління військами росії. Разом із машиною українські воїни отримали і доступ до повної інформації про позиції та сили ворога.

На півдні України 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ знищила підрозділ зрадників з окупованого Перевального. 

миколаївщина війна

15:30 – у Миколаївській області українські десантники звільнили село від російських загарбників. Як зазначається, підрозділи ДШУ оточили поселення з флангів, провели короткий бій, внаслідок якого сили противника було знищено. Також під час цієї операції десантники захопили озброєння та військову техніку, відповідні документи.

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ на Миколаївщині звільнили село від російських терористів. Десантники також затримали та передали співробітникам СБУ місцеву мешканку, яка за 1000 рублів "зливала" загарбникам адреси учасників АТО та патріотично налаштованих громадян.

20:00 – Підрозділ добровольців Руху національного спротиву, що діє на південних теренах України, просунув відвойовані у рашистів позиції на Миколаївщині вперед та закріпився ще в двох населених пунктах. Побратими проводять дорозвідку та зачистку місцевості від ворожої нечисті, – повідомляє речник Одеської Військової Адміністрації.

Одещина

Біля Одеси українські захисники підбили корабель російських окупантів — така інформація надійшла від спікера оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергійя Братчука.

А це вже народна творчість щодо підбитого корабля окупантів:

Чітирє карабля

Бовтались в нашім морі,

Чітирє карабля

Димілі на просторє.

Адін із ніх утоп…

Туди йому і дорога!

Обстріл Одеси з корабельної артилерії окупантів: пошкоджено кілька будинків, жертв немає. "У результаті ранкового ворожого обстрілу з корабельної артилерії постраждали декілька домоволодінь в Одесі. Жертв немає", – повідомив Сергій Братчук, речник Одеської ОВА.

Сумщина

На "Сумихімпром" стався витік аміаку. Про це вночі 21 березня повідомив голова Сумської ОДА Михайло Живицький. "Наразі зона ураження становить близько 2.5 км. Напрям вітру та населенні пункти, які опинилися під загрозою: с. Новоселиця. Працюють аварійні бригади заводу та ДСНС. Для Сум наразі загрози немає (напрям вітру не на місто", – заспокоїв сумчан Живицький. Але під загрозою — село Новоселиця.

8:30 – витік аміаку локалізовано. Працівниками підприємства розпочато регламентні роботи по відновленню технологічного процесу. Підрозділами ДСНС роботи завершено.

Сумське сафарі. На Сумщині троє мисливців вступили у бій з п'ятьма окупантами. 62-річний мисливець з першого пострілу влучив у російського солдата, що керував викраденим авто. Транспорт злетів у водойму, з нього вибралось чотири російських військових, один з яких був поранений.  Відстрілюючись, росіяни відступили в сусідній населений пункт, де переховувались на фермі. Там їх полонили військові ЗСУ. Ніхто з мисливців не постраждав.

У Тростянці Сумської області окупанти змушують мирних жителів сидіти вночі на вулицях біля техніки російської армії як живий щит, – розповіла уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Харківщина

На Харківщині окупанти викрали голову села Циркуни Миколу Сікаленка прямо з власного будинку. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов відзначає, що влада робить все, аби знайти та повернути Сікаленка.

15:40 –  Під Чугуєвим збито винищувача рф, у Харківському районі знищено двох безпілотників – про це теж повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Борис Романченко

У Харкові загинув 96-річний в'язень фашистських концтаборів. Борис Романченко пережив Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, але його вбили російська ракета у своїй квартирі під час "операції з денацифікації".

В Ізюмі з'явилися свої "привиди", – повідомляє співробітник Ізюмської міськради Максим Стрельник. "Тепер небо над Ізюмом контролюють наші льотчики-аси.  На їхньому рахунку вже знищено близько 10 літальних апаратів фашистів, серед яких і літаки, і гелікоптери", – зазначив Стрельник.

Чернігівщина

У вчора у Чернігові російський снаряд влучив в машину, яка розвозила містянам воду. Є загиблі та травмовані. "Мирні люди, їхали просто по воду. Набирали і розвозили далі людям", – розповів очевидець. За його словами, снаряд влучив під машину, вона стала некерованою і з'їхала на узбіччя. Попередньо, дві людини загинули і ще кілька травмувалися. 

Епідемія викрадень докотилася і до Чернігова. Така інформація надходить з громад на тимчасово окупованій території області, – заявив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус

  • Так учора у с. Андріївка Михайло-Коцюбинської громади росіяни затримали старосту. Також затримали місцеву депутатку, директорку школи.
  • Окупанти також затримали старосту с. Грем'яч Новгород-Сіверської громади та, за даними місцевих жителів, вивезли військовою технікою на територію російської федерації.
  • У с. Нова Басань однойменної громади повідомляли про викрадення 2 представників місцевого самоврядування. 

Вся ця інформація перевіряється.

І про справжніх героїв. Героїнь! Вихователька з Чернігова врятувала 30 дітей з притулку та вивезла їх до Івано-Франківська. Про це повідомила директорка Седнівської гімназії Тетяна Ясочко. За її інформацією, вихователька з дітьми змогла виїхати до Івано-Франківська, адже надалі перебувати в Чернігові було небезпечно. "30 діток з інтернату в Чернігові прийняли на Івано-Франківщині. А привезла їх туди справжня героїня, вихователька Наталія Песоцька! Ніхто не знає, але вона місяць прожила з вихованцями у підвалі .. Відмовились усі, бо звісно ситуація складна … Ця людина рятувала дітей, коли двічі влучили у притулок, ховала у келіях церкви… Діти молили не кидати їх і не йти додому, і Наталія Іванівна забрала своїх дітей і весь воєнний час жила з ними, годувала і дбала, до речі, найменшому хлопчику – 3,5 рочки", – розповіла Ясочко.

Житомирщина

Житомирщину вперше обстріляли з "Градів". Про це під час брифінгу повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. Загинули троє військових та один цивільний.

14:00 – На Житомирщині поліцейські зафіксували два факти падіння ракет поблизу Житомира та Коростишева. Про це повідомляє Нацполіція області. 

Захід України 

евакуація

Спортзал на Закарпатті, де поселили близько трьохсот біженців. Основний контингент – старі та діти.  Для найменших є дитячі ліжечка, інші сплять на багатоярусних ліжках (їх засмикують простирадлами) або просто на підлозі, де постелі матраци. Зняти власне житло багатьом просто не по кишені.

А в храмах Львова знайшли прихисток майже 60 тисяч людей з інших регіонів України.

8:00 – росія завдала два ракетні удари по полігону на Рівненщині, про це щойно повідомив керівник обласної військової адміністрації Віталій Коваль.

14:00 – на Закарпатті взяли в полон чотирьох ворогів – військових так званих "ЛНР" та "ДНР", що воюють проти України як союзники армії росії.

СБУ затримала білоруського шпигуна у Волинській області. Він збирав для ворога інформацію про розміщення та пересування техніки ЗСУ та стан мобілізації у регіоні.

21:30 – Рівненщину знову обстріляли: три ракети збито. "Від четвертої ракети можливі збитки та руйнування. Втрати уточнюються", — повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль. 

Сьогодні у місті Вараш на Рівненщині, яке є супутником АЕС, пройшла акція на підтримку жителів Енергодару Запорізької області. Учасники акції вийшли, аби у такий спосіб морально підтримати заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка, якого викрали російські військові.

Тримаймося, українці! Перемога за нами! Слава Україні!

1
1659

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: