fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:31 17 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять другий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 17 березня і вже двадцять два дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

метро 22 день війни

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ на 06:00 17 березня 2022 року

  • Збройні Сили України продовжують завдавати нищівних ударів по угрупованнях військ ворога, який намагається закріпитися та утримувати оборону захоплених рубежів.
  • Завдяки майстерності зенітних ракетних військ Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України знищено 10 повітряних цілей противника: два винищувачі-бомбардувальники Су-34, три винищувачі Су-34СМ, три вертольоти та БПЛА оперативно-тактичного рівня.
  • Знищено командний пункт та підрозділи забезпечення 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу збройних сил рф
  • Ворог, не маючи успіху у проведенні наземної операції, продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі та густонаселених районах українських міст.
  • Окупанти здійснюють кібератаки, фізично знищують ретранслятори телевізійних та радіосигналів, продовжують масову інформаційну кампанію з метою дискредитації вищого військово-політичного керівництва України та Сил оборони
  • Особовий склад противника деморалізований, що призводить до збільшення кількості випадків  дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні на території України.
  • За час війни проти України росія втратила третину своїх літаків

хвилина мовчання

Відсьогодні щоранку о 9:00 хвилиною мовчання вшановують пам'ять загиблих у війні Росії проти України. Відповідний указ напередодні підписав президент Володимир Зеленський.

"Мої пріоритети на переговорах абсолютно зрозумілі. Завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності, реальні гарантії для нашої країни, реальний захист для нашої країни" – ці слова із звернення Президента Зеленського за підсумками 21 дня війни.

12:00 – у своєму виступі у німецькому Бундестазі Зеленський порівняв росію з Берлінською стіною: «Ви знову опинилися за стіною. Не за Берлінським муром, але в серці Європи, де свобода. Ця стіна міцніє, з кожним снарядом, що впав на нашу землю в Україні, з кожним неприйнятим вами рішенням". Він закликав німців підтримати Україну: "…підтримайте нас. Підтримайте кожного українця. Допоможіть нам зупинити цю війну".

В Держекоінспекції заявили, що через зруйнування дамби Північно-Кримського каналу окупанти вже вкрали української води на суму майже 620 млн грн. Як зазначає інспекція, сума збитків за самовільне використання водних ресурсів народу України складає 32 628 960 гривень на добу.

Узгодження спірних моментів на переговорах з росією для укладення мирної угоди може зайняти від кількох днів до півтора тижня. Після чого буде розпочата підготовка можливої зустрічі президентів України та росії.

НАТО не має сили зупинити путіна, тому Україна хоче створити новий альянс, щоб покласти край війні. Подоляк відповідав на питання про те, що Україна готова відмовитись від бажання вступити в НАТО, але при цьому хоче створити власний альянс.

22:00 – Четвертий раунд переговорів між Україною та росією про закінчення війни "йде важко", – про це повідомив Подоляк, наголосивши, що принципові питання для України є недоторканними.

Президент України може бути висунутий на Нобелівську премію миру. З відповідним відкритим листом до Нобелівського комітету звернулася група європейських політиків.

І ще одна приємна новина: Нарешті PayPal в Україні! Тепер можна робити покупки в інтернеті, перераховувати кошти та виводити гроші на українські банківські карти. Підв'язуйте ваші картки Visa та Mastercard та користуйтеся прямо зараз.

Гуманітарні коридори

Міністерка реінтеграції Верещук повідомила про гуманітарні коридори, які мають запрацювати 17 березня:

  • з Маріуполя до Запоріжжя. З Запоріжжя до Бердянська відправлять автобуси для збору людей з Маріуполя, які там перебувають; запустять цистерну з пальним у напрямку коридору для заправки приватних авто, на яких евакуюються люди;
  • з Бородянки на Київщині до Житомира, з села Шевченкове до Броварів; доставлять гуманітарну допомогу до Гостомеля, Бучі, Семиполків, Марківців та Опанасова;
  • з Харкова до Вовчанська; продовжують працювати над доставкою гуманітарного вантажу в тимчасово заблоковані міста області;

"Ми продовжуємо напрацьовувати маршрути для поставки гуманітарної допомоги до всіх оточених та заблокованих міст", – додала Верещук.

13:30 – Розпочато евакуацію громадян з Броварського району. Усі бажаючи мають змогу виїхати з небезпечного населеного пункту та отримати усю необхідну допомогу.

З Запоріжжя до Бердянська вирушила евакуаційна колона автобусів та бензовоз для заправки приватних авто, на яких люди виїжджають із Маріуполя.

Під час евакуації людей на Київщині окупанти обстрілювали колону з танків, двоє поліцейських загинули. Про це повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов під час брифінгу в Ukraine Media Centre Kyiv.   

Важливо! У соціальних мережах продовжується з'являтися фейкова інформація щодо відкриття зеленого коридору, зокрема, з Високопілля та Музиківки Херсонської області. Жодних таких рішень Херсонська ОВА не приймала! Передайте цю інформацію всім рідних, друзям та близьким – на Херсонщині обласною та місцевою владою не проводиться жодних коридорів! Це, ніщо інше, як брехня орків. Тим самим окупанти хочуть використати людей, як живий щит!, – попереджає голова ОДА Херсонської області.

17:30 – з прифронтових Вугледара і Авдіївки евакуювали 209 людей. З Вугледара вдалося вивезти 183 людини, з них 36 дітей, з Авдіївки – 26 людей, зокрема шість дітей, – повідомляє Національна поліція.

22:00 – Ірина Верещук розповіла про результат роботи "зелених коридорів" 17 березня:

  • З Маріуполя виїхало майже 800 авто, також люди виходять із міста пішки;
  • Із Бородянки виїхало 20 автобусів із місцевими жителями;
  • Із села Шевченкове та сусідніх сіл у Бровари виїхав 41 автобус та 200 авто.
  • Загалом евакуйовано 3810 людей.

 Також доповіли в організацію Червоного хреста, що росія досі не звернулася про видачу тіл загиблих.

Новини з-за кордону

Литовський Сейм одноголосно підтримав Резолюцію щодо забезпечення безпілотної зони над Україною!

Ввечері стало відомо, що слідом за Литвою Латвія вимагає запровадити безпольотну зону над Україною.

Посол Китаю у США написав статтю для Washington Post, де стверджує, що його уряд нічого не знав про кремлівські плани щодо нападу на Україну, а якби знав, спробував би зупинити війну. "Конфлікт між росією та Україною не йде на користь Китаю. Якби Китай знав про неминучу війну, ми б зробили все можливе, щоб запобігти їй", – написав посол. Навіть якщо це не є правдою, такий політичний крок свідчить, що для Китаю відносини із Заходом мають більшу вагу, ніж альянс з путінською росією.

Він також повідомив, що китайське посольство переїхало з Києва до Львова та залишилося там працювати. "Китай ніколи не нападе на Україну, ми допомагатимемо, зокрема, в економічному напрямку. За один рік наша країна імпортує товарів з усього світу на суму понад три трильйони доларів. Ми готові допомогти вам у розвитку. У тій ситуації, яка у вас  зараз склалася, ми будемо діяти відповідально. Ми побачили, наскільки велика єдність українського народу, а отже, і його сила", – додав посол.

 Американський дипломат, колишній посол США в росії Майкл Макфол опублікував у Твіттері повідомлення румунського ЗМІ, яке стверджує, що ця заява посла Китаю викликала в Кремлі "лютість".

Росія, ймовірно, витратила набагато більше авіаційного озброєння, ніж планувалося спочатку, тому зараз використовує старішу і менш точну зброю — це може призвести до ще більших втрат серед цивільного населення України. Про це заявило Міноборони Великої Британії.

Процес пішов. Президент Молдови Майя Санду вимагає від росії вивести війська з Придністров'я. Про це вона сказала, коментуючи ухвалену ПАРЄ резолюцію про виключення росії, в якій лівобережжя Дністра визнано зоною російської окупації, – пише NewsMaker.

Іспанія долучиться до ініціативи притягнути президента рф володимира путіна до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі за воєнні злочини, вчинені під час вторгнення в Україну, заявив глава МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес.

Польща презентувала НАТО проєкт миротворчої місії в Україні.

Польща планує повністю відмовитись від російського газу з 2023 року.

Великобританія, США та інші країни зробили запит на проведення засідання Ради безпеки ООН щодо України. Засідання заплановане на 21.00 (по Києву) 17 березня.

Європейське космічне агентство (ESA) відмовилося від співпраці з Роскосмосом у розробці місії ExoMars через російське вторгнення в Україну. "Визнаючи вплив на наукове освоєння космосу, ESA повністю підтримує санкції, запроваджені проти росії її державами-членами", йдеться у заяві агентства.

Король Бельгії Філіп та королева Матильда виділили два помешкання із власності свого фонду для прихистку українських біженців. Уже на початку квітня житло стане доступним для трьох українських сімей.

Анкара готова провести зустріч Зеленського та путіна – знову заявили МЗС Туреччини.

Чехія більше не може більше приймати біженців з України, – заявив прем'єр Чехії Петро Фіала. Країна вже прийняла близько 270 тис українців.

А президентка Косова Вьоса Османі попросила президента США Джо Байдена допомогти її країні приєднатися до НАТО. Османі сказала, що після вторгнення Росії до України вступ до НАТО став її головним пріоритетом національної безпеки.

Канцлер Німеччини Шольц закликав німців у Twitter не бити і не дискримінувати вихідців із росії. Бити та дискримінувати, виходячи зі слів канцлера, можна лише путіна.

Російський брехунець не втомлюється

22 день війни

На закритому пропагандистському каналі "Преса Силових Структур", який традиційно пише про "успіхи" російської армії, в одного з редакторів раптом відкрилися очі на те, що насправді відбувається. Повірити в щирість такого каяття важко, так само як і з Овсянніковой з першого російського каналу. Надто довго ми чули від пропагандистів кремля діаметрально протилежні ствердження.

Окупанти знову поширюють фейки в Україні! У соцмережах російські боти розповсюджують інформацію про те, що маріупольцям не потрібно залишати місто та їхати в Запоріжжя. Що нібито підприємства Запоріжсталь та Запоріжкокс "заміновані", а в цехах "ховаються озброєні бандерівці". Не вірте ворожій пропаганді!

Зомбування населення в росії призводить, наприклад, до таких результатів: мешканці будинку просять сусідів не годувати голубів, тому що вони заражені хворобами в лабораторіях США. Це Бєлгородська область:

Мерзотна захарова: "Збройні сили росії не бомблять українські міста, і скільки б роликів у натовських структурах не монтували, хоч би скільки відеонарізок і фотофейків було вкинуто, правда все одно проб'ється". Правда таки проб'ється, машка, навіть до твоїх зомбованих співвітчизників. Сподіваємось, вони ж тебе і повісять.

Більше санкцій гарних і різних!

В США створили міжнародну групу для пошуку та арешту активів російської еліти на Заході. До неї увійшли представники Австралії, Великої Британії, Канади, Японії, Німеччини, Франції, Італії та Єврокомісії.

Американська компанія Xerox Holdings Corp. призупинила постачання продукції до росії.

Американський виробник ботоксу зупинив поставки в росію. Тепер філерів і ботоксу там поменшає. Інстаграмні красуні почнуть швидко "здуватися".

Виплили неприємні подробиці про McDonald's. Ресторани компанії у Сибіру під керівництвом компанії-франчайзі "ГіД" продовжують роботу у звичайному режимі та не підвищують ціни. Про це йдеться у заяві компанії, що управляє 25 ресторанами McDonald's у Новосибірську, Бердську, Томську, Кемерово, Новокузнецьку, Барнаулі та Красноярську.

Тобто McDonald's пішов із рф, але не повністю?

путін насправді не хоче миру і для припинення війни в Україні можуть знадобитися додаткові санкції. Про це заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, повідомляє Ansa.

Що там на росії?

Три судна під панамським прапором були вражені ракетами рф у Чорному морі. Одне з них затонуло. Про це пише Reuters, посилаючись на морське управління Панами. У виданні повідомили, що даних про постраждалих немає, але є матеріальні збитки.

Російські апетити ростуть мордор почав погрожувати Боснії. "Якщо вона (Боснія і Герцеговина) вирішить бути учасником чогось, це внутрішня справа. Але інша справа – наша реакція. На прикладі України ми показали, чого ми очікуємо. Якщо буде загроза, ми будемо реагувати", — заявив посол рф Калабухов.

Але наразі рфосійські окупанти шукають в Україні  "українські патрони", щоб ними прострелити собі ноги і потрапити в госпіталь. Чергова перехоплена розмова СБУ показує, наскільки деморалізована і розбита армія загарбника. Окупанти більше не хочуть воювати і ставлять для себе єдине завдання – вижити: "Я тебе по секрету скажу…мы хотели патронами 7.62, украинскими, короче, друг-другу ноги попрострелить и вернуться в госпиталь в Буденовск…" – ділиться з матір'ю один з рашистів. 

росія не збирається виконувати перше рішення Міжнародного суду ООН щодо війни в Україні. Про це повідомив речник президента рф пєсков.

Натомість країна-агресор продовжує залучати терористів з інших країн. Командування російської авіабази "Хмеймім", розташованої в Сирії, отримало вказівку щоденно відправляти до України до 300 бойовиків. Президент Сирії Башар аль-Асад пообіцяв надати рф 40 тисяч бойовиків для війни в Україні. Найманцям обіцяють, що вони виконуватимуть виключно поліцейські функції з наведення порядку на окупованих територіях. Частина найманців розглядають відправку до рф та білорусі як шанс для подальшого дезертирства та нелегальної міграції в країни Євросоюзу.

Майже 90% росіян підтримує збройне вторгнення росії до інших країн Європи. Такими є результати соціологічного опитування, проведеного українською компанією Active Group.

Опитування проводилося методом CATI (телефонне інтерв'ю з використання комп'ютера). 

 Дзвінки робилися за допомогою месенджера Viber, а інтерв'юери не говорили, що вони дзвонять з України. Про негативне ставлення до збройного вторгнення в інші країни висловилися лише 13,4% жителів росії.

То не путін в них маніяк, то маніяки обрали собі гідного представника.

ЛДПР внесла до Держдуми законопроект про держмонополію на цукор. Цукор – один із найбільш затребуваних продуктів у російських супермаркетах в останні тижні – бражку ж чогось потрібно робити.

На росії мріють підключити енергопостачання Криму до Запорізької атомної електростанції. Але це неможливо. Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

А що чутно про Білорусь?

Із однієї області Білорусі вже вивезли до росії понад 2,5 тисячі загиблих військових. Як розповіли місцеві жителі, їх привозять з України як сушею, так і гелікоптерами до білоруської Наровлі, потім везуть у Мозир і Гомель, а трупи – потягами і літаками до московії.

Канада заборонила білоруським літакам входити до повітряного простору країни.

Лукашенко намагається схилити Зеленського до здачі країни: "Скажу вам вперше головне: росія пропонує Україні, я це точно знаю, абсолютно прийнятний варіант договору. І сьогодні ще можливо, щоб Україна з росією домовилися і Зеленський підписав із путіним цей договір…Якщо Зеленський на це не піде, то, повірте, йому доведеться з часом підписати акт про капітуляцію".

Лукашенко також заявив, що якщо Україна продовжить ескалацію проти Білорусі, Мінськ на це відповість. 

Рада Європи призупинила відносини з Білоруссю. "Комітет міністрів Ради Європи сьогодні вирішив призупинити всі відносини з Білоруссю через активну участь країни у російській агресії проти України", – йдеться у заяві ісландського представництва.

У Мінську знайдений мертвим польський солдат Еміль Чечко, який втік до Білорусі, – провокатор і агент ФСБ.  Його повісили.

Історія Чечко почалася наприкінці минулого року, коли за вказівкою кремля з Білорусі до Польщі намагались прорватись сирійські "біженці". Тоді він перейшов в Білорусь і попросив політичний притулок. Потім біглий солдат направо і наліво давав білоруським медіа антипольські інтерв'ю – тобто виявився типовим агентом кремля.

Генпрокуратура Білорусі розпочала кримінальну справу щодо радника голови ОПУ Олексія Арестовича через "заклики до тероризму і диверсій на Білоруській залізниці". 17 березня Арестович закликав влаштувати "тотальну рельсову війну", зокрема на напрямку Гомель — Київ, аби зірвати постачання російської військової техніки.

Життя з урахуванням бойових дій

не паліть траву

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розробило постер, який хочеться повісити собі на стіну. Візьміть за правило: хочете щось попалити — паліть рашистську нечисть!

А нижче – міст на українсько-румунському кордоні (Сигета-Марація) Наші прикордонники залишили на ньому іграшки для українських дітей, щоб кожен малюк, який по ньому проходить, міг взяти одну. Українці найкраща нація в світі!

150 мільйонів гривень на українську армію вже зібрано через Дію! Понад 160 тисяч українців вже надіслали кошти в застосунку на підтримку армії. Усі донати йдуть у фонд допомоги армії "Повернись живим", за них будуть придбані шоломи, бронежилети, нічна оптика та інші необхідні речі нашим військовим для боротьби з ворогом. Переказати кошти можна за кілька кліків у застосунку Дія.

Додаток Starlink, який дозволяє користувачам смартфонів отримати доступ до супутникового інтернету від Space-X, став найбільш завантажуваним додатком в Україні.

Що робити, якщо під час війни ви втратили житло чи транспорт? Ділимося покроковою інструкцією.

На час дії воєнного стану українські поліцейські отримали додаткові повноваження. Зокрема, правоохоронці тепер можуть проводити оперативне розмінування і збирати біометричні дані осіб.

Люди похилого віку та люди з інвалідністю під час воєнного стану отримуватимуть послуги з догляду за спрощеною процедурою

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook інформує Міністерство соціальної політики України. Отримати послуги з догляду чи влаштуватися в інтернатний заклад тепер можна лише за заявою, яку органи влади мають розглянути протягом одного робочого дня.

Командування Збройних Сил України вчергове звертається до медіаспільноти з проханням максимально обмежити:

  • висвітлення персональних даних, світлин, що містять обличчя офіцерського складу (командирів підрозділів);
  • геолокаційної, візуальної, адресної прив'язки до місць виконання ними завдань.

Необхідно виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив'язки бомбосховищ (місць укриття цивільного населення), з метою ускладнення отримання противником поточної інформації з відкритих джерел для завдання ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі .

Об'єднаний центр з координації пошуку та звільнення людей, яких взяли у полон російські військові, створила Служба безпеки України. 

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації. Якщо ви бачите, що російські військові беруть у полон людей,  звертайтеся на цілодобові лінії: +38 067 650 83 32, +38 098 087 36 01. Електронна скринька: [email protected]

Київ

У Дарницькому районі Києва в багатоповерхівку влучили залишки збитої ракети, зайнялась пожежа, повідомляє ДСНС. На місці працюють рятувальники, пожежу загасили. За попередніми даними, загинула одна людина, ще троє — травмувалися. 

9:00 – у КМДА уточнили, що пошкоджені дві багатоповерхівки в Дарницькому районі, кількість травмованих зросла до чотирьох. 

Компанія-власник Leroy Merlin відключила співробітників "Леруа Мерлен Україна" від корпоративних засобів зв'язку.  Перед цим українська "дочка" неодноразово намагалась переконати материнську компанію припинити роботу в росії, допомогала фондам та ТРО.

Тривала комендантська година у столиці спрацювала: протягом двох діб у Києві та області затримали кілька російських диверсійних груп

Найближчим часом російські війська не будуть намагатися захопити Київ,– запевняє Арестович.

О 11:45 протиповітряна оборона Сухопутних військ помітила у Бучанському районі Київської області два гелікоптери ворога. Один вдалося підбити. Загарбники змушені були повернути назад, повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Павлюк.

Сьогодні близько 16:30 під обстрілами ворога знову опинився Святошинський район столиці. Від влучання російських снарядів сталося декілька пожеж. Двоє людей загинули.

З важкої артилерії було обстріляно і село Нові Петрівці на Київщині. Загинула дворічна дитина, четверо осіб дістати численних травм.

Харківщина

22 день війни

У Мерефі о 3:30 ранку внаслідок російського обстрілу зруйновано школу та будинок культури, пошкодило й будинки, що розташовані поруч. Серед цивільних жертв немає. Пожежу у школі продовжують гасити, повідомив голова Мереф'янської громади Веніамін Сітов.

В Ізюмі не вщухають бої, українські військові розбили окупантів біля рибгоспу — повідомляє міськрада.

У Харкові обстріляли ще один храм. Цього разу на Холодній Горі. Про це повідомили Харківської єпархії Української Православної Церкви. Так у ніч з 16 на 17 березня внаслідок обстрілів постраждав храм Смоленської ікони Божої Матері. Зруйнований дах, вибиті вікна та двері. Пошкоджено церковне начиння. Постраждалих та загиблих серед людей немає.

На Харківщини українські сили протиповітряної оборони знищили ворожий безпілотник.

19:00 –  Окупанти викрали Віктора Терещенка, голову Великобурлуцької громади, коли він був на робочому місці. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: "Вони викликали його на своє робоче місце і потім під цим приводом забрали до місцевого райвідділку поліції, це за нашою інформацією, і наразі тримають його там, не відпускають". Це уже четверте викрадення міського голови впродовж тижня.

Внаслідок обстрілів загарбника горить ринок "Барабашово". Поруч з місцем пожежі — снаряди від системи залпового вогню "Град", над Харковом здійнявся чорний дим.

Під час гасіння пожежі на ринку в Харкові загинув один співробітник ДСНС. Пожежники зараз такі ж герої, як і воїни ЗСУ.

Дніпропетровщина 

Вночі над Дніпропетровщиною засобами ППО Повітряних Сил знищено два ворожих літаки — звітує Повітряне командування "Схід".

Південне повідомляє – 16 березня окупанти завдали удару з "Градів" по мирному селу Мар'янському Криворізького району Дніпропетровської області. росіяни влучили у периметр помпової станції, яка забезпечує перекачування води з Каховського водосховища до водосховища Кривого Рогу.

О 14:50 над Дніпропетровщиною українська протиповітряна оборона збила дві ворожі ракети, розказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Бійці 25-ї окремої Січеславської повітрянодесантної бригади провели чергову вдалу операцію, в ході якої захопили ворожу техніку. Це самохідний протитанковий ракетний комплекс та модифікований бронетранспортер. "Техніка вже стала в стрій і працює на нашу  перемогу", – повідомляють десантники.

Донеччина і Луганщина

У Рубіжному на Луганщині тяжкі обстріли, зруйновано понад 27 будинків.

"Навколо Маріуполя зараз з усіх сторін від 12 до 14 тисяч російських військових. Причому це елітні російські війська. Останні три дні по 25 літаків летять з Севастополя і скидають бомби на Маріуполь, повністю його руйнують, щоб Маріуполь здався", – повідомив нардеп Сергій Тарута

Загалом у Маріуполі не залишилося жодної будівлі без руйнувань, близько 80-90% міста зруйновано. Про це розповів заступник міського голови Сергій Орлов в інтерв'ю Forbes Україна.

22 день війни

​Біля Драмтеатру в центрі Маріуполя, знищеного російською авіацією, великими літерами, які видно з неба, фарбою на асфальті було написано "Дети". 

Про це свідчать супутникові знімки від Maxar Technologies за понеділок, 14 березня. Пілот-терорист абсолютно точно знав куди саме він скидає бомбу. 

З початку війни в Україні загинули 108 дітей, поранення отримали понад 120.

10:00 – гарні новини з Маріуполя! Бомбосховище під Драматичним театром у Маріуполі витримало, люди живі, а завали почали розбирати.

13:00 – у Маріуполі йде звільнення мирних жителів із-під завалів драматичного театру.

Знову викрадення! Окупанти викрали заступника керівника Щастинської міської ВЦА Володимира Тюріна, — про це повідомив голова Луганської ОДА.

19:00 – Бійці полку Азов за добу знищили 4 танки та 2 БТРи, ще 1 БТР орків підбито. Знищено близько роти ворожої піхоти. Бої за український Маріуполь продовжуються.

В Сєверодонецьку російські військові обстріляли притулок для матерів із дітьми.  Про це повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. "Там від ворожих обстрілів ховалися безліч мам із дітками. Жителі та працівники закладу у безпеці. Безпечних місць на Луганщині більше немає!".

20:30 – ​ "Театри всіх країн належать всьому людству" — міністр культури Італії Даріо Франческіні заявив, що Італія готова відновити зруйнований російськими окупантами Драмтеатр у Маріуполі.

Запоріжжя

Міського голову Мелітополя Федорова обміняли на дев'ятьох полонених російських солдатів-строковиків, повідомили в ОПУ. Тих самих строковиків, яких в Україну "росія не посилала". Це перший офіційний обмін полоненими.

20:30 – Володимир Зеленський нагородив міського голову Мелітополя Івана Федорова, якого звільнили з російського полону, орденом "За мужність".

Херсонщина

22 день війни

Окупанти зняли український прапор з будівлі Херсонської облдержадміністрації. "Орки таки наважилися зняти прапор України з будівлі Херсонської ОДА/ХОР. Їм не зрозуміти, що цей прапор у серці  кожного херсонця, кожного українця. Все буде Україна!" – написав у Facebook перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. 

До того ж окупанти заявили про створення в Херсоні "Комитета спасения За мир и порядок". До його складу якого ввійшли місцеві проросійські політики та колаборанти. РосЗМІ вже почали популяризувати "комітет", як легітимний орган влади у Херсоні. Проте зрадників ніколи не підтримає населення таврійської столиці. Херсонці, тримайтеся!

І сьогодні ж жителі Скадовська зняли російський прапор з міської ради.

Офіс Генерального прокурора повідомляє, що 16 березня Херсонська обласна прокуратура внесла в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості про колабораційну діяльність. За даними слідства, військовослужбовці рф спільно з громадянами України розповсюджували в містах Каховка, Нова Каховка, Таврійськ заклики про набір до "нової" окупаційної поліції.

12:00 – У місто Олешки Херсонської області увійшли російські війська.

13:30 – Як зайшли, так і вийшли. Повідомляють, що наразі в Олешках більше немає окупантів, що зайшли туди раніше. Містом можна пересуватися спокійно, — передає міський голова. 

У Високопіллі окупанти намагаються знайти цивільний транспорт для переміщення. У місцевих жителів вилучають його разом з документами. Про це у ФБ-групі "Високопільська громада" написав її адміністратор Юрій Самохвалов. Також він повідомив, що у селищі орудують колаборанти та мародери.

До Олешківського дитячого будинку-інтернату постачальник вперше за всі дні спробував доставити гуманітарну допомогу. Окупанти на блокпосту забрали частину того, що везли дітям, – повідомили працівники закладу.

Добрі новини: ЗСУ звільнили село Посад-Покровське Херсонської області та розбили колону окупантів.

На Херсонщині орки потрапили у часову петлю. Нагадаємо, попередні чотири рази техніку загарбників на цьому місці вправно нищило ЗСУ.

Сумщина

Сумська ОВА: Мешканців Сум просять бути обережними, оскільки під час нічних нальотів рашисти розкидали по місту протипіхотні міни. Сумчан просять не знешкоджувати міни самостійно, не піднімати їх та при виявленні одразу повідомляти на 102.

Миколаїв і область

На Миколаївщині окупанти втекли, залишивши забиту боєприпасами вантажівку. Про це розповіли українські прикордонники.

Чернігівщина

22 день війни

Супутник Maxar Technologies зафіксував кадри наслідків обстрілу ордою Чернігова. На них можна побачити житлові будинки, що горять, а також суттєво пошкоджений футбольний стадіон.

Внаслідок ворожого обстрілу мирних мешканців у центрі Чернігова 17 березня є загиблі, в тому числі громадянин США. Про це інформує поліція Чернігівщини.

Під Прилуками українці підбили один ворожий "Ураган", другий – захопили. Також сили спротиву Сіверщини розбили під Прилуками чергову колону ворожої техніки, повідомляє командування Сухопутних військ ЗСУ. 

У пакетах із гуманітарною допомогою, що надійшла до Чернігова, знайшли кілька коробок з муляжами. У брикетах з-під маргарину виявили пінопласт.  Про це повідомив голова ОВ В'ячеслав Чаус.  Звідки прийшла допомога, не розповів. "Пачки маргарину" зовнішньо відрізняються від звичних (оригінальні мають форму паралелепіпеду, муляжі – квадратні) Проте наголосив, що це не схоже на помилку.  "Бо їх не 2-3 упаковки, таких кілька коробок знайшли. Таку "гуманітарну допомогу" можуть використати для приховування "жучків", щоб відстежувати, куди везуть допомогу", – вважає Чаус. Але що це було насправді, з'ясують правоохоронці.

Хмельниччина

Мер Хмельницького, Олександр Симчишин заявив, що влада вилучатиме квартири у орендодавців, які завищують ціни на житло для біженців.

Рівненщина

Вчорашній ракетний удар у місті Сарни на Рівненщині припав на "один із військових інфраструктурних об'єктів". Про це щойно повідомив у відеозверненні керівник обласної військової адміністрації Віталій Коваль. "Жертв та постраждалих немає. На місці працює комісія, все під контролем", — сказав посадовець.

1232

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: