fbpx
Сьогодні
20:05 17 Бер 2022

Зеленський може стати кандидатом на Нобелівську премію миру

English version here

Фото: ОПУ

Президент України може бути висунутий на Нобелівську премію миру. З відповідним відкритим листом до Нобелівського комітету звернулася група європейських політиків. 

Вони попросили Нобелівський комітет про подовження процедури висунення на Нобелівську премію миру до 31 березня 2022 року, щоб дозволити номінувати на неї президента Володимира Зеленського та народ України. Офіційно термін висування номінації на премію збіг 31 січня. 

«Ми є свідками мужності народу України, який витримує цю війну, що веде проти нього російська федерація. Відважні українці та українки борються за збереження демократії і самоврядування. Від непокори демократично обраного президента України Володимира Зеленського до людини зі сльозами на очах, яка прощається з родиною, щоб боротися за свою країну, – люди по всій Україні чинять опір силам авторитаризму. Ми віримо, що зараз настав час показати народу України, що світ на його боці», – йдеться у листі.

Лист до Нобелівського комітету підписали 36 європейських політиків із Нідерландів, Великої Британії, Німеччини, Швеції, Естонії, Болгарії, Румунії та Словаччини. Лист відкрито для спільного підписання політичними лідерами по всьому світу до 30 березня.

Серед підписантів – колишній міністр закордонних справ Естонії, член Європейського парламенту Урмас Пает, колишній прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп, директор з політичних питань Гаазького центру стратегічних досліджень і колишній член парламенту (VVD) Хан тен Бруке, членкиня Європейського парламенту та віцепрезидентка EVP Естер де Ланж, членкиня Європейського парламенту Катрін Лангензіпен, колишні міністри оборони Нідерландів Анк Бейлевелд та Йоріс Воргоєв, колишні міністри закордонних справ Нідерландів Бернард Бот, Берт Коендерс та Максим Ферхаген, колишній віцепрем'єр-міністр Нідерландів Андре Руво, колишня єврокомісарка Нілі Крус, колишній прем'єр-міністр Бельгії, депутат Європейського парламенту Гай Верхофстадт та інші. 

«Присудження Нобелівської премії миру мужньому народу України та його президенту покаже, що світ хоче миру і припинення порушень прав людини.  Таке визнання зараз має велике значення, оскільки воно є свідченням нашої спільної демократичної рішучості протистояти авторитаризму», – зазначає Анк Бейлевелд, колишня міністерка оборони Нідерландів (2017–2022).

«Це безпрецедентна подія в історії Нобелівської премії, оскільки фактично це є проханням порушити процедуру висування. Та війна росії проти України також є безпрецедентною подією, з  якою світ не стикався з часів Другої світової війни. Звісно, ми ще не знаємо відповіді Нобелівського комітету, сподіваюся, вона буде схвальною. Нобелівська премія миру завжди існувала на засадах демократичних цінностей, свободи слова та волевиявлення. Минулого року премію миру отримали журналісти Дмитро Мурадов та Марія Ресса саме за боротьбу за свободу слова. Номінація Володимира Зеленського та народу України була б чудовим символом перемоги українців у віковій боротьбі за власну свободу й незалежність», – коментує засновниця науково-популярної ініціативи Nobilitet Валерія Лошманова. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: