fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:34 19 Вер 2022

Хроніка подій 19 вересня — 208 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 Обстановка у південній операційній зоні залишається напруженою з потужною динамікою, але контролюється Силами оборони. ЗСУ б'ють по місцях скупчення сили й техніки, знищують запаси боєприпасів та нові логістичні шляхи, які наводять військові рф.

📌 Вночі ЗСУ на півдні вдарили:

  • по складах ворожих запасів у Баштанському районі Миколаївщини, 
  • по 2 пунктах управління військами та позиціях сил ППО окупантів у Бериславському й Каховському районах, 
  • по місцю зосередження озброєння та техніки поблизу Львового, 
  • по станції радіоелектронної боротьби неподалік Херсона,
  • по понтонній переправі в Новій Каховці.

📌 Якщо так буде продовжуватися, аналітики Інституту вивчення війни вважають, що українські військові найближчими тижнями зможуть повернути собі велику, якщо не всю західну частину Херсонської області. За даними ISW ЗСУ також продовжують захоплювати позиції на східному березі річки Оскіл у Харківській області.

208 день війни

🇺🇦 Український прапор підняли в селищі Ярова на Донеччині! Також сили оборони повністю зачистили від російських загарбників містечко Білогорівка, Луганської області.

📌 За даними Генштабу, 90% особового складу 64-ої бригади армії рф, яка причетна до тортур та вбивств українців у Бучі, ліквідовано. Військову частину готують до розформування.

📌 За минулий тиждень було знищено 14 складів БК, 16 баз, 2 командні пункти/штаби рашистів.

📌 А сьогодні повітряні сили ЗСУ близько 8 години ранку "приземлили" російський штурмовик Су-25 на Херсонщині.

Близько 14-ї години в Кам'янському районі Дніпропетровщини збитий ворожий БПЛА.

На Миколаївщині ЗСУ збили російський БПЛА "Картограф". Безпілотник призначений для ведення аерофото- та відео зйомки.

📌 ЗСУ затрофеїли найкращий бойовий танк російської армії — Т-90М "Прорив". Ці танки почали надходити в бойові частини рф лише у 2020 році. Всередині танк теж цілий і все обладнання збереглося. Це значно збільшує цінність трофея.

Руйнування війна

📌 У непідконтрольній Україні Кадіївці (у минулому Стаханів) Луганської області — "приліт" в ДК. В українських пабліках зазначають — у будівлі ДК перебували росіяни.

📌 Знову вибухи й на аеродромі в окупованому Мелітополі, Запоріжжя.

Злочини рф

📌 Шестеро жителів Харківщини підірвалися на мінах 18 вересня. Внаслідок російських обстрілів Куп'янська поранення отримав 11-річний хлопчик, а в Чугуївському районі поранена 65-річна жінка.

208 день війни

📌 Уночі було вісім "прильотів" по Запоріжжю, мішенню стали об'єкти інфраструктури. Зранку ворог здійснив ще один ракетний удар по місту. Ракета влучила в зелену зону.

Руйнування війна

Також окупанти поцілили в одне з сіл Запорізького району. Поранена 70-річна жінка. Пошкоджено 12 будинків.

📌 На Сумщині унаслідок обстрілів загинув цивільний і близько 100 тварин. У неділю росіяни двічі відкривали вогонь, усього зафіксовано 52 прильоти.

Руйнування Миколаїв

📌 Сьогодні після опівночі ворог обстріляв Миколаїв. Зруйновано житловий будинок, а ще в кількох вибило вікна. Крім того, пошкоджено близько 300 метрів контактного кабелю трамвайної мережі.

208 день війни

Також російські війська обстріляли центр міста Нова Одеса на Миколаївщині. Пошкоджені приватні будинки, торгові кіоски, аптека, магазин.

📌 Черговий акт ядерного тероризму — у ніч на 19 вересня обстріляли Південноукраїнську АЕС (Миколаївщина), ракета впала за 300 м від ядерних реакторів. Ударна хвиля пошкодила будівлі АЕС, розбила понад 100 вікон. 

📌 На Дніпропетровщині вдень з важкої артилерії обстріляно Зеленодольську громаду. Поранено 58-річну жінку.  

Вночі росіяни тричі обстріляли з важкої артилерії та "Градів" Нікопольську та Марганецьку громади. Випустили понад 40 снарядів.

Ближче до вечора росіяни обстріляли із РСЗВ Кривий Ріг. "Без втрат", — заявив голова ОДА Вілкул.

Руйнування війна

📌 Донеччина

  • Зранку було завдано масованого удару по прифронтовій Авдіївці. Постраждав центр міста.
  • Окрім цього, вночі окупанти обстріляли Торецьк, Нью-Йорк, Краматорськ. У Торецьку внаслідок обстрілу загинула одна людина.

208 день війни

📌 У полоні в росіян перебували 7 громадян Шрі-Ланки, які на початку повномасштабного вторгнення рф перебували в Куп'янську. У травні росіяни відвезли їх до в'язниці у Вовчанську. У полонених відібрали документи, виривали нігті, били та годували двічі на тиждень.

📌 "Влада" окупованого Херсона оголосила, що в Херсоні з 19 по 21 вересня скасовано заняття у школах, вузах та дитсадках у зв'язку з "небезпекою обстрілів". Українська влада попереджає — можливо, окупанти готують провокації.

Терор і тиск на населення Херсона продовжується. Так, окупанти стають у кінцях вулиці, починають йти один одному на зустріч, перетрушуючи кожен будинок та вимагаючи на перевірку телефони. Згори за цим спостерігає дрон.

208 день війни

📌 Половецькі баби в Ізюмі на горі Кременець. Історичні пам'ятки вистояли понад 1000 років, доки їх не розбили варвари з росії.

📌 В окупованому Мелітополі вчора ввечері стався вибух. Ймовірно, це результат зачистки ФСБ, — заявив мер міста Іван Федоров. "За попередніми даними, в ході "розбірок" вони усунули одного з колаборантів-поліцейських — так званого "начальника ГБР народної міліції". Усім, хто зрадив Україну, має бути зрозуміло: ви не потрібні росії. Після того, як вас використають, ви перетворитесь на розхідний матеріал".

Обстріл в Донецьку 19 вересня

📌 Сьогодні рф обстріляла окупований Донецьк — загинуло 13 людей. Приліт був у районі зупинки на площі Бакинських Комісарів. Військові рф знову тероризують мирних жителів, а в обстрілі традиційно звинувачують ЗСУ.

📌 У так званій "лнр" до 13 років в'язниці засудили представника ОБСЄ. Дмитро Шабанов був затриманий в "лнр" у квітні разом зі своїм колегою. 

📌 Інформує ГУР: на росії військові шпиталі відмовляються лікувати поранених. Шпиталі. Відмовляють. Пораненим. У медичній допомозі. Власним пораненим найманцям і "добровольцям". "родіна завжди кине тебе, синку".

Життя в умовах війни

📌 Услід за "Монобанком" "Нова пошта" прибрала російську мову в цифрових сервісах і повністю перейшла на українську.

📌 У звільнених населених пунктах Харківської області з 19-20 вересня знову запрацюють Ощадбанк та Приватбанк.

📌 McDonald's нарешті відкривається! Перші три заклади почнуть працювати на лівому березі Києва з 20 вересня. Спочатку заклади працюватимуть тільки на доставку. Зали, експрес-вікна та McDrive відкриються в жовтні. Чому це важливо? Це довіра, стабільність, робочі місця і податки.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡 Генсек ООН закликав Україну та росію провести обмін полоненими за принципом "всіх на всіх".

💡 Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія подали до МКС у Гаазі заяви про геноцид, який проводить росія проти українців.

💡 Німеччина поставила Україні два РСЗВ Mars II та 50 бронемашин Dingo. На черзі — чотири САУ Panzerhaubitze 2000. Також німецька сторона передасть Україні додаткові набої до них.

💡 Відсьогодні країни Балтії та Польща не пускають до себе росіян. Навіть тих, хто має шенгенські візи, видані третіми державами. Також з 19 вересня припинено спрощену видачу віз для росіян у Швейцарії.

Українці, об'єднуємось!

208 день війни

💡 Українські науковці створили сорт конопель, з яких можна виготовляти бронежилети, порох і парашути.

208 день війни

💡 У Київській області, між населеними пунктами Андріївка та Червона Гірка через річку Здвиж відбудували міст, який підірвали окупанти.

Благодійний показ мод

💡 40 моделей взяли участь у Благодійному показі мод "Блаженна", який відбувся в Ужгородському замку. Провели захід, щоб зібрати гроші для реабілітації українських військових у Закарпатському обласному клінічному центрі неврології та нейрохірургії.

208 день війни

💡 У Кропивницькому діти з інвалідністю зробили 350 окопних свічок для українських бійців.

208 день війни

💡 Спільнота Sant'Egidio.ua в Івано-Франківську оголошує вже другий збір іграшок для дітей переселенців. Іграшки приймають у хорошому стані (щоб вам самим було приємно ними гратися). Місце збору: 20 вересня, вул.Чорновола, 5, Спільнота святого Егідія. Або поштою: Нова Пошта №5, Івано-Франківськ, Бабушкін Богдан, 0996337023.

Збирають іграшки й у Кропивницькому обласному Центрі арттерапевтичної допомоги — для психологічної кімнати, у якій працюватимуть з дітьми війни. Приносити в ДНЗ 73, "Червона квіточка", пров.Кінний, 3. Розмір іграшок — 15-70 см.

10
126

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: