fbpx
Сьогодні
Знай наших 10:05 17 Лис 2022

Як студенти наближають перемогу України: 20 рішень — від інновацій до концертів

До Дня студента розповідаємо про студентські ініціативи, які рятують життя, підтримують дух та допомагають українцям вистояти.

English version here

 У чому проблема?

З початку повномасштабної війни російські загарбники в Україні зруйнували або пошкодили понад тисячу закладів освіти, серед яких — школи, профтехучилища, коледжі й університети. Десятки вищих та середніх спеціалізованих навчальних закладів опинилися в зоні бойових дій та в окупації — далеко не всім вдалося евакуюватися. Чимало студентів були змушені покинути свої домівки й навчальні заклади та відправитися продовжувати здобувати кваліфікацію за кордоном. Втім, більшість із них залишилися вдома — в Україні. Наші студенти відвідують лекції онлайн і офлайн, продовжують під час повітряних тривог навчання в метро, обладнують аудиторії й лабораторії в бомбосховищах, удосконалюють свої знання й навички. Попри все.

Яке рішення?

Для українських студентів немає нічого неможливого! Наша молодь бореться з ворогом своїми знаннями, вміннями, енергією та фантазією. Вчорашні школярі працюють над новими технологіями та медичними розробками, волонтерять, фандрейзять, підіймають настрій українцям. Допомагають, заробляючи, і заробляють, розважаючись.

Якщо ви студент і ще не придумали, як допомогти країні, надихайтеся прикладами, які "Рубрика" зібрала для вас у цьому матеріалі.

Як це працює?

  • 1. Звукові маячки для подачі сигналів рятувальникам

Ще навесні у Вінницькому національному технічному університеті група студентів почала створювати звукові маячки для подачі сигналів рятувальникам. Це мініатюрний, але дуже гучний пристрій, чути його з глибини до десяти метрів. Варто натиснути кнопку маячка — і пронизливий сигнал пищатиме близько 12-ти годин. Пристрій випускає ультразвук, який добре чує людина на великій відстані.

Винахідника звати Владислав Присяжний. Ідея винаходу з'явилась через трагічні події, коли у Вінницький аеропорт влучила російська ракета і людей шукали під завалами. Винахід може бути корисним у зонах, наближених до бойових дій, там де високий ризик влучення у житлові будинки.

  • 2. Робот-розмінувальник

Як студенти наближають перемогу України: 20 рішень — від інновацій до концертів

Студент КПІ 17-річний Ігор Клименко розробив робота-розмінувальника і став фіналістом Global Student Prize. Цією премією нагороджують найкращих студентів світу. У 10 класі Ігор почав конструювати квадрокоптери та дрони, а протягом останніх двох років Ігор працював над проєктом робота, який вміє знешкоджувати міни (Quadcopter Mines Detector). Хлопець уже презентував розробку на міжнародних конкурсах, а також отримав від України два патенти на свій пристрій. Розмінування територій — одна з пріоритетних задач для України зі збереження життів цивільних. А такі технології зможуть пришвидшити цей процес, зробивши його безпечнішим зокрема і для розмінувальників. Крім наукової діяльності, хлопець також займається волонтерством — розвозить їжу.

  • 3. Багі на фронт 

Як студенти наближають перемогу України: 20 рішень — від інновацій до концертів

Львівський студент Тарас Януш створив позашляховик для ЗСУ — багі Tyrex. Автівка вже пройшла тестування та готується до вирушення на фронт. Українські захисники зможуть відпрацьовувати маневри та впевненіше пересуватися на передовій.

Сьогодні студенти Львівщини на базі львівських профтехів розробляють ще одну цілковито нову модель багі, у якої немає аналогів. Мова про 4-місний масивний транспортний засіб, адаптований під потреби військових.

  • 4. Димові шашки для ЗСУ

Студент Чернівецького університету Павло Гараджій розробив технологію виготовлення димових шашок для ЗСУ. Шашки потрібні, щоб створювати димову завісу під час відступу, імітувати горіння бойової техніки чи подавати сигнали. Щоб займатись виготовленням шашок, Павло змінив тему дипломної — писав про розробку цієї технології. Також він запросив у команду інших студентів-хіміків університету. 

Поки що димові шашки виготовляють на замовлення знайомих військових — вдалося передати кілька десятків шашок. За словами студентів, масштаби виробництва планують розширювати.

  • 5. Кровоспинні бинти та гідрогенові пов'язки 

Кровоспинний бинт розробили четверо студентів Львівської політехніки разом із викладачами. Над розробкою працювали 4 місяці. Після завершення процедури схвалення цей засіб почнуть виробляти для передової.

Крім того, студенти закладу вдосконалили гідрогелеві повʼязки, які виготовляють із натуральних матеріалів (досі на світовому ринку були лише синтетичні). Такі пов'язки можна використовувати і для загоєння ран (можуть прискорити загоєння рани вдвічі), і після операцій. Досвід військових та врятованих цивільних з зони бойових дій каже, що такі пов'язки є дуже ефективними за опіків від фосфорних бомб. З початку повномасштабної війни на фронт та у шпиталі науковці передали вже 40 тисяч удосконалених повʼязок.

  • 6. Ліки та мазі для військових

Студенти Івано-Франківського національного медичного університету разом із викладачами виготовляють ліки для військових. Фармацевти налагодили процес виробництва п'ятьох препаратів, які використовують для лікування підвищеної пітливості, попрілостей, грибка та для загоєння ран.

Волонтери розповідають, що всі медичні засоби почали виготовляти на прохання бійців — саме цих препаратів наразі найбільше не вистачає. Необхідні для виробництва ліків інгредієнти фармацевти закупили за благодійні внески та гроші викладачів.

"Ми не конкуруємо з аптеками, — кажуть в університеті, — а доповнюємо нестачу медикаментів на ринку. Також хочемо, щоб лікували не тільки медпрепарати, але й наше слово". Тому на звороті баночок студенти й викладачі пишуть захисникам слова подяки.

  • 7. Бізнес для перемоги

Харківський студент-переселенець Сергій Шуба відкрив кав'ярню в Івано-Франківську, щоб підтримати ЗСУ. Так він забезпечує тил для військових — буквально кавовими зернами. Коли хлопець приїхав до Івано-Франківська після початку повномасштабного вторгнення, то взявся за створення закладу сам — навіть будматеріали для майбутньої кав'ярні возив самокатом. Тепер кав'ярню Unity він називає своїм домом і майже половину виторгу віддає ЗСУ.

"Ми пригощаємо напоями військових, волонтерів і всіх, хто наближає нашу країну до Перемоги. Unity в перекладі означає — єдність. Назва присвячена українському народові", — каже Сергій Шуба.

А ще до початку повномасштабного вторгнення хлопець з власної ініціативи облаштував у гуртожитку бомбосховище. Робити сховища зручнішими потрібно й зараз — тож це чудова ідея, як студенти можуть долучитися до цивільного захисту.

  • 8. Окопні свічки для захисників

Студенти вінницького фахового коледжу мистецтв з вересня виготовляють окопні свічки для бійців. Спочатку з матеріалами допомагали батьки студентів. Наразі долучаються не лише вінничани, а й жителі інших міст. 

А в Тернополі окопні свічки роблять своїми руками студенти Тернопільського національного медичного університету. Про те, як власноруч робити окопні свічки, читайте в нашому матеріалі

  • 9. Напекли солодощів і придбали дрон

Як студенти наближають перемогу України: 20 рішень — від інновацій до концертів

Студенти одеського Міжнародного гуманітарного університету влаштовують благодійні ярмарки та патріотичні концерти, щоб збирати кошти на дрони захисникам. Студенти продають власноруч підготовлені різноманітні вироби та ласощі різних країн світу.

Перший дрон студенти вже викупили й передали прикордонникам.

  • 10. Вуличні концерти: людям — радість, ЗСУ — допомога

У Луцьку на Театральному майдані зіграв духовий оркестр Волинського коледжу культури й мистецтв імені Ігоря Стравінського. Студенти та викладачі збирають гроші на потреби бійців 14-ої окремої механізованої бригади імені Романа Великого. Цей осінній виступ далеко не перший. У червні студенти долучались до трьох таких вуличних мистецьких акцій. Тоді вдалось назбирати та передати на потреби військових 17 тисяч гривень.

  • 11. У волейбол грай — кошти на Перемогу збирай!

Студенти Прикарпатського національного університету грали у волейбол і так збирали кошти на допомогу військовим. Волейбольний турнір "МІКС" у Прикарпатському національному університеті  є традиційним та проводиться вже п'ять років поспіль. Цього року виникла ідея зробити турнір благодійним. Гроші перераховано Координаційному центру #SaveUkraineNow(SUN), що допомагає прикарпатським батальйонам на передовій. 

  • 12. Яблука для ВПО

Іноді щоб знайти кошти на допомогу тим, хто її потребує, треба просто подивитися під ноги. Цієї осені студенти та викладачі Поліського національного університету Житомира збирали яблука в саду цього навчального закладу. До акції долучилися студенти різних факультетів, викладачі та співробітники університету. На збір запросили всіх охочих житомирян. Разом вдалося зібрати чимало, тож розділили яблука за кількома напрямками. Зокрема, 40 ящиків передали воїнам у госпіталь, ще частину — родинам ВПО, а 100 мішків — здали на перероблення. А вторговані кошти передадуть на потреби ЗСУ.

Як наголошують учасники акції, вони змогли не лише з користю провести день, але й допомогти переселенцям і захисникам, і що не менш важливо — забезпечити місцеве підприємство сировиною для виробництва соку та іншої вітамінної продукції.

  • 13. Врятуй довкілля — наблизь Перемогу

Студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького ініціювали акцію зі збору макулатури та пластикових пляшок "Врятуй довкілля", а вторговані кошти передали на потреби ЗСУ. 

Так, вдалося зібрати  більше пів тисячі кілограмів вторинної сировини. Кошти за макулатуру будуть перераховані на благодійний рахунок для придбання автомобіля захисникам, які боронять наш мир та Незалежність. 

До збору долучилися й буккросери читацького клубу університету — студенти-видавці, які зібрали й віддали російськомовні книжки на перероблення.

  • 14. "Серце качає кров та любов до ЗСУ"

У Кропивницькому студенти Донецького медуніверситету здали понад п'ять літрів крові для допомоги пораненим військовим. Для цього організували акцію "Серце качає кров та любов до ЗСУ". Донорські акції в ДМУ організовують з початку повномасштабного вторгнення росії кожні два місяці. 

Допомагати нині має кожен, у кого є така можливість, вважають учасники акції: "Ми як медики знаємо ціну донорської крові".

  • 15. Допомогти дітям, розважаючись

В Івано-Франківському національному медичному університеті студенти влаштували благодійний Осінній бал, щоб подарувати радість дітям-переселенцям. Учасники готувалися до балу, продумували конкурси, готували смаколики для продажу на благодійному ярмарку. Охочі могли навчитися танцювати вальс: танцювальний майстер-клас теж провели студенти коледжу. Учасниками балу стали близько сотні студентів всіх курсів та спеціальностей. Зібрані кошти підуть на підготовку свята для дітей-сиріт, що приїхали із зони активних бойових дій.

  • 16. Як підняти дух та відчуття спільноти в тилу

Мурали в Україні давно стали символами боротьби й підтримки бойового духу — як серед військових, так і серед цивільних. У Кривому Розі студенти та викладачі політехнічного коледжу теж вирішили створити патріотичний мурал і присвятили його героям України, які стоять на захисті нашої держави чи поклали за неї життя. Художники вважають, що в такий спосіб можуть хоч трохи подякувати кожному українському воїну за мужність і відвагу.

Мурал створювали протягом двох днів та за цей час митці вдосталь поспілкувалися — наразі студенти навчаються в дистанційному форматі й рідко бачать одне одного. А така жива взаємодія надала ще більшого натхнення для створення патріотичного малюнку. "Я скажу так, що настрій дійсно підвищився на всі 200%. І не тільки в тих, хто працював й вкладав душу, а й у перехожих, котрі проходили повз та дякували", — розповіла заступниця директора коледжу. 

Люди настільки підтримали авторів, що приносили пензлі для малювання деталей та навіть пригощали художників пиріжками.

  • 17. А в Черкасах студенти розмалювали бомбосховище

Черкаські студенти та школярі перетворили бомбосховище на артоб'єкт — його прикрасили патріотичним розписом. Наприкінці серпня до керівництва Черкаського художньо-технічного коледжу звернулась адміністрація однієї зі шкіл міста із проханням надати допомогу у доброустрої шкільного укриття. Творча група зі студентів коледжу з ентузіазмом взялися до роботи. Тепер на стінах шкільного сховища — яскраві малюнки в українському стилі.

  • 18. Маскувальні сітки для ЗСУ

Студенти Сумського державного університету активно допомагають Волонтерській організації "СББ-Тил" у плетінні маскувальних сіток для Збройних сил України. Кожного четверга та неділі студенти долучаються до створення надійного захисту для наших бійців. Волонтери університету вже декілька років співпрацюють з активістами "Сумського Бабського Батальйону" і неодноразово долучалися до плетіння сіток для бійців АТО ще до повномасштабної війни.

  • 19. Майстер-клас із самооборони

Ірпінська молодіжна рада організувала майстер-клас із самооборони — насамперед для жінок. "За статистикою, більше половини жінок бояться ходити самі в малолюдних місцях та в темний період доби. Особливо актуальною є ця проблема зараз, коли темніє рано, а світло на вулиці не вмикають, адже в нас у країні економія та світломаскування. Сидіти вдома й боятися — це не вихід. Тому Ірпінська молодіжна рада запропонувала жінкам і дівчатам міста відвідати майстер-клас із самооборони", — зазначають ініціатори заняття.

До майстер-класу активно долучилися студенти Ірпінського фахового коледжу економіки та права. 

  • 20. Іграшки, які підіймають настрій

А це — Дар'я Зайчук, студентка Уманського національного університету садівництва. Вона плете патріотичні "Совики" — щоб розрадити дітей у "гарячих" областях.

Із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну Дар'я відчула гостру потребу чимось допомагати: "Думала, що я можу робити. І вирішила допомагати тим, чим вмію. Частину іграшок виготовляю, щоб передати їх туди, де тривають активні бойові дії й таким чином підбадьорити людей. Ще частину — продаю, щоб зібрати кошти для допомоги армії".

URRF IREX РУБРИКА

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

1
16653

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: