fbpx
Сьогодні
Небайдужі 16:40 11 Лис 2022

Допомога Херсонщині: як волонтери збирають кошти на найнеобхідніше та що ще можна зробити?

Навіть зараз, коли події на південному напрямку розвиваються дуже швидко, херсонцям та жителям області потрібна допомога.

English version here

У чому проблема?

Чимало родин Херсонщини зараз залишаються в окупації. У цьому регіоні люди знаходяться у вкрай важкому становищі через високі ціни на продукти, медицину, відсутність виплат та зарплат. Тут не працюють гуманітарні організації, а волонтери, які їдуть на окуповані території на свій страх і ризик, просто не мають змоги дістатися більшості районів. 

Чому ці сім'ї не виїхали? Причини різні: стан здоров'я, старенькі родичі, які потребують постійного догляду, відсутність грошей на виїзд. А зараз вибратися на підконтрольні Україні території практично неможливо — окупанти вводять перепустки, перекривають шляхи, готуючись до оборони, намагаються зробити з людей "живий щит". І хоча події на південному напрямку зараз розвиваються дуже швидко, мешканцям Херсонщини й досі дуже потрібна допомога. І, як показав досвід звільнених від окупантів територій Харківщини та Київщини, потрібна буде ще й після деокупації.

Яке рішення?

Наразі майже єдиний спосіб допомогти тим, хто зараз в окупації — це фінансова допомога. Підтримати родини тимчасово окупованої частини Херсонщини можна тільки грошима на карту, які потім люди переводять у готівку, щоб купити найнеобхідніше — продукти, ліки, засоби гігієни.

Важливий проєкт з фінансової допомоги сім'ям з дітьми на окупованих територіях реалізує Фонд громади міста Херсон "Захист". Фонд збирає кошти на грошову допомогу родинам тимчасово окупованої Херсонщини — з початку війни цей фонд допоміг вже понад 1000 родинам

У цій добрій справі йому допомагають донатами українці, а також інші громадські організації, які опікуються гуманітарними проблемами людей під час війни.

А в жовтні для підтримки фонду "Захист" Національна мережа розвитку локальної філантропії "Філантропи" організувала на ярмарку в місті Стрий (Львівщина) благодійний івент "Молодь для дітей Херсонщини", де змогли зібрати додаткові кошти для родин тих, хто змушений жити в окупації.

Як це працює?

"Філантропи" — команда молодих людей, які на початку повномасштабної війни точно зрозуміли для себе, що вони не зможуть просто сидіти вдома. Єдиним виходом для них стала діяльність задля перемоги України в рамках власних знань, навичок, можливостей. Інструментом для цього стали соціальні та гуманітарні проєкти. Один із них — благодійний ярмарок в місті Стрий, що на Львівщині.

29 жовтня команда "Філантропів" проводила конференцію Молодіжних Банків Ініціатив України для молодих команд з Київської, Миколаївської, Хмельницької, Вінницької областей. На конференції обмінювались досвідом щодо організації благодійних заходів. За збігом обставин тоді ж проводили фестиваль "Стрий ОрганікФест", який фонд громади "Рідня" організовує вже протягом 16 років.

Організатори фестивалю запросили молодь "Філантропів" до участі в ярмарку. А Молодіжні банки ініціатив виступили з акцією "Молодь для дітей Херсонщини", метою якої було зібрати 22 000 гривень для допомоги 10 сімʼям, що залишаються в окупації. Усі вторговані кошти ініціатори івенту в місті Стрий запланували направити Фонду громади міста Херсон "Захист". 

допомога Херсонщині

Молоді люди продавали рукодільні вироби — картини, мотанки, сумки ручної роботи, в'язані іграшки та багато іншого. Створювали їх у різних куточках України команди фондів громад, що входять в Національну Мережу локальної філантропії.

Крім того, проводили майстер-класи з плетіння африканських косиць:

допомога Херсонщині

А ще відвідувачі ярмарку вчилися розпису яворівської іграшки, оголошеної національною спадщиною України:

"Багато людей просто донатили, бо розуміли, що разом — ми сила", — розповідає представниця Національної мережі розвитку локальної філантропії "Філантропи" Анастасія Корицька.

допомога Херсонщині

За її словами, молоді відвідувачі були настільки зацікавлені, що з власної ініціативи взяли коробку для зборів та пішли спілкуватися з іншими гостями ярмарку задля залучення більшої кількості коштів для допомоги Херсонщині. 

Усього тоді волонтери зібрали 7 726 грн онлайн та 4 673 грн на самому фестивалі. Зібрану суму подвоїв Фонд "Рідня", а інший фонд — Cifers Foundation — запропонував ще раз подвоїти вже подвоєну суму. Так результат збору збільшили вчетверо. Усі кошти передали Фонду громади м. Херсона "Захист" для фінансової допомоги десяткам родин окупованої Херсонщини ("Захист" перераховує на банківські карти жителів області по 2 200 грн на кожну заявку).

допомога Херсонщині

"Ми були дуже вдячні за допомогу Фонду громад «Рідня», що допомогли організувати місце та збір під час проведення їх ярмарку", — говорить голова правління "Філантропів" Дар'я Рибальченко. У 2014 році вона на власному досвіді дізналася, що таке окупація, коли немає, до кого звернутися по допомогу: "Усе, на що ти можеш розраховувати в такій ситуації — це твої власні сили. Вважається великою вдачею, якщо у тебе є город, на якому можна щось виростити задля забезпечення хоча б мінімальної життєдіяльності. У більшості випадків весь час окупації людина мусить виживати, бо ціни зростають у кілька разів та змушують витрачати всі заощадження. Водночас, звісно, відбувається ще багато інших негативних факторів". 

Дар'я Рибальченко наголошує: грошова допомога окупованим територіям — це шанс допомогти людям, що знаходяться там, де зараз дуже нелегко жити. Підтримати їх, наскільки це є можливим. Благодійні акції зі збору коштів — це можливість подарувати людям в окупації підтримку від усієї України, продемонструвати те, що вони не забуті, вони — не самі. "Ми про них пам'ятаємо та працюємо задля їх звільнення від окупації. Зібрана нами фінансова допомога — це найменше, що ми, як волонтери, можемо  зробити в такий складний для них час", — каже волонтерка. 

Ще більше корисних рішень!

Як допомогти жителям Херсонщини?

1. Як допомогти Фонду громади міста Херсон "Захист":

  • На сайті Фонду можна дізнатися детальніше про можливості допомоги. Сьогодні кожен внесок рятує життя дітей Херсонщини. 
  • Крім того, можна допомогти організувати заходи зі збору коштів так, як це зробила Національна Мережа Розвитку Локальної Філантропії "Філантропи".
  • Зробити репост дописів фонду — інформаційна підтримка не менш важлива.
  • Поширити інформацію про фонд там, де люди зможуть її побачити: соцмережі, робочі чати, донорські організації.

Тим, хто потребує допомоги в окупації, слід написати заявку на пошту фонду. Потрібно надіслати лист-заяву, документи та банківські дані. Після верифікації команди Фонду "Захист" та підтвердження можливості отримання коштів Фонд громади міста Херсон "Захист" надає родинам фінансову підтримку у розмірі 2 200 грн. Фінансова допомога відправляється родині на банківську карту.

2. Якщо ви хочете долучитися до Молодіжних Банків Ініціатив, пишіть на робочу пошту "Філантропів". Національній Мережі Розвитку Локальної Філантропії потрібні волонтери, що будуть працювати з соціальними мережами, медіа присутністю, перекладом, написанням грантових заявок та залучатися на місцях у роботу гуманітарних штабів. 

3. Також допомагає жителям Херсонщини Благодійний фонд "Support Kherson", волонтерська діяльність якого розпочалася з перших днів окупації Херсона.

  • 210 тонн харчових продуктів та 40 тонн засобів гігієни вони передали на вже деокуповані території Херсонщини.
  • 90 тонн питної води — у ті населені пункти, де пошкоджені мережі водопостачання.
  • 1,5 тонни ліків та перев'язувальних матеріалів — у деокуповані громади Херсонщини та на тимчасово окуповану територію.

Фонд продовжує працювати. Більше про те, як допомогти фонду, — за посиланням.

4. "ADRA Ukraine" — благодійна організація, яка є частиною всесвітньої мережі Адвентистського агентства допомоги та розвитку. Головне завдання ADRA — підтримувати нужденних людей та найвразливіші верстви населення, покращуючи їхні життя, робити їх активнішими та успішнішими в подоланні складних життєвих ситуацій. Тут допомагають переселенцям та людям, які живуть на тимчасово окупованих територіях — вони можуть отримати грошову та продовольчу допомогу. Деталі — за посиланням вище.

5. "Культурний Хаб" — громадська організація, що займається популяризацією української культури та мистецтва, просвітницькою та культурно-мистецькою діяльністю. З початку повномасштабного російського вторгнення тимчасово перекваліфікувалася на гуманітарний штаб. Щоб отримати на допомогу, треба заповнити коротку гугл-форму і чекати на зворотний зв'язок від волонтерів.

1
1337

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: