fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:30 01 Вер 2022

Хроніка подій: 190 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 1 вересня і вже 190 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні 1 вересня. День Знань і перший навчальний день у наших школярів і студентів. Цьогоріч за парти не сядуть 379 дітей, яких убили окупанти. З початку повномасштабної війни в Україні російські окупанти вбили 379 та поранили 735 дітей. Країна-агресор цілеспрямовано веде терор проти українських шкіл — зруйновано понад 2400 навчальних закладів.

190 день війни

"Цей навчальний рік усі починають по-різному. Хтось далеко від дому — в інших регіонах України. Хтось далеко від дому — в інших країнах. Хтось дистанційно, в онлайн-форматі. Хтось у рідній школі чи у своєму університеті, але все ж не у спокої, — сказав президент Зеленський у своєму відеозверненні. — Однак важливо, що навчальний рік починається. Важливо, що навчання триває. І що знання про Україну не переривається".

Втрати окупанта 190 день війни

Не переривається й боротьба українців за свою свободу. Це наочно демонструє щоденне зведення про втрати окупантів від Генштабу. Збройні Сили робили й роблять усе, щоб дати нашим дітям можливість жити й навчатися в Україні. 

ЗСУ в останній день літа зібрали дуже добрий "урожай" на півдні України. Зокрема, ліквідовано 201 супротивника, 6 ворожих складів боєприпасів, командні пункти, 12 танків та багато важкого озброєння.

На Харківщині наші воїни знищили російську "Акацію" разом із чотирма окупантами та БК.

Ліквідовано також 6 складів ворожих боєприпасів у Бериславському, Генічеському та Херсонському районах, а також командні пункти 331-го парашутно-десантного та 56-го десантно-штурмового полків.

Контрнаступ — це не швидкий процес. І може зайняти місяці, — констатує Інститут вивчення війни (ISW). ЗСУ використовують цей час для розгрому вразливих ділянок уздовж лінії фронту, запобігаючи руйнуванням міст та сіл. Контрнаступ Україна розпочала вчасно — разом із деградацією російських сил, що спостерігається на заході Херсонської області. Експерти наголошують, що "військові дії в масштабах цього контрнаступу не увінчаються успіхом чи провалом за день чи за тиждень".  Водночас Україна кілька місяців створювала умови для початку великих боїв.

США вважають, що росія стикається з "серйозною" нестачею військового персоналу в Україні та шукає нові способи збільшити чисельність своїх військ. Офіційні особи заявили — США мають "достовірну інформацію" про те, що міністерство оборони росії "ймовірно почне" вербування засуджених злочинців в Україні "в обмін на помилування та фінансову компенсацію".

До кінця року у рф майже закінчаться снаряди, артилерія та бронетехніка, — про це пише The Insider. "За збереження інтенсивності війни на нинішньому рівні москва вже до кінця 2022 року зіткнеться зі справжнім снарядним голодом і з метою економії змушена буде скорочувати використання артилерії".

Прем'єр відклав підписання ухвали про дозвіл чоловікам виїжджати в закордонне відрядження із заставою у 200 тисяч гривень. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму ТГ-каналі. "Насправді немає нічого дивного в тому, що прем'єр відклав підписання постанови про таке відрядження, що викликало вал критики в суспільстві. Ініціатори механізму виїзду за кордон військовозобов'язаних запропонували рішення інтуїтивно, без належних розрахунків, що зрозуміло не змогло переконати суспільство у його доцільності", — написав він.

Ядерні об'єкти 

Армія рф зранку обстріляла Запорізьку АЕС. П'ятий енергоблок не працює.

Крім того, росіяни здійснюють артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Група не може продовжити рух "з міркувань безпеки", — повідомив керівник Запорізької ОВА Старух. Україна вимагає у рф "припинити провокації".

9:30 — місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, попри обстріл міста, — повідомив Reuters. "У цьому районі спостерігається підвищена військова активність. Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося", — сказав Гроссі, наголосивши, що місія знала про "посилення військової активності в цьому районі", але планує продовжити місію на об'єкт та зустрітися з персоналом станції.

14:30 — місія МАГАТЕ прибула на ЗАЕС. Reuters пише, що делегація може пробути на станції менше часу, ніж планувалося.

Під час візиту МАГАТЕ на ЗАЕС зняли відео з російською військовою технікою. Цей блок відвідали члени місії Міжнародного агентства з атомної енергії. Російські пропагандисти вже заявили, що це техніка військ, які нібито забезпечують радіаційний та хімічний захист станції.

17:15 — МАГАТЕ залишить своїх представників на Запорізькій АЕС, — заявив голова організації Рафаель Гроссі. П'ятеро представників місії МАГАТЕ вже розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції, — повідомив "Енергоатом". Попередньо вони перебуватимуть на ЗАЕС до 3 вересня.

Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов зі співробітниками Запорізької АЕС і пересувались станцією у присутності російських військових та працівників "Росатому", — розповів Суспільному на умовах анонімності інженер ЗАЕС. За його словами, росіяни водили інспекторів своїм маршрутом, показували "мапи прильотів" та переконували, нібито станцію обстрілюють українські військові.

Трофеї і цілі ЗСУ

ЗСУ знову "мінуснули" ворожий гелікоптер. 31 серпня українські військові знищили вертоліт росіян (імовірно, Ка-52), — повідомили в командуванні Повітряних сил. Також ЗСУ знищили два БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Протягом доби авіація Повітряних Сил здійснила понад 70 успішних вильотів на різних напрямках.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Пентагон оголосив, що компанія Raytheon Missiles & Defense поставить Україні дві зенітно-ракетні системи NASAMS, навчання та матеріально-технічну підтримку українських військових і сил безпеки. NASAMS — ППО середньої та великої дальності, яка може збити літаки, гелікоптери та крилаті ракети, такі як "Іскандер" і "Точка-У". Таку систему використовують понад десять країн світу, а США взяли її на озброєння як один з видів захисту Білого Дому. 

Проте треба набратися терпіння — зенітні ракетні комплекси NASAMS поки що не вироблені, — заявив офіційний представник Пентагону Патрік Райдер. За його словами, комплекси буде доставлено до України після виконання контракту на їхнє виробництво.

190 день війни

А вже зараз українські воїни не перестають тішитися перевагами САУ Krab. Артилеристи у захваті від цього озброєння, бо в ньому все максимально автоматизовано. Заявлена максимальна скорострільність гармати становить шість пострілів за хвилину. На практиці в бойових умовах бійцям вдавалося робити чотири постріли за 60 секунд.

Артилеристи ЗСУ отримали реактивні осколково-фугасні снаряди М927 для американських гаубиць М119. Про це повідомляє аналітика Ukraine Weapons Tracker. Відмінності реактивних снарядів від стандартних осколково-фугасних снарядів — у їхній більшій дальності та летальності. Стандартний боєприпас летить на дистанцію до 11,5 км, тоді як реактивні — до 17 км і мають летальність, більшу на 40%.

Сьогодні з неанонсованим візитом прибув до Києва міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод. Він побував на Майдані і заявив про додаткову допомогу Україні. Зокрема, Данія надасть ЗСУ військову форму та зимовий одяг.

Медійна підтримка теж дуже важлива. На 79-му кінофестивалі у Венеції всесвітньо відома акторка Катрін Деньов утрималася від голосних заяв у відповідь на запитання, чому вона прикрасила лацкан блузки українським прапором. Обмежилася коротким коментарем: "Мій дух та мої думки з українцями щодня". 

Швеція викупить 40 тис. тонн пшениці в України. Такі заходи посприяють постачанню зерна з України до країн із високим ризиком голоду. 

Також на сайті шведського уряду розкрили деталі останнього пакету допомоги Україні на 500 млрд крон. Кошти підуть на відбудову, гуманітарні операції та транспортування зерна.

День знань — свято не тільки для першачків, а й для захисників України. Станом на сьогодні вже більше чотирьох тисяч воїнів ЗСУ пройшли курс навчання роботи з іноземними зразками озброєння та військової техніки у 14 країнах-партнерах, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов під час онлайн-брифінгу представників Сил безпеки та оборони.

Для біженців і внутрішніх переселенців

91% українських біженців планують повернутися додому. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова. 36% респондентів висловлюють намір повернутися після того, як переконаються, що в місцевості, де вони жили, безпечно перебувати, 35% — відразу після закінчення війни, 13% — через рік або через кілька років після закінчення війни, 7% — після того, як відновить роботу підприємство, на якому вони працювали, чи будуть упевнені, що знайдуть іншу роботу вдома.

Новини від партнерів

США отримали ордер на арешт літака Boeing 737-7EM, що належить "Лукойл" — російській транснаціональній нафтогазовій корпорації. Його вартість становить приблизно 45 мільйонів доларів.

Митниця Фінляндії підтвердила, що конфіскує євро у російських туристів, які повертаються додому, відповідно до санкцій ЄС, — пише видавництво Yle.

Тим часом у Лондоні відкрили ресторан української кухні Mriya, де працюють тільки українці.

Рада Безпеки ООН 22 вересня проведе засідання з питання "підтримання миру та безпеки" України. Про це йдеться у програмі роботи Ради безпеки у вересні.

Що там на росії?

Через амбіції путіна щодо України 80% росіян залишилися без заощаджень. За інформацією Forbes 8% опитаних росіян зізналися, що повністю втратили свою фінансову подушку безпеки. Кожен п'ятий (21%) заявив про втрату майже всіх заощаджень. Третина опитаних (34%) також розповіли, що їхні витрати на повсякденні потреби з лютого зросли на 20-30%. Кожен п'ятий опитаний після лютого вирішив відмовитись від ідеї накопичувати гроші.

Флешмоб по самознищенню серед російських топменеджерів підтримав  віцепрезидент "Лукойлу". У москві Равіль Маганов викинувся з шостого поверху ЦКЛ на вулиці Маршала Тимошенка. Його тіло виявив медичний персонал. Він помер від травм. Причини поки що не встановлено.

Ні дня без погроз. росія загрожує Молдові війною через Придністров'я. "У Молдові повинні розуміти, що створення загроз безпеці російським миротворцям у Придністров'ї розглядатиметься як напад на росію", — заявив глава мзс рф лавров.

Країна-маніяк не оминула у своїх погрозах і країни ЄС. "Якщо після вступу Фінляндії та Швеції до НАТО там з'являться бази альянсу, рф буде змушена у відповідь зміцнювати можливості на Північному заході", — сказав все той же лавров.

А що чутно від російських посіпак?

У Криму сьогодні на багатьох каналах показали звернення Зеленського до українських школярів. Попрацювали наші хакери.

8-14 вересня Білорусь проведе військові навчання. "Хочу зазначити, що за задумом командно-штабного навчання передбачається звільнення частини втраченої території умовної держави. Не виключається, що під так званою втраченою територією мається на увазі прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей", — зазначив бригадний генерал Олексій Громов.

Російський брехунець 

Росіяни продовжують ганятися за уявними "терористами". мо рф повідомляє, що близько 6:00 мск українські війська двома диверсійними групами до 60 осіб на семи човнах висадилися на узбережжі Каховського водосховища за три кілометри на північний схід від Запорізької АЕС і зробили спробу захоплення електростанції.

Також "диверсантів" ловлять біля ЗАЕС. Окупаційний "голова Енергодару" повідомив, що в районі Енергодару "сталася висадка українського десанту, по них працює авіація". Так роспропаганда виправдовує авіаудари окупантів по житлових кварталах.

Санкціями по агресору!

Головний дипломат ЄС пояснив, якими будуть наслідки скасування спрощеного візового режиму з рф, який діє з 2007 року. За словами Борреля, відтепер процедура видачі віз росіянам буде складнішою і займе більше часу. Ключове: це значно зменшить кількість виданих нових віз і перешкоджатиме улюбленій стратегії росіян — "візовому шопінгу". З неприємного — видача віз росіянам на індивідуальній основі продовжиться, оскільки в ЄС не хочуть відрізати себе від тих росіян, які виступають проти війни в Україні. Водночас у португальському МЗС натякнули, що віза не гарантуватиме росіянам перепустку до країн ЄС. Що робити з мільйонами росіян, які вже мають візи, поки не придумали. До діалогу про це долучать Єврокомісію.

Естонія планує заборонити в'їзд для більшості росіян. Рішення можуть ухвалити вже за декілька тижнів. Обмежити в'їзд громадянам рф хочуть незалежно від того, хто видав їм шенгенські візи.

США обмежили продаж ряду чіпів у росію та Китай, — повідомила газета The New York Times. Згідно з її даними, компанії-виробники графічних процесорів Nvidia та AMD заявили, що уряд тепер вимагає наявності експортних ліцензій на продаж двох видів високопродуктивних чіпів, які використовуються в серверних системах. Передбачається, що нова вимога обмежить використання напівпровідників у військових цілях Китаєм та росією.

Крім того, очікується, що країни G7 цього тижня узгодять план з обмеження цін на російську нафту, але яку ціну пропонують запровадити поки невідомо. Голова Мінфіну США Джанет Єллен заявила, що в цьому питанні вдалося досягти "істотного прогресу", але подробиць не навела.

Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти "Росатому", а також заблокувати роботу всіх російських банків.

Україна конфіскувала активи путінського "гаманця" Володимира Євтушенкова. В олігарха конфісковано 17 об'єктів нерухомості загальною площею понад 100 тис. квадратних метрів і частки в п'яти українських підприємствах. Як зазначили у ВВС, це перший випадок конфіскації активів найбагатшого громадянина росії. З почином!

Голову мвс росії Володимира Колокольцева не пустили до США. Він та інші російські силовики збиралися відвідати США для участі у зустрічі голів поліцейських служб країн ООН. Проте всій делегації було відмовлено в американських візах.

Життя з урахуванням бойових дій

Статтею 336 ККУ "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період" передбачено позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Волонтерський рух "Адвокати ЗСУ" пише, що на 31 серпня реєстр судових рішень містить 66 вироків за ухилення від мобілізації. Жодного виправдувального вироку немає, всі особи визнавали свою вину. Втім, з 66 справ лише 1 людину відправили за ґрати. Всі інші вироки — позбавлення волі з іспитовим строком.

Український бренд StillAlive випустив патріотичні кросівки

Український бренд StillAlive випустив патріотичні кросівки. Одна з моделей створена на честь "привида Києва", інша — в стилі мілітарі.

Стартував продаж поштового випуску "Пес Патрон", присвяченого чотирилапому улюбленцю країни, — повідомляє "Укрпошта". Аркуш містить 8 марок, які змальовують будні Патрона на службі в лавах ДСНС (і не тільки). Не зволікайте: тираж — всього 1 млн аркушів. Пес Патрон став талісманом українських рятувальників та символом спротиву, відтак марки з його зображенням стануть окрасою будь-якої філателістичної колекції.

Статистика до 1 вересня: з усіх 12,9 тисяч шкіл України навчання виключно в очному режимі відбуватиметься лише у 3,5 тисячах закладах освіти. Ще приблизно у 4,5 тисячах шкіл частина дітей вчитимуться в змішаному режимі, решта — лише дистанційно. Про це повідомив перший заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

Київ і область

1 вересня в Ірпені

1 вересня в Ірпені сьогодні виглядає так. 867 маленьких жителів Ірпінської громади сьогодні стали першокласниками. І ще понад 10 600 школярів розпочнуть навчання в ірпінських школах. Форми навчання будуть різними — дистанційна, очна чи сімейна, — повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Зі зв'язаними руками та чохлом на голові: під Києвом ексгумували ще одне тіло. Жорстко вбитого українця знайшли закопаним у лісі біля села Здвижівка. Під час окупації тут були позиції рашистів. Наразі складно визначити точну причину смерті, проте є всі ознаки того, що загиблого катували. Наразі особу загиблого не встановили, проте на чоловікові специфічний одяг і годинник. Тому залишається надія, що його особу встановлять швидко. За словами начальника поліції Київської області Андрія Небутова, ще 214 мешканців регіону вважаються зниклими безвісти.

У Київській гімназії імені Пушкіна знесли погруддя Пушкіна, — повідомляють Українські новини. На фото — пам'ятник після демонтажу.

Чернігівщина

Чернігівська бібліотека відновила роботу

У Чернігові відновила роботу бібліотека, яка постраждала від російських обстрілів.

Область і досі під обстрілами. Сьогодні росіяни з мінометів та ствольної артилерії обстріляли три громади на Чернігівщині.

Донеччина і Луганщина

Російська армія зробила дві спроби наступу на Донбасі. Обидві провалилися, — говорить Генштаб ЗСУ

  • На Бахмутському напрямку підрозділи противника намагалися вести наступальні бої в районах населених пунктів Весела Долина, Зайцеве.
  • На Новопавлівському напрямку ворог вів наступальний бій у районі населеного пункту Водяне, успіху не мав.
  • Армія рф зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, а також утримання захоплених районів Луганської, Донецької, Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

За добу на Донеччині загинули п'ятеро людей, ще 12 — отримали поранення, — повідомив керівник ОВА Кириленко. 

Окупанти планують знищити одну з головних пам'яток археології в Маріуполікурган Дід. За словами радника мера міста Андрющенка, росіяни хочуть зробити це для забудови.

Окупаційні війська завдали 30 серпня чотири удари по місту Дружківка Донецької області. Зруйновано чотири установи. Школа №8 знищена повністю. Вона була нещодавно відремонтована та готувалася розпочати навчальний процес 1 вересня. Крім того, від російського обстрілу постраждала ще одна школа, палац спорту та палац культури.

Маріупольська бібліотека ім. Короленка була наповнена тисячами книг. Фонд нараховував близько 120 тис. екземплярів, що приємно дивувало не тільки жителів, а й гостей міста. Сьогодні це зруйновані будівлі, у яких немає життя. Розграбовано технічне оснащення, меблі та частину книжкових видань. Ключове — знищені фонди. Усе це злочини окупантів, для яких бібліотеки, знання, книжки не мають жодного значення, — розповіла Маріупольська міська рада.

Сьогодні вранці ЗСУ накрили "рятувальників" з "днр" у селі Рубці Донецької області. Результат — мінус 13 рашистів, ще дев'ятеро поранено.

Відсьогодні комендантська година на Донеччині починається о 21:00 і закінчується о 05:00 наступного дня. У цей час заборонено перебувати на вулиці, а також необхідно дотримуватися спеціального режиму світломаскування.

Харківщина

Російські окупанти близько 01:30 завдали ударів по селищу Печеніги на Харківщині, внаслідок обстрілів сталося три пожежі, повідомили в обласному управлінні ДСНС. Під час гасіння вогню у багатоквартирному будинку врятували 85-річну жінку.

Загалом за минулу добу п'ятеро людей зазнали поранень на Харківщині, — повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Серед поранених — 13-річний хлопець з тимчасово окупованої Балаклії, який внаслідок обстрілів отримав вибухову травму та поранення плеча.

Не всі запущені росіянами ракети долетіли до цілі. Одна з ракет "втомилася" ще над Бєлгородом і впала просто над містом. 

190 день війни

Окупанти руйнують, ми відбудовуємо. На Павловому Полі в Харкові відновлюють будинок, зруйнований обстрілом росіян.

Ось так росія привітала школярів Кутузовки на Харківщині. Як повідомляють харківські телеграм-канали, приліт пр Кутузовській школі було здійснено вранці. Внаслідок прильотів, на щастя, ніхто не постраждав.

На Харківщині співробітниками СБУ затримано колаборанта, який обчислював локації ЗСУ та тероборони та здавав їх координати. Також стежив за пересуванням техніки та фіксував на відео. Тепер посібника рашистів чекають захоплюючі 12 років за ґратами.

У Харкові зробили герб України та міста з уламків снарядів. Знаходиться він у Музеї миру, який відкрили 1 вересня в одній із шкіл міста. В основному експонати музею — це дитячі малюнки, але, крім них, є ще й вироби з "матеріалу" від російських окупантів, які ті не втомлюються "поставляти". "Два експонати зроблено з уламків російських снарядів — Герб України та герб Харкова", — зазначили у пресслужбі Харківської мерії.

Сумщина

31 серпня на Сумщині також затримали 44-річного жителя Сумщини за підозрою в державній зраді. За даними слідства, він був залученим до співробітництва з фсб. Чоловік передавав інформацію щодо знаходження військових та військової техніки ЗСУ на території Шосткинського району.

Внаслідок обстрілу Краснопільської громади пошкоджені два автомобілі, гараж та житловий будинок у селі Майське. Загалом 1 вересня росіяни здійснили 7 обстрілів п'яти громад Сумщини: окрім Краснопільської, — Новослобідської, Зноб-Новгородської, Есманьської та Кириківської. Зафіксовано понад 100 вибухів. Били зі ствольної артилерії, мінометів та РСЗВ, — про стан справ в області повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Дніпропетровщина 

190 день війни

Російські окупаційні війська не припиняють обстрілювати громади Дніпропетровщини, гатять по оселях людей. Декілька разів вдарили по Нікопольському та Криворізькому районам, — повідомляє Микола Лукашук, Дніпропетровська облрада.

Запоріжжя

190 день війни

Територія Гуляйпільської громади щодня піддається нещадним обстрілам рашистів. Під ворожий вогонь окупантів потрапляють житлові будинки, об'єкти цивільної та критичної інфраструктури.

Для Енергодара сьогодні теж почалося з обстрілів рашистів. Повідомляють, що є влучення по об'єктах інфраструктури міста, житлових будинках, дитячих садках, немає води в деяких районах. У результаті ранкових обстрілів рф в Енергодарі 3 загиблих і 7 поранених.

Учора контролюючі органи завершили перевірку Запорізької ОДА щодо продажу гуманітарної допомоги. Наразі підозри нікому не вручено, виявлення та вилучення коштів у держслужбовців не було. Перед цим ГУНП здійснило перевірку складів усіх великих супермаркетів регіону. Такі перевірки відбуваються регулярно початку війни. У квітні подібну перевірку ініціювала сама місцева влада. Жодного факту продажу таких товарів не виявлено.

Херсонщина

ЗСУ знищили понтонну переправу в районі Дар'ївки на Херсонщині, яку військові рф налагодили для постачання техніки та боєприпасів, — повідомили в ОК "Південь".

Військові росії захопили церкву на території Херсонської міської клінічної лікарні ім. Тропіних. Її планують передати московському патріархату. Церква св. Варвари після 24 лютого богослужіння не припиняла.

Херсонці продовжують боротися проти рашистів і робитимуть це до перемоги!

А таким був перший дзвоник в окупованому Херсоні. Діти заходили до шкіл під дулами автоматів, озброєні військові перевіряли сумки батьків та не давали навіть завести дітей до класів — це робила "росгвардія".

Загалом у Херсоні колаборантами стали 3 директори шкіл і 10 керівників дитсадків.

Внаслідок обстрілу російськими військами сіл Бериславського району є важко поранені цивільні, зруйновані приватні будинки. Некерованими реактивними снарядами війська рф обстріляли село Новопавлівка, пошкоджені будинки та зруйнована будівля місцевої церкви, — повідомила поліція Херсонської області.

Ви скучили за гарними видами палаючих рашистських баз? Сьогодні горить БК в селі Козацьке на Херсонщині.

Україна може деокупувати Херсон без бойових дій, — так вважає ексгендиректор Королівського Інституту Об'єднаних ЗС Британії Майкл Кларк. За його словами, для цього ЗСУ необхідно "взяти в кільце" 20 тисяч окупантів, які перебувають на захід від Дніпра. "Вони не хочуть бомбити місто, і тому зможуть повернути Херсон просто провівши цей швидкий наступ, який загрожує оточенням 20 000 солдатам".

Миколаївщина 

Вчора, 31 серпня, близько 15:30 та 00:00 були обстріли за межами с. Широке Широківської громади. Пошкоджені сільгосп будівлі та житловий будинок. Сьогодні, 1 вересня, близько 02:30 обстрілів зазнало с. Червона Долина. Влучання було по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Близько 15:00 у Миколаєві пролунало 6 вибухів, — повідомив мер Сєнкевич. Снаряди лягли на відкриту територію та за межами міста, додав мер Миколаєва.

Одещина 

росія атакувала ракетами Одеську область. Удар був із території тимчасово окупованого Криму, — повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук. Одну ракету "Онікс" знищено силами ППО, друга влучила у відкриту місцевість. Постраждалих немає.

Цього року пляжний сезон на Одещині офіційно був під забороною. Відвідувати пляжі цього року заборонили, зокрема, і через небезпеку підірватись на міні. Однак відпочиваючі, незважаючи ні на що, відвідували пляжі. Деякі — востаннє. Як повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк, у прибережних водах від купання в заборонених зонах в Одеській та Миколаївській областях загинуло 7 людей.

Майже півтора мільйони тонн українського зерна відвантажено з портів Одеської області за місяць роботи зернової угоди. Найбільше за цей час відвантажено кукурудзи — майже 65% від загального експорту через великі порти. Переважно зерно їде до країн Африки, Єгипту, Близького Сходу", — заявила директорка департаменту аграрної політики Одеської ОДА Алла Стоянова.

Захід України

спортсмен Микола Таран збирає гроші на ЗСУ

Прикарпатський спортсмен Микола Таран вирішив пробігти 250 км за шість днів, щоб зібрати гроші на потреби ЗСУ. Ідею запозичив з ультрамарафону Fire + Ice Ultra Race 2022, який щорічно проходить в Ісландії.

На Закарпатті посеред ночі затримали групу чоловіків, які із закордонними паспортами "пішли за грибами", — повідомила Держприкордонслужба. Поблизу кордону з Румунією 6 підозрілих осіб "вийшли ввечері збирати гриби", щоправда, замість корзин або відер вони взяли із собою закордонні паспорти, ковід-сертифікати європейського зразка та змінний одяг. Помітивши прикордонників, чоловіки вирішили втекти, тому довелося навіть стріляти у повітря, щоб упіймати любителів грибів.

2
140

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: